- Poruka
- 5.190
Ако већ хоћеш да водиш дискусију, барем не мешај Ђујића и Ђуришића.
А у вези Лијевча поља-смучило ми се, поставићу лепо четнику верзију битке и то је то...
Ajd molim te.
Unaprijed hvala!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ако већ хоћеш да водиш дискусију, барем не мешај Ђујића и Ђуришића.
А у вези Лијевча поља-смучило ми се, поставићу лепо четнику верзију битке и то је то...
Господо..Лички,Кочо,Ненаде ја сам вас заиста сматрао за озбиљне људе,а овде колико видим онај турски и овај усташки провокатор направише спрдњу од теме.
Тенк Тигар је био појам и за неке од бољих немачких дивизија и оклопних група,а усташе на Л.Пољу имале чак 4.комада
У тренутку када сав оклоп и последња кап нафте брани Рајх,усташе на Тигровима гоне Павла
Тенкови које су Хрвати користили у овој бици су стари тенкови југословенске војске,типа Рено....
Па то је најмања ствар коју је лупио, тако да нијесам нашао за потребним да се на то осврћем. Па и да су били Тигрови (сва три или четри), он о томе збори ко да је цијела Либстандарта АХ била тамо.![]()
Naoružanje je veoma različito. Većinom se sastoji odoružja bivše jugoslovenske vojske, a ne malitm delom odoružja koje je oduzeto partizanima ili hrvatskim domobranima,kao i od nešto oružja koje je izbačeno iz stranih aviona.Municija predstavlja najveće tešikoće.Četnici moraju štedljivo da ekonomišu zalihama municijekoje su ostale od Jugoslavije, odnosno da s vremenana vreme popunjavaju svoje rezerve municije razoružavanjemhrvatskih posada.Komando van je je veoma dobro za ograničeni gerilskirat. Za borbena dejstva većih razmera nemaju ni sredstavani dovoljno obučenih starešina.Može se reći da su oni daileko nadmoćniji od hrvatskihdomobranskih i ustaških jedinica iste jačine.
Nenade, hvala na dokumentu!
Da razbijemo jos jedan hrvatski mit i lazni adut...kada ostanu bez bilo kakvog argumenta, kada i krajnje postane komicna prica o nekakvom hr antifasizmu, hrvati se pozivaju na nekakvu borbenost i organizovanost ustasa u odnosu na cetnike...A evo sta kazu njihovi gospodari Nemci
tom XII
knjiga 2: 1942
DOKUMENTI JEDINICA I USTANOVA NEMAČKOG RAJHA
Fortnerov izvestaj
http://znaci.net/zb/4.php?vol=12&bk=2
![]()
Ja sam čuo da je vlak pun ranjenih Četnika iz Srbije išao kroz Zagreb te da ih je Luburić ubio a ove Đujićeve navodno nije jer su ih navodno smatrali odanim građanima NDH-a.
....
Izgleda da je bitka na Lijevača polju bila totalni kraj i krah Četnika. Na hrvatskim forumima je zovu drugi kosovski boj. Točno?
Ништа без Љотића, да њега није било Срби не би знали ни да су у рату.![]()
Не знам само шта ћеш ти на овој "гибаничарској" теми, заобиђи нас са тим љотићевским и комунистичким глупостима.
Ова битка је била између четника и усташа тако да је усташама а потенцијално и "хрватском цвећу" овде некако и место, твој Љота је давно одмаглио за Словенију тако да му овде као ни теби није место, али то је и свака Бањичка бандера већ схватила осим тебе.
Ђуришић је скоро цео рат био Дражин командант а то је оно што тебе највише потреса, његово шутовање са Љотом крајем рата је било тек силом прилика, ипак је љотангер ургирао заједно са Недићем да га пусте из заробљеништва па као чин добро воље и заједничке комунистичке опасности дошло је и до неких неуспешних контаката тек крајем рата, на крају се повезао и са Дрљевићем и настрадао.
Што се тиче војне историје и милитарије Љоту можеш слободно да прескочиш јер је он био оперисан од тога, друго нешто "милитантно" не видим да си написао сем уобичајених љотићевских идеолошких сплачина, а ја уопште немам идеолошки поглед, пишеш глупости по обичају, али зато ти идеолошки гледаш на тај рат и користиш исте љотићевско-комунистичке глупости о гибаничарима и ракијашима, стара већ проваљена мантра, а на те комунистичке глупости сам ти и указао.
Друговао је онај исти који је остао до последњег дана да се бори против комуниста за разлику од неких "патриота" на папиру који су се уредно спаковали и одмаглили на време.
Видиш пре или касније покажеш своје идеолошко затупљено гледиште, а то једино и умеш.
То што највећи део Дражиних људи током рата није видео гибаницу теби не смета, да то је тај љотићевко-комунистички термин који нема никаквог смисла, али дај шта даш.Колико ли је гибаница Љота појео а?
Јесте Љота био један од каплара али то је био други рат, тад је био још млад, у овом је љубио скуте Немцима, у међувремену је сазрео у поштеног нацисту мало уврнутог и недореченог али ипак признатог од окупатора.
Може и даље да настави да обележава границу других земаља.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Него како би велечасни Љота "војнички" поступио у случају Лијевча поља да није одмаглио пре тога?Просветли нас.
Па ниси се много задржао на Лијевче пољу отишао си опет у неко баљезгање.Задржаћу се само на овој последњој реченици и она ће бити предмет мог излагања,те ћу овим излагањем и завршити комуникацију овде са тобом.
Димитрије Љотић је примио вест о поласку Ђуришића ка Словенији и њему у сурет Љотић и Ђујић шаљу једну борбену групу од Личких четника и три пука СДК(2,3,4).
Убрзо потом Јевђевић ипак са Личанима напушта фронт на Купи и враћа се назад код Ђујића и МУшицког,Добровољци су на Купи били тучени од 4.Армије и повукли су се према Љубљани јер нису могли да се врате пошто су комунисти већ дубоко зашли у Словенију. Ова три пука касније ће доживети тешку судбину пошто ће их Енглези предати и скоро сви до једног завршиће на Кочевском Рогу.
Ето то је Љотићев допринос,покушао је да помогне Павлу мада је и у тренутку када је посла три пука битка на Лијевче Пољу већ била готова те су ови људи жртвовани узалуд али то нико тада није могао знати.
За то време Дража Михаиловић и четници из Србије уживају у Босанској Посавини на Равногорској олимпијади док само неколико десетина километара од њих Павле води данима и ноћима борбу за голи живот,али ето можда ни Дража није знао где се то тако љути бој бије.
Па ниси се много задржао на Лијевче пољу отишао си опет у неко баљезгање.
Шта ме брига шта је радио Љота по Словенији када није учествовао у овој битки као ни у једној у току рата уосталом.
Дража је Павлу наређивао да иде са њим у Србију а само цивиле, њих око 1000, да пошаље Ђујићу у Словенију, Павле није послушао и уортачио се са Дрљевићем који му је обећао пролаз даље до Словеније што га је све коштало скупо касније као и његове људе које је водио.
Планирао је да се пробију даље до Грчке и тамо закупе неко острво да се одморе, врло могуће Тасос!Ispada da Draža baš i njie bio autoritet. Što bi Draža sa Pavlovim Četnicima u Srbiji?
Планирао је да се пробију даље до Грчке и тамо закупе неко острво да се одморе, врло могуће Тасос!