Bog i (ne)pravda

Sta ti nije jasno? :lol:

Ne moze, sreco moja, i jare i pare, to jest, ne moze slobodna volja i bozanske intervencije, kad se glupi covek zaigra tako teskim i dragocenim darom (sl. volja), istovremeno. Ili slobodna volja ili bozije dadiljanje. Meni je licno drago sto sam dobio sl volju a ne dadiljanje. Neki bi, ocigledno, da doveka budu bebci.

Sta pricas ti, je l' ti dobro? :neutral:
Kakva slobodna volja, bebe...hoces da kazes, da bog "odozgo" gleda na crnce u Africi, njihovu decu koja umiru i misli " e bas me briga, lepo sam im rek'o" ?

Sta pricas ti, je l' ti dobro? :neutral:
Kakva slobodna volja, bebe...hoces da kazes, da bog "odozgo" gleda na crnce u Africi, njihovu decu koja umiru i misli " e bas me briga, lepo sam im rek'o" ?

Ne! Slobodna volja prestaje da bude to sto jeste momenta kad se Bog u nesto umesa. Covek tada postaje pion. Bog previse voli coveka da bi ga nacinio pionom.

Ne! Slobodna volja prestaje da bude to sto jeste momenta kad se Bog u nesto umesa. Covek tada postaje pion. Bog previse voli coveka da bi ga nacinio pionom.

Grešiš.
Ušpravo Božija volja jeste slobodna volja, jer jedino Ljubav(čitaj Bog) čoveku daje slobodu.
I nema veće ograničenosti od čoveka bez Ljubavi.
I nema slobodnijeg čoveka, od onog prepuštenog volji Ljubavi, tj. volji Božijoj.

Odsustvo Bozje intervencije u otklanjanju zla na zemlji ne vidim ni kao dokaz da je On zao, ni kao dokaz nepostojanja Boga.
Prihvatljivo mi je da je Bog stvorio svet i dao nam okvire po kojima se stvari u svetu odvijaju, a onda je pustio svoju kreaciju da zivi sama. Coveku je dao zivot, ali se suzdrzao od neposrednog uticaja na njegov tok, kvalitet... Zasto svemocnog Boga moramo da zamislimo kao nekog ko se mesa u zivot coveka kao bogovi grcke mitologije? U starogrckoj koncepciji sveta, covek je samo marioneta mocnih likova sa Olimpa, nasuprot hriscanskom vidjenju sveta u kome covek ima tu cuvenu slobodnu volju i nije rob Bozjih poteza. To bi, naravno, sa sobom povuklo da nam ni zlo ni dobro ne dolaze od Boga, jer on ne intervenise. On je kao moj otac koji nikada nije hteo da se mesa u svadje svoje supruge i svojih roditelja :) , vec ih je ostavljao da sami nadju put iz svojih nesuglasica.

Dakle, okej mi je da Bog ne radi nista. Samo nas pusta da zivimo, a kako zivimo zavisi od ljudi i poteza koji oni vuku. To svakako ne znaci da moj zivot samo od mojih postupaka zavisi, jer smo svi povezani i interagujemo jedni sa drugima. Ali onda ne prihvatam da zlo koje nas zadesi pripisemo Bogu i shvatamo to kao kaznu za neka svoja nedela, ili kao Bozju promisao, koju mi ne razumemo, ali On zna zasto to cini. On ili cini, ili ne cini. Ako je On u fazonu da deli zlo po zasluzi, onda je kao pravedni Bog isto tako u fazonu da deli i dobro po zasluzi. E, a onda vidimo dobre postene ljude koji prozljavaju tragedije. Bog nije intervenisao. Ako jeste, onda je nacinio nepravdu. A onda nije dobar Bog. Onda se On ne zove Ljubav.

E sad, ja sam dala jedan subjektivni dozivljaj ovog problema. Nisam veliki poznavalac Biblije, ali ako me moje skromno znanje dobro sluzi, Novozavetni Bog nije Bog koji kaznjava, vec je milosrdan i pun ljubavi i prastanja. U tom kontekstu, zlo koje nam se desava definitivno nije od Boga i onda je On, kao sto gore napisah, suzdrzan od mesanja u nase zivote. Do sudnjeg dana.

Odsustvo Bozje intervencije u otklanjanju zla na zemlji ne vidim ni kao dokaz da je On zao, ni kao dokaz nepostojanja Boga.
Prihvatljivo mi je da je Bog stvorio svet i dao nam okvire po kojima se stvari u svetu odvijaju, a onda je pustio svoju kreaciju da zivi sama. Coveku je dao zivot, ali se suzdrzao od neposrednog uticaja na njegov tok, kvalitet... Zasto svemocnog Boga moramo da zamislimo kao nekog ko se mesa u zivot coveka kao bogovi grcke mitologije? U starogrckoj koncepciji sveta, covek je samo marioneta mocnih likova sa Olimpa, nasuprot hriscanskom vidjenju sveta u kome covek ima tu cuvenu slobodnu volju i nije rob Bozjih poteza. To bi, naravno, sa sobom povuklo da nam ni zlo ni dobro ne dolaze od Boga, jer on ne intervenise. On je kao moj otac koji nikada nije hteo da se mesa u svadje svoje supruge i svojih roditelja :) , vec ih je ostavljao da sami nadju put iz svojih nesuglasica.

Dakle, okej mi je da Bog ne radi nista. Samo nas pusta da zivimo, a kako zivimo zavisi od ljudi i poteza koji oni vuku. To svakako ne znaci da moj zivot samo od mojih postupaka zavisi, jer smo svi povezani i interagujemo jedni sa drugima. Ali onda ne prihvatam da zlo koje nas zadesi pripisemo Bogu i shvatamo to kao kaznu za neka svoja nedela, ili kao Bozju promisao, koju mi ne razumemo, ali On zna zasto to cini. On ili cini, ili ne cini. Ako je On u fazonu da deli zlo po zasluzi, onda je kao pravedni Bog isto tako u fazonu da deli i dobro po zasluzi. E, a onda vidimo dobre postene ljude koji prozljavaju tragedije. Bog nije intervenisao. Ako jeste, onda je nacinio nepravdu. A onda nije dobar Bog. Onda se On ne zove Ljubav.

E sad, ja sam dala jedan subjektivni dozivljaj ovog problema. Nisam veliki poznavalac Biblije, ali ako me moje skromno znanje dobro sluzi, Novozavetni Bog nije Bog koji kaznjava, vec je milosrdan i pun ljubavi i prastanja. U tom kontekstu, zlo koje nam se desava definitivno nije od Boga i onda je On, kao sto gore napisah, suzdrzan od mesanja u nase zivote. Do sudnjeg dana.

To je to.

Kažeš da slobodna volja prestaje momenta, kada se Bog umeša.
A ja Ti kažem da momenta kada se Bog umeša, počinje slobodna volja.

Vidi ala je ovo zanimljivo. Tension kaza da slobodna volja prestaje kada se bog umeša i u nastavku kaza i ovo...

Covek tada postaje pion. Bog previse voli coveka da bi ga nacinio pionom.

Po tome proizilazi da se bog nikada na bilo koji način ne meša u život bilo kog čoveka. Pa ako je tako to bi značilo da su sve molitve upućene bogu apsurdne jer se on neće mešati u smislu da bilo šta učini.

A što se tiče djavolkovog kazivanja i to je ...zanimljivo. Po djavolkovom proizilazi da svi oni kojima se bog nije umešao u život jednostavno nemaju slobodnu volju. A kako se meni bog nije umešao u život to bi značilo da ja nemam slobodnu volju...

Baš me interesuje kako ćete vas dvoje pojasniti vaše konstatacije koje su meni kako već kazah...zanimljive...

Odsustvo Bozje intervencije u otklanjanju zla na zemlji ne vidim ni kao dokaz da je On zao,

Bog nije zao zbog odsustva njegove intervencije na zemlji u ova vremena. On je biblijski dokazano i jasno napisano zao zbog svog zla koje je počinio. Samo jedan od bezbroj stihova...

2 Dnevnika 34:24...
Ovako veli Gospod: Evo pustiću zlo na to mesto i na stanovnike njegove, sve kletve napisane u knjizi, koju su pročitali caru Judinom.

Nisam veliki poznavalac Biblije, ali ako me moje skromno znanje dobro sluzi, Novozavetni Bog nije Bog koji kaznjava, vec je milosrdan i pun ljubavi i prastanja. U tom kontekstu, zlo koje nam se desava definitivno nije od Boga i onda je On, kao sto gore napisah, suzdrzan od mesanja u nase zivote. Do sudnjeg dana.

Upravo je tvoje totalno ne poznavanje biblije i razlog ovakvog tvog pisanja.

Luka 19:27...

A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.

Nemaju.
Rekoh, čovek može biti sasvim slobodan jedino u Ljubavi.
Bez Ljubavi(čitaj Boga) čovek nije sasvim slobodan, a kada nije sasvim slobodan, onda je zarobljen.

Djavolko, Djavolko...činjenica je da to lepo zvuči ali samo kao idila. Jednom Djavolko kada dodje vreme i budeš u nekoj ljubavi, budeš oženjen, budeš imao decu, videčeš koliko češ u toj ljubavi prema ženi, majci tvoje dece, tvojoj deci biti veoma malo... slobodan. Zvuči surovo ali to je život a on će te u to uveriti.:bye:

Nisam siguran.

Ponovljeni zakoni 28:20...

''Poslaće Gospod na tebe kletvu, rasap i pogibao u svemu za šta se prihvatiš rukom svojom i šta uzradiš, dok se ne zatreš i ne propadneš na prečac za zla dela svoja kojima si me ostavio.''

Ovo bi pre sebi trebalo da uputis. :lol: (" za zla dela svoja kojima si me ostavio")

Salim se. :lol:

Ovaj citat se odnosi na one koji su cinili zla dela, ocigledno.

Djavolko, Djavolko...činjenica je da to lepo zvuči ali samo kao idila. Jednom Djavolko kada dodje vreme i budeš u nekoj ljubavi, budeš oženjen, budeš imao decu, videčeš koliko češ u toj ljubavi prema ženi, majci tvoje dece, tvojoj deci biti veoma malo... slobodan. Zvuči surovo ali to je život a on će te u to uveriti.:bye:

Zato što je Ljubav po prirodi beskonačna.
Zato što je mržnja ograničena.
Zato što mržnja prestaje tamo gde se završava.
Ali Ljubav ne prestaje tamo gde se završava, jer krajnji ishod mržnje, jeste smrt, ništavilo, a krajnji ishod Ljubavi je Ljubav.

Bog nije zao zbog odsustva njegove intervencije na zemlji u ova vremena. On je biblijski dokazano i jasno napisano zao zbog svog zla koje je počinio. Samo jedan od bezbroj stihova...

2 Dnevnika 34:24...
Ovako veli Gospod: Evo pustiću zlo na to mesto i na stanovnike njegove, sve kletve napisane u knjizi, koju su pročitali caru Judinom.

Upravo je tvoje totalno ne poznavanje biblije i razlog ovakvog tvog pisanja.

Luka 19:27...

A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.

Da, valjalo bi da napomenem da kada pricam o Bogu, ne pisem o cisto hriscanskom Bogu. Tako da tvoji navodi iz Biblije koji dokazuju zlu prirodu Boga nisu u suprotnosti sa onim sto ja pisem.
A i napomenula sam da se u mom pisanju radi o subjektivnom dozivljaju ovog pitanja. I posteno dodala da nisam veliki poznavalac Biblije. I razmatrala pitanje pravednosti i dobrote Boga samo u tom kontekstu uplitanja u ljudski zivot.

Missim, sta se koji moj odmah nerviras.
A i jesi li siguran da je On jasno napisano zao? Napisano je sta je cinio, ali da je zao, to je tvoj zakljucak, pretpostavljam.

A i mislim da masis moju poentu. :kolac:

Back