Nisu htlei da ljube krst, i ikone, imorali smo da ih pobijemo?
Стефан Првовенчани у житију посвећеном оцу Немањи заиста помиње неке јеретике; међутим, нигде се не помињу богумили. Због непостојања историјских извора о богумилима, конструктори те тезе на сваки помен неке јереси стављали су знак једнакости са богумилима. Међутим, неки сматрају да су ти јеретици, у ствари, Немањини политички противници, или пак римокатолици. Али, како се тамо помиње Арије и да „ови безумни иду за учењем његовим“, вероватно су у питању неки остаци аријанизма, некада веома раширеног на нашем простору.
https://vidovdan.org/istorija/aleksandar-ceklic-bogumili-istorija-ili-lazni-mit/
prvo je nemanja zavrnuo rimskog papu, pa onda vizantiju, koja je trebala da cuje da sa nemanjicima nema zafrkakcije da daju autokefalnost da se nasi strasni vladari ne naljute- sve je prevara
bogumili koji se nigde ne pominju, vec jeretici, jer gde je smeo da kaze vizantincima da im ne da vojsku da gine za vizantiju
Nakon toga, Nemanja je bio caru veran vazal i izvršavao je svoje obaveze, u koje je spadalo i slanje vojnika u vojne pohode. Tako je srpski odred konjice u vizantijskom pohodu na
Ikonionski sultanat u Maloj Aziji, 17. septembra
1176. masakriran u
bici kod Miriokefalona.
[10]
sve je izmislio da bi spasao svoje ljude, prosto je sve prevara za vizantiju
ostaci arijanizma, - ma kakvi, sve je bio blef, dok nie ojacao vojno
prosto e nemogce da sveti sava tako pise za svoga oca, ja prvi nikad to ne bih uradio - to znaci da ej to bio propagandni rat da prevari vizantiju, kao sto e negiov otac prevario zapadno rimsko cartsvo
zato ja ostajem pravoslavan, nasi su najbolji na svetu, samo sto imamo mnogo glupih i iskompleksiranih ldi koji su cak poverovali da su nemanjici istrebljivali nekakve babune BOGUMILE a bogumili se nigde ne pominju, MORE...
e da uzmem ja da istrebim bogumile, a da kazem da sam istrebio nekakve pogane jeretike - pa valjda bih rekao kako se zovu - ste vi normalni, nemanjici su zastitili svoje ljudi izmislivsi celu pricu za glupave vizantince jer smo vec izgubili ljudstvo kod miriokefalona - i ja bih isto uradio, NASI SU NAJBOLJI, NIJE STO SU NASI, NEGO SU STVARNO NAJBOLJI za propagandno-specijalne ratove