BOG: da li je Bog stvorio covjeka, ili covjek Boga?

Po tebi ispada da je Witgesteina teško razumeti kao Ničea...Ali Ludvig nije pisao u metaforama...
I bio je agnostik,aman ,brate,pljunuti ja (ko me pljune-ugasio dabogda:mrgreen:) i ješa,ali ne znam
da li iz mog plemena...Pošto nije bio u kibucu (kao ni ja) nisu mogli da mu natempiraju superego kao ni meni....
Jedina razlika između nas dvojice je što je on bio ingeniozan,a ja samo vunderkind...:hahaha:
(Ješa koji nije "priveden" nema šanse da veruje u bajke...:mrgreen:)
Što se tiče Russella,slobodan sam shvatiti,nakon čitanja,verovatno,svega šta je pisao,uključujući i matematićke
opite (eksperimente sr.) sa skupovima i šta je manje poznato-s niskama (nizovima sr.)da je ipak bio agnostik,što
naravno nije izrekao,ali što se u nizovima da lepo sagledati...
Nekad ljudi negiraju i ono jednostavno i očigledno-šta jesu...:mrgreen:
Obojica prijatelja su bili blistavi umovi...:klap:

Poslednja izmena:
Najbolji dio "krscanstva" je bio u vreme inkvizicije i paljenja vestica na lomaci, tad je sve bilo tako prirodno. Danas pricesce i ispoved daju online a dobrovoljni prilog dajete sa Visom. Prilikom uplate morate voditi racuna o "sifri pretplatnika" jer sredstva sa jedinstvenog onozemaljskog racuna mogu ostati zarobljena i neraspodeljena. Npr. sifre su : Islam 06560, Pravoslavni 06657, Katolici 06660, Zidovi 06671, JHV 060606 itd.
Mi agnostici nemamo račun...:(
Sirotinja uboga...:hahaha:
(Hebiga-Šokačke i Racke cvrke nam pokupile sve šestce...:mrgreen:)

1) Tractatus logico-philosophicus je djelo samostojecih misli i recenica.. .
Kojeg se, na kraju istog spisa,odrekao zbog nemogućnosti transponovanja bilo kakvih istina bilo kakvim rečima...
(Zaboravio sam tačno sjajnu izreku kojom se pritom poslužio,ali je to u osnovi to-zbog traljavosti jezika,,,
Sad vidim da sam propustio da odgovorim na ovaj post koji predstavlja pogrešno shvatanje blistavog uma
kakav je bio Witgenstein...Shvatljive su naše smetnje-nedostaje nam ingenioznost za potpuno razumevanje-
potreban dodatni napor kao i kod Ničea...)

...svako završeno djelo je dostiglo svoje savršenstvo inače nije završeno...izgleda da ima savršenstava koliko i djela ili djelotvorstva...
...Bog je uzrok svemu a posledica je samo onima koji u posrtanju nalaze najgore rešenje...teško je živjeti bez Bog_a a živjeli su Adamovi potomci 400.
godina / izmedju dva Testamenta.../...
Sumnjam da bi covjek bez Boga prezivio jedan jedini dan!:)

Kojeg se, na kraju istog spisa,odrekao zbog nemogućnosti transponovanja bilo kakvih istina bilo kakvim rečima...
(Zaboravio sam tačno sjajnu izreku kojom se pritom poslužio,ali je to u osnovi to-zbog traljavosti jezika,,,
Sad vidim da sam propustio da odgovorim na ovaj post koji predstavlja pogrešno shvatanje blistavog uma
kakav je bio Witgenstein...Shvatljive su naše smetnje-nedostaje nam ingenioznost za potpuno razumevanje-
potreban dodatni napor kao i kod Ničea...)
U svojim pismima se jasno definira kao covjek religije, kao krscanin. A "Tractatus" zavrsava ovako: "Za matematiku je analogno psihologiji moguce istrazivanje. Isto je jednako matematicko, kao i psiholosko. U njemu se ne racuna, ono je takvo, npr. ne logistika. Ono bi moglo zasluziti ime "osnovi matematike".
Procitaj "Tractatus" i uvheri se u suprotno. On i Nietzsche nemaju nikakvih dodirnih tocaka, a jos manje interpretacijskih.

U svojim pismima se jasno definira kao covjek religije, kao krscanin. A "Tractatus" zavrsava ovako: "Za matematiku je analogno psihologiji moguce istrazivanje. Isto je jednako matematicko, kao i psiholosko. U njemu se ne racuna, ono je takvo, npr. ne logistika. Ono bi moglo zasluziti ime "osnovi matematike".
Procitaj "Tractatus" i uvheri se u suprotno. On i Nietzsche nemaju nikakvih dodirnih tocaka, a jos manje interpretacijskih.

NE ISKRIVLJUJ MOJ ISKAZ ! ! !
Nisam ih upoređivao sadržajno-zaista nemaju veze jedan s drugim,već po težini shvatanja-pošto genijalci preskaču po nekoliko rečenica ,kao atletičari po tri stepenika...
Ne iskazuješ dobre namere krivljenjem iskaza i prilagođavanjem interpretacije i to biva čitaocima jasno...:mrgreen:

Od kako swam ,kao klinac,u crkvi video oguljene nožne prste kipa sveca od gipsa,ne mogu da se načudim ljudima i njihovoj
naivnoj gluposti verovanja u taj kičeraj...Najkičerskija je i knjiga Biblija,čak je i takvim vokabularom naivnih ljudi sklonim kiću
i pisana...Mudrosti u kuranu nešto bolje,priče zen budizma još bolje,ali sve skupa je to luzeraj...gubitništvo-magla za sirotinju...
Vučine-hajdučine se ne obaziru na religiju-jasno im da jači,lukaviji,brži,veštiji-dere...:mrgreen::hahaha:

Pre desetak godina,na Petrovaradinskom Signalu mi se zakačio somina-lokomotiva! Pomislio sam "Sad nek
mi Bog pomogne..." Čobana...Izvukao mi konjina svu strunu iz aparata-nisam mogao više zateči dril i na kraju uleteo u jedinu rakitu u vodi na par stotina metara...
Pukla na kraju i struna koja nosi pedesetak kilograma silu...
"Nema Boga..."Definitivno mi sinulo...
Umislio ribar kao kljinja, dok još nije imao ni pepela mooda, da je genijalac koji je riješio zagonetku koju čovječastvo od postanka, evo gle čuda, i dan danas još uvek rešava! I što je još čudnije više od 70% čovječanstva i danas je vjerujuće. A kroz cijelu istoriju je taj procenat bio mnogo veći. I sad se nađe jedan bistrook klinac da svim tim priglupim naivčinama otvara oči. :hahaha: Baš si neskroman.

A i nedosledan! To potvrđuje tvoja druga priča. Priznaješ da si u životu prizivao Boga. I vjerovatno ne samo u ovoj priči. Sigurno je bilo još takvih trenutaka. I da znaš samo ti je je malo hvalilo da budeš među ove koji su ti sada tako omraženi. Ali si u startu napravio dvije greške. Prvo, neozbiljno si se obratio Bogu, više rugajući mu se. I drugo, pogrešno si razumio njegov odgovor ili si se oglušio o njega. A kako si trebao postupiti evo ti moja priča koja je nastala netom pošto sam pročitao ovaj tvoj post.

Elem, odem ja u sobu i u mraku pokušavam da utaknem utikač u utičnicu. Ali neće pa neće. I sad ja, još pod utiskom tvog posta, isto kao i ti obratim se Bogu za pomoć. A On mi kaže: "Uplali svijetlo!" :lol:

NE ISKRIVLJUJ MOJ ISKAZ ! ! !
Nisam ih upoređivao sadržajno-zaista nemaju veze jedan s drugim,već po težini shvatanja-pošto genijalci preskaču po nekoliko rečenica ,kao atletičari po tri stepenika...
Ne iskazuješ dobre namere krivljenjem iskaza i prilagođavanjem interpretacije i to biva čitaocima jasno...:mrgreen:
Usporedjujes ono sto se nikako ne moze usporediti. Meta-lues nije za usporedbu!

...svako završeno djelo je dostiglo svoje savršenstvo inače nije završeno...izgleda da ima savršenstava koliko i djela ili djelotvorstva...
...Bog je uzrok svemu a posledica je samo onima koji u posrtanju nalaze najgore rešenje...teško je živjeti bez Bog_a a živjeli su Adamovi potomci 400.
godina / izmedju dva Testamenta.../...

šta dolazi poslije savršenstva?
pa kad ispucaš vatrometnu raketu u zrak , kad je dostigla savršenstvo?
s uzorom na raketu trebalo bi promatrati i (ne samo ljudski) život.

Umislio ribar kao kljinja, dok još nije imao ni pepela mooda, da je genijalac koji je riješio zagonetku koju čovječastvo od postanka, evo gle čuda, i dan danas još uvek rešava! I što je još čudnije više od 70% čovječanstva i danas je vjerujuće. A kroz cijelu istoriju je taj procenat bio mnogo veći. I sad se nađe jedan bistrook klinac da svim tim priglupim naivčinama otvara oči. :hahaha: Baš si neskroman.

A i nedosledan! To potvrđuje tvoja druga priča. Priznaješ da si u životu prizivao Boga. I vjerovatno ne samo u ovoj priči. Sigurno je bilo još takvih trenutaka. I da znaš samo ti je je malo hvalilo da budeš među ove koji su ti sada tako omraženi. Ali si u startu napravio dvije greške. Prvo, neozbiljno si se obratio Bogu, više rugajući mu se. I drugo, pogrešno si razumio njegov odgovor ili si se oglušio o njega. A kako si trebao postupiti evo ti moja priča koja je nastala netom pošto sam pročitao ovaj tvoj post.

Elem, odem ja u sobu i u mraku pokušavam da utaknem utikač u utičnicu. Ali neće pa neće. I sad ja, još pod utiskom tvog posta, isto kao i ti obratim se Bogu za pomoć. A On mi kaže: "Uplali svijetlo!" :lol:
Nisam,Risto,nikad prizivao nikakve bogove,niti mi se ikoji javio...:mrgreen: To je stilska figura puna ironije na račun sujevernog primitivizma...
Kao što sam više puta rekao,Leščak Kolakovski mi je super pisac sličnih stvari,međutim,ja to činim slično,ali s manje talenta...Ne možemo svi biti
genijalci,a on skoro da spada u takve...:mrgreen:
Ni njemu nije uspelo,a neće ni meni da urazumimo vernike i tvoja žaoka da to pokušavam,nije sasvim na mestu...Da, pokušavam,ali "otfrlje"znajući da
će "efekti delovanja biti ograničeni" ...(omiljena fraza Lazanskog...:mrgreen:)
Kažeš da 70% veruje...Od njih 70 % folira da veruje...:mrgreen: Posebno Sloveni...:mrgreen:To je samo ukorenjena moda...:hahaha::rotf: Nešto kao kilt i gajde kod Škota...:mrgreen:

Back