Zrtva Gospoda Isusa Hrista iz poslusnosti, podredjenosti... ili neceg treceg?

jel si ovo sam zakljucio ili si komplet kopirao? - pitam jer opet dolazimo do nerazumevanja - Hristos je omogucio da mi ostvarimo, a on sam nema sta da ostvaruje ako je bio i ostao savrsen - ovo na drugi pasus, a u vezi sa prvim ne mogu sad da te ispravljam, drugi put, kada se vise otvoris kako to sin coveciji nije imao vlast po prirodi, o kom to sinu covecijem ti govoris uopste, i odakle ti ovo?

p.s. mora da je avva, cim south odobrava, cim je ''paradoksalno'' odmah se klanjamo. Jes istovremeno je silazio i bio na nebu, kao sto je osudjen knez, ali po avvi, gle paradoksa Hristos. Pogresno naucavate, paradoksalci. Ja cu da naucavam kao i sveti Jvan Zlatousti, bez paradoksa. Mi smo ortodoksni, a vi ste paradoksni. eto pa se pusite, dobro je da ste priznali. Joca je heterodoksan. Sad znamo bar svi ko smo.
Šta sam kopirao?Ko je avva?O čemu ti bulazniš?
Sin čovečiji-ljudska priroda i obličije koje je Sin Božiji uzeo kroz Bogorodicu.I svemu slična nama osim u grehu.On sam kao ličnost nije imao šta da ostvaruje ali priroda kou je uzeo na sebe nije bila ostvarena,nije dostigla svoj cilj zbog koga je stvorena,to se u Hristu ostvaruje,njen krajnji smisao-oboženje,večna,neslivena i neraskidiva zajednica sa Bogom.Ti sad jasnije?

Poslednja izmena:
ako je najvisi oblik posvecenosti zrtvena ljubav, a drugi put ne dolazi da se zrtvuje, koji onda oblik posvecenosti ce imati [po tebi taj drugi oblik ce biti manji, jer je zrtvni najveci]
p.s. vidi, ja nemam problem da budem najlgluplji, ali ako neko tvrdi da nesto zna, onda neka to i objasni; ali, ne, ja sam sa 50 godina koliko imam upoznao ljudekoji blefiraju, nece da priznaju
Drugi put dolazi da sudi u sili i slavi ne dolazi kao Jagnje.

Drugi put dolazi da sudi u sili i slavi ne dolazi kao Jagnje.
https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-5#post-39624476
zrtvena ljubav najveca posvecenost - to si ti rekao, pa onda ako se nece zrtvovati drugi put onda ce biti manje posvecen - jel moja logika ne valja ili ti ne znas sta je posvecenost? a nju sam podvukao, tj. Hristos kada bi rec o zapovesti ili vlasti, evo ovde https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-5#post-39616057

onda si ti krenuo da mi objasnjavas kako je savrseni, pa da li ja to ne znam ili ne razumem [ a u kontekstu podredjnosti i nadredjenosti]

.On sam kao ličnost nije imao šta da ostvaruje ali priroda kou je uzeo na sebe nije bila ostvarena,nije dostigla svoj cilj zbog koga je stvorena,to se u Hristu ostvaruje,njen krajnji smisao-oboženje,večna,neslivena i neraskidiva zajednica sa Bogom.Ti sad jasnije?
naravno, sada mi je jasno

ti razumes licnost Hristovu, ali se sa licnosti prebacujes na prirodu, a za prirodu te niko ne pita, vec za nase licnosti - sutra, hoces li reci, - pa to je nasa ljudska gresna priroda, nismo mi krivi, priroda je kriva? a ko te pita za prirodu, ili si gresnik kome treba pokajanje, ili si pravednik kome pokajanje ne treba, a za prirodu te ne pitam, ne zanima me priroda, pricamo o licnostima
isto i Joca diskutuje sa nama, a stalno se prebacuje na antitrinitarce, a ko ga od nas pta za antitrinitarce, dok diskutujemo o ipostasima, licnostima i njihovom odnosu, on ubacuje one koji negiraju te 3 licnosti ? znaci, kvari nam debatu, a ti kada nemas sta ubacis paradoks, i onda sam ja ortodoks bulaznio, jer ti ne znas odakle si ucio dogmatiku?

Poslednja izmena:
naravno, sada mi je jasno

ti razumes licnost Hristovu, ali se sa licnosti prebacujes na prirodu, a za prirodu te niko ne pita, vec za nase licnosti - sutra, hoces li reci, - pa to je nasa ljudska gresna priroda, nismo mi krivi, priroda je kriva? a ko te pita za prirodu, ili si gresnik kome treba pokajanje, ili si pravednik kome pokajanje ne treba, a za prirodu te ne pitam, ne zanima me priroda, pricamo o licnostima
isto i Joca diskutuje sa nama, a stalno se prebacuje na antitrinitarce, a ko ga od nas pta za antitrinitarce, dok diskutujemo o ipostasima, licnostima i njihovom odnosu, on ubacuje one koji negiraju te 3 licnosti ? znaci, kvari nam debatu, a ti kada nemas sta ubacis paradoks, i onda sam ja ortodoks bulaznio?
Ličnost je nosilac prirode.
A što se prirode tiče čitaj apostola Pavla:

Jer imam radost u zakonu Božijem po unutrašnjem čoveku;
Ali vidim drugi zakon u udima svojim, koji se suproti zakonu uma mog, i zarobljava me zakonom grehovnim koji je u udima mojim.
Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?
Zahvaljujem Bogu svom kroz Isusa Hrista Gospoda našeg. Tako, dakle, ja sam umom svojim služim zakonu Božijem a telom zakonu grehovnom.

Paradoks leži u tome da iako je bio telom na zemlji bio je istovremeno duhom na Nebu sa Ocem i Svetim Duhom.

Bulazniš o nekom avi,nekom kopiranju...

https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-5#post-39624476
zrtvena ljubav najveca posvecenost - to si ti rekao, pa onda ako se nece zrtvovati drugi put onda ce biti manje posvecen - jel moja logika ne valja ili ti ne znas sta je posvecenost? a nju sam podvukao, tj. Hristos kada bi rec o zapovesti ili vlasti, evo ovde https://forum.krstarica.com/threads...-ili-neceg-treceg.901761/page-5#post-39616057

onda si ti krenuo da mi objasnjavas kako je savrseni, pa da li ja to ne znam ili ne razumem [ a u kontekstu podredjnosti i nadredjenosti]
Hristos kaže da nema veće ljubavi od dati život za svoje prijatelje e pošto drugi put ne dolazi da se žrtvuje nego da sudi onima koji odbaciše njegovu žrtvu el to onda manja ljubav?Šta kaže tvoja logika?

Ličnost je nosilac prirode.
A što se prirode tiče čitaj apostola Pavla:
citam ja njega najvise, ali ti trebas jevandjelje, evo
Kažem vam, da će na nebu biti više radosti nad jednim grešnikom koji se kaje nego nad devedet devet pravednika koji nemaju potrebe za pokajanjem.

eto, zar ne vidis da ta gresna priroda i ne mora da bude takva - gresna? jer ako ovih 99 nema potrebe za pokajanjem, onda da se nevadimao na prirodu, vec da slusamo kada kaze - budite dakle savrseni kao sto je Otac vas nebeski.
Hristos kaže da nema veće ljubavi od dati život za svoje prijatelje e pošto drugi put ne dolazi da se žrtvuje nego da sudi onima koji odbaciše njegovu žrtvu el to onda manja ljubav?Šta kaže tvoja logika?
cekao sam da umesto zrtvene ljubavi sam dodjes do ovoga, - jer ostaje ljubav, pa kako da ostane ako dolazi da sudi? vidi, moja logika kaze da su se mnogi zrtvovali za svoje prijatelje, i tacno je da nema vece ljubavi od te, ali mi smo krenuli od posvecenosti, ako se secas, i moje vrdnje da ne znas sta je ona, i zasto Hristos jevrejima upravo kaze da je posvecen od Oca [tu si se ti umesao].
Mogu tu najvecu ljubav zrtvovanjem za svoje da pokazu i oni koji ne znaju za Boga Oca, ateisti.

Paradoks leži u tome da iako je bio telom na zemlji bio je istovremeno duhom na Nebu sa Ocem i Svetim Duhom.
pa, eto raskrinkaj me sada, jer ja u to ne verujem, da je duhom bio van tela, jer je jasan u jevandjelju kada kaze - a kada necisti duh izadje iz coveka ...
ili kada kaze, ne dotici me se, jos nisam uziaso ocu,
ili
po vama paradoksnim nije morao ni da uzilazi k ocu, ako je istovremeno bio i tamo i vamo
paradoks ili ortodoks, da vidimo, sta ja to ne znam, ili ...
zovi southa on ce to bolje, on je ucio dogmatiku od avve justina, a i zna sta znaci para, a sta orto, zna grcki

ja sam bre orto-doks, a ne para-doksalac, a vi kada nesto ne znate kazete to je blizu, para; e, pa ja vam na to kazem - glupst, ne trebaju mi vasi paradoksi, ostajem ortodoks, argumentujem jevandjeljem i svetiteljima.

Pitam vas lepo, ne samo tebe, vec sve, ko je prvi u dogmatici upotrebio paradoks kada nije imao objasnjenje, tj. kada nije imao pojma?

Poslednja izmena:
to bi mogla da bude posebna tema, a moja osnovna teza je da kada ljudi nemaju pojma, samo kazu, pa eto nadovezacemo na nesto sto cemo nazvati paradoks u nadi da ni drugi nisu o tom ''paradoksu'' imali pojma

kada kazete paradoks ja zauzimam gard, jer sinonimi su
a seemingly absurd or self-contradictory statement or proposition that when investigated or explained may prove to be well founded or true.
"in a paradox, he has discovered that stepping back from his job has increased the rewards he gleans from it"
h
Similar:
contradiction
contradiction in terms
self-contradiction
inconsistency
incongruity
anomaly
conflict
absurdity
oddity
enigma
puzzle
mystery
conundrum
oxymoron
antinomy

• a statement or proposition that, despite sound (or apparently sound) reasoning from acceptable premises, leads to a conclusion that seems senseless, logically unacceptable, or self-contradictory.
    "a potentially serious conflict between quantum mechanics and the general theory of relativity known as the information paradox"
  • a situation, person, or thing that combines contradictory features or qualities.
pa krecem u istrazivanje da vidim ko je prvi ubacio djavolski paradoks u hriscanstvo, i kako vidim odomacio vam se
https://www.christianstudylibrary.org/article/reversal-and-paradox-christian-theme

paradoksima nazivate ono sto ne rzumete jer vm nedostaje logike, l LOGOSA
http://mupfc.marshall.edu/~cole8/Sermons/Pdxxian.htm

Poslednja izmena:
citam ja njega najvise, ali ti trebas jevandjelje, evo
Kažem vam, da će na nebu biti više radosti nad jednim grešnikom koji se kaje nego nad devedet devet pravednika koji nemaju potrebe za pokajanjem.

eto, zar ne vidis da ta gresna priroda i ne mora da bude takva - gresna? jer ako ovih 99 nema potrebe za pokajanjem, onda da se nevadimao na prirodu, vec da slusamo kada kaze - budite dakle savrseni kao sto je Otac vas nebeski.
A gde sam ja rekao pa da mora?Grešna je kao posledica pada Adama i Eve.
Hristos jevrejima upravo kaze da je posvecen od Oca [tu si se ti umesao].
Gde je rekao da je posvećen od Oca?

jer ja u to ne verujem, da je duhom bio van tela, jer je jasan u jevandjelju kada kaze - a kada necisti duh izadje iz coveka ...
Kakve veze on ima sa demonskim duhoviima?

Kaži ti meni el su na nebu ustvari bila sveta dvojica pa kad on kaže Bože zašto si me ostavio ustvari nismo imali istog Boga?

jos nisam uziaso ocu
Kaže i ja sam u Ocu i Otac u Meni.... ;)

jel si ovo sam zakljucio ili si komplet kopirao? - pitam jer opet dolazimo do nerazumevanja - Hristos je omogucio da mi ostvarimo, a on sam nema sta da ostvaruje ako je bio i ostao savrsen - ovo na drugi pasus, a u vezi sa prvim ne mogu sad da te ispravljam, drugi put, kada se vise otvoris kako to sin coveciji nije imao vlast po prirodi, o kom to sinu covecijem ti govoris uopste, i odakle ti ovo?

Izdvoj vreme:
https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom2/8/
https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom2/9/

pa je li to on ''ostvario'' kako kze crni, ili ako je oduvek bio savrsen, omogucio nama da ostvarimo, ali onda iz tvoje logike sledi da se mi gradimo bogovima ako tezimo bozanskim atributima...Treba da batalis poziciju fariseja, licemera...
sustina je da je bio savrsen, da je kao savrsen sisao na zemlju, i da nam je pokazao kako mi da se usavrsavamo

A sa tobom ostaje problem sto ne shvatas da je sustinski Hristos identican Ocu, cak i formalno kaze ko je video mene video je Oca. cAK KAZE D HOCE DA I MI BUDEMO JEDNO KAO STO JE ON JEDNO SA OCEM, i da ce se u nama nastaniti zajedno sa OCEM, posle cega postaje degute da se ti nastavljas sa podredjenoscu [zbog verovatno porodicnog problema na relaciji otac-sin, izvini na iskrenosti].

a zamisli da kaze, kako gospodar tako i sluga - ne ide prijatelju to

nema boljeg odnosa nego sto je otac-sin, a ti kako hoces, ako ti se ne veruje da je taj odnos od pocetka, vec da je nastao i to iz podredjenosti - TI GRESIS
VLASTI, vidi u hijerhiji andjela, ona nije najvisa

Isus jeste savršen na zemlji, bez greha. Ali to nema veze sa Hristovim prirodama ili odnosu prema Ocu koji je imao u ovom telu.
Isus je kao sluga Božiji u telu kao mi bio bez greha dakle savršen. On je tako savršeno odražava karakter Oca i zato i kaže koji vide mene vide Oca.

Gde je rekao da je posvećen od Oca?
replika broj 102, evo ti po drugi put ostavljam link sa prethodne str.
Jован, глава 10
36. Како ви говорите Ономе ког Отац посвети и посла на свет: Хулу на Бога говориш, што рекох: Ја сам Син Божји?

Kakve veze on ima sa demonskim duhoviima?

Kaži ti meni el su na nebu ustvari bila sveta dvojica pa kad on kaže Bože zašto si me ostavio ustvari nismo imali istog Boga?

Kaže i ja sam u Ocu i Otac u Meni.... ;)
kaze ko vide mene vide oca, pa jel otac silazio sa neba kao i sin? nije
kod slave na gori, cu se glas iz oblaka, pa jel taj oblak vise svih nebesa kao sto znamo da je Hristos sada, kada sedi do Oca? Nije.

obracunacu vam ja sve vase paradokse, sa kamatom.

pa kada kaze da ce poslati svetoga duha koji od oca ishodi, el to znaci da ce BOG DA OSTANE BEZ NJEGA? isti si ti sa jocom koji nece da kaze el onda Bog ostao bez vlasti ako je dade svu Sinu - sva vlast mi se dade na nebu i na zemlji, rece Hristos.

Poslednja izmena:
i kada izdvojim vreme i detaljno izucim, hOces li opet pobeci od pitanja -
kako avva Justin tumaci da je knez Hristos, a sveti Jovan Zlatousti tumaci da je satana, obojica tumace isto iz jevandjelja po Jovanu?
ja znam kako - iz nerazumevanja, iz blefa i glume da ste razumeli, a niste, pa vi kazete paradoks, jer necete da prihvatite tumacenje svetog Jovana Zlatoustog da se radi o satani koji Je isteran NAPOLJE, izbacen, a ne Hristu, da se radi o knezu ovoga sveta, o satani, a ne o Hristu, kako tvrdi avva Justin. Zabrazdili ste debelo, i ima da priznate, ne zvao se ja ...

kaze ko vide mene vide oca, pa jel otac silazio sa neba kao i sin? nije
Otac se nikad nije razdvajao od Sina i Duha.To je žešća hula.Nije silazio s Neba u smislu da je uzeo telo na sebe i postao čovek.Samo je Sin Božiji postao čovek.
kod slave na gori, cu se glas iz oblaka, pa jel taj oblak vise svih nebesa kao sto znamo da je Hristos sada, kada sedi do Oca? Nije.
Aha znači Otac je niže od Sina,zanimljivo samo veze nema sa pravoslavljem.
obracunacu vam ja sve vase paradokse, sa kamatom.
Obračunavaj se sa čim god hoćeš ...
pa kada kaze da ce poslati svetoga duha koji od oca ishodi, el to znaci da ce BOG DA OSTANE BEZ NJEGA? isti si ti sa jocom koji nece da kaze el onda Bog ostao bez vlasti ako je dade svu Sinu - sva vlast mi se dade na nebu i na zemlji, rece Hristos.
Bulazniš ....

Aha znači Otac je niže od Sina,zanimljivo samo veze nema sa pravoslavljem.
Ne izmisljaj; rekao sam da taj oblak odakle se javio nije vise svih nebesa, da je taj oblak nize najvisih nebesa, odakle se Bog javio [teofanija], a Hristos je tada bio na zemlji, koja je u svakom slucaju nize neba, i nize oblaka.
čuše iz oblaka glas koji govoraše: „Ovo je Sin moj ljubljeni, Njega poslušajte!
Takodje sam Joci objasnjavao da to sto je Otac veci, ne znaci da je visi, vec da su Otac i Sin identicni - tacno sam objasnio kontekst reci VECI [ako treba pronaci cu].
Ali i pored vredjana, ja cu ti reci poentu opet, a ona je - PROSLAVIO sam i opet cu, kaze Bog. Poentu raniju smo imali - POSVECENOSTI, E sad, samo kada bi ti znao sta je PROSLAVLjEN od Oca, jer POSVECEN nisi znao, a ja jesam, cak sam i obJasnio da posvecenost obuhvata podredjenost i nadredjenost [ODATLE VLAST I ZAPOVEST, koje sa ovima direktno korespondiraju], da medju nama u istom timu nema da je jedan podredjen, a drugi nadredjen, i da je nema ni u odnosu Otac - Sin, pa ti izvoli pokazi da je neko tako jasno objasnio pre mene ovo. Vasa nauka [ne znas da si je od avve pokupio] se zove paradoks [samo jos da nadjem prvog koji ju je ubacio], a moja ortodoks [navodio sam vec sv. Jovana Zlatoustog KOME AVVA JUSTIN PROTIVURECI].

p,s, armagedonci su gotovi, ugasli su ga, a sad cu da se ustremim na sve koj naucavaju paradokse; ej, nece da priznaju da nemaju poma, vec poturaju da je nesto ''paradoks''.

Poslednja izmena:
Isus jeste savršen na zemlji, bez greha. Ali to nema veze sa Hristovim prirodama ili odnosu prema Ocu koji je imao u ovom telu.
Isus je kao sluga Božiji u telu kao mi bio bez greha dakle savršen. On je tako savršeno odražava karakter Oca i zato i kaže koji vide mene vide Oca.
ima ljudi koji su blizu istine o Ipostasima, tako blizu, a tako daleko, sto se kaze, pa pokusavajuci da podrazavaju, imitiraju karakter Isusov, bave se drvodeljstvom i sl.
karakter KAO spoj različitih osobina nekog pojedinca koji daje cjelovitu sliku te osobe JE SPOLjASNJE OBELEZJE, ne predstavlja sustinu; na primer, vama se ne svidja moj karakter, ali to je zato sto imate sliku, zato sto vizuelizirate, umesto da sledite za argumentima kojima afirmisem tvrdnje citirajuci izvore

Isus je duhovno savrsen kao i Otac koji je duh, a karakter, osobine i svojstva nisu sustinske, vec samo formalno pokazuju kakve smo licnosti, pa tako Isus kaze jednome, - a što me zoveš blagim? niko nije blag osim jednoga Boga. 20 Zapovijedi znaš: ...

Ocinji karakter je blag, a Isusov nije, ako cete mu verovati.
Niko od nas nije blag, i zato cemo se obracunati, primicete svedocanstvo ne zvao se ja....

vec da su Otac i Sin identicni
identicni sustinski - duhovno, jer sina covecijega vi cekate ako verujete Isusu, a Bog je Duh, i u tome je ta formalna razlika, da budem najprecizniji sto je moguce.
Duh dise gde hoce, i zato je Otac najveci, a Hristos ne moze biti najveci, vec je najvisi, jer nije spasenje u velicini, vec rece da ce okrenuti ruku ka malima, jer njihovi andjeli gledaju Oca stalno; nije spasenje u rasirivanju svako svoga duha, vec je spasenje u onome u kome se nastane Otac i Sin - to vam je porucio Isus, moj brat, koji sedi s desna Ocu. Nema ovde paradoksa, ovo je ortodoksia, sto vas ja ucim, a ne ucim vas ja, vec vam pricam/pisem iz jevandelja Gospodnjeg, da se vise ne varate formom, vec obratite paznju na sustinu koja je unutrasnja da vas ne iznenadi Carstvo..

Takodje sam Joci objasnjavao da to sto je Otac veci, ne znaci da je visi, vec da su Otac i Sin identicni - tacno sam objasnio kontekst reci VECI [ako treba pronaci cu].
Ali i pored vredjana, ja cu ti reci poentu opet, a ona je - PROSLAVIO sam i opet cu, kaze Bog. Poentu raniju smo imali - POSVECENOSTI, E sad, samo kada bi ti znao sta je PROSLAVLjEN od Oca, jer POSVECEN nisi znao, a ja jesam, cak sam i obJasnio da posvecenost obuhvata podredjenost i nadredjenost [ODATLE VLAST I ZAPOVEST, koje sa ovima direktno korespondiraju], da medju nama u istom timu nema da je jedan podredjen, a drugi nadredjen, i da je nema ni u odnosu Otac - Sin, pa ti izvoli pokazi da je neko tako jasno objasnio pre mene ovo. Vasa nauka [ne znas da si je od avve pokupio] se zove paradoks [samo jos da nadjem prvog koji ju je ubacio], a moja ortodoks [navodio sam vec sv. Jovana Zlatoustog KOME AVVA JUSTIN PROTIVURECI].

p,s, armagedonci su gotovi, ugasli su ga, a sad cu da se ustremim na sve koj naucavaju paradokse; ej, nece da priznaju da nemaju poma, vec poturaju da je nesto ''paradoks''.
Postavi da vidim šta protivreči Justin Zlatoustom....

Ovo je Justinovo tumačenje.

„Кад оне назва боговима, којима ријеч Божија би дата, а Писмо се не може укинути. Како ви говорите Ономе кога Отац посвети и посла на свијет: хулиш, зато што рекох: Ја сам Син Божији? Ако не творим дјела Оца Својега, не вјерујте Ми. Ако ли творим, иако Мени не вјерујете, дјелима вјерујте, да познате и вјерујете да је Отац у Мени и Ја у Њему. Тада опет тражаху да Га ухвате; али им се измаче из руку.“
(10:35-39)

„А Писмо се не може покварити“, тј. не може не испунити, одбацити као нешто непотребно или лажно или сувишно. А Христос? Зар свом појавом својом не потврђује све што је речено о Месији у Св. Писму? Сам би Христос „покварио“ васцело Писмо Божије када би порекао да је Бог и Син Божији. Да је Он заиста Бог и Син Божији сведоче божанска дела Његова на земљи. Разгрните ма које од њих, у свакоме ћете пронаћи Бога Оца, Његову свестваралачку божанску силу. Штавише, Спас јасно и отворено поставља дилему: „ако не творим дела Оца свога не верујте ми. Ако ли творим, ако мени и не верујете, делима мојим верујте, да познате и верујете да је Отац у мени и ја у њему“. „Ако мени и не верујете“, зато што ме видите у трошном људском телу, зато што сам „дрводеља“, зато што сам по свему човек, онда – ево дела мојих: „делима мојим верујте“: јер сами сведочите да међу њима нема ни једног рђавог (ст. 33), већ су сва „добра“, а то значи: сва су божанска.
Идите за њима – коме ће вас одвести ако не Оцу моме који је у мени? и мени који сам у Оцу? Иако човечанска по свој земаљској стварности и очигледности, сва су дела моја – божанска по сили и узроку. Сва она воде кроз Мене Оцу, и кроз Оца Мени. Са једним циљем: да покажу да ја „човек будући“, јесам у исто време Син Божији и Бог. И као такав, само као такав, Месија и Спаситељ.

Postavi da vidim šta protivreči Justin Zlatoustom....
povela se diskusija kod jeroha, ali su je brze bolje zatrpali, misle da cu da predjem preko toga, evo ti https://forum.krstarica.com/threads/i-dalje-nemam-pojma-vol-2.897393/page-42#post-39474320 prevarili su se ako su pomislili da cu da zaboravim... posle je bilo vaznije oko heruvim serafim sto ih pomesaste svi, pa sam ovog prelascenog ostavio da ceka, jer sam morao sa jerohom to da razjasnim... ali je pobegao, vise voli da propituje arijanu..
Ovo je Justinovo tumačenje.
taj deo nije sporan, to je svakom jasno.

Poslednja izmena:
povela se diskusija kod jeroha, ali su je brze bolje zatrpali, misle da cu da predjem preko toga, evo ti https://forum.krstarica.com/threads/i-dalje-nemam-pojma-vol-2.897393/page-42#post-39474320 prevarili su se ako su pomislili da cu da zaboravim... posle je bilo vaznije oko heruvim serafim sto ih pomesaste svi, pa sam ovog prelascenog ostavio da ceka, jer sam morao sa jerohom to da razjasnim... ali je pobegao, vise voli da propituje arijanu..
taj deo nije sporan, to je svakom jasno.

„Сад је суд овоме свијету; сад ће кнез овога свијета бити избачен напоље. И када Ја будем подигнут са земље, све ћу привући Себи. А ово говораше, указујући каквом ће смрћу умријети.“
(12:31-33)

Присуство Богочовека у нашем земаљском свету, нарочито време Његовог крсног страдања, јесте време одлуке и судбоносне борбе Његове са смрћу, грехом и ћаволом. Бог Логос је владар овога света био све док људи нису толико огрезли у гресима, да су помоћу њих ђавола учинили и прогласили владарем овога света (ср. Јн. 16,11); и он заиста влада у овоме свету гресима и смрћу. Богочовек је сишао у овај свет, да опет путем Еванђеља, путем Крсне Жртве и Васкрсења, узме опет сву власт над овим светом. Због чега и изјављује после Свог васкрсења: „даде ми се свака власт на небу и на земљи“ (Мт. 28,18). А док борба траје, а траје од рођења Богочовека у наш свет, нарочито се појачава и врхуни у голготском страдању, над овим светом врши се суд: овај свет доживљује свој суд: одлучује се, доноси пресуду за ким ће и са ким ће: да ли са ђаволом или са Богом, са ђаволом који влада помоћу греха и смрти, или са Богочовеком који влада помоћу Еванђеља и бесмртности; да ли је за бесмртност помоћу богочовечанског самопожртвовања или за смртност помоћу демонског самоодржања.
„Сад је суд овога света“ – сад свет решава своју судбину, сад се одређује вечна судбина човечанског света: „сад ће бити истеран кнез овога света напоље“: крај овога света који је грехом и смрћу – најгором тиранијом – владао над светом. Он који је кроз људско грехољуље и страстољубље истерао из овог света његовог божанског владара: Бога Логоса. А и сада хоће да преко христобораца истера из овог света оваплоћеног, учовеченог Бога Логоса. Али, Богочовек осигурава Себи победу баш тиме што ће Крсном смрћу победити свет, и тако привући к себи људе: извући их из греха и смрти, тј. испод власти „кнеза овога света“, и учинити их својима и то својима из љубави и Христољубља: „И кад будем подшнут од земље, све ћу привући себи“. Подигнут ћу бити на Крст; а себе ћу још више подигнути васкрсењем до у врх небеса, и узнети тело човечије у вечну и бесмртну славу Божију, – и тиме ћу „све привући к себи“. Људи ће се отрезнити од грехољубља, одрећи се греха и смрти, и поверовати у своју бесмртност кроз Мене васкрслог. И заиста, васкрсењем и вазнесењем Својим славним, Багочовек постаје истински кнез, владар овога света, и влада у њему својим Еванђељем у Цркви Својој. А у то је ушао кроз Своју славну, по човекољубивом пожртвовању, смрт, коју је убио својом богочовечанском смрћу: „смрћу смрт уништи“. Зато свети Воанергес благовести: „а ово говораше да покаже каком ће смрти умрети“.

Prijatelju, imamo jevandjelje, i imamo tumacenje ispod za koje ti ne navodis odkle je i cije je
„Сад је суд овоме свијету; сад ће кнез овога свијета бити избачен напоље. И када Ја будем подигнут са земље, све ћу привући Себи. А ово говораше, указујући каквом ће смрћу умријети.“
(12:31-33)

(10) for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."
Sveti Jovan Zlatousti tumaci Jevandjelje po Jovanu da je Hristos osudio i izbacio napolje kneza ovoga sveta - sad je sud ovome svetu, sad ce biti izbacen knez ovoga sveta napolje

prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen
Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat

i opet zlatousti, radi se o versi 11, uporedi iznad istu tu versu tumaci avva justin; judged znaci osudjen, po svetom jovanu je to satana, a po justinu je Hristos.
https://www.biblestudytools.com/his...rysostom/homilies-on-john/homily-lxxviii.html
Ver. 11. "Of judgment, because the prince of this world is judged."

Here again He mooteth the argument concerning righteousness, that He had overthrown His opponent. Now had He been a sinner, He could not have overthrown him; a thing which not even any just man had been strong enough to do. "But that he hath been condemned through Me, they shall know who trample on him hereafter, and who clearly know My Resurrection, which is the mark of Him who condemneth him. For he was not able to hold Me. And whereas they said that I had a devil, and that I was a deceiver, these things also shall hereafter appear to be false;(10) for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."

Poslednja izmena:

Back