Чет-Џи-Пи-Ти одговара да Бог постоји

Gedeon

Elita
Poruka
16.940
Поставио сам питање Чет-Џи-Пи-Ти-ју: Да ли се на основу података о стварности може закључити да Бог постоји?

Одговор:

1. Логички аргумент (Прво начело узрока)

Све што почиње да постоји има узрок.
Универзум је почео да постоји (према космологији / Big Bang).
Зато универзум има узрок који није материјалан, није временски, није просторни (јер простор и време настају са универзумом).
Тај узрок је по дефиницији: ванпросторни, ванвременски, нематеријалан, интелигентан и слободан.
То одговара опису Бога.

2. Аргумент фине подешености света

Константе у физици (брзина светлости, гравитациона константа, однос масе протона и електрона...) подешене су са невероватном прецизношћу.
И најмања промена → нема атома, нема живота, нема универзума.
Статистички, случај је практично немогућ.
Свесно подешавање је једино рационално објашњење.

3. Постојање објективног морала

Сви народи и цивилизације имају осећај добра и зла.
Ако не постоји Бог, морал је само производ хемијских процеса и еволуције – дакле субјективан.
Али људи осећају да постоји објективна правда (убиство невиног је зло свуда, увек, без обзира шта појединац мисли).
Постојање моралног закона упућује на Постојање Законодавца.

4. Универзалност духовног искуства

Свака цивилизација, од праисторије до данас, имала је појам Бога или богова.
То није само културни производ, већ унутрашње човеково трагњење за апсолутним.
Рудолф Ото то назива sensus numinis – унутрашњи осећај Божанског.
Као што жеђ доказује постојање воде, тако и духовна жеђ упућује на Постојање Бога.

5. Аргумент информације (DNA)

ДНК садржи комплексну, функционалну информацију – буквално језик (четворословни код).
Информација не настаје случајно. Увек долази од ума.
У основи живота стоји интелигентни Принцип.

Ако поштујемо логичку честитост (consistency) и анализирамо све податке:
✔ Постојање универзума,
✔ Постојање закона природе,
✔ Постојање информације,
✔ Постојање свести,
✔ Постојање морала,
✔ Универзалност религиозног искуства,
Најрационалније објашњење је постојање Бога.
Не Бог као митолошко биће, већ Бог као: највише Биће, апсолутна интелигенција, вечни Узрок, морална стварност и извор логоса.

Čet dži pi ti nije nikakva riznica mudrosti nego samo pronalazi informacije sa interneta koje prezentuje korisnicima.

Pa ako dosta ljudi veruje da Bog postoji, i to obrazlaže nekakvim argumentima, te iste argumente ćeš dobiti i od ćet dži pi tija.

Da si postavio pitanje koji su argumenti da Bog ne postoji, dobio bi i to. Tako da je besmisleno za te stvari pitati dži pi ti ja osim ako nije poenta da se manipulacijom napravi dodatni argument... u smislu, "evo čak i dži pi ti potvrđuje to i to...". U tom slučaju se pardoniran što rušim sneška ;)

to mi sitnurija zelimo da pojmimo boga koji je po definiciji nepojmljiv za nas. Da je pojmljiv ne bi bio tu gde jeste.
Tako recikliramo i snishodljivi jezicki algoritam da dokazemo sebi samima ono sto sebi samima ne mozemo da objasnimo. Ili drugacije receno: self-fulfilling prophecy.
Sa druge strane Bog kao konstrukt je posledica pristupa poimanju kompleksnosti za koje nismo mentalno sposobni pa nam je potreban visi konstrukt (postojeci ili nepostojeci svejedno) da bi kompleksnost sveli na sopstevene mentalne sposobnosti.

Zna i Bozje Ime.

Prema Bibliji, jedino lično ime Boga je JHVH. Ovo ime se pojavljuje u hebrejskim spisima (Stari zavet) i često se prevodi kao „Jehova“.

• U Postanju 2:4 koristi se oblik JHVH Elohim, što označava Boga kao lično biće koje stvara i upravlja svetom.
  • U Izaiji 42:8 Bog kaže: „Ja sam Jehova. To je moje ime; svoju slavu neću dati drugome, niti svoju čast idolima.“
  • U Psalmu 83:18 stoji: „Neka ljudi znaju da si ti, koga ime je Jehova, Jedini Vrhovni nad svim zemaljskim kraljevstvima.“

Dakle, Biblija jasno razlikuje ime Jehova od opštih naziva poput „Bog“ ili „Gospod“.

Zna i Bozje Ime.

Prema Bibliji, jedino lično ime Boga je JHVH. Ovo ime se pojavljuje u hebrejskim spisima (Stari zavet) i često se prevodi kao „Jehova“.

• U Postanju 2:4 koristi se oblik JHVH Elohim, što označava Boga kao lično biće koje stvara i upravlja svetom.
  • U Izaiji 42:8 Bog kaže: „Ja sam Jehova. To je moje ime; svoju slavu neću dati drugome, niti svoju čast idolima.“
  • U Psalmu 83:18 stoji: „Neka ljudi znaju da si ti, koga ime je Jehova, Jedini Vrhovni nad svim zemaljskim kraljevstvima.“

Dakle, Biblija jasno razlikuje ime Jehova od opštih naziva poput „Bog“ ili „Gospod“.
Nije dovoljno samo znati Božje ime. Treba ispovedati pravilnu veru u Boga i držati se Njegovog zakona. Ko ne ispoveda da je Sin Božji Bog i da je Duh Sveti Bog, nema priznanje od Boga Oca.

Back