Bog i (ne)pravda

Salle Buddha

Ističe se
Poruka
2.184
Agnostik sam.
Religija me nikad nije mnogo zanimala.
Tata je bio vernik, i smatrao sam da bih i ja mogao biti jedan, i to dobar, ali me je od ideje o postojanju Boga odvratilo bas ovo pitanje... njegov odnos prema pravdi, odnosno nepravdi.

Sve abrahamske religije uce svoje vernike da je Bog=ljubav. Stvoritelj, gospod i gospodar svega, onaj koji nas sve cuva, u koga bezrezervno treba da verujemo i sl.
Okej, necu se osvrtati na ona pitanja... zasto ako je toliko dobar i pravedan dozvoljava zemljotrese, poplave, smrti neduzne i tek rodjene dece, itd...

Interesuje me odnos Boga (odnosno tog imaginarnog (nad)bica u koje verujete) prema malim, licnim nepravdama i tragedijama.
Dakle, imate postenog coveka. Dobrodusan, nikom ne zeli zlo, gleda kako da pomogne drugima... op, u udesu mu poginu sin jedinac i snajka. Ostane unuk iza njih, on krene da ga odgaja, ali ne lezi vraze, Centar za soc. rad mu ga uzme i stavi u dom za nezbrinutu decu, pod izgovorom da je deda "suvise star" i nepodoban da ga podize.
Njegov komsija recimo, bio na ratistu u Bosni kao pripadnik jedne od onih 'ozloglasenih' jedinica koje su cinile stravicne zlocine. Nije bitno dal' ih je on cinio... ajd' sve i da pretpostavimo da nije. Uglavnom, dosao je sa "ratista" pun para. Digao kucu, kupio besna kola, i bas u vreme kad su ovom izginuli sin i snaja, on udaje kcerku uz pompeznu svadbu. Pokrece sopstveni biznis od koga se jos vise bogati.

E aj sad neko da mi objasni... zasto toliko dobri, pravedni i zastitnicki nastrojen Bog dozvoljava da se jednom cestitom coveku unisti zivot kroz pogibiju sina i nemogucnost da odgaja unuka, zasto to dete nece dobiti mogucnost da odraste uz ljubav i toplinu ako nikog drugog ono dede, nego ce najlepse godine zivota provesti po domovima i pretvoriti se u ko zna sta... dok ce jedan materijalista, i covek nikakvog karaktera da uziva u svim blagodetima zivota i zivi u porodicnoj sreci i harmoniji?

To je zato sto ne znas svrhu ovog zivota. Nije vazno hoces li zivjeti 22 godine ili 50. Vazno je hoces li za vrijeme provedeno na ovom svijetu shvatiti da je ovaj zivot prolazan i da se za njega ne vrijedi boriti u mjeri u kojoj to danas cine ljudi. Zivot poslije smrti (u Islamu vazi da cemo biti ozivljeni opet - ne samo kao duse) je vjecni zivot.

Kao prvo moras znati da je ljudima data velika odgovornost. A to je SLOBODA IZBORA.

«I ne pravite nered na Zemlji, kad je na njoj red uspostavljen,» El-Ea'raf, 56.

Medjutim, tvoja definicija nepravde je skroz egoisticna i materijalisticna. Najveca nepravda je pored svih dokaza ne htjeti vjerovati. Pored svih dokaza ostati slijep. Vjerovati u nesto mimo Gospodara Svjetova! Jednog i Jedinog Boga! Plasiti se neceg ili nekog vise nego Boga! Voljeti nekog ili nesto vise od Boga! Ocekivati nesto od nekog vise od Boga! To se u Islamu zove shirk. Pripisivanje sudruga Allahu s.w.t.! I to je najveca nepravda! Bog je najpravedniji. Kazna od Boga je najpravednija. Ako ne znas zbog cega, onda ne znas sta je narod pogrijestio.

"A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj ce teškim životom živjeti i na Sudnjem danu cemo ga slijepa proživjeti,» Taha, 123-124.

niko nema dokaze da je Bog dobar

Nema?! Svi smo mi stvorenja. Sve nas je Bog stvorio. Da li znas da govoris? Znas. Da li si zahvalan na tome? Zasto mislis da nije mogli biti drugacije? Da li mozes da stojis? Da li mozes da vidis? Da cujes? Da osjecas? Imas li obe ruke? Jesi li ziv? To znaci da ti je Bog dao jos vremena da dodjes do Istine. Da li svakog danas Sunce izlazi sa Istoga? Da li mora? Da li mozes da dises? Svaki uzdisaj je blagodat od Boga. Da li imas da jedes? Da li znas nekog ko ima manje od tebe? Jesi li ikada pomislio na to da je Bog slao Poslanike da bi se ljudi opametili? Knjige? Vjerovjesnike?

Jesi li ikada zahvalio na bilo cemu od navedenog?

Agnostik sam.
Tata je bio vernik, i smatrao sam da bih i ja mogao biti jedan, i to dobar, ali me je od ideje o postojanju Boga odvratilo bas ovo pitanje... njegov odnos prema pravdi, odnosno nepravdi.

Sve abrahamske religije uce svoje vernike da je Bog=ljubav. Stvoritelj, gospod i gospodar svega, onaj koji nas sve cuva, u koga bezrezervno treba da verujemo i sl.
Okej, necu se osvrtati na ona pitanja... zasto ako je toliko dobar i pravedan dozvoljava zemljotrese, poplave, smrti neduzne i tek rodjene dece, itd...

Interesuje me odnos Boga (odnosno tog imaginarnog (nad)bica u koje verujete) prema malim, licnim nepravdama i tragedijama.
Dakle, imate postenog coveka. Dobrodusan, nikom ne zeli zlo, gleda kako da pomogne drugima... op, u udesu mu poginu sin jedinac i snajka. Ostane unuk iza njih, on krene da ga odgaja, ali ne lezi vraze, Centar za soc. rad mu ga uzme i stavi u dom za nezbrinutu decu, pod izgovorom da je deda "suvise star" i nepodoban da ga podize.
Njegov komsija recimo, bio na ratistu u Bosni kao pripadnik jedne od onih 'ozloglasenih' jedinica koje su cinile stravicne zlocine. Nije bitno dal' ih je on cinio... ajd' sve i da pretpostavimo da nije. Uglavnom, dosao je sa "ratista" pun para. Digao kucu, kupio besna kola, i bas u vreme kad su ovom izginuli sin i snaja, on udaje kcerku uz pompeznu svadbu. Pokrece sopstveni biznis od koga se jos vise bogati.

E aj sad neko da mi objasni... zasto toliko dobri, pravedni i zastitnicki nastrojen Bog dozvoljava da se jednom cestitom coveku unisti zivot kroz pogibiju sina i nemogucnost da odgaja unuka, zasto to dete nece dobiti mogucnost da odraste uz ljubav i toplinu ako nikog drugog ono dede, nego ce najlepse godine zivota provesti po domovima i pretvoriti se u ko zna sta... dok ce jedan materijalista, i covek nikakvog karaktera da uziva u svim blagodetima zivota i zivi u porodicnoj sreci i harmoniji?

твоје питање је питање које човек стално поставља и себи и Богу. и увек дибија један исти неми одговор.
имаш старозаветну Књигу о Јову, она се тиме бави- мислим да вам је то тамо обавезна литература на колеџима.

пре неки дан сам гледао документарно-играни филм о једном истинитом догађају- суђењу Богу које су јеврејски мудраци одржали у Аушвицу негде 1943. год. прогласили су га кривим за кршење завета.. и имали су право.
природно је да се човекова душа буни против оног што видимо и доживљавамо као неправду, и да тражимо одговор и утеху.
Бог није бог, ако није у стању да сваку сузу обрише, сваки бол отклони, сваку неправду укине и поништи..
а ето, и ми смо тог истог Бога осудили без кривице и казнили без милости..

Poslednja izmena:
Medjutim, tvoja definicija nepravde je skroz egoisticna i materijalisticna. Najveca nepravda je pored svih dokaza ne htjeti vjerovati. Pored svih dokaza ostati slijep. Vjerovati u nesto mimo Gospodara Svjetova! Jednog i Jedinog Boga! Plasiti se neceg ili nekog vise nego Boga! Voljeti nekog ili nesto vise od Boga! Ocekivati nesto od nekog vise od Boga! To se u Islamu zove shirk. Pripisivanje sudruga Allahu s.w.t.! I to je najveca nepravda! Bog je najpravedniji. Kazna od Boga je najpravednija. Ako ne znas zbog cega, onda ne znas sta je narod pogrijestio.

"A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj ce teškim životom živjeti i na Sudnjem danu cemo ga slijepa proživjeti,» Taha, 123-124.

а да ти мало оладиш са овом причом.. оћеш да кажеш да оно што нас сналази је увек оно што смо заслужили?!
и да то што нас снађе- је зато увек највећа могућа правда?
а да и ти мало прочиташ Књигу о Јову.. свеједно се хвалиш како читаш Библију више него хришћани.
(па да продискутујемо мало након тога)

Ovo je baš antropocentrična priča. :)

Kao što nekad ovde rekoh, ako i postoji bog koji je stvorio nebesa i tako to, ne znači da je svestan postojanja ljudi, jer ljudi možda jednostavno nisu vredni njegove pažnje.
Nego, ima jednog dana da se zagleda u Zemlju pomoću lupe, da podigne obrve i kaže:
- Gle, ovde nešto gamiže! z:shock: Di mi je onaj sprej protiv štetočina? z:((

Ludi su odmah sudili bogu u ausvicu , ali samo kada je strahota dosla licno na nih, tek onda , dok se to desava milionima drugih ljudi , bog je bio ljubav i dobar, istinu cete znati tek kad zlo osetite na svojoj kozi, do tada velicajte boga ,

dejannn,
филм има више него интересантан крешендо :)
славили су Бога и док су их водили у гасне коморе.
њихов одговор је био- Ти си можда нас оставио, али ми Тебе нисмо!

прво погледај филм- па га онда коментариши.
толико.

Poslednja izmena:
ja neprizivam zlo ,samo govorim cinjenice, i vi ce te svi bogu suditi ako se nadjete u stravicnoj situaciji, ovako zdravi debeli.... naravno da ce te velicati boga i govoriti da je on savrsena bezgresna milostiva ljubav

dejannn,
филм има више него интересантан крешендо :)
славили су Бога и док су их водили у гасне коморе.
њихов одговор је био- Ти си можда нас оставио, али ми Тебе нисмо!

прво погледај филм- па га онда коментариши.
толико.

prociitao sam ja taj dogadjaj pre jedno 5 godina

а да ти мало оладиш са овом причом.. оћеш да кажеш да оно што нас сналази је увек оно што смо заслужили?!
и да то што нас снађе- је зато увек највећа могућа правда?
а да и ти мало прочиташ Књигу о Јову.. свеједно се хвалиш како читаш Библију више него хришћани.
(па да продискутујемо мало након тога)

Primjer "gladni ljudi u Africi"? Hoces li kriviti Boga? Krivi su ljudi! Bog nam je dao izbor. A za svaki izbor ce se odgovarati.

Agnostik sam.

Da bi neko znao odgovor na pitanje zasto se desava zlo ,ne mora da bude vernik,
jer vernik ili ne, covek je slobodno bice...

Kad bi stvarno postojao, osvrnite se oko sebe... Da li vam deluje kao da ga je briga za vas, bar malo?
Sta ce vam takav bog?

U sustini, ono sto ce ti svaki dobar fanatik reci je sledece... nije bitno kako zivis na zemlji, ovaj zivot je vazan utoliko samo da se i kad patis i kad si srecan uvlacis sto vise (izmisljenom) superiornom bicu, jer ako si bio dobar, poslusan i voleo ga vise od svih zivih ljudi na ovom svetu, pravo uzivanje, nagrade i paketici za Novu Godinu, tek dolaze.
Dakle, sadasnjost, proslost, buducnost, ovaj trenutak...nisu bitni, bog zna zasto te kaznjava, zasto patis, njegovi putevi su cudni, ali PRAVEDNI, makar imao 10 godina i oboleo od tumora, ON ZNA zasto je to tako. Eto. :)

U sustini, ono sto ce ti svaki dobar fanatik reci je sledece... nije bitno kako zivis na zemlji, ovaj zivot je vazan utoliko samo da se i kad patis i kad si srecan uvlacis sto vise (izmisljenom) superiornom bicu, jer ako si bio dobar, poslusan i voleo ga vise od svih zivih ljudi na ovom svetu, pravo uzivanje, nagrade i paketici za Novu Godinu, tek dolaze.
Dakle, sadasnjost, proslost, buducnost, ovaj trenutak...nisu bitni, bog zna zasto te kaznjava, zasto patis, njegovi putevi su cudni, ali PRAVEDNI, makar imao 10 godina i oboleo od tumora, ON ZNA zasto je to tako. Eto. :)

Pitanje je samo da li si svesna da si to Ti rekla.

Back