Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Konačno sam završila Smrt i njene hirove i samo neprijatelju bih je preporučila. Skoro se nisam tako smorila.

О :( Шта онда да читам? Ништа ми не држи пажњу. Кума сам завршила, па почела Центурион (римски ратови и тако то, каже ми муж да је изненађен што волим те ''мушке књиге''), онда сам листала ''Лето и град'' (наставак Кериних дневника; читала сам је прошлог лета али је толико ''добра'' да сам све позаборављала). Мислим да ми је наишао период затишја, нећу на силу да читам него ћу лепо да скинем с нета другу сезону Борџија.
Иначе, супруг чита Рат и мир и ужива.

И мене занима то Геопоетикино снижење, ко први нађе списак наслова, нек постави овде.

Završila sam jutros Brak Duet, En Tejlor Fleming i mnogo mi se dopao. Baš me vuklo da čitam, da vidim šta je bilo dalje. U obe novele lepo, ujednačeno teče priča.
U prvoj se smenjuju prošlost i sadašnjost, ali lepo i skladno, sa faktorom iznenadjenja na kraju.
U drugoj me Dejvidovo "divljanje" na kraju malo iznerviralo, ali mislim da je baš tako realno. I još jedanput je dokazano da istina nije baš uvek najbolja stvar. Treba je zaobići ako će to nekog povrediti. I ako si bio-bila u stanju da prevariš, budi u stanju i da se sama boriš sa kajanjem, a nemoj da uništavaš druge da bi olakšao /-la svoju savest. Osim ako nisi počinio neverstvo da bi povredila drugu stranu, što ovde nije bio slučaj.
Oba braka su idealna, bar ih takvim smatra okolina i prijatelji, pa i sami akteri, sa po tom jednom mrljom, koja ih imožda definiše više nego sva ta naizgled savršenost. Uvek se pitam kad je sve tako savršeno, šta tu nije u redu. Mora biti nešto.
I slažem se sa nekom ranijom analizom - (malavelika, nema je više na temi...) "interesantno-muskarac u knjizi vara jer je zaljubljen, njegova prevara je teska i duboka, zena vara jer joj je dosadilo da "bude dobra"" .
Baš tako. Za muškarca u prvoj priči nalazim opravdanje.... brak je već dug, ćerka na fakultetu, znači 20-ak godina, ma koliko bio idealan, došlo je sigurno do zamora, svojevrsne dosade i monotonije, pogotovo što su deca odrasla i otišla. Ne pravdam to zato što je muškarac u pitanju, nego zbog svega ovog ostalog.
U drugoj priči, brak je relativno na početku, deca su mala, odgovornost je velika, ima tu još puno posla. Zaista ne nalazim opravdanje za tu toliko savršenu ženu...
I sad nverovatno zaključujete da ja opravdavam neverstvo u nekim slučajevim. Pa da, mislim da to nije toliko strašno koliko se drami oko toga.
Pod uslovom da se ne sazna i da niko ne bude povredjen. Naravno!

Poslednja izmena:
Sad stigoh s rođendana. Knjigu nisam pipnula.

Nisam vam rekla, mislila sam da vas ne sekiram, ali kupila sam jutros na buvljaku ćerki i sinu Peru Zupca-Mostarske kiše i Agatu Kristi-Misterija plavog voza, obe po 100 din. Oni me pitaju je l sam luda, obećala sam da neću više.:(

Mostarske kiše volim najviše na svetu.
Uvek me oduševi ta pesma.
O običnoj, ničim posebnoj, a njemu tako čudesnoj ženi.
O Svetlani.
O odnosu koji beše inantilan, gorući, a opet...odnosu koji razboljeva.
Svetlanine ćutnje peku kao vrelan ringla priljubljene dlanove.
Kestenje miriše meni na Mostar.
Ono kestenje koje zamišljam da Svetlana veša o končiće.

Peskovito tle njima je bilo nežnost.
A njihove noći čedne, a opet, pune strasti.

Njihov je odnos igra.
Njihova ljubav je neugasivi žar,
i teskobno sećanje.
Sa ukusom ljubomore.

Svetlana kao žena koja obična za druge, za Njega je sve.
Najjači vrisak srca.
Najtiša teskoba sećanja.

Volim i ja tu Svetlanu.
Zamišljam je kako škakljivo pluta u nečijim mislima, nikada ne tone.
Isijava, izvire kao mašta.
Kao nada.
Kao vid mladosti.

Eeee, Mostarske kiše... U Mostaru sam voleo jednu Svetlanu, jedne jeseni... jao kad bi znao sa kim sada spava, ne bi mu glava, ne bi mu glava.... jao kad bih znao ko je sada ljubi, ne bi mu zubi, ne bi mu zubi....
buuuu, sad sam se rasentimentalisala... to je tako divno. Nek si kupila. I Agatu...

danas sam kupila dvije knjige od vedrane rudan. ( ljubav na poslednji pogled a druga dabogda te majka rodila).da li je neko citao i kakvi su utisci?
pratim njen blog,i toplo vam ga preporucujem.
Ja sam skoro citala Dabogda te majka rodila, i jako mi se dopala.
Pre samo nekoliko strana ove teme sam i pisala o tome :)
Pozzz i dobro dosla :)

Sad stigoh s rođendana. Knjigu nisam pipnula.

Nisam vam rekla, mislila sam da vas ne sekiram, ali kupila sam jutros na buvljaku ćerki i sinu Peru Zupca-Mostarske kiše i Agatu Kristi-Misterija plavog voza, obe po 100 din. Oni me pitaju je l sam luda, obećala sam da neću više.:(
:lol:

I ne mozes da izdrzis, nego moras da sekiras i decu i muza i nas...

svako vreme ima svoje idole, pesme, pisce... ni nas naši roditelji nisu razumeli, a ni mi njih. Kad sam konačno počela da ih razumem, shvatila sam da sam i ja ostarila...
Jao, bas tako :(
Al' nisam htela to sto je "bas tako" da boldujem.
Necu da TO bude toliko uocljivo :manikir:

Završila sam jutros Brak Duet, En Tejlor Fleming i mnogo mi se dopao.
Baš me vuklo da čitam, da vidim šta je bilo dalje. U obe novele lepo, ujednačeno teče priča.
U prvoj se smenjuju prošlost i sadašnjost, ali lepo i skladno, sa faktorom iznenadjenja na kraju.
U drugoj me Dejvidovo "divljanje" na kraju malo iznerviralo, ali mislim da je baš tako realno. I još jedanput je dokazano da istina nije baš uvek najbolja stvar. Treba je zaobići ako će to nekog povrediti. I ako si bio-bila u stanju da prevariš, budi u stanju i da se sama boriš sa kajanjem, a nemoj da uništavaš druge da bi olakšao /-la svoju savest. Osim ako nisi počinio neverstvo da bi povredila drugu stranu, što ovde nije bio slučaj.
Oba braka su idealna, bar ih takvim smatra okolina i prijatelji, pa i sami akteri, sa po tom jednom mrljom, koja ih imožda definiše više nego sva ta naizgled savršenost. Uvek se pitam kad je sve tako savršeno, šta tu nije u redu. Mora biti nešto.
I slažem se sa nekom ranijom analizom - (malavelika, nema je više na temi...) "interesantno-muskarac u knjizi vara jer je zaljubljen, njegova prevara je teska i duboka, zena vara jer joj je dosadilo da "bude dobra"" .
Baš tako. Za muškarca u prvoj priči nalazim opravdanje.... brak je već dug, ćerka na fakultetu, znači 20-ak godina, ma koliko bio idealan, došlo je sigurno do zamora, svojevrsne dosade i monotonije, pogotovo što su deca odrasla i otišla. Ne pravdam to zato što je muškarac u pitanju, nego zbog svega ovog ostalog.
U drugoj priči, brak je relativno na početku, deca su mala, odgovornost je velika, ima tu još puno posla. Zaista ne nalazim opravdanje za tu toliko savršenu ženu...
I sad nverovatno zaključujete da ja opravdavam neverstvo u nekim slučajevim. Pa da, mislim da to nije toliko strašno koliko se drami oko toga.
Pod uslovom da se ne sazna i da niko ne bude povredjen. Naravno!
Bas zbog toga sto bih mnogo toga htela da kazem na temu neverstva, necu reci nista...
Osim da se teoretski potpuno slazem sa Bi, ali da je u praksi sve ipak sasvim drugacije.

Veliki Getsbi – Skot Ficdzerald, Politika, 250 str. 8/10

Najvise mi se dopala velicina slova. Dobra 14-tica rekla bih, sto mi jako odgovara, a veoma je retka u danasnjem izdavastvu.
Sama naracija je bila previse obicna, taj bogati svet koji se opisuje mi je dosadan, a ni zaplet me nije nesto oborio s’ nogu…
Ali me je Getsbi na kraju osvojio i rastuzio :( Knjiga mi je postala bas zanimljiva tek negde u poslednjoj trecini.

Zakeram ja mnogo, a?
Ipak volim sto sam procitala nesto od americke klasicne literature, posto je toga jako malo bilo na mom knjizevnom meniju.
Preporucite vi meni jos nesto americko (ali starije, klasika neka) sto bi valjalo procitati, bicu vam zahvalna.
Pa kada resim, makar da ne lutam puno. Svaka preporuka je dobrodosla :)

Prvo što mi palo na pamet: Trkači olovnih nogu, Džems Džons. Baš je onako prava američka, sa dosta likova i ne baš vesela. Čitala sam je poodavno, pa sam sad probala da izguglam da se malo podsetim. To nisam našla, ali sam našla ovaj zanimljiv tekst.
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Ranjene-knjige-na-chitanju-u-Machkatu.lt.html
Tako bi i naša Rada da se, daleko bilo, tako nešto desi.
BoKte mazo, stvarno isti nasa Rada :eek:

Hvala na preporuci, ide na spisak :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back