Solidan pokusaj a prva recenica je totalni nonsens. Ono sto sam ja izabrao sebi za nadgradnju nije predmet koji mogu vrednovati oni sto veruju u sudije ili oni koji tog sudiju mogu ukomponovati u vise zakone egzistencije. Konstantna suplja demagogija koja u blac truc fazonu uvodi potrebe koje po njihovom svetonazorskom sudu predstavljaju potrebe najviseg reda najsmesnija je ideologizacija za nesposobne. Za razliku od nerealizovanih ja zivim na zemlji, imam materijalne i nematerijalne potrebe koje zadovoljavam bez pseudo kompenzacija baziranih na psiholoskom potcinjavanju koje je prvenstveno bazirano na strahu od prolaznosti i nemogucnosti hrvanja sa tjeskobama koje zivot svakom namece. Ali ajmo dio po dio, kako je to covek stvorio i proizveo boga i religiju kao ebeno slozenu, mocnu i trajnu ideologiju. Tri komponente jedne zaebane manipulacije nisu razvijene odjednom, trajalo je to..

Kognitivna manipulacija kao sistem opstih uverenja
1. Postojanje onozemaljskog mocnog bica koje je izvor svega sto postoji i uzrok svega sto se desava.
2. Postojanje dva sveta, ovozemaljskog i onozemaljskog (ograniceni i vecni svet) Odavde su izveli telesnog coveka, ogranicenog trajanja i oprhvanog strahom od smrti i duhovnog, cija je dusa besmrtna (skoro su izracunali da ih je na nebu 106 milijardi i 400 miliona

)
3. Znatan dio postavki zasnovan je na moralnim normama pricama o dobrim i zlim ljudskim prirodama, nastanku sveta i odnosima medju ljudima
4. Dogmatska ucenja, karakteristicna za pojedine religije, tipa bezgresno zacece ili tri lica u jednoj osobi

Emotivna manipulacija
Da bi idelogija zazivela emocionalnom zivotu vernika poklanja se velika paznja. Npr, posto dobar dio verovanja zahteva iracionalnost i odricanje od realnog sveta, verovanje mora biti tzv emocionalno zasiceno: mora se osecati ljubav i poniznost prema bogu, strahu od bozije kazne, razvijaju osecaja krivice i kajanje i obveznosti ponasanja prema verskim propisima. Psiholoske analize koje su se bavile ovim fenomenom jasno su ukazale na sponu koja religijske dozivljaje transponuje u individum i kojom se redukuje manipulacija: eto, kao pronasli smo smisao svog zivota i smisao egzistencije (a priprosti covek se sudari sa potrebom viseg reda kao fico sa vozom) O tome su dosta pisali Spranger i Olport.
Konativna manipulacija
Isto je razvijena i slozena a obuhvata obveznost sprovodjenja religijskih ucenja. Crkva postavlja zahtve za sprovodjenjem odredjenih fikisranih ponasanja vernika u svakodnevnom zivotu : molitva, postovi, obiljezavnje religijskih praznika. Onda, svaka religija ponaosob dalje uplice prste u drustveni zivot coveka pa odredjuje kako cete se vencavati, odgajati decu, propisuje sexualne norme

itd.
El dovoljno da odmah skocim na lomacu ili da preko funkcija religije objasnimo kako se nemocnom coveku, opterecenom realnim zivotnim problemima, prisunjala ova mocna religijska zverka