Bogumili

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
JA sam vec rekao zbog cega ne mrdam iz pravoslavlja, pise u mom potpisu, ali imam pravo da znam kako smo bili prvo samo pravoverni, pa postali pravoslavni, kako smo od krestjana postali hristjani, kako smo se od zapada okrenuli istoku.

Између истока и запада, може ли се без савезника?
pa, onda je bila ugarska i vizantia, znaci sever i jug
aleksej komnen je istrebio bogumile, i onda je nemanja da bi se dodvorio pokazao... mucno mi je da se upustam, tada je vec bila velika sizma... zamisli ti sad da se ja slihtam vatikanu i obecavam mu ...

na kraju se rusi, moskva naziva trecim rimom
ma, radite sta hocete, verujte da su drugi gori, da je to davno bilo, zaboravilo se, prepravili smo istoriju, a sad ce nama drugi prepraviti,i tako u krug

p.s. mozda nas kroati zato i mrze, sto smo se izvukli od rimske kurije, na kvarnjaka, a oni nisu, obecanja ludom papi radovanja, zato nam se i svete svo ovo vreme krimokatolici, zavrnuli ih nemanjici, okrenuli se grcima, pa vatikan od tada sikce na nas i gleda da nas sredi.

planirali su da nas pokatolice preko nemanje, pa ih je on zavrnuo, i od tada nas mrze i gledaju da nam doakaju, huskajuci sve redom, pa i ustase na nas..
a zavrnuo e nemana i vizantiju, istocno romejsko carstvo, ako cemo posteno, i to sa vojskom ih je zavrnuo i jos sa barbaorom hteo da udari vizantince.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja dobro nas jos i ima, nemanja nema koga nie zavrnuo

Poslednja izmena:
na kraju se rusi, moskva naziva trecim rimom
ma, radite sta hocete, verujte da su drugi gori, da je to davno bilo, zaboravilo se, prepravili smo istoriju, a sad ce nama drugi prepraviti,i tako u krug
Ја знам нашу историју површно, знаш ли је ти? Много боље познајемо грчку, зашто? Можда су турци уништили књиге и податке да би нас заштитили од нас самих, не би ме чудило да неко избаци и ову верзију.
Да ли просјечан француз може читати оригиналне текстове својих предака, енглез, нијемац, рус, грк?
Колики је твој избор таквих текстова и колико можеш прочитати и схватити?

tako stoje stvari, o braco

hriscani su bacani lavovima i umirali mucenicki ne zeleci da se odreknu svoje vere, a vi se nadate i da ce vucic nekog da zavrne, da ce u poslednjem momentu da se okrene na istok, i kao i nemanja da zavrne zapad

i sloba i tito je zavrtao, ali je stradao srpski vrat

na kraju ce nama da zavrnu siju, malo li su do sada, jer samo gledamo koga da zavrnemo, prodaju veru za veceru, drzavu, kefalnost, you name it.

ja cu da odeljem lazno otkrivenje, a vi vidite nadjite nekog novog pa od njega napravite opet kult licnosti, mislim na vreme posle vucica, i nastavite sa zavrtanjem dok ne shvatite da su vasi vratovi u pitanju

ja sam stav, stanoviste zauzeo jasno po bilo kom pitanju, ne menjam, ne savijam se, niti zavrcem ikoga.

Poslednja izmena:
Nenas pravo.
Svaki takav pokusaj je protivljenje crkvi.
koji/kakav pokusaj? bilo je pokusaja preko moskovskog patrijarha da se otkrivenje uvrsti u liturgiju posle pobede nad napoleonom, ali je sinod odbio. Molim lepo. To znaci da je Crkva protiv tog pokusaja da se ono ubaci, bar je tada bila, pa neka proba neko drugi opet. Ovo sto ti ja iznosim je stanoviste, a to sto je tada pokusano, to je pokusaj, nadam se da razumes razliku. Mozda i ne razumes, svaki pokusaj odredjivanja datuma, znas da je pogresan, a opravdavas ga; znas da ce svaki takav pokusaj propasti, i opet podrzavas to. Dokle? Dokle cete odredjivati pogresne datume drugog dolaska, dokle ce[te] oni, neki pokusavati da ugurate uguraju/uvrste otkrivenje u liturgiju? Svi ti pokusaji su osudjeni na propast. A ja se ne protivim Crkvi.

Poslednja izmena:
Nisu htlei da ljube krst, i ikone, imorali smo da ih pobijemo?
Стефан Првовенчани у житију посвећеном оцу Немањи заиста помиње неке јеретике; међутим, нигде се не помињу богумили. Због непостојања историјских извора о богумилима, конструктори те тезе на сваки помен неке јереси стављали су знак једнакости са богумилима. Међутим, неки сматрају да су ти јеретици, у ствари, Немањини политички противници, или пак римокатолици. Али, како се тамо помиње Арије и да „ови безумни иду за учењем његовим“, вероватно су у питању неки остаци аријанизма, некада веома раширеног на нашем простору.
https://vidovdan.org/istorija/aleksandar-ceklic-bogumili-istorija-ili-lazni-mit/

prvo je nemanja zavrnuo rimskog papu, pa onda vizantiju, koja je trebala da cuje da sa nemanjicima nema zafrkakcije da daju autokefalnost da se nasi strasni vladari ne naljute- sve je prevara

bogumili koji se nigde ne pominju, vec jeretici, jer gde je smeo da kaze vizantincima da im ne da vojsku da gine za vizantiju
Nakon toga, Nemanja je bio caru veran vazal i izvršavao je svoje obaveze, u koje je spadalo i slanje vojnika u vojne pohode. Tako je srpski odred konjice u vizantijskom pohodu na Ikonionski sultanat u Maloj Aziji, 17. septembra 1176. masakriran u bici kod Miriokefalona.[10]
sve je izmislio da bi spasao svoje ljude, prosto je sve prevara za vizantiju

ostaci arijanizma, - ma kakvi, sve je bio blef, dok nie ojacao vojno

prosto e nemogce da sveti sava tako pise za svoga oca, ja prvi nikad to ne bih uradio - to znaci da ej to bio propagandni rat da prevari vizantiju, kao sto e negiov otac prevario zapadno rimsko cartsvo

zato ja ostajem pravoslavan, nasi su najbolji na svetu, samo sto imamo mnogo glupih i iskompleksiranih ldi koji su cak poverovali da su nemanjici istrebljivali nekakve babune BOGUMILE a bogumili se nigde ne pominju, MORE...

e da uzmem ja da istrebim bogumile, a da kazem da sam istrebio nekakve pogane jeretike - pa valjda bih rekao kako se zovu - ste vi normalni, nemanjici su zastitili svoje ljudi izmislivsi celu pricu za glupave vizantince jer smo vec izgubili ljudstvo kod miriokefalona - i ja bih isto uradio, NASI SU NAJBOLJI, NIJE STO SU NASI, NEGO SU STVARNO NAJBOLJI za propagandno-specijalne ratove

Poslednja izmena:
Bogumili su bili stetni za drzavau jer navodno nisu hteli da ratuju, pa hajde onda da ih pobijete?
Kada ste njih pobili,, onda ste mogli bolje da ratujete protiv drugih?
Ne, nego ste anvukli gnev bozji i 500 god pof turcima onda.
Pa nam je izmenjena genetika i kultura i jezik.
Naravno da su bili stetni, ako su uopste i bili po Srbiji. Evo ti recimo, u kojoj bi se to drzavi u Evropi hteo roditi u to vreme a da te ne proteraju, zato sto ne priznajes vlast i neces da nosis oruzje? Koja bi te drzava Evrope trpela takvog? Drugi da te brani i cuva i gine zbog tebe a ti?
Koga su to Grci istrebili pa su bili pod Turcima? Koga su Bugari?
Ali koliko god da vredjas svoj narod i veru u kojoj si se rodio, koliko god da izvrces istoriju, koliko god da sipas mrznju na svoje ocastvo.... savest umiriti ne mozes. Zapitaj se samo odakle kulja ovaj sav gnev koji prosipas.

south railroad ti ces south da izgubis svoju dusu jer verujes da je mirotocivi bese pobio svoje ljude, srbe, rase, koji nisu hteli da idu u rat, dok ih je on spasavao rata, jer sta ima da ratuju i ginu za vizantiju kao kod miriokefalona - da izgubios jer mislis da idenje u rat je dobro, a rat se docekuje na svom pragu samo, ili se bei od njega, a ne ide se u njega

Glasnik.: a ti ces da izgubis svoju dusu, jer neces da je sacuvas, ne treba ti, mislis da mozes da povuces za sobom jos neku

da vi veruete da su nemnjici istrebljivali svoje koji nisu hteli da idu da se biju

pa 'ladno vas sad neko da istrebi sto necete da idete da se biete za kosovo, jel ima to logike da vas pitam

otac i sin su prevarili i zapad i istok, to je nas prvi specijalni rat, nema nikakvih bogimila, pa valda bi ih naveli i sava i biograf dometian da su postojali

Poslednja izmena:
Naravno da su bili stetni, ako su uopste i bili po Srbiji. Evo ti recimo, u kojoj bi se to drzavi u Evropi hteo roditi u to vreme a da te ne proteraju, zato sto ne priznajes vlast i neces da nosis oruzje? Koja bi te drzava Evrope trpela takvog? Drugi da te brani i cuva i gine zbog tebe a ti?
izgubices dusu, lepo ti kazem, ja nikog ne priznajem, moze covek i bez oruzja da se bori
sta ti mislis, da je pobio one koji nisu hteli, pa su ostali iz straha piosle isli da se biju - si ti normalan? koja vojska je tako izggradila moral
Glavni razlog zasto ste pobili te srbe je religozne prirode.
problem je sto svi vi ''znate'' da su to bili ''bogumili'' i jos ''znate'' da se to isto sprema u buducnosti
pa daj onda zasto gubimo vreme na internetu, daj da zavrsimo sa tim vec jednom, gde su ti bogumili da ih jednom za svagda i.........

da nismo ti i ja bogumili, south, sta cekas, zovi drzavu da nas i............

stvarno ste bre ograniceni, izgibicete duse obojica

Poslednja izmena:
Nije bitno sta su oni verovali, vec sto ste istrebili te Srbe koji su pre vas bili hriscani i to daleko blizi hriscanstvu i bibliji.
Velika je sramota svoj Srpski narod tako progoniti, istrebiti, muciti i to opravdavati danas.
Nazivanje jednog naroda genocidnim i zlocinackim bez ikakvog prinesenog dokaza je u direktnom sukobu sa pravilnikom foruma. Ako zelis da i dalje predstavljas srpski narod zlocinackim, moraces se potruditi i izneti neoborive dokaze. Ko je izvrsio zlocin? Koje godine? U kom mestu? Broj pobijenih? Ocevidci ili drugi dokaz.
Dok to ne pribavis, svaki sledeci slicni post ce se smatrati kao tesko krsenje pravilnika. Ne mozes ni jedan narod nazvati genocidnm, pa cak i ``svoj`` bez ikakvih dokaza.

Nazivanje jednog naroda genocidnim i zlocinackim bez ikakvog prinesenog dokaza je u direktnom sukobu sa pravilnikom foruma. Ako zelis da i dalje predstavljas srpski narod zlocinackim, moraces se potruditi i izneti neoborive dokaze. Ko je izvrsio zlocin? Koje godine? U kom mestu? Broj pobijenih? Ocevidci ili drugi dokaz.
Dok to ne pribavis, svaki sledeci slicni post ce se smatrati kao tesko krsenje pravilnika. Ne mozes ni jedan narod nazvati genocidnm, pa cak i ``svoj`` bez ikakvih dokaza.
Mani malodušnog antisrpskog provokatorčića, ne hrani ga

Vidi šta je napisao

Nije bitno sta su oni verovali, vec sto STE istrebili te Srbe koji su pre vas bili hriscani

Mani malodušnog antisrpskog provokatorčića, ne hrani ga

Vidi šta je napisao

Nije bitno sta su oni verovali, vec sto STE istrebili te Srbe koji su pre vas bili hriscani
Zato sto je zapoceo takvu raspravu na drugoj temi, prebacio sam ovde sa nadom da se vidi neki dokaz, posto dokaz nije iznesen, svako dalje nastavljanje sa ovakvim ili slicnim, sada vec lazima, se ne moze tolerisati. Morace svoju mrznju zatvoriti u sebi gde ima odlicno tlo za dalji rast.

Bravo.
Pretenje, da nebi mogao dalje da se branim i iznosim argumente, brisanje postova.
Izmislenja necega sto nije receno.
Gde sam ja rekao da je Srpski narod genocidan?

Molim citat?

Zato sto je zapoceo takvu raspravu na drugoj temi, prebacio sam ovde sa nadom da se vidi neki dokaz, posto dokaz nije iznesen, svako dalje nastavljanje sa ovakvim ili slicnim, sada vec lazima, se ne moze tolerisati. Morace svoju mrznju zatvoriti u sebi gde ima odlicno tlo za dalji rast.

Nisam hteo ot ome vec sam mu skrenuo paznju da pogleda sledece i za mene je diskusija o tome bila zavrsena:

Na temi mislim da se zove bigomili sam sve to iznosio.
A imate film nedavno snimljen, Nemanjici.
Ili pogledaj razgovor Seselj, Zukrojic oli kako se zove.
Ima i na mom blogu o tome.

Medjutim, oni su i dalje provocirali i trazili raspravu:

Какве везе филм Немањићи има са истином или било чиме, треба ли да црпим информације и из сјенки на Балкану? Исто се односи и на двојицу пименутих, дај ти нама неке релевантне историјске изворе, али ниси их дао ни на теми о богумилима па претпостављам да нећеш ни овдје, питам се зашто? :lol:

Nisam ja hteo diskusiju nego tvoj suvernik.
Prakticno sam ga molio sam ga da ne diskutujemo o tome.

Intersenatno kako nikada ne govoritre istinu ali mene optuzeujete za laz i brisete mi postove?

Poslednja izmena:

Pokazao sam ti ko je hteo diskusiju.

A mozes li mi reci koje lazi?
Kopiraj lazan teklst i postavi ga?

Pokusavas da me pretnjom sprecis da iznesem istinu?

Svaka cast na tome...

Gde je tekst koji si naveo o EGW i Bogumilima?
Jos uvekc ekam na njega?

Izneo sam istorijske dokaze o bogumilima.
Vi niste nista od toga mogli da pobijete.
Samo sada pokusavate pretnjom.

Molim teks t da sam
Koga su to Grci istrebili pa su bili pod Turcima? Koga su Bugari?
Ali koliko god da vredjas svoj narod i veru u kojoj si se rodio, koliko god da izvrces istoriju, koliko god da sipas mrznju na svoje ocastvo.... savest umiriti ne mozes. Zapitaj se samo odakle kulja ovaj sav gnev koji prosipas.

Prvo iatorijski dokaz gde pise da su odbijali oruzje, mesto,d atum, imena?

Znaci, ako neko u Srbiji nece da uzme oruzje a ima takvih mnogo, treba ga muciti, ubiti ili proterati?
Molim odgovor?

Gde ja to vredjam svoj nartod i neku veru?

Cime to vredjam?

Ja zelim samo da zastitim svoj narod, da se to nikada ne desi.
Osudjujem svaku zlodelo nad svojim narodom, ti ga opravdavas i ja vredjam svoj narod?

Nazivanje jednog naroda genocidnim i zlocinackim bez ikakvog prinesenog dokaza je u direktnom sukobu sa pravilnikom foruma.

Nigde nisam nazivao jedan narod genocidnim.
Nemoj da mi nameces neistinu.
A dokaze da su Bpgumili pobijeni, sam vec izneo, zasto kazes da nisam?
Ali nigde nisam rrekao da ih je narod ili celi narod pobio.

Vi sami priznajete sta im je uradjeno.
Posto su ovo vasi izvori, mozete li nam razjasniti ko su ovi sto su to ucinili?

Sta su to zitije i sinod pravoslvne crkve?
Mozete li da objasnite?
hvala.

I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.[2]— Stefan Nemanjić, Žitije Svetog Simeona

..i svečasnu veru Hristovu ustanovi da se jasno i velelepno slavi i klanja presvetoj i životvorećoj Trojici … iskorenivši jeretičku i mnogobožačku prevaru po celom svome otačastvu, tako da svi budu hrišćani … I niko se ne nađe da se protivi njegovoj blagočestivoj zapovesti; pa ako se ko i ne sa ljubavlju obraćaše, no ipak od straha prema onome ko je zapovedio, ne zaostajaše. I tako se… svi sabraše u svetu sabornu i apostolsku crkvu, pošto njegova dobra vera beše u sprezi sa vlašću.[15]— Domentijan, Žitije svetog Simeona

"Zli jeretici, trikleti babuni, koji se lažno nazivaju hrišćanima, i koji se rugaju našoj pravoj veri, izostavljajući iz svetih knjiga reči i preokrećući na zloverje, i koji se otkidaju od svete i pravoslavne crkve, i koji se rugaju svetome i časnome krstu, i koji se rugaju svetim ikonama i ne klanjaju im se - da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve

"I razglasiti svima: Rastudije bosanski i Radomir i Dražilo i Tolko i Tvrdoš i svi koji se nazivaju hrišćani i hrišćanice a ne klanjaju se svetim ikonama i krstu časnomu, da budu prokleti."— Sinod pravoslavne crkve[20]

Hvala da si me pozvao da iznosim dalje dokaze o Bogumilima, vremenom cu to uciniti.
Hvala.

Ne moze da se ubijanju neistomišljenika pripiše duh vremena.
Hristos kada je došao u Njegovo vreme je bilo nirmalno da se ljudi razapinju i kamenuju, a On je rekaoda se okrene drugi obaraz i da se ne sveti covek za nepravdu,
a Njegovi navodni naslednici su najvećim mukama izvrgavali jeretike.
To Isus nigde nije rekao.
Znači ko govori da u NJegovo ime i ubija, taj nije Hristov sledbenik-I
Isus svoje carstvo ne zasniva na macu i ubijanju, zato i kaze po rodovima cete ih poznati.
Bog ne kaznjava neistomisljenike, a covek je napravio vojsku za to.
Bog daje slobodu izbora.
Ako neko nece da veruje kako zvanicna crkva propoveda, niko nema pravo da mi oduzme zivot.
Ko tako radi, ne radi bozje delo.

Back