Feuerbach, Marx i Freud su smatrali, da nije Bog stvorio covjeka, nego da je covjek stvorio Boga. To je dijametralno oprecno tvrdnji iz Biblije, Postanak 1, 26, 27), gdje stoji napisano:
I jos slijedece:
Nasi vrli filozofi i psiholozi su pogrijesili, jer Bog niti jest niti moze biti projekcija ljudskog duha, jer sve sto je moguce projicirati u nasem duhu, mora biti i u stvarnosti egzistentno, neovisno da li se tu radilo o objektima vanjskog ili unutrasnjeg svijeta.
Na drugoj strani, mnogi teolozi i filozofi, te matematicari i logicari su pokusali dokazati Boga, pa mi imamo tzv. ontoloske dokaze Boga iz pera A. od Canterbury-a, R. Descartesa, K. Gödela i mnogih drugih.
Kozmoloske dokaze od T. Akvinskoga i Plantinge.
Teleoloske dokaze od obje grupe.
Kant je pokusao te dokaze oboriti, a mnogi misle da mu je to i uspjelo.
Sto mislite: Da li mi ljudi mozemo dokazati Boga?
Ja sam sklon misljenju, da mi modernom znanstvenom metodom nismo u stanju dokazati Bozje postojanje, jer Bog je apsolutni Duh koji ne podlijeze relativnom svijetu. Naime, mi mozemo iskljucivo ono dokazati, iznad cega se sami svojom inteligencijom i razumom izdizemo.
Facit: Problem Bozje egzistencije nije izgubio na svojoj zanimljivosti od prapocetaka do danas. On i danas fascinira plejade filozofa i mislioca iz svih domena. Da li Bog jest? Ili nije?
"I rece Bog: Nacinimo covjeka na svoju sliku, sebi slicna, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci-svoj zemlji- i svim gmizavcima sto puze po zemlji. Na svoju sliku stvori Bog covjeka, na sliku Bozju on ga stvori, musko i zensko stvori ih."
I jos slijedece:
"Jahve, Bog, napravi covjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah zivota. Tako postane covjek ziva dusa."
Nasi vrli filozofi i psiholozi su pogrijesili, jer Bog niti jest niti moze biti projekcija ljudskog duha, jer sve sto je moguce projicirati u nasem duhu, mora biti i u stvarnosti egzistentno, neovisno da li se tu radilo o objektima vanjskog ili unutrasnjeg svijeta.
Na drugoj strani, mnogi teolozi i filozofi, te matematicari i logicari su pokusali dokazati Boga, pa mi imamo tzv. ontoloske dokaze Boga iz pera A. od Canterbury-a, R. Descartesa, K. Gödela i mnogih drugih.
Kozmoloske dokaze od T. Akvinskoga i Plantinge.
Teleoloske dokaze od obje grupe.
Kant je pokusao te dokaze oboriti, a mnogi misle da mu je to i uspjelo.
Sto mislite: Da li mi ljudi mozemo dokazati Boga?
Ja sam sklon misljenju, da mi modernom znanstvenom metodom nismo u stanju dokazati Bozje postojanje, jer Bog je apsolutni Duh koji ne podlijeze relativnom svijetu. Naime, mi mozemo iskljucivo ono dokazati, iznad cega se sami svojom inteligencijom i razumom izdizemo.
Facit: Problem Bozje egzistencije nije izgubio na svojoj zanimljivosti od prapocetaka do danas. On i danas fascinira plejade filozofa i mislioca iz svih domena. Da li Bog jest? Ili nije?