Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto jasno pokazuje da link koji si dao,ne moezd a bude istiinit.
si ti babun, zar ne vidis da je termin bogumili izmisljen protiv srpstva, da link govori o 19. veku i franjevcu koji se okoristio podrugljivim nazivom da bi pocepao srpstvo, a u cilju prozelitizma? to opet ne umanjuje i nema opravdanja za nacin na koji se raskrstilo sa krestajnstvom i preslo na pravoslavno hriscanstvo sa nemanjicima - za mene je ovo strasno, ne znam sta cu da radim, jer iste su to metode krimokatolika koje je koristio simeon, bese oni ga krstili, a citamo i komnena alekseja... zato je sveti sava i pobegao od takvog oca, i ja bih pobegao da sam bio na njegovom mestu

mracni srednji vek, bilo vizantija, bilo rim, MRAK, a nemanjici u sred tog mraka, strasno

nista, kao i vizantija, moraju da propadnu sva ta carstva, mora i srpsko, kao i zapadno rimsko, ni po babu ni po stricevima, deljanje, nista da se ne ostavi

Poslednja izmena:
Ovo su vasa svedocanstva i priznanja ne tudja:
Interesantno da te ne zanimaju?

Ovo je nase svedocanstvo dok ti prikazujes vikipedijski iskrivljeno izostavljajuci bitne cinjenice koristeci Vidusine nebuloze. To treba da te je sramota:

А Свети, изведав ову пред сабор свој, сабран противу те лукаве јереси, изобличи кривоверје њихово, и саветова се са светитељем својим Јефтимијем и са часним чрнцима, и са велможама својим, и, нимало не задоцнев, посла на њих војску, наоружану од славних својих, говорећи: Ревнујући поревновах за Господом Богом сведржиоцем.

Као некада пророк Илија, који је устао на бестидне јереје, и он изобличи безбоштво њихово, и једне попали, друге разним казнама казни, треће прогна из државе своје а домове њихове, и све имање сакупив, разда прокаженим и убогим. Учитељу и начелнику њихову језик уреза у грлу његову, што не исповеда Христа, сина Божјег.

У византијској цивилизацији, којој припада и немањићка Србија, превладава схватање да држава мора да штити праву, а не сваку веру; штавише, ако кривоверје угрожава праву веру, држава је дужна да га искорени јер она поседује моћ коју Црква нема и не жели да има. Схватање да у једној држави може да постоји само једна права вера, да је држава дужна да ту веру чува, јер је, у ствари, држава у служби вере а не вера у служби реалних социјалних и политичких интереса државе – овакво схватање изгледа страним модерној култури, али оно је дубоко укорењено у старије слојеве хришћанске традиције, па утолико представља заједничко наслеђе свих хришћанских култура и држава. У раном хришћанству, па и касније, кроз целу његову историју, борба против јеретичких учења односно кривотворења праве вере у самом хришћанском културном кругу, била је претежнија од борбе против других религија.

Meni je jasno da su ti Patareni bliski jer su oni i bili osnova za gradjenje mnogih verskih organizacija sirom Evrope. I sama vasa prorocica Elen Vajt je o njima pisala u knjizi Velika Borba i da sad sebe nazivate ``modernim bogumilima``.

Medjutim...
Zasto su dosli u konflikt sa Nemanjom u Raskoj je tesko reci, ali verovatno da to nije bio samo verski progon. A ako i jeste, tesko je reci zbog cega je do toga doslo. To su bila veoma burna vremena, politicki nestabilna, mnogo ratova. Tesko je uopste sagledati u kakvoj je situaciji tada bio Nemanja, a kamo li analizirati svaki njegov politicku i vojnu odluku. Tj staviti se u njegovu kozu i govoriti o tome kakve je sve karte imao na stolu i zbog cega je dosao u sukob sa bogumilima.

Bogumili nisu prognani zbog toliko zbog verskih vec iz politickih razloga. Postoji pismo sv. Save u kojem moli svog brata da se sukob sa Bogumilima resi miroljubivo "razgovorom", a ne silom. To je indikacija da se nije radilo o verskom progonu vec vise o politickom sukobu (mada u to vreme nije postojala jasna razgranicenost tih stvari kao danas, pa je iz nase perspektive tesko napraviti razliku). Bogumili su uglavnom bili iz redova vlastele i sasvim je moguce da su pokusavali da preuzmu vlast. Imamo vrlo malo verodostojnih podataka o njima, ali je poznato da im se prikljucio i dobar deo vlastele, pa su uspeli da i deo srpske vojske u to vreme pridobiju za sebe. Jos jedan izvor zabune jesu kasniji pokusaji raznih sekti da sebi nadju istorijsko opravdanje, pa se onda pozivaju na Bogumile kao svoje "prethodnike" i predstavljaju ih kao bajne i sjajne.

Ako zaista do detalja zelis da ispitas istoriju o bogumilima, izdvoj vreme za jedan ozbiljan naucni rad a ne da koristis vikipediju. Pogledaj ovde https://istorijabl.weebly.com/uploads/9/8/3/5/9835868/vaso_glusac_istina_o_bogumilima.pdf posle cega ti nece biti bas milo da si ``moderni bogumil``.

Ovo je nase svedocanstvo dok ti prikazujes vikipedijski iskrivljeno izostavljajuci bitne cinjenice koristeci Vidusine nebuloze. To treba da te je sramota:
ja sam vidusin link ostavio, a on je te zlocine postavio

Bogumili su uglavnom bili iz redova vlastele i sasvim je moguce da su pokusavali da preuzmu vlast. Imamo vrlo malo verodostojnih podataka o njima, ali je poznato da im se prikljucio i dobar deo vlastele, pa su uspeli da i deo srpske vojske u to vreme pridobiju za sebe
pa cekaj sad, jel bilo ili nije bilo tada bogumila?
Bogumili nisu prognani zbog toliko zbog verskih vec iz politickih razloga. Postoji pismo sv. Save u kojem moli svog brata da se sukob sa Bogumilima resi miroljubivo "razgovorom", a ne silom. To je indikacija da se nije radilo o verskom progonu vec vise o politickom sukobu (mada u to vreme nije postojala jasna razgranicenost tih stvari kao danas, pa je iz nase perspektive tesko napraviti razliku)
hoces da kazes da su ''bogumili'' hteli vlast da ruse i vlastela cak bila ''bogumilska'', i deo vojske imali? trebale su onda glave da lete, a ne da se urezuju jezici za neispovedanje Hrista.
PROBLEM JE STO SMO MI PO ZADOBIJANJU autokefalnosti i pokazivanjem kako se radi sa krivovernima, od pravovernih tek onda mogli da postanemo pravoslavni, a pre nismo mogli jer bi rekli da smo Grci, a gde da nas nabdjuju da smo grci kada smo pravili Srbiju. Politika je *****, rekli bi danas. Plus ono krestjanstvo sto zamenismo za hriscanstvo, navodno zbog krsta, plitke su to lazi prijatelju. Latin Christus, from Ancient Greek Χριστός (Khristós)

ja ne mogu da poverujem i dalje da smo mi bili krestjani, krscani, dok nismo zadobili autokefalnost, pa smo tek onda postali pravoslavni hriscani

Poslednja izmena:
hoces da kazes da su ''bogumili'' hteli vlast da ruse i vlastela cak bila ''bogumilska'', i deo vojske imali? trebale su onda glave da lete, a ne da se urezuju jezici za neispovedanje Hrista.
Nije bas sve crno-belo u vezi sa njima jer jednostavno nemamo podatke. O njima se govori i u religijskom pogledu a i u politickom. Iz pisma Sv. Save se vidi da su sekte, pronikle iz Pravoslavlja, pozivane i vracane pokajanjem. Bogumilstvo kao Hriiscanska sekta je bilo samo jedan tren u istoriji i nestalo u svom originalu kao i druge sekte i jeresi tog doba.

Evo šta o Bogumilima u jedoj kratkoj crti piše ep.Atanasije u knjizi "Zablude raskolnika, takozvanih -Starokalendaraca-"
"Од Монтаниста касније су настали Масалијанци и Павликијанци, а од ових последњих балкански богумили (које је, као што је познато, Стефан Немања протерао из Србије као вагабунде и џабалебиће, јер су, поричући Цркву, црквено крштење, брак и децу, заводили прост свет; Свети Сава их је обраћао саветима на покајање, а не "прогонима", као су тврдили комунистички "историчари"). Сви су они током времена ишчезли са историјске позорнице Цркве."

Nije bas sve crno-belo u vezi sa njima jer jednostavno nemamo podatke. O njima se govori i u religijskom pogledu a i u politickom. Iz pisma Sv. Save se vidi da su sekte, pronikle iz Pravoslavlja, pozivane i vracane pokajanjem. Bogumilstvo kao Hriiscanska sekta je bilo samo jedan tren u istoriji i nestalo u svom originalu kao i druge sekte i jeresi tog doba.

Evo šta o Bogumilima u jedoj kratkoj crti piše ep.Atanasije u knjizi "Zablude raskolnika, takozvanih -Starokalendaraca-"
"Од Монтаниста касније су настали Масалијанци и Павликијанци, а од ових последњих балкански богумили (које је, као што је познато, Стефан Немања протерао из Србије као вагабунде и џабалебиће, јер су, поричући Цркву, црквено крштење, брак и децу, заводили прост свет; Свети Сава их је обраћао саветима на покајање, а не "прогонима", као су тврдили комунистички "историчари"). Сви су они током времена ишчезли са историјске позорнице Цркве."
smesno, dzabalebici, a te sekte iz prvih vekova pusti, interesuju nas nemanjici samo - ja i dalje ne znam da nemanjici pominju bas bogumile, taj naziv BOGUMILI, zar to nije kasnija posprdnja? kaze ''tog doba'' - kog doba?

sad ozbiljno, jel moguce da je sveti sava pobegao od svirepog oca koji je urezivao jezike
i drugo pitanje opet, ovo je za mene porazavajuce
ja ne mogu da poverujem i dalje da smo mi bili krestjani, krscani, dok nismo zadobili autokefalnost, pa smo tek onda postali pravoslavni hriscani, kada vise nije bilo opasnosti od vizantoje i asimilacije sa grcima, kada smo napravili drzavu

Poslednja izmena:
Ako zaista do detalja zelis da ispitas istoriju o bogumilima, izdvoj vreme za jedan ozbiljan naucni rad a ne da koristis vikipediju. Pogledaj ovde https://istorijabl.weebly.com/uploads/9/8/3/5/9835868/vaso_glusac_istina_o_bogumilima.pdf posle cega ti nece biti bas milo da si ``moderni bogumil``.
odlicno da si deo komplet, evo iz predgovora

А што је најинтересантније,обоје тврде да су богомили заједно с њиховим учитељемуништени још за време цара Алексија I

Nemoj tolko ozbiljno, zabole me stomak :D
vidi, glusac kaze da za alekseja komnena su bogumili bili istrebljeni, pa mene zanima kako ti kazes da su ovo malte ne ustanici koji ruse vlast, vlastela i vojska, a ovamo neispovedanje Hrista? nema nikakvih bogumila, pa ko su ovi, zasto ep. Atanasije kaze bogumili, kako znamo da su bogumili, pa jos sa politickim aspiracijama? - uozbilji se molim te, nemoj vose dzabalebarsku sektu i posprdnju babunsku, nego ozbiljno

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

Bogumili nisu uzimali nikakvo oruzje.
Samo izmislajte u medjusobnom dogovoru, i stavljte tako te Srbe jos jednom na lomacu.
Velika je sramota svoj Srpski narod tako progoniti, istrebiti, muciti i to opravdavati danas.

Poslednja izmena:
Ovo je vase otvoreno priznanje.
U stvari, hvalili ste se.
Nema veceg naucnog rada od licnog priznanja.

I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

Sta ovde pise?

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona
A sta ovde pise?
Podrezivali ste mu nokte ili sta?
Onako hriscanskom ljubavlju?

..i svečasnu veru Hristovu ustanovi da se jasno i velelepno slavi i klanja presvetoj i životvorećoj Trojici … iskorenivši jeretičku i mnogobožačku prevaru po celom svome otačastvu, tako da svi budu hrišćani … I niko se ne nađe da se protivi njegovoj blagočestivoj zapovesti; pa ako se ko i ne sa ljubavlju obraćaše, no ipak od straha prema onome ko je zapovedio, ne zaostajaše. I tako se… svi sabraše u svetu sabornu i apostolsku crkvu, pošto njegova dobra vera beše u sprezi sa vlašću.[15]— Domentijan, Žitije svetog Simeona

Nasilno ste ih pokrstavali, i to iz ljubavi Hristove?

"Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve

Srbi koji veruju drugacije, to jest po bibliji ne zele da krse drugu bozju zapovest su progonjeni, ubijani, muceni, otimano im imanje
i za to treba naucni rad?

"I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve[20]

Sve koji nisu hteli da krse drugu bozju zapovest, ste prokleli, a u praksi to znaci, slobodni za progoniti, ubijati, mucitil, otimati imovinu.

"A blagorodne koji su bili u jeresima koje nalažaše, mnogo je molio i učio da se vrate sabornoj apostolskoj crkvi, obećavajući im počasti i darove velike, i koji bi ga poslušao bio je priman od njega s ljubavlju velikom, i primao je od samodršca kralja, brata njegova, mnoge darove. A ko se, ne povinujući se, utvrđivaše u bogomrskim jeresima, ovoga proklevši a velikim beščašćem iz cele svoje zemlje izgonjahu".[21]— Teodosije, Žitije Svetog Save

Za ovo javno priznanje, ti treba naucni rad?
Prvo ucena a onda nasilno porogonstvo, ubijanje, mucenje,otimanje imovine.
Sve hriscanski.

Vidimo na kakvim temeljima se gradilo i onda vam treba naucni rad koji bi opravdao ovo?
Ne moze vas pred bogom opravdati ni naucnu rad svetog najsvetijeg medju vama.
Izbegavanjem istine i sramotnim sakrivanjem iste,, pokazujete isti taj duh predaka i jos jednom razapinjete ove ljude.
A rezultate vidimo tada a i danas u zemlji, i gledamo ih stalno, nove.

Da nije bilo pisanija Elene Vajt i njenog uzvisavanja babuna (bogumila), verujem da ne bi ni cuo za njih. Ovako kad se nazivate ``moderni babuni``, morate ih i stititi.

A da li znas sta je sve i Dizmas radio? Da li te i on sablaznjava?

Pogledaj ovaj malo kraci tekst ( sorry nije vikipedija) https://svetosavlje.org/istorija-srpske-crkve/24/?pismo=lat

.....Odricali su crkvenu jerarhiju kao i državnu jerarhiju vladalaca i staleže. Učenje ne ubij, shvatili su bukvalno, te nisu hteli ići u rat.....
.... Nemanja je uvideo njihov antidržavni karakter te je skupio sabor u Rasu i doneo odluku da se progone. Tako je i učinjeno. Oni se delom vratili u pravoslavlje, a delom prebegli u Bosnu Kulinu banu.....

Oni su bili stetni za drzavu okruzenu svakojakim neprijateljima i gde su ratovi nicali preko noci. Koji bi vladar u to vreme trpeo ucenje koje sprecava ljude da idu u rat? Koji bi vladar trpeo da ga neko ne priznaje za vladara? I umesto da sve ovo pogledas sa hriscanskog i istorijskog ugla ti zalis za jedniim isecenim jezikom?
Evo i sad imas priliku da izadjes na miting i nosis parolu: PLEASE, I CAN`T SPEAK i lepo zapocnes proteste za jadnog babunskog vodju. Ili mu zatrazis kanonizaciju kod vas?

vikipedijski iskrivljeno izostavljajuci bitne cinjenice
vikipedija bas daje opsirno istoriju, brat bratu, nista mi nismo bolji od onih koje kritikujemo, mislim na rimokatolike
https://sh.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja
A vidusi sto zameras, demantuj ovo cinjenicama
Domentijan ne spominje nikakve bogumile, vec jeretike koji imaju kapista
https://www.google.com/books/edition/Svetosavlje_protiv_krstjana/_nADDQAAQBAJ?hl=en&gbpv=1&dq=inauthor:"Petko+Nikolic+Vidusa"&printsec=frontcover
Не разумијем ово, хришћани, а не исповиједају Христа, како то?
ja priznajem da nisam izucavao nasu istoriju, ali izgleda da je i nas srednji vek bio mracan
vidis da su ostavili babunksu prevaru iz 19. veka, jezuitsku jer im nije smetala, predstavili sve kao pogane jeretike, nigde se ne spominju onda bogumili, samo da bi skrenuli paznju sa mracnog doba borbe sa vizantijom, i pravljenja drzave i crkve na krvi, sto je glasnik u pravu

izvincete me braco, ali nista mi nismo bolji od rimokatolika, mozda za dlaku
i sta ce sad da bude - sve ca da nam uzmu, dosli smo dotle da vucic dobija orden sv. save dok izdaje to kosovo, stari ras

.....Odricali su crkvenu jerarhiju kao i državnu jerarhiju vladalaca i staleže. Učenje ne ubij, shvatili su bukvalno, te nisu hteli ići u rat.....
patrijarh hvali izdajnika vucica i spc mu daje orden sv, save - pa jel ti mislis da ja postujem bilo koju hijerarhiju? a nagovaram vas ovde da diskutujemo i nebesku hijerarhiju i niko nece... gotovo je sa hijerarhijom

a za rat, pa zasto Hristos nije isao u rat sa zilotima jevrejskim protiv rimljana?
ej kulturno i duhovno nasledili vizantiju i sad su oni tada trebali da ratuju protiv nje, a posto nisu hteli zato su jeretici - el shvatas ti ovo sta nam nudis?

Poslednja izmena:
a crni crnjak ce da bude jer nema dokaza da se babuni ili bogumili pominju za vreme nemanjica, vec samo neki pogani jeretici koji su zarazili i velmoze i vojsku, jer nisu hteli da se obracunaju sa vizantijom, odbili da idu sa krstasima u pljackaski pohod da raslabe vizantiju kako bi srbija usicarila drzavnost i mi dobili autokefalnost te postali od krestjana pravoslavni hriscani, navodno sledujuci za Hristom, a ne krstom [krst je koriscen i u predstavljanju paganskih simbola, odatle DVOVERJE, POLUVERJE]

zasto nece niko da nepristrasno sagleda, pitam se, samo gledate interes [car] ili bruku [gubitak], racunate, sta ako, ne zanima vas istina u celoj prici

Poslednja izmena:
a crni crnjak ce da bude jer nema dokaza da se babuni ili bogumili pominju za vreme nemanjica, vec samo neki pogani jeretici koji su zarazili i velmoze i vojsku, jer nisu hteli da se obracunaju sa vizantijom, odbili da idu sa krstasima u pljackaski pohod da raslabe vizantiju kako bi srbija usicarila drzavnost i mi dobili autokefalnost te postali od krestjana pravoslavni hriscani, navodno sledujuci za Hristom, a ne krstom [krst je koriscen i u predstavljanju paganskih simbola, odatle DVOVERJE, POLUVERJE]

zasto nece niko da nepristrasno sagleda, pitam se, samo gledate interes [car] ili bruku [gubitak], racunate, sta ako, ne zanima vas istina u celoj prici
Aл' се ти налупа, јел следећи цар Лазар на списку, чудан си ти православац, не ваља ти Свети Сава, не ваља владика Николај, не ваља Јустин, а не ваљају ни они који избацише Јустинову догматику. Питам те отворено има ли ко добар у православљу, или ни оно уопште није добро?

FB_IMG_1591549439684.jpg

Aл' се ти налупа, јел следећи цар Лазар на списку, чудан си ти православац, не ваља ти Свети Сава, не ваља владика Николај, не ваља Јустин, а не ваљају ни они који избацише Јустинову догматику. Питам те отворено има ли ко добар у православљу, или ни оно уопште није добро?
Pije previše vitamina i cinka, video si koje doze koristi. :D

Питам те отворено има ли ко добар у православљу, или ни оно уопште није добро?
pa bilo je pojedinaca koga god nazivam svetim za mene je dobar, ali vi odbijate diskusiju za sve te koje sad stavljas na gomilu, pa i sada skreces temu
1. sveti Sava - rekoh njegova zicka beseda na primer, i zitije Simeona, a pomenuo sam i Domentijana, pa ako su u ta dva izvora ne pominju bogumili, kako vi onda znate, rekli vam jezuiti ili elen vajt u 19. veku ? ja koliko sam shvatio sv. Sava je bio susta suprotnost ostalim Nemanjicima
2. pravoslavlje nije samo srpsko, ja sam imao jednu knjisku veliki molitvenik i cudotvorac nasih dana, jovan kronstatski, od surskog mislim da se autor zvao, dok nije kanonizovan, i tu stvarno masa primera isceljenih i razni drugi primeri, pa mozda na 100tine i to ljudi sa imenima, znaci takve stvari se ne mogu izmisliti, kao fol slucaj/dva pa hajde da varamo narod, nego je covek stvarno bio svetitelj - ti svedoci su se posle rasuli u emigraciju
3. kada smo diskutovali o sv Jovanu Zlatoustom isto je south okretao na zafrkanciju, pravio se da ne razume i na kraju pobegao, mozda nije znao engleski posto sam nasao homiliju na engl. evo ovde ko zna engleski neka cita SVETOG zlatoustog, pa neka uporedi sa justinovim tumacenjem https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-6#post-39633089 nema sanse da su obojica u pravu

Poslednja izmena:
Pije previše vitamina i cinka, video si koje doze koristi. :D
cink ne pijem posebno mega doze, a za celu ovu ujdurmu oko korone i dalje vam je moj savet za vitamine najbolji - mnogi su se borili sa koronom umesto da jacaju organizam, pa su zato i mnogi pali, ili su im pluca ostecena, a ko je mene poslusao, navodio sam tacno koji sve vitamini stite i zaceljuju pluca, taj ih je sacuvao ... nemoj meni da verujes, ali i ja sam citao da ostaju posledice na plucima... ne dao Bog da nas neko isterorise sa antraksom, ja bih samo zalio sa koloidnim srebrom, dokazano ubija antraks

Evo i sad imas priliku da izadjes na miting i nosis parolu: PLEASE, I CAN`T SPEAK i lepo zapocnes proteste za jadnog babunskog vodju. Ili mu zatrazis kanonizaciju kod vas?
o tome se i radi, sto vi i dalje izmisljate nekakve bogumile babune, ali da te pitam ovo
zasto prebacujes vidusi koji tvrdi da je pre nemanjica na nasim prostirima bilo krestjanstvo?
pogledaj jednog apostola Pavla koliko je proputovao u svojim misisjkim putovanjima u 1. veku, pa zamisli gde je 10. vek, a nismo mi ne znam koliko daleko od puteva ap. PAVLA.
i SAD ODJEDNOM neki babuni problem. Pa to je isto kao kada bi ovaj glasnik i eaternum, adventisti ili svedoci bili sad nekakva sila ili pretnja, pa daj da ih progonimo... jel ti vidis koliko je cela prica suplja, majmunisanje, babun - majmun, a i naziv bogumili je sprdacina, mozda ih je biklo u vizantiji, ali su nestali, ne pominju se kod nas nigde za vreme dinastije NEMANJICA. Zasto onda vi insistirate da su bili bas oni, bogumili, a ovamo velmoze, vojska?

pa ti i tvoja strana je jedva docekala da ih babune elen vajt popularise, posle jezuita - klasicno dezavuisanje i skretanje paznje sa ovoga o cemu pise vidusa

pa bilo je pojedinaca koga god nazivam svetim za mene je dobar, ali vi odbijate diskusiju za sve te koje sad stavljas na gomilu, pa i sada skreces temu
1. sveti Sava - rekoh njegova zicka beseda na primer, i zitije Simeona, a pomenuo sam i Domentijana, pa ako su u ta dva izvora ne pominju bogumili, kako vi onda znate, rekli vam jezuiti ili elen vajt u 19. veku ? ja koliko sam shvatio sv. Sava je bio susta suprotnost ostalim Nemanjicima
2. pravoslavlje nije samo srpsko, ja sam imao jednu knjisku veliki molitvenik i cudotvorac nasih dana, jovan kronstatski, od surskog mislim da se autor zvao, dok nije kanonizovan, i tu stvarno masa primera isceljenih i razni drugi primeri, pa mozda na 100tine i to ljudi sa imenima, znaci takve stvari se ne mogu izmisliti, kao fol slucaj/dva pa hajde da varamo narod, nego je covek stvarno bio svetitelj - ti svedoci su se posle rasuli u emigraciju
3. kada smo diskutovali o sv Jovanu Zlatoustom isto je south okretao na zafrkanciju, pravio se da ne razume i na kraju pobegao, mozda nije znao engleski posto sam nasao homiliju na engl. evo ovde ko zna engleski neka cita SVETOG zlatoustog, pa neka uporedi sa justinovim tumacenjem https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-6#post-39633089 nema sanse da su obojica u pravu
А знаш ли да су неки други прије срба прогласили Јустина за авву и светитеља?

o tome se i radi, sto vi i dalje izmisljate nekakve bogumile babune, ali da te pitam ovo
zasto prebacujes vidusi koji tvrdi da je pre nemanjica na nasim prostirima bilo krestjanstvo?
pogledaj jednog apostola Pavla koliko je proputovao u svojim misisjkim putovanjima u 1. veku, pa zamisli gde je 10. vek, a nismo mi ne znam koliko daleko od puteva ap. PAVLA.
i SAD ODJEDNOM neki babuni problem. Pa to je isto kao kada bi ovaj glasnik i eaternum, adventisti ili svedoci bili sad nekakva sila ili pretnja, pa daj da ih progonimo... jel ti vidis koliko je cela prica suplja, majmunisanje, babun - majmun, a i naziv bogumili je sprdacina, mozda ih je biklo u vizantiji, ali su nestali, ne pominju se kod nas nigde za vreme dinastije NEMANJICA. Zasto onda vi insistirate da su bili bas oni, bogumili, a ovamo velmoze, vojska?

pa ti i tvoja strana je jedva docekala da ih babune elen vajt popularise, posle jezuita - klasicno dezavuisanje i skretanje paznje sa ovoga o cemu pise vidusa
Крстјани или хришћани ти је једно те исто, већ сам ти навео неке ауторе који су се бавили религијом старих словена, те како је прихватање хришћанства био дуготрајан процес у којем су наши преци формално исповиједали хришћанство, а истовремено задржали неке старе обичаје.
Соутх ти је добро рекао, богумили су имали одређене политичке аспирације, зато их је Душан и протјерао, послије тога њихове активности око босанског престола то такође потврђују, што је вјероватно допринијело неким мало чудним одлукама босанских властодржаца.

Крстјани или хришћани ти је једно те исто,
cuj sebe? pa zasto smo onda menjali u odredjenom istoriskom momentu, i to sa obrazlozenjem da sledujemo za Hristom, a ne za krstom, da je teoloski ispravnije? da li to onda znaci da hrvati koji kazu krscani slede za krstom, ili smo mi promenili da bi se priblizili grcima, i tada uvodimo i rec PRAVOSLAVNI'ORTODOKSNI [do tada smo bili samo pravoverni], da bi se priblizili grcima, a udaljili od latina, koji kazu kristus, sa K, kao i krvati/KROATI.
E pa ako me sad ne razumes... Latin Christus, from Ancient Greek Χριστός - kako nije jasno zasto smo umesto K stavili H i postali pravoslavni, zasto se Nemanja ponovio krstio.
Znaci, ako smo posteni priznacemo da su razlozi politicke prirode, a ne teoloske, i da je odnos snaga onda bio samo malo drugaciji, ...

ne moras da mi verujes, ali a da mislim da je neka druga vera bola, pa ja ne bih ostao u pravoslavlju, promenjio bih ga, ali isto tako hocu da znam zasto su nam preci postali pravoslavni i kada tacno.

Poslednja izmena:
cuj sebe? pa zasto smo onda menjali u odredjenom istoriskom momentu, i to sa obrazlozenjem da sledujemo za Hristom, a ne za krstom, da je teoloski ispravnije? da li to onda znaci da hrvati koji kazu krscani slede za krstom, ili smo mi promenili da bi se priblizili grcima, i tada uvodimo i rec PRAVOSLAVNI'ORTODOKSNI [do tada smo bili samo pravoverni], da bi se priblizili grcima, a udaljili od latina, koji kazu kristus, sa K, kao i krvati.
E pa ako me sad ne razumes... Latin Christus, from Ancient Greek Χριστός - kako nije jasno zasto smo umesto K stavili H i postali pravoslavni, zasto se nemanja ponovio krstio.

zasto onda rusi kazu

Кристиан sa K
Ех, и једни и други су за нас били ромејци :lol: , сем тога хрвати кажу Крист, па да ли кршћани потиче од крст или пак?:lol:
Између истока и запада, може ли се без савезника?

Back