BOG: da li je Bog stvorio covjeka, ili covjek Boga?

Na prethodnoj strani:
Ja sam pripremljen rođen...Evo ja imam samo jedno pitanje:Hteo bih pod stare dane da prihvatim jednu od religija,ali ne znam koju...Istina piše i u Bibliji i u Kuranu i u
Bagavad Giti,a čak sam čitao i neku Zoosterijansku svešćicu-veoma interesantno...Pa onda te rezne sekte i sektice...Prosto nisam pametana li da se priklonim Bogu,
Alahu,Manituu,Amonu Ra,Zevsu,Odinu...Šta ako pogrešim pa s e priklonim jednom a on lažni Bog?Da li ću kod pravog boga u pakao?I šta će biti s onim silnim jadnicima koji
veruju u pogrešne bogove...?Da li je Stvoritelj stvorio i te silne bogove da malkice zajebava sirotinju?Ili mu se "omaklo"

E a mogao bi još,ako ti nije teško i pošto "znaš" šta je solipsizam (ja bolje znam za kvaku i nije tako jednostavno...),da mi kažeš:može li se neko ubediti da
veruje u neko božanstvo?Ili je misionarstvo samo izmišljotina...?:mrgreen: I šta je u slučaju potvrdnog odgovora tu korelat???:mrgreen::hahaha:
Odgovori:
-prikoloni se jednom Bogu, jer iskljucivo postoji jedan Bog, a imena nisu vazna. A taj se Bog objavio u Isusu Kristu.
-drugih bogova nema, osim jednog, a imena su magla
-ako ne vjerujes u jednog Boga, slijedi pravda. Po tvojim djelima ces se sam suditi.
-Politeizam nije oportuno; NITI LOGICNO MISLJENJE, jer ili je jedan Bog, ili ga uopce nema.
-Nikoga mi nismo sposobni ubjediti kako bi vjerovao u neko Bozanstvo, jer je vjera dar Bozji.
-Misionarstvo nije izmisljotina, jer i Isus Krist na kraju Matejeva Evandjelja nalaze i zapovijeda misioniranje, da Apostoli idu u svijet i pronesu svijetom radosnu vijest EVANDJELJA:
-Ljubi Boga
-Ljubi bliznjega svoga kao samog sebe-
-Ljubi i svoje neprijatelje.
Da li znas neku bolju doktrinu, po kojoj bi ljudi mogli zivjeti u skladu, a da se ne bazira na ljubavi?
NE-ZNAS!:D
Misioniranje je utoliko vazno, jer donosi vijest o BOGU. Naime iz opce Bozje objave, dakle samog univerzuma nije lagano zakljuciti da li Bog jest ili nije. Ali uz pomoc posebne Bozje objave, dakle Biblije mi mozemo zakljuciti da Bog jest, jer su sve druge opcije nerazumne.

1) Дакле, прво покушај да схавтиш факт, не хипотезу, да аксиом "свет је реалан" јесте један апсурд и да не постоји објективан свет као ткакв изван субјета који га опажа

2) Ово је мнигима тешко а још више немогуће разумети. Покушај а ако не успеш. шта рећи... Врати се товјим контемлацијама о богу оцу на небу.
1) Nitko i nikada, bar ja ne, nisam ustvrdio da je svijet objektivna realnost. To ti sises iz prsta. Kako ce svijet biti objektivna realnost, ako mi nemamo pojma ni sto je materija ni energija, koje definiraju materijalni svijet. O vremenu i prostoru da i ne pisem. Medjutim, ono sto ja tvrdim jest, da postoji objektivna realnost i ta je BOG. Za to sam ponudio i nekoliko neoborivih argumenata, jer ti u stvari niti ne gledas argumente, nego u stilu pravog ezoterika slajfas svoje naucene mantre, koje nisi u stanju niti obrazloziti niti logickim slijedom poredati, buduci da se gubis u vrtlogu kontradikcija.
2) Argumentiraj mi svoju opciju, pa cemo ih usporediti i vidjeti koja je racionalnija. OK?

1) Дакле, прво покушај да схавтиш факт, не хипотезу, да аксиом "свет је реалан" јесте један апсурд и да не постоји објективан свет као ткакв изван субјета који га опажа

2) Ово је мнигима тешко а још више немогуће разумети. Покушај а ако не успеш. шта рећи... Врати се товјим контемлацијама о богу оцу на небу.
1) Nitko i nikada, bar ja ne, nisam ustvrdio da je svijet objektivna realnost. To ti sises iz prsta. Kako ce svijet biti objektivna realnost, ako mi nemamo pojma ni sto je materija ni energija, koje definiraju materijalni svijet. O vremenu i prostoru da i ne pisem. Medjutim, ono sto ja tvrdim jest, da postoji objektivna realnost i ta je BOG. Za to sam ponudio i nekoliko neoborivih argumenata, jer ti u stvari niti ne gledas argumente, nego u stilu pravog ezoterika slajfas svoje naucene mantre, koje nisi u stanju niti obrazloziti niti logickim slijedom poredati, buduci da se gubis u vrtlogu kontradikcija.
2) Argumentiraj mi svoju opciju, pa cemo ih usporediti i vidjeti koja je racionalnija. OK?

Нигде. Оно што зовемо субејакт је метафизички ентитет до кога долазимо само непосредним искутвом самосвести. Ту нема појмова простора. Простор , дељивост..јесу појмови који важе са објекте не за субјеакт.
Субјекат није нити једно нити мноштво.

Нећеш ти "логичару" тако обарати идеалистичку филозфију. :)

300 година од Барклија то је неприокосновено сваком ко може то појмити.То су ФАКТИ...капираш?

Незнање о томе избија из тебе као и из 99 посто човечанства.

Почни зато од ЛОКОВИХ секунударних квалитета. Прво појми да боја, мирис, укус, чвртоћа ,.тополота итд. нису у спљашњем свету већ у свести..па ћеш касније можда спознати и нешто више од тога:

http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti
Netačno! Svest je melodija struna harfe postojećeg. Svest samo interferira sa njenim talasima. Dakle, svest kao subjekt može spoznavati objektivni svet. U ostalom, to joj (svesti) je i svrha. Iliti, svest se nadovezuje na postojeći objektivni svet. Tako i subjekt jest korelat sa objektom.

P.S. Pošto svest ima svrhu ona mora biti plod kreacije! Pa ili od slučajne neinteligentne ili namerne inteligentne esencije. Ja držim da ne može biti slučajna.

Poslednja izmena:
1) Nitko i nikada, bar ja ne, nisam ustvrdio da je svijet objektivna realnost. To ti sises iz prsta. Kako ce svijet biti objektivna realnost, ako mi nemamo pojma ni sto je materija ni energija, koje definiraju materijalni svijet. O vremenu i prostoru da i ne pisem. Medjutim, ono sto ja tvrdim jest, da postoji objektivna realnost i ta je BOG.

Објективна реланост не постоји као таква какву је опажамо већ "постоји" као ткз. "ствар по себи" која је трансцендента.. што значи изван свих наших категорирја мишљења ,опажања и сазнања. Као таква, не можемо рећи шта ствар по себи јесте али апсолутно можемо рећи ,захваљајући открићима идеалистичке филзоофије... шта није!
Дакле, ствар по себи није нешто просторно, самим тим ни временско( у смислу времена линије). Није то неки скуп објеката, ствари. А нарочито није ауторитет чиче на небу кога сте пројектовали и назвали "бог" као да та реч нешто значи и да под њом нешто можемо мслити па је износиш као деус екс махина.

Ако кажеш "бог" ниси рекао ништа осим што си указао на наивно вeровањe у неки ауторитет ..у пројектовану слику ауторитета родитеља...у овако нешто као у овом снимку? Јел ту наивност протураш као знање испред знања филозофије?

Netačno! Svest je melodija struna harfe postojećeg. Svest samo interferira sa njenim talasima. Dakle, svest kao subjekt može spoznavati objektivni svet. U ostalom, to joj (svesti) je i svrha. Iliti, svest se nadovezuje na postojeći objektivni svet. Tako i subjekt jest korelat sa objektom.

Свест се не надовезује на постојећи обективни свет него је све оно што сматраш за објективна свет производ те свести. Сви секундарни и примарни квалитети. Изван свести нема обејактивног света већ ткз. "ствари по себи" а она је трансценднтна што нзачи изван свих наших категорија сазнавања.

P.S. Pošto svest ima svrhu ona mora biti plod kreacije! Pa ili od slučajne neinteligentne ili namerne inteligentne esencije. Ja držim da ne može biti slučajna.

Не може бити плод креације јер узрок последица важи само у променама стања објективног света а не у нечему итнензивном или беспросторном што свест јесте.

Zelio bih uvesti malo reda u ovu diskusiju, jer kako se moze vidjeti, neki diskutanti ne poznaju bas najbolje samu semantiku pojmova, sto je za filozofiju i frapantno i “ubitacno”, jer ako se pojmovi ne definiraju precizno, ne moze s doci do bilo kojeg konsensa.

Subjekt i objekt u relativnom svijetu predstavljaju takve probleme. U mistickim dozivljajima se gube ovi pojmovi jer je svijest kristalno jasna i uronjena u spoznajnu Bozju svjetlost.
Kod ljudi je subjekt u filozofskom smislu njegov “ego”; koji se definira preko duh-duse.
Dusa je ta, koja covjeku daje osobnost, kako bi covjek postao Persona. U toj personi su dusa i tijelo jedno. Dusa potrebuje tijelo kako bi postala svijesna, da bi ju se moglo prepoznati i da bi ju drugi mogli identificirati. Ona se koristi jezikom i mislima, koje su posebne karakteristike nas ljudi. Iako i neke zivotinje posjeduju anatomsku predispoziciju za govor, ipak im nije uspjelo stvoriti jezik, kako bi se mogle drugima prezentirati kao razumna i samorefleksivna bica.

Pitamo se, koje su to sposobnosti koje definiraju ljudsku osobnost, Personu?
Aristotel opisuje duh kao snagu=moc duse, koja misli i kreira predpostavke. (Vidi “O dusi” str. 175)
Po Kantu sve u carstvu smisla i cilja ima svoju cijenu, ali je covjek cilj sam po sebi. (“ZWECK an sich selbst”) On ne posjeduje cijenu, nego on ima dostojanstvo. (Vidi “Grund. Metaph. Sitten, “ –428- 435)
Bader kaze: DUSA posjeduje tri dusevne vrline, snage, dostojanstvo, duha i milost. (Bader, Was ist Seele? 1995)
Aurelius Augustinus kaze: dusevne moci su, postojanje, znanje i ljubav. (Vidi “De civitate Dei, XI-26)
Dusa nije tek tako sastavljena od ovih parametara, nego naprotiv oni se definiraju iz duse same kao cjeline.
Analogija o trokutu je vrlo poucna. Kod jednog trokuta mi mozemo razlikovati tri kuta, tri strane i povrsinu.
Medjutim, mi ne trebamo uvjek sve ove dijelove kako bi oformili trokut. Spojimo tri strane i mi dobivamo ostale parametre kao nus-produkte.
Na ovaj nacin si mozemo vizualno predpostaviti i dusu.
1) U duhu su sposobnosti duse, jer duh daje sposobnost znanja
2) U dostojanstvu su njezine osobine, koje daju slobodu
3) U njezinoj milosti je i njezin spas, koji nam daje jakost.
Analogno gornjem slijedi:
-Nema dostojanstva bez duha,
-nema duha bez milosti,
-nema milosti bez dostojanstva.

Dobra koja covjeku kao subjektu, dakle Personi daju njegovo dostojanstvo, koje je u ostalom zasticeno ljudskim pravima, osposobljavaju ga da po parametru volje moze slobodno i u osobnoj odgovornosti raditi.

Maimonides kaze, da covjek ima slobodu izbora i da je odgovoran za svoja djela. Slobodna volja je pak ovisna o nasim bliznjima, dakle ovisna je o nasem misljenju.
Preko nase savjesti mi snosimo odgovornost o nasim djelima, i prema bliznjemu i prema Bogu, jer nema slobode bez duse, niti duse bez Boga. Kant kaze, da nasa savjest ima prava i duznosti. Zato bi uvjek trebali tako postupati, da nasa djela mogu biti zakon za sve. Savjest je vodic duse, a savjesna spoznaja istiniti kraljevski put do Boga.

Zato mi mozemo reci: sva savjest je svijest, ali obrnuto ne vrijedi, da je sva svijest savjest.
Ne postoji savjest bez spoznaje dobra i zla, a ovo prepoznajemo preko nase savjesti u nasoj svijesti.
Medjutim, djelovanja duse, a samim tim i dostojanstva u vremenu i prostoru odvijaju se preko nasega tijela, posebno preko CNS-a=centralnog nervnog sistema. Djelomicno se to dogadja i kod zivotinja, ali instinktivno, docim se dusa koristi CNS-om kao hardware kod tih procesa, koji su onda samovoljni i samorefleksivni.
Kod zivotinja po instinktu sve to dirigira kibernetika CNS-a, a dusa se iskljucivo koristi tom kibernetikom kako bi ostvarila svoje namjere.

Zato je svijest izraz nase duse preko tijela. Time zelim reci, da postoje razlicita stanja dusevne svijesti, ali ne postoje stanja u kojima se duh sam ne prepoznaje.

1) Nasa svjest posjeduje unutrasnju perspektivu, jer mi subjektivno znamo, kako je biti covjek. MI SE SAMI OSJECAMO, mi smo Subjekt. Ovo je naznacaniji parametar nase svijesi. Po ovoj sposobnosti mi ne samo da egzistiramo, nego smo svijesni, da posjedujemo jedan poseban odnos prema nama samima. Jedno bice bez svijesti ne posjeduje ovu perspektvu. Zato mi mozemo osjetiti bol i ljubav. Mi mozemo razviti poseban osjecaj prema boji, mirisu i ukusu.
Te osobine se zovu “Qualia” nase svijesti.
Subjektivnost kao glavna osobina svijesti, definira se preko unutrasnje perspektive, a ova perspektiva se definira preko “Qualia” osobina, ove osobine se definiraju preko samorefleksivnosti i samopogodjenosti, dakle, “nekako se osjeca za nekoga”.

Ovdje se moze primjetiti, da tzv. predstavnici panpsihizma kao Platon i Spinoza nisu u pravu. Naime, ako bi oni bili u pravu, onda bi se ova unutrasnja perspektiva u covjekovoj dusi potpuno izgubila, jer svemir kao cjelina i kao skup cestica ne posjeduje osjecaj kako je biti sam sa sobom, ili kako se osjeti osjecaj ljubavi, bola ili boje. Zato mi “Qualia” nismo u stanju pretvoriti u kvantitativne pojmove, jer onda se oni izgube. Drugacije receno, “Qualia” su singularnosti na koje mi vise ne mozemo postaviti tangentu prema svijetu, jer u kolikoj mjeri vrijeti aksiom o “tertium non datur” kada je u pitanju biti ili ne biti, tako isto vrijedi i za stajaliste, izmedju personalnog i ne-personalnog.
2) Nasa svijest posjeduje i vanjsku perspektivu. Ona je uperena na nesto, ili je svijest o necemu. To se onda zove Intencionalnost., dakle duhovna usmjerenost. Osjecaji ljubavi ili mrznje su usmjereni prema nekom ili necem. Zato se fenomenalna svijest moze metodicki, ali ne i stvarno odvojiti od intencije. Kako vidimo, nasa svijest posjeduje unutrasnju i vanjsku perspektivu. A buduci da je vanjska perspektiva unutrasnjoj inherentna, mozemo ustvrditi, da nasa svijest posjeduje unutrasnjoj perspektivi dodjeljenu vanjsku perspektivu. Drugacije receno, ona posjeduje jednu unutrasnju vanjsku perspektivu, ili unutrasnji vanjski svijet, jer mi si mozemo puno toga u nasem duhu predpostaviti, sto se nalazi u vanjskom svijetu objekata i subjekata.
3) Nasa svijest posjeduje multifunkcionalnost. Ako pogledamo kako je covjek pripravljen na zivot u prirodi, dakle u svijetu, primjetiti cemo da su skoro sve zivotinje daleko bolje adaptirane od njega. Prica o Platovoj legendi o Prometeju i vatri. Covjek je jedan generalist, a zivotinje su specijalisti. Covjek sve prednosti zivotinja egalitira svojim razumom. On je kreativan.
4) Nasa svijest raspolaze i sa apstrakcijom i fantazijom. To je prosirenje intencionalnih sposobnosti covjeka. Fantazija je nase unutrasnje oko. Preko mogucnosti apstrakcije mi mozemo stvarati na racun pojedinih slika u unutrasnjosti opce pojmove, koji nisu specificni.
Platon kaze, da covjek mora razumjeti opce pojmove, na taj nacin, da od puno opazanja stvori jednu cjelinu, koju stvara kroz razmisljanje. Na drugoj strani mi si mozemo predstaviti ne samo stvari koje postoje, nego i stvari koje uopce ne postoje, kao recimo zlatne planine.
Aristotel kaze, da dusa nikada ne misli bez neke prdstave, dakle slike. Mi mozemo cak i “NISTA” misliti, jer i nista ima jednu semanticku egzistenciju.
5) Nasa svijest raspolaze i refleksijom i samorefleksijom, tako da mozemo misliti o sebi, odnosno postati svijesni samih sebe.
Locke je rekao, da je svijest spoznaja onoga, sto se u vlastitom duhu jednoga covjeka dogadja. Ljudska svijest se moze sama na sebe osvrnuti i kao u jednom ogledalu promatrati.
Medjutim, osjetilna spoznaja nije refleksivna.

6) Nasa svijest raspolaze i identitetom. Preko samosvijesti se definira i cjelina svijesti kao takva. Mi ljudi smo zive duse. Mi smo OSOBE=Persone. Mi imamo svijest i savjest i mi odgovaramo za svoje djela preko slobode izbora.
Wittgenstein kaze: “Das Ich, das Ich ist eben das tief Geheimnisvolle”=””Ego”, “Ego” je stvarno duboko tajanstven!”
A Schopenhauer kaze: “Welch ein unergründliches Mysterium liegt doch in jedem Menschen!”=”KAKAV SAMO MISTERIJ LEZI U SVAKOM COVJEKU!”

Facit: nekim diskutantima nije poznata semantika pojmova kojima se koriste, pa iz toga nastaju nesporazumi i konflikti. Ne koriste se preciznim definicijama, a mi svi znamo da jedna precizna definicija nesmje biti cirkularna, nego eksplicitna, Sto to znaci? Kod jedne eksplicitne definicije mora biti zamjenjivo ono, sto se definira, dakle Definiendum preko onoga sto se definira, dakle Definiens. Definirati ( Definiren) znaci (eliminirati) eliminiren.

Poslednja izmena:
Zelio bih uvesti malo reda u ovu diskusiju, jer kako se moze vidjeti, neki diskutanti ne poznaju bas najbolje samu semantiku pojmova, sto je za filozofiju i frapantno i “ubitacno”, jer ako se pojmovi ne definiraju precizno, ne moze s doci do bilo kojeg konsensa.

Ma да. Хтео би да уместо да мислимо, бавимо се семантиком, појмовима и дефиницијма.
Нису сви данас захваћени том декаденцијом која је филозофију претворила у филозофију језика; у параду снобова који млатарају празним појмовима .

Уместо дефинција боље се бави непосредним или посредним искуством, јер једино искуство може дати разлог истиности неком суду а не семантика.
Изнесеш затим гомилу "дефиниција" које су заправо апсурди, и тражиш да се око тога усагласимо.

Kod ljudi je subjekt u filozofskom smislu njegov “ego”; koji se definira preko duh-duse.

Не знам ко је изнео такву "дефинициију" Истина је да је субјекат у филозофији оно што је Кант звао "тачка синтетичког јединства аперцпеције" или што је Шоепанхеур звао "субјекат сазнања" а што је корелат целог појавног света. Нема објекта без субјекта који га сазнаје.

Сада, субјекат није објекат и самим тим не може бити сазнат.

ТАКОЂЕ, ТУ НЕМА КАУЗАЛНЕ ВЕЗЕ. Немамо рецимо прво објективни свет па онда у њему настаје субјекат. Не. Субјекат и објекат су корелати. Не егзситирају једно без другога. Ако имамо објекат ту је субјекат . Тако да не може бити прво објективни свет укоме онда настаје субјекат као твревина узвишеног творца... бога :roll:.

Итд, итд.

Не могу ићи кроз све ове твоје "дефиниције" само ћу обратити пажњу још на ово:

Aristotel kaze, da dusa nikada ne misli bez neke prdstave, dakle slike. Mi mozemo cak i “NISTA” misliti, jer i nista ima jednu semanticku egzistenciju.

Поптуно погрешно. Ништа је псеудопојам без значења под којим се баш ништа не може мислити. Нешто нема супротност а појам "ништа" је једна огромна вековна заблуда човечнаства коју је тек Бергсон у прошлом веку успео да дефинтивно разоткрије као такву.

Имаш моју тему о томе на овом форуму.

Facit: nekim diskutantima nije poznata semantika pojmova kojima se koriste, pa iz toga nastaju nesporazumi i konflikti. Ne koriste se preciznim definicijama, a mi svi znamo da jedna precizna definicija nesmje biti cirkularna, nego eksplicitna, Sto to znaci? Kod jedne eksplicitne definicije mora biti zamjenjivo ono, sto se definira, dakle Definiendum preko onoga sto se definira, dakle Definiens. Definiren znaci eliminiren

:mazi:
Pojam koji se definise zove se definiendum dok izraz koji oznacava znacenje tog pojma jeste definiens. Zamjenjivost pojma definicijom je logicna ali podrazumeva isti jezik kojim se nauka koristi. Posto ovde na delu imamo verski fanatizam iskazan kroz pseudoteolosku filozofiju i demagosko prisvajanje jezika drugih drustvenih nauka onda definicije mogu biti "explicitne" (iako je takva podela drugostepena u drustvenim naukama i prevshodno su vezane za prirodne nauke kao sto je matematika) ali se moraju udovljiti svi kriterijumi prilikom definisanja. Konkretno, ovde se vlastite predstave i slike "explicitno" definisu pojmovima koji nisu dovoljno precizni da bi takva definicija imala ikakvu vrednost a kamoli explicitnu.
Subjekt i objekt u relativnom svijetu predstavljaju takve probleme. U mistickim dozivljajima se gube ovi pojmovi jer je svijest kristalno jasna i uronjena u spoznajnu Bozju svjetlost.
Kod ljudi je subjekt u filozofskom smislu njegov “ego”; koji se definira preko duh-duse. Dusa je ta, koja covjeku daje osobnost, kako bi covjek postao Persona. U toj personi su dusa i tijelo jedno. Dusa potrebuje tijelo kako bi postala svijesna, da bi ju se moglo prepoznati i da bi ju drugi mogli identificirati. Ona se koristi jezikom i mislima, koje su posebne karakteristike nas ljudi. Iako i neke zivotinje posjeduju anatomsku predispoziciju za govor, ipak im nije uspjelo stvoriti jezik, kako bi se mogle drugima prezentirati kao razumna i samorefleksivna bica.
Pojam identifikacije i vlastitog identiteta, prepoznavanje tog identiteta od strane drugih nema veze sa dusom, tj ima u tvom svetu. Na tvoju zalost, to ne znaci nuzno da je demagoski fanatizam i u pravu.

Ili

Aurelius Augustinus kaze: dusevne moci su, postojanje, znanje i ljubav. (Vidi “De civitate Dei, XI-26)
Dusa nije tek tako sastavljena od ovih parametara, nego naprotiv oni se definiraju iz duse same kao cjeline.
Analogija o trokutu je vrlo poucna. Kod jednog trokuta mi mozemo razlikovati tri kuta, tri strane i povrsinu.
Medjutim, mi ne trebamo uvjek sve ove dijelove kako bi oformili trokut. Spojimo tri strane i mi dobivamo ostale parametre kao nus-produkte.
Na ovaj nacin si mozemo vizualno predpostaviti i dusu.
Ako si manje inteligentan ili ti drustveni uslovi ne omogucavaju sticanje znanja onda je duh sta? Nesposoban? (skolasticka pseudofilozofija koja opravdava nejednakost)
A ako si upregnut ispod crkve sloboda te ceka u "onom" zivotu jer valjda i sirotinja moze biti dostojanstvena (ista kurtonska filozofija koja hoce reci kako su ljudi osudjeni na zivot koji zive, pogotovo ako ovo ne gledamo anahrono vec kao opravdanje za srednjovekovno izivljavanje feudalaca, a potom modifikovano za kapitalisticku eksploataciju)
Analogija uz gornju primedbu : nema dostojanstva ako nisi pravilno stratificiran ili pokoran
-nema duha bez milosti,
To najbolje znaju srednjovekovne pape, npr Bordzije a o bestijalnosti crkve moze se pisati danima. Nema duha bez razuma i samo je razuman covek slobodan i sobodne volje. Ideologiziran na bilo koji nacin, npr verskim fanatizmom, nema duha, on je demagoski sluga
Sve u svemu demagogija namenjena onima koji trebaju da trpe. Baviti se teologijom je najisprazniji zivot koji covek moze imati :lol:

Maimonides kaze, da covjek ima slobodu izbora i da je odgovoran za svoja djela. Slobodna volja je pak ovisna o nasim bliznjima, dakle ovisna je o nasem misljenju.
Preko nase savjesti mi snosimo odgovornost o nasim djelima, i prema bliznjemu i prema Bogu, jer nema slobode bez duse, niti duse bez Boga. Kant kaze, da nasa savjest ima prava i duznosti. Zato bi uvjek trebali tako postupati, da nasa djela mogu biti zakon za sve. Savjest je vodic duse, a savjesna spoznaja istiniti kraljevski put do Boga.

Zato mi mozemo reci: sva savjest je svijest, ali obrnuto ne vrijedi, da je sva svijest savjest.
Ne postoji savjest bez spoznaje dobra i zla, a ovo prepoznajemo preko nase savjesti u nasoj svijesti.
Medjutim, djelovanja duse, a samim tim i dostojanstva u vremenu i prostoru odvijaju se preko nasega tijela, posebno preko CNS-a=centralnog nervnog sistema. Djelomicno se to dogadja i kod zivotinja, ali instinktivno, docim se dusa koristi CNS-om kao hardware kod tih procesa, koji su onda samovoljni i samorefleksivni.
Kod zivotinja po instinktu sve to dirigira kibernetika CNS-a, a dusa se iskljucivo koristi tom kibernetikom kako bi ostvarila svoje namjere.

Svijest, svjesnost i savjest su tri savim različita pojma.

1.) Svijest je u domenu apsoluta=sveobuhvatno znanje-o-sebi-apsolutu.

2.) Svjesnost je svojstvo duha, širina znanja-o-sebi unutar projekcije, dakle u iskustvu sebe, a kroz subjektivnu spoznaju preko objekata. Nivoi svjesnosti su određeni prisustvom apsolutnih istina unutar jednog iskustva.

3.) Savjest je svojstvo duha da vidi počinjenu grešku (a poslije načinjene akcije), poslije načinjenog i manifestovanog izbora. Uz pomoć savjesti, duh se uči na sopstvenim iskustvima i preko njih se navodi ka višoj svjesnosti o sebi. Svijest se ne može doseći savješću. Svijest se može doseći jedino poistovjećenjem sa apsolutom-suštinom. Duh se dakle, mora poistovijetiti sa sobom-apsolutom.

.

Duša ne djeluje. Duh djeluje. Duh se kroz dušu ispoljava i realizuje. Duša je skup namjera duha (bića-koje-jesmo) za individualnim iskustvom sebe. Duša nema svoje namjere. Duša JESTE Namjera. Čovjek je proizvod namjere manifestovane kroz mehanizm projekcije, kroz UM-raz-UM... itd.

Ovdje se zaustavljam i ostavljam te da sanjaš svoju 'veličinu'.

Poslednja izmena:
Ma да. Хтео би да уместо да мислимо, бавимо се семантиком, појмовима и дефиницијма.
Da je ovo veoma vazno ocigledno je z tvoga upisa. Ti neznas sto koji pojam znaci i onda udaras kao Makso po televiziji.
Сада, субјекат није објекат и самим тим не може бити сазнат.
Kako i sam vidis, ovdje se sam opovrgavas jer nemas pojma o semantici pojmova.
Ako se subjekt ne moze sam saznati, kako stoji gore kod tebe, kako se onda ti sam spoznajes?
Ovim je oborena tvoja suspektna i odvise dubiozna argumentacija.
Pogledaj gore kod mene: refleksija i samorefleksija subjekta, na druge i na samog sebe.

.

---------------------------------------
Ti ćeš da definiraš precizno pojmove? Ma,prvo češ da objasniš šta je to pojam...Ne ,ne-prvo češ da objasniš-objašnjenje...:mrgreen:
Kako si se nalupao rečima koje nemaju veze SA POSTOJANJEM...
Niče je rekao:"Nemoj mi pričati o istini-pokaži mi je."
Dakle :ne lupaj-pokaži! ! !
Šta mene briga šta je ko rekao-i babe su svašta pričale...
Šta ja imam s piscima "svetih knjiga" i njihovom rabotom (valjda su dobili platu za to...)
Nemam ja ništa s nikim-osim sam sa sobom...A moj rečnik nije ovaj kojim ovde pišem-tako da me se
ova slovca slabo dotiču...Malo se igramo rečima...:mrgreen::hahaha:
Pomenuo si da se uzdamo u Hrista...A koji njemu (Bogu) bi da spasava ljude?
Što nije spasio dinosauruse? Ili mamute...Mamuti (ne tebi) su plemenitiji od ljudi-navodno su bili
u krdima,ali se krdo (pleme?) protiv plemena nije mlatilo i ubijalo...Ljudi valaj...:mrgreen:
Taj tvoj Bog je kanda polupan,a uz to i rasista...I cionista ili bar podbunjivač na cionizam,pa
bogami (:mrgreen:) i na fašizam jer je Hića od njih i njihove prethodnice-religije maznuo ideje...
(To što sam ja Ješa ne znači da su blagodet planete,već,naprotiv,inicijalni upaljač H bombinga...)
Uglavnom ,takve demagogije kao tvoje,koje ne cene samo delo,nego samo reči,izvor su spletki i
podmetačina koje su dovele do silnih ratova i masovnih ubistava naroda...
Sledeći koji su na redu su Iranci...
Tužna demagogija...I nakaradna ...

Poslednja izmena:
1.) Svijest je u domenu apsoluta=sveobuhvatno znanje-o-sebi-apsolutu.
I sto to ima veze sa mojom argumentacijom, koja to isto tako definira!?

2.) Svjesnost je svojstvo duha, širina znanja-o-sebi unutar projekcije, dakle u iskustvu sebe, a kroz subjektivnu spoznaju preko objekata. Nivoi svjesnosti su određeni prisustvom apsolutnih istina unutar jednog iskustva.

Unutar koje i kakve projekcije? Hahahahahaha,,,,,,,,,,,,,,,svasta. To da je svijest parametar nase duse, dakle konkretno naseg duha, implicira i cinjenicu, da je i svijesnost dio toga duhovnog entiteta. Ako to nebi bilo tako, onda bi bila potrebna daljna dioba, jer diferenciranjem svijesti ti ne stvaras nove entitete u njoj.

3.) Savjest je svojstvo duha da vidi počinjenu grešku (a poslije načinjene akcije), poslije načinjenog i manifestovanog izbora. Uz pomoć savjesti, duh se uči na sopstvenim iskustvima i preko njih se navodi ka višoj svjesnosti o sebi. Svijest se ne može doseći savješću. Svijest se može doseći jedino poistovjećenjem sa apsolutom-suštinom. Duh se dakle, mora poistovijetiti sa sobom-apsolutom.
Daj ne pisi nebuloze. Sva savjest jest svijest. Sva svijest nije savjest. To sam ja gore napisao. Nije sve sto ti spoznajes svijesno, ujedno i savjest. To je obrnuti proces. A apsolutni duh je nesto sto nema slicnosti sa univerzumom i materijom, ali ih generira. Nasa dusa ima parametre svijesti, razuma i volje. Zato je tvoja zadnja recenica apsurd, jer se nas duh niti moze niti ce se ikad poistovjetiti sa apsolutnim duhom. On moze biti iskljucivo obuhvacen istim, ali ne i njemu istovjetan. Primjeri od indijskih Sadhija i krscanskih mistika.

Duša ne djeluje. Duh djeluje. Duh se kroz dušu ispoljava i realizuje. Duša je skup namjera duha (bića-koje-jesmo) za individualnim iskustvom sebe. Duša nema svoje namjere. Duša JESTE Namjera. Čovjek je proizvod namjere manifestovane kroz mehanizm projekcije, kroz UM-raz-UM... itd.
Ovako pisu ljudi koji ne razumiju o cemu pisu. Da li si uopce razumio sto si gore napisao? Ezoterijska kasa, bez glave i repa!

Niče je rekao:"Nemoj mi pričati o istini-pokaži mi je."

Dakle :ne lupaj-pokaži! ! !
.
Nietzsche je bio vrlo bolestan covjek. Meta lues III stupanj, pa ponekad nije znao o cemu pise.
Isus Krist je rekao: "Ja sam put, istina i zivot." Dakle, Bog je ISTINA.
Nietsche je rekao: "Bog je mrtav!"
Bog je rekao: "Nietzsche je mrtav!"
Bog ima pravo: Nietsche je mrtav!:zcepanje:

OVO JE ZA NEZNALICE!
-nema duha bez milosti,

Dobra koja covjeku kao subjektu, dakle Personi daju njegovo dostojanstvo, koje je u ostalom zasticeno ljudskim pravima, osposobljavaju ga da po parametru volje moze slobodno i u osobnoj odgovornosti raditi.

Zato je svijest izraz nase duse preko tijela. Time zelim reci, da postoje razlicita stanja dusevne svijesti, ali ne postoje stanja u kojima se duh sam ne prepoznaje.

OVO JE ZA PANPSIHISTE I EZOTERICARE:

1) Nasa svjest posjeduje unutrasnju perspektivu, jer mi subjektivno znamo, kako je biti covjek. MI SE SAMI OSJECAMO, mi smo Subjekt. Ovo je naznacaniji parametar nase svijesi. Po ovoj sposobnosti mi ne samo da egzistiramo, nego smo svijesni, da posjedujemo jedan poseban odnos prema nama samima. Jedno bice bez svijesti ne posjeduje ovu perspektvu. Zato mi mozemo osjetiti bol i ljubav. Mi mozemo razviti poseban osjecaj prema boji, mirisu i ukusu.
Subjektivnost kao glavna osobina svijesti, definira se preko unutrasnje perspektive, a ova perspektiva se definira preko “Qualia” osobina, ove osobine se definiraju preko samorefleksivnosti i samopogodjenosti, dakle, “nekako se osjeca za nekoga”.

Ovdje se moze primjetiti, da tzv. predstavnici panpsihizma kao Platon i Spinoza nisu u pravu. Naime, ako bi oni bili u pravu, onda bi se ova unutrasnja perspektiva u covjekovoj dusi potpuno izgubila, jer svemir kao cjelina i kao skup cestica ne posjeduje osjecaj kako je biti sam sa sobom, ili kako se osjeti osjecaj ljubavi, bola ili boje. Zato mi “Qualia” nismo u stanju pretvoriti u kvantitativne pojmove, jer onda se oni izgube. Drugacije receno, “Qualia” su singularnosti na koje mi vise ne mozemo postaviti tangentu prema svijetu, jer u kolikoj mjeri vrijeti aksiom o “tertium non datur” kada je u pitanju biti ili ne biti, tako isto vrijedi i za stajaliste, izmedju personalnog i ne-personalnog.

OVO JE ZA RELATIVISTE SVIH BOJA:
6) Nasa svijest raspolaze i identitetom. Preko samosvijesti se definira i cjelina svijesti kao takva. Mi ljudi smo zive duse. Mi smo OSOBE=Persone. Mi imamo svijest i savjest i mi odgovaramo za svoje djela preko slobode izbora.
Wittgenstein kaze: “Das Ich, das Ich ist eben das tief Geheimnisvolle”=””Ego”, “Ego” je stvarno duboko tajanstven!”
A Schopenhauer kaze: “Welch ein unergründliches Mysterium liegt doch in jedem Menschen!”=”KAKAV SAMO MISTERIJ LEZI U SVAKOM COVJEKU!”

Facit: nekim diskutantima nije poznata semantika pojmova kojima se koriste, pa iz toga nastaju nesporazumi i konflikti. Ne koriste se preciznim definicijama, a mi svi znamo da jedna precizna definicija nesmje biti cirkularna, nego eksplicitna, Sto to znaci? Kod jedne eksplicitne definicije mora biti zamjenjivo ono, sto se definira, dakle Definiendum preko onoga sto se definira, dakle Definiens. Definirati ( Definiren) znaci (eliminirati) eliminiren.

Misljenja sam, da jedna zahtjevna diskusija mora imati u sebi jedan Leit-Motiv u cijelom svom teku, kao neku crvenu nit koja se kroz nju proteze, a ne da se skace sa teme na temu i sa domene na domenu.

Nietzsche je bio vrlo bolestan covjek. Meta lues III stupanj, pa ponekad nije znao o cemu pise.
Isus Krist je rekao: "Ja sam put, istina i zivot." Dakle, Bog je ISTINA.
Nietsche je rekao: "Bog je mrtav!"
Bog je rekao: "Nietzsche je mrtav!"
Bog ima pravo: Nietsche je mrtav!:zcepanje:

Ne šefe,nije Bog to rekao za Ničea-to su rekli sličnomisleći tebi,ali su oni (zajedno sa mnom :mrgreen: koji kapira)mrtvi pa nisu mogli to reči,
mada još nisu svesni i ne kapiraju...
Kad je Niče rekao :"Evo čoveka"-ispraznio je crkve nekoliko decenija...:mrgreen:
Kad ja budem rekao:"Ne tražite boljeg boga od čoveka"-više se niko neće vratiti u te vaše crkve s gipsanim bogovima...:mrgreen:
Ljudi će se obožiti,a takvi kao ti će jedno vreme biti zatečeni ,pa će i oni...:hahaha:

Ne šefe,nije Bog to rekao za Ničea-to su rekli sličnomisleći tebi,ali su oni (zajedno sa mnom :mrgreen: koji kapira)mrtvi pa nisu mogli to reči,
mada još nisu svesni i ne kapiraju...
Kad je Niče rekao :"Evo čoveka"-ispraznio je crkve nekoliko decenija...:mrgreen:
Kad ja budem rekao:"Ne tražite boljeg boga od čoveka"-više se niko neće vratiti u te vaše crkve s gipsanim bogovima...:mrgreen:
Ljudi će se obožiti,a takvi kao ti će jedno vreme biti zatečeni ,pa će i oni...:hahaha:
Da si militantan to je evidentno, ali zasto?
Da li su te tukli u kuci ili skoli? Ili mozda negdje drugdje?:mrgreen:

Da si militantan to je evidentno, ali zasto?
Da li su te tukli u kuci ili skoli? Ili mozda negdje drugdje?:mrgreen:
Nisu šefe tukli Fišija...Covija-kasko god...Razmazili pa mogu da lupam šta mi volja...Ali priznaj da lupam interesantno,
a nekadi za razmišljanje,ali uvek napomenem-opušteno i bez obaveza... I modovi me razmazili ovako matorog dedu...:mrgreen:
Ali vidi...Nalupao si probrane izvatke klasika,čak i Witgensteina koji se svih svojih tvrdnji odrekao...:mrgreen:
Ma i ja se odričem svojih-i sam ih znam dekonstruisati,analizom pokazati da su lupanje...
Ostala rečima postmoderna i neoklasika...Šta ćemo njima?
Da pišemo postmoderno o Bogu? Pa morali bismo ga negirati pre pisanja...
Nisam ja lud za Ničeom (Dionis je ovde taj:lol:),mada ko kaže da je Also sprache Zaratustra-odmah ima posla sa mnom jer je to jedan
prelep ep s dosta mudrosti lepo ukomponovanih...

Mani se definicija...Oš koju da ti analiziram?:hahaha: Koju god-slovo po slovo-značenje po značenje...Valjda znaš...Oš reč Bog?

Nisu šefe tukli Fišija...Covija-kasko god...Razmazili pa mogu da lupam šta mi volja...Ali priznaj da lupam interesantno,
a nekadi za razmišljanje,ali uvek napomenem-opušteno i bez obaveza... I modovi me razmazili ovako matorog dedu...:mrgreen:
Ali vidi...Nalupao si probrane izvatke klasika,čak i Witgensteina koji se svih svojih tvrdnji odrekao...:mrgreen:
Ma i ja se odričem svojih-i sam ih znam dekonstruisati,analizom pokazati da su lupanje...
Ostala rečima postmoderna i neoklasika...Šta ćemo njima?
Da pišemo postmoderno o Bogu? Pa morali bismo ga negirati pre pisanja...
Nisam ja lud za Ničeom (Dionis je ovde taj:lol:),mada ko kaže da je Also sprache Zaratustra-odmah ima posla sa mnom jer je to jedan
prelep ep s dosta mudrosti lepo ukomponovanih...

Mani se definicija...Oš koju da ti analiziram?:hahaha: Koju god-slovo po slovo-značenje po značenje...Valjda znaš...Oš reč Bog?
Postmodernisti se usuglasavaja sa Nietzscheom, da je Bog, dakle Apsolutum teizma, postao nevjerodostojan, kao i autonomni "ego" i smisao povijesti. Ako to nije odredjena vrsta NIHILIZAM, onda ne znam sto bi to bilo.
Postmodernizam je u svojim prvim godinama postojanja preuzeo marksisticku utopijsku opciju "raja na zemlji", ali kad je vidio hekatombe nevinih zrtava iza njega, onda ga je napustio i denuncirao kao utopiju. Tako se postmodernizam okrenuo protiv marksisticke ideologije, dijalekticke filozofije i opcenito protiv komunisticko-marksistickog svjetonazora. Medjutim, nisu se mogli potpuno odvojiti od marksizma, pa su iz Marksizma preuzeli ateizam, socijalizam, punktualizam i individualizam kao socijalni konstrukt.
Nietzsche i Foucault su nagovijestili parolom "Bog je mrtav" posmodernisticko doba nasilja, zla, smrti, razaranja i konacnu propast svijeta.
Nietzsche to ovako izrazava:

"Zar niste culi o onom ludom covjeku, koji je na suncanom prijepodnevu zapalio jednu (laternu!) svijecu, te po trznici trcao tamo amo i vikao "Ja trazim Boga, ja trazim Boga!"

Naravno, kod postmodernisticke filozofije, koja je proglasila Boga mrtvim, tj. tvrdila da ne postoji nikakva transcendencija i zadnja ISTINA , ateizam postao filozofska nuznost, jer ako dekonstruiras sve dogme i ISTINE, onda ti nista drugo i ne preostaje..
Time je dekonstrukcija postala jedna vrsta literature i citanja, koja u konacnici sve tekstove okrece protiv sebe. Derrida je tako rekao za Bibliju, da to jejedna knjiga, napisana od ljudi, koji su bili zatvoreni u svom kultu, spoznajama i jeziku.
Sve u svemu, to je relativisticka filozofija, bez nade, cilja i smisla.

Ako se subjekt ne moze sam saznati, kako stoji gore kod tebe, kako se onda ti sam spoznajes?

Никако се не сазнајем јер као што рекох субејакт није у домету сазнања. Питаш се како то? Па просто. Сазнати значи сазнати објекат, а субјекат није објекат ..самим тим се и не сазнаје. Просто.

Питаш се како онда ја сам себе сазнајем?

Опет понављам ...никако. Појам "субјект" у своој сфери не садржи ништа стечено сазнањем , већ садржи једино непосредно искуство самосвести а не емпиријско искуство. Као такво...то што налазимо у самосвести јесте нешто својеврсно . ... То је интуиција. а не баратање опажајима и показивање прстом на неко тело уз речи "то је субјекат". Није... свако тело је објекат испред субјекта који га опажа, а који сам не може бити опажен самим тим ни сазнат

Тако да ја имам интуицију самог себе а не сазнање . У томе је велика ралзика.. која се цркви разумљиво не допада. Јер у тој области духа независној од сазнаања и његових категорија отпадају и све спекулације о богу оцу који нешто ствара, креира, прети, награђује.

Никако се не сазнајем јер као што рекох субејакт није у домету сазнања. Питаш се како то? Па просто. Сазнати значи сазнати објекат, а субјекат није објекат ..самим тим се и не сазнаје. Просто.

Опет понављам ...никако. Појам "субјект" у своој сфери не садржи ништа стечено сазнањем , већ садржи једино непосредно искуство самосвести а не емпиријско искуство. Као такво...то што налазимо у самосвести јесте нешто својеврсно . ... То је интуиција. а не баратање опажајима и показивање прстом на неко тело уз речи "то је субјекат". Није... свако тело је објекат испред субјекта који га опажа, а који сам не може бити опажен самим тим ни сазнат

Тако да ја имам интуицију самог себе а не сазнање . У томе је велика ралзика.. која се цркви разумљиво не допада. Јер у тој области духа независној од сазнаања и његових категорија отпадају и све спекулације о богу оцу који нешто ствара, креира, прети, награђује.
Neću se sporiti s tobom što si promišljanje,zaranjanje u sebe zaustavio na tom intuitivnom razbornom osećaju jer je i to nešto,a govori da je nemoguće neposredno
racionalno saznanje sebe...
Ali moguće je posredstvom imaginacije!
Prvo šta je narodni pripovedač ukapirao je da je on šef univerzuma svoje priče,gospodar i kreator ! ! ! Odatle transponovana ideja o bogovima-imaginativnim pripovedačima bajki,legendi,mitova
koji su trebali da osnaže hantere i ratnike...:mrgreen:
Ti,Ozi ,izbegavaš imaginaciju(nije ovo prvi put da ti to kažem...)jer se čvrsto držiš klasićne filozofije i klasične (deduktivne)logike...
Za ontološka istraživanja to nije dovoljno...Zamaštaj svoje ja po principu mogućeg,ali pokušaj ređati skupove u pravilan sled radnji (algoritam) .Prethodno treba da negiraš svoje
poznato jA...I već si u postmoderni,manje više,a uz to si u dekonstrukciji misaonoj svog postojanja te sledi dalje promišljanje po izboru...
Valja imati u vidu da je čovek pred mnogo mogučnosti svakog sada i tu modalnost valja da koristi-iz superpozicije u pozicije...
Naravno,kompjuter funkcioniše po tim kvantnim principima,a šta fali umu da pokuša slično?...
No,to nije nagovor da se odrekneš idealizma...I iz njega ti je isto to moguće...:cool:

Postmodernisti se usuglasavaja sa Nietzscheom, da je Bog, dakle Apsolutum teizma, postao nevjerodostojan, kao i autonomni "ego" i smisao povijesti. Ako to nije odredjena vrsta NIHILIZAM, onda ne znam sto bi to bilo.
Postmodernizam je u svojim prvim godinama postojanja preuzeo marksisticku utopijsku opciju "raja na zemlji", ali kad je vidio hekatombe nevinih zrtava iza njega, onda ga je napustio i denuncirao kao utopiju. Tako se postmodernizam okrenuo protiv marksisticke ideologije, dijalekticke filozofije i opcenito protiv komunisticko-marksistickog svjetonazora. Medjutim, nisu se mogli potpuno odvojiti od marksizma, pa su iz Marksizma preuzeli ateizam, socijalizam, punktualizam i individualizam kao socijalni konstrukt.
Nietzsche i Foucault su nagovijestili parolom "Bog je mrtav" posmodernisticko doba nasilja, zla, smrti, razaranja i konacnu propast svijeta.
Nietzsche to ovako izrazava:

Naravno, kod postmodernisticke filozofije, koja je proglasila Boga mrtvim, tj. tvrdila da ne postoji nikakva transcendencija i zadnja ISTINA , ateizam postao filozofska nuznost, jer ako dekonstruiras sve dogme i ISTINE, onda ti nista drugo i ne preostaje..
Time je dekonstrukcija postala jedna vrsta literature i citanja, koja u konacnici sve tekstove okrece protiv sebe. Derrida je tako rekao za Bibliju, da to jejedna knjiga, napisana od ljudi, koji su bili zatvoreni u svom kultu, spoznajama i jeziku.
Sve u svemu, to je relativisticka filozofija, bez nade, cilja i smisla.
A šta kažeš,šefe,za to da i posle dekonstrukcije Žaka Deride (I od Žaka samo žvaka:mrgreen:) ima nade za filozofe nomade?
Neću da se hvalim,ali već i ja s ovih malih prostora donosim jasnu nadu u jasnim saznanjima...
Naime,nisu vračevi i šamani slučajno smišljali,artikulisali religije ! ! !
Moje agnostičke vizure su i njima bile vizije u imaginaciji njihovoj!:mrgreen:
Tako da je jasno da je CILJ tih svih duhovnih rabota i imaginativnih pokušaja,umetničko oslikavanje puta čoveka ka Bogu...
Tako da je Niče pravilno rekao Ekce homo,ali preuranjeno-trebao reči da ČOVEK DOLAZI!
Naravno,reč je o oboženju čoveka kom težimo! ! !
Dostizanje svemudrosti-sveznanja,svemoći i večnosti...
Zasad smo polubogovi:nešto mudriji (u odnosu na drugi živi svet-ihaj!),moćniji i dugovećniji...
To bi mogia biti glavna magistrala ljudske civilizacije...
I nisam usamljen-takvo otrežnjenje je prisutno i u zemljama trećeg sveta u koje je nesvrstavanjem unet taj "virus"aktivnog
agnosticizma u kom se poštuju umne vrednosti pre svih,ali i zemljama kao što su Jermenija,Kazahstan,Izrael,Švedska...
Takvo agnostičko saznanje ne treba autorizaciju...:)
Istina,još nekoliko generacija će puniti groblja,a u najgorem razvoju događanja -prepuniti...Međutim-siguran sam da baš i nemamo druge magistrale-religijski
putevi svi se priključuju ovom,glavnom ,toku...:gace::brus:

A šta kažeš,šefe,za to da i posle dekonstrukcije Žaka Deride (I od Žaka samo žvaka:mrgreen:) ima nade za filozofe nomade?
Neću da se hvalim,ali već i ja s ovih malih prostora donosim jasnu nadu u jasnim saznanjima...
Naime,nisu vračevi i šamani slučajno smišljali,artikulisali religije ! ! !
Moje agnostičke vizure su i njima bile vizije u imaginaciji njihovoj!:mrgreen:
Tako da je jasno da je CILJ tih svih duhovnih rabota i imaginativnih pokušaja,umetničko oslikavanje puta čoveka ka Bogu...
Tako da je Niče pravilno rekao Ekce homo,ali preuranjeno-trebao reči da ČOVEK DOLAZI!
Naravno,reč je o oboženju čoveka kom težimo! ! !
Dostizanje svemudrosti-sveznanja,svemoći i večnosti...
Zasad smo polubogovi:nešto mudriji (u odnosu na drugi živi svet-ihaj!),moćniji i dugovećniji...
To bi mogia biti glavna magistrala ljudske civilizacije...
I nisam usamljen-takvo otrežnjenje je prisutno i u zemljama trećeg sveta u koje je nesvrstavanjem unet taj "virus"aktivnog
agnosticizma u kom se poštuju umne vrednosti pre svih,ali i zemljama kao što su Jermenija,Kazahstan,Izrael,Švedska...
Takvo agnostičko saznanje ne treba autorizaciju...:)
Istina,još nekoliko generacija će puniti groblja,a u najgorem razvoju događanja -prepuniti...Međutim-siguran sam da baš i nemamo druge magistrale-religijski
putevi svi se priključuju ovom,glavnom ,toku...:gace::brus:
Jedina nastranost u cijelom tekstu je agnosticki ateizam, inace je tekst za potpisati.
Naime, ako bi ti sam poznavao biblijske tekstove, onda bi vrlo brzo dosao do zakljucka da su sve tvoje ideje bile poznate kojih 2000-do 3000 godina prije.
U Bibliji stoji, da je covjek slika Bozja, dakle ono po cemu je covjek "Imago Dei" jest njegov duh. Time je covjek bozanskog porijekla kao bice, a ne produkt divljih i kaoticnih sila.
Dalje u Bibliji stoji, da smo mi ljudi "bogovi." K tome jos vise, i da nam nista nece biti nemoguce napraviti i saznati, ako se ujedinimo u ljubavi i priklonimo Bogu.
Nazalost i Nietzschea i postmodernista kao Derrida i Konsorti, oni nisu shvatili dubinu tih poruka.
Nadam se da ces ih ti jednom za sva vremena shvatiti.:D

Kako bi bilo da ovo jos jednom procitas. Unutrasnja perspektiva nase svijesti obara panpsihizam. Pogledaj dolje!
Naime, univerzum se ne moze introspektivno osvrnuti sam na sebe i osjetiti ljubav, odnosno samog sebe, kao sto to mozemo mi ljudi.
To obara tvoje ezoterijske pseudoargumente, jer ako bi tvoje misljenje bilo istinito, onda covjek nebi bio covjek. Samorefleksivnim osvrtom na samu sebe, svijest se prepoznaje. Medjutim, dusa cije je parametar svijest, nije materijalni nego duhovni entitet, i zato ga iskljucivo mozemo osjetiti i spoznati preko vjere, ali mi smo sami toga svijesni i to dokazuje da je moja argumentacija ispravna, a tvoja je kontradiktorna u sebi.

OVO JE ZA NEZNALICE!
-nema duha bez milosti,

OVO JE ZA PANPSIHISTE I EZOTERICARE:

OVO JE ZA RELATIVISTE SVIH BOJA:

ako jedni pišu ovako, a drugi onako,
imamo još uvijek naša čula i razum, našu prirodnu opremu,
kojom se kojekakvi vjernici odbijaju služiti,
ako je rezultat smotre u sukobu s fikcijom.
jer da se radi o nekakvoj stvarnoj spoznaji,
svi bi ju mogli na jednak način doživjeti,
kao mokro od vode, toplo i svijetlo sunca,
glad i žeđ.

pa ako netko luta, čini to sebi u radost,
kao mali izviđaći kod paje patka.

http://4.***************/-ABfHXitqDic/TuGd4ChqgNI/AAAAAAAABYc/eHcgX0CNB14/s1600/d.jpg

Back