Bog i (ne)pravda

Da, valjalo bi da napomenem da kada pricam o Bogu, ne pisem o cisto hriscanskom Bogu. Tako da tvoji navodi iz Biblije koji dokazuju zlu prirodu Boga nisu u suprotnosti sa onim sto ja pisem.
A i napomenula sam da se u mom pisanju radi o subjektivnom dozivljaju ovog pitanja. I posteno dodala da nisam veliki poznavalac Biblije. I razmatrala pitanje pravednosti i dobrote Boga samo u tom kontekstu uplitanja u ljudski zivot.

Missim, sta se koji moj odmah nerviras.
A i jesi li siguran da je On jasno napisano zao? Napisano je sta je cinio, ali da je zao, to je tvoj zakljucak, pretpostavljam.

A i mislim da masis moju poentu. :kolac:

Ti si jako pametna devojka, sto je danas retkost. :lol:

Bog nije zao zbog odsustva njegove intervencije na zemlji u ova vremena. On je biblijski dokazano i jasno napisano zao zbog svog zla koje je počinio. Samo jedan od bezbroj stihova...

Luka 19:27...
A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.

зар нико није уочио шта је Јерохинац овде цитирао?
извукао је речи из контекста.. :)

ово горе звучи као нека заповест коју Господ даје. а да ли је? није.
цитат је део једне врло лепе и сликовите приче која почиње овако:

Лука 19.12.
''Рече дакле:
Човјек неки племенита рода отиде у даљну земљу да прими себи царство, па да се врати. Дозвавши пак десет својих слугу, даде им десет кеса сребра и каза им: Тргујте док се не вратим...''
а завршава се цитатом који је Јерохинац навео.

Господ је волео да своје поуке даје тако што је причао метафоричне и сликовите приче, које су људи могли лако разумети. ко год је читао Јеванђеља то му је познато, а познато је и Јерохинцу.

Јерохинац није нашао за сходно да то помене (да је реченица део јеванђељске приче)- него је истрго речи из контекста да би им дао сасвим другачије значење. урадио је то намерно. али, та ситна превара није остала незапажена.

Poslednja izmena:

Лука 19.12.
''Рече дакле:
Човјек неки племенита рода отиде у даљну земљу да прими себи царство, па да се врати. Дозвавши пак десет својих слугу, даде им десет кеса сребра и каза им: Тргујте док се не вратим...''

Господ је волео да своје поуке даје тако што је причао метафоричне и сликовите приче, које су људи могли лако разумети. ко год је читао Јеванђеља то му је познато, а познато је и Јерохинцу.

Јерохинац није нашао за сходно да то помене (да је реченица део јеванђељске приче)- него је истрго речи из контекста да би им дао сасвим другачије значење. урадио је то намерно. али, та ситна превара није остала незапажена.

Svojom teoloski angazovanom interpretacijom promasio si fudbal skoro jednako kao jerohinac - http://forum.krstarica.com/showthre...A-JE-TO...?p=16676480&viewfull=1#post16676480

Da, valjalo bi da napomenem da kada pricam o Bogu, ne pisem o cisto hriscanskom Bogu. Tako da tvoji navodi iz Biblije koji dokazuju zlu prirodu Boga nisu u suprotnosti sa onim sto ja pisem.

мила, његови наводи доказују само његову злу природу.. и ништа више.

A i napomenula sam da se u mom pisanju radi o subjektivnom dozivljaju ovog pitanja. I posteno dodala da nisam veliki poznavalac Biblije. I razmatrala pitanje pravednosti i dobrote Boga samo u tom kontekstu uplitanja u ljudski zivot.

ти си већи познавалац Библије него што ће то он икад бити.
служи се ситним подлостима- а то са ученошћу нема никакве везе.

Missim, sta se koji moj odmah nerviras.
A i jesi li siguran da je On jasno napisano zao? Napisano je sta je cinio, ali da je zao, to je tvoj zakljucak, pretpostavljam.

лажно је написано. прочитај мој горњи пост :)

A i mislim da masis moju poentu. :kolac:

наравно да маши. и чини то намерно.
пријатно ;)

Poslednja izmena:
Svojom teoloski angazovanom interpretacijom promasio si fudbal skoro jednako kao jerohinac - http://forum.krstarica.com/showthre...A-JE-TO...?p=16676480&viewfull=1#post16676480

значи, није му први пут да те речи вади из контекста?!
моја ''теолошки ангажована интерпретација'' је клатно које се морало померити скроз у другу страну.. да би се на крају вратило у равнотежу.

лепа је она опсервација, нисам читао постове на тој теми.
мада, ти се ту бавиш једном другом, али не мање занимљивом критиком.

Agnostik sam.
Religija me nikad nije mnogo zanimala.
Tata je bio vernik, i smatrao sam da bih i ja mogao biti jedan, i to dobar, ali me je od ideje o postojanju Boga odvratilo bas ovo pitanje... njegov odnos prema pravdi, odnosno nepravdi.

Sve abrahamske religije uce svoje vernike da je Bog=ljubav. Stvoritelj, gospod i gospodar svega, onaj koji nas sve cuva, u koga bezrezervno treba da verujemo i sl.
Okej, necu se osvrtati na ona pitanja... zasto ako je toliko dobar i pravedan dozvoljava zemljotrese, poplave, smrti neduzne i tek rodjene dece, itd...

Interesuje me odnos Boga (odnosno tog imaginarnog (nad)bica u koje verujete) prema malim, licnim nepravdama i tragedijama.
Dakle, imate postenog coveka. Dobrodusan, nikom ne zeli zlo, gleda kako da pomogne drugima... op, u udesu mu poginu sin jedinac i snajka. Ostane unuk iza njih, on krene da ga odgaja, ali ne lezi vraze, Centar za soc. rad mu ga uzme i stavi u dom za nezbrinutu decu, pod izgovorom da je deda "suvise star" i nepodoban da ga podize.
Njegov komsija recimo, bio na ratistu u Bosni kao pripadnik jedne od onih 'ozloglasenih' jedinica koje su cinile stravicne zlocine. Nije bitno dal' ih je on cinio... ajd' sve i da pretpostavimo da nije. Uglavnom, dosao je sa "ratista" pun para. Digao kucu, kupio besna kola, i bas u vreme kad su ovom izginuli sin i snaja, on udaje kcerku uz pompeznu svadbu. Pokrece sopstveni biznis od koga se jos vise bogati.

E aj sad neko da mi objasni... zasto toliko dobri, pravedni i zastitnicki nastrojen Bog dozvoljava da se jednom cestitom coveku unisti zivot kroz pogibiju sina i nemogucnost da odgaja unuka, zasto to dete nece dobiti mogucnost da odraste uz ljubav i toplinu ako nikog drugog ono dede, nego ce najlepse godine zivota provesti po domovima i pretvoriti se u ko zna sta... dok ce jedan materijalista, i covek nikakvog karaktera da uziva u svim blagodetima zivota i zivi u porodicnoj sreci i harmoniji?

Problem zla nije Boziji domen jer zlo nema supstancijalnost, ni licnost.
Zlo nastaje kao covecija projava sopstvene licnosti po SLOBODNOM IZBORU.
Knjiga o Jovu ne daje puno utehe, kao ni sva stradanja neduznih u istoriji.
Bog je rekao da budemo mudri a ne naivni, stoga ni svako trpljenje zla nije od Boga.
Ima i ono apostolsko, gneveci se ne gresite - dakle, postoji bunt koji je po Bozijoj volji ako je on u ime uzvisenih vrednosti ili bar covekoljublja.
Inace, Bog ne kaznjava nikoga jer i dobre i zle voli jednako - sto je sablazan za pseudo-moraliste - jer ne zeli nikoga da protivno njegovog volji zeli dobro ili cak Njega Samoga.

Лука 19.12.
''Рече дакле:

то ти иде овако
нпр. неинтересује те кулинарство, сматраш да је то велика глупост, али, одеш на одговарајући пдф и расправљаш се са људима који верују да могу направити најбоље јело на свету јер имају рецепте, шта даље радиш, извлачиш из контекста део рецепта и кажеш му ко нормалан може тако нешто да поједе и ухватиш се како то да со и шећер у једном јелу не могу бити заједно јер то нема логике и да он нема појма о чему пише, при том да си сав свој живот посветио томе...а то је врло индикативно.

конклужн
таквих је било. има их и биће их за век векова

донт вори би хепи:D

Agnostik sam.
Religija me nikad nije mnogo zanimala.
Tata je bio vernik, i smatrao sam da bih i ja mogao biti jedan, i to dobar, ali me je od ideje o postojanju Boga odvratilo bas ovo pitanje... njegov odnos prema pravdi, odnosno nepravdi.

Sve abrahamske religije uce svoje vernike da je Bog=ljubav. Stvoritelj, gospod i gospodar svega, onaj koji nas sve cuva, u koga bezrezervno treba da verujemo i sl.
Okej, necu se osvrtati na ona pitanja... zasto ako je toliko dobar i pravedan dozvoljava zemljotrese, poplave, smrti neduzne i tek rodjene dece, itd...

Interesuje me odnos Boga (odnosno tog imaginarnog (nad)bica u koje verujete) prema malim, licnim nepravdama i tragedijama.
Dakle, imate postenog coveka. Dobrodusan, nikom ne zeli zlo, gleda kako da pomogne drugima... op, u udesu mu poginu sin jedinac i snajka. Ostane unuk iza njih, on krene da ga odgaja, ali ne lezi vraze, Centar za soc. rad mu ga uzme i stavi u dom za nezbrinutu decu, pod izgovorom da je deda "suvise star" i nepodoban da ga podize.
Njegov komsija recimo, bio na ratistu u Bosni kao pripadnik jedne od onih 'ozloglasenih' jedinica koje su cinile stravicne zlocine. Nije bitno dal' ih je on cinio... ajd' sve i da pretpostavimo da nije. Uglavnom, dosao je sa "ratista" pun para. Digao kucu, kupio besna kola, i bas u vreme kad su ovom izginuli sin i snaja, on udaje kcerku uz pompeznu svadbu. Pokrece sopstveni biznis od koga se jos vise bogati.

E aj sad neko da mi objasni... zasto toliko dobri, pravedni i zastitnicki nastrojen Bog dozvoljava da se jednom cestitom coveku unisti zivot kroz pogibiju sina i nemogucnost da odgaja unuka, zasto to dete nece dobiti mogucnost da odraste uz ljubav i toplinu ako nikog drugog ono dede, nego ce najlepse godine zivota provesti po domovima i pretvoriti se u ko zna sta... dok ce jedan materijalista, i covek nikakvog karaktera da uziva u svim blagodetima zivota i zivi u porodicnoj sreci i harmoniji?

Salle, gde nestade? Ti postavi temu pa pobeže?
Čak i ispravan odgovor čoveku neće dati preveliku utehu kada podnosi bol, direktno ili indirektno. Čini mi se da je kod tebe došlo do razočaranje u Boga kojeg si taman hteo da prihvatiš.

Bog neizmerno voli nas Duše, jer mi to jesmo. Medjutim, On zna da smo mi kao duhovna bića, Duše, besmrtni pa se zato mnogo i ne brine kako ćemo se igrati školice.
Niži svetovi u kojima trenutno boravimo jesu pod Zakonom Uzroka i Posledica (zvanim i Zakonom Karme). Iz života u život mi imamo slobodu raditi što nas je volja ali imamo i obavezu da kada dodje vreme uberemo plodove naše slobodne volje.
Živeći u nižim svetovima nekoliko stotina hiljada života uvek imamo dovoljno vremena da platimo i naplatimo. Otuda, mi koji divljasmo u mnogim ranijim životima to otplatismo ili otplaćujemo pa se sada pitamo kako je Bog nepravedan. Dok oni koji divljaju sada likuju nad nama kako su ućarili nešto za ništa ne znajući da će jednoga dana doći drugi deo Zakona kao posledica.

Boga treba voleti i to na kraju svako od nas otkrije. Treba Ga voleti ne zbog Njega već zbog nas samih. Jer, kada naučimo voleti Njega tek tada po prvi put istinski počnemo voleti sebe. Dotle, sve ono što mislimo i verujemo da je ljubav najčešće je nešto drugo...:confused:??

Poslednja izmena:
то ти иде овако
нпр. неинтересује те кулинарство, сматраш да је то велика глупост, али, одеш на одговарајући пдф и расправљаш се са људима који верују да могу направити најбоље јело на свету јер имају рецепте, шта даље радиш, извлачиш из контекста део рецепта и кажеш му ко нормалан може тако нешто да поједе и ухватиш се како то да со и шећер у једном јелу не могу бити заједно јер то нема логике и да он нема појма о чему пише, при том да си сав свој живот посветио томе...а то је врло индикативно.

конклужн
таквих је било. има их и биће их за век векова

донт вори би хепи:D

:hahaha:

E jesi car :lol:

то ти иде овако
нпр. неинтересује те кулинарство, сматраш да је то велика глупост, али, одеш на одговарајући пдф и расправљаш се са људима који верују да могу направити најбоље јело на свету јер имају рецепте,
Ateiste ne interesuje vera,ali ih interesuje to sto drzava nije sekularna.

ако их интересује секуларизам или клерикализам нек иду на пдф политика
овде се пише о вери и они који би желели да верују

капираш?

I to je vera...iako ne tako popularna tema.
Iako vise pripada politici,ne moze se odvojiti od vere.Jer,ukoliko drzava nije sekularna,to znaci da se odredjena verska ubedjenja proklamuju od strane drzave.

Da li jeste ili nije,to je druga tema i zavisi od shvatanja pojma sekularnosti.

Ili istraumiranosti doticnog ateiste, a samim tim veoma, veoma maglovite veze istog sa stvarnoscu i realnim prilikama.

Osim, naravno, ako ne govorimo o nekoj od islamskih zemalja.

Samo kazem ono sto bi odgovorio svaki ateista...barem od onih "aktivnijih".

To ti pricam :lol:

I to je vera...iako ne tako popularna tema.
Iako vise pripada politici,ne moze se odvojiti od vere.Jer,ukoliko drzava nije sekularna,to znaci da se odredjena verska ubedjenja proklamuju od strane drzave.

дакле не капираш

све и да си у праву, твоја прва констатација се односи на апсолутну политику, дакле уређење једне државе, што апсолутно нема никакве везе са постојањем Бога, ко и кад је писао Библију и шта су говорили Св. Оци

капираш ли сад?

Back