Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Draginčice, ovo što čitam sad (Raspevane violine) su se rodile za tebe
loo puta sam se te sjetila čitajući
kao da si ih ti pisala

Ozarili su mi se obrazi od ovako ljupkog komentara. :)

Cim si pomenula Violine, spremila sam ih u skrinjicu zelja. :)

Svakako cu nabaviti roman. Nakon tvog ushita moja zelja je nemerljiva.

Bas sam srecko jer si pomislila na mene citajuci. :)

Ja pitala u nekoliko trafika i novinarnica, niko nije dobio Story sa knjigama. A na sajtu piše dok traju zalihe. Nije valjda da su ih već istrošili, a danas izašle novine. A i šta će mi knjige, ionako su mišljenja podeljena. Čak i da mi se svide, nisu to knjige koje će se čitati više puta. Posle ću samo da gledam kome da ih uvalim. A ne mogu da računam da ih prodam Radi na voćkicama, kad je ona već sve kupila.
:lol:

Danas uz Story, za 199,00 rsd - Kerini dnevnici.
Biće i narednih nedelja po knjiga uz časopis. koliko se sećam Zojino zlato, Recepti za brak, Pilotova žena, Led....većinu imam,a to što nemam, ni ne želim...

Svake nedelje druga.

rešila ja da kupim Sireninu stolicu. Ako nadjem.
Čak sam otišla i na sajt Story-ja da vidim kako se to te knjige prodaju. Ja prvo pomislila da će biti kao ono kad su uz novine išle knjige, pa odredjenog dana ide odredjena knjiga.
A ovo je izgleda samo uz ovaj broj, pa biraš knjigu???
Molim forumašice koje su bolje upućene da mi razjasne.

Lepo Kerefeka odmah sve napisala, ali nema ko da čita ...:dash:

Žene moje drage, da li je neko od vas čitao Karlu Benks Šuma duša roman je u pitanju?
Zainteresovao me je, pa ga uzeh na brzinu da pročitam.

Pročitala sam Otrovno mleko maslačka, zbirku pripovedaka Vide Ognjenovic.
Tople priče pune živosti.
Pune starine, stareža sa duhom večnog. Anegdotnog.
Volim njen stil.
Topao, lepo, zagrljajan prema junacima.
Naslovi pripovetku zavode, mirišu na zaustavljeno vreme otmenih priča.
Na žeđ ljudsku za nezaboravom.
Uživala sam.
Kuloarska pripovedna tehnika. Tradicionalna.
Fotografije pripovetki se spontano nižu. Crno-bele.

Njene priče mirišu na vino. Karlovački bermet.
Možda jer Vida neopisvo piše o Sremskim Karlovcima, i voli ih koliko i ja.

Žene moje drage, da li je neko od vas čitao Karlu Benks Šuma duša roman je u pitanju?
Zainteresovao me je, pa ga uzeh na brzinu da pročitam.

Pročitala sam Otrovno mleko maslačka, zbirku pripovedaka Vide Ognjenovic.
Tople priče pune živosti.
Pune starine, stareža sa duhom večnog. Anegdotnog.
Volim njen stil.
Topao, lepo, zagrljajan prema junacima.
Naslovi pripovetku zavode, mirišu na zaustavljeno vreme otmenih priča.
Na žeđ ljudsku za nezaboravom.
Uživala sam.
Kuloarska pripovedna tehnika. Tradicionalna.
Fotografije pripovetki se spontano nižu. Crno-bele.

Njene priče mirišu na vino. Karlovački bermet.
Možda jer Vida neopisvo piše o Sremskim Karlovcima, i voli ih koliko i ja.

Vida je divna, a i tvoje poredjenje :worth:

Ja pitala u nekoliko trafika i novinarnica, niko nije dobio Story sa knjigama. A na sajtu piše dok traju zalihe. Nije valjda da su ih već istrošili, a danas izašle novine. A i šta će mi knjige, ionako su mišljenja podeljena. Čak i da mi se svide, nisu to knjige koje će se čitati više puta. Posle ću samo da gledam kome da ih uvalim. A ne mogu da računam da ih prodam Radi na voćkicama, kad je ona već sve kupila.

Ja sam juče, dok sam uplaćivala kredit na jednoj trafici u Knezu, videla da imaju Kerine dnevnike. Verovatno će se i ovo razgrabiti, takav je naš narod, čim je nešto jeftino/džabe, uzima iako neće ni koristiti. Koliko sam puta izvisila za primerak novina 24sata jer oni penzioneri uzmu po 5-6 komada :evil:

Eh, evo i mene sa novim knjigama, pa ako nekome pomognu utisci da se (ne) odluci za neku od njih, smatracu da mi je misija uspela :)
Svet posle rodjendana Lajonel Šrajver (Laguna). Iako mi "Moramo da razgovaramo o Kevinu" ostaje kao jedna od najboljih savremenih knjiga koje sam ikada pročitala, ova ne zaostaje mnogo, samo je potpuno drugačijeg karaktera. I ovde je dala sebi težak zadatak - u "Kevinu" je teško zato što istražuje jednu tešku i mučnu temu o kojoj se retko ko usuđuje da piše, a u "Svetu" je težak zadatak po tome što je izabrala temu o kojoj svi pišu. To je u stvari roman koji analizira veze, ljubavne veze. Sad, to je mislim najeksploatisanija tema savremene književnosti, ali je fenomenalno kako i ovde uspeva da da originalan doprinos. Glavna junakinja je u dugogodišnjoj nežnoj i po svim merilima uspešnoj i ušuškanoj vezi sa stabilnim, pouzdanim tipom koji je voli i podržava. Jednom prilikom je privuče drugi tip, pre svega seksualno ali i po tome što je sasvim različit od njenog momka. Od tog poglavlja prate se paralelno dve moguće realnosti - šta da se smuvala sa tim drugim, i šta da da je odolela iskušenju i nije prevarila svog momka/nevenčanog muža (jer su po svemu u braku osim na papiru). Čak ni premisa nije mnogo originalna, ali mi se mnogo dopalo kako romanu ni malo ne nedostaje one analitičnosti, pronicljivosti, bespoštednosti s kojom bukvalno secira glavnu junakinju, njene misli i osećanja, slično Evi u "Kevinu" (opet kažem, ovde potpuno drugačije, drugačija je i junakinja i naravno situacije u kojima se nalazi). Isto je knjiga posle koje sam morala da se "odmorim" - jednostavno, posle nje svaka deluje neko vreme bledunjava i slaba.
Ovo liči na kraj, Džulijan Barns (Geopoetika). Za ovu knjigu je dobio prošle godine Bukera i svi znate koliko ja njega naprosto obožavam, ali nešto mi ova nije ostavila tako snažan utisak. Čak mi je na momente bila bleđa od "Pulsa", no, Barns je Barns, i nikad nije glupav i zadovoljna sam što sam je pročitala. To je spora, meditativna knjiga jednog starijeg, iskusnog, zanatski savršeno potkovanog pisca o prirodi sećanja, odnosno da li su naša sećanja stvarno prava ili ih na neki način vreme falsifikuje.
Oficirova kći Milan Milišić (Geopoetika). Ovo je knjiga za Lamar i Esteritu a mislim da bi mogla da se svidi i Biićki našoj :) To je jedini roman pesnika koji je bio prva žrtva napada na Dubrovnik 1991. kao usud - ubio ga geler dok je pisao za kuhinjskim stolom, nije bio ni oglašen napad ni ništa. Prst sudbine. E sad, to da je on pesnik, to se bogme vidi, piše apsolutno prelepo, ali ne napadno s pesničkim metaforama već prosto zato izvanredno uočava odnose i stvari. A i da je Dubrovčanin se takođe vidi - iako se prva trećina romana događa u Sisku i Šapcu, pravo "diše i miriše" tek u druge dve trećine kada se dođe do Dubrovnika. Roman je priča o odrastanju devojčice u posleratno doba u jednoj sasvim neobičnoj porodici kakva je mogla da se nađe samo u tadašnjoj Jugi - i Srbi i Hrvati, i stare lalinske porodice i mrsna hrana, i propali dubrovački gospari, i nova klasa i stari kod ponašanja, ma svašta. Takođe vrlo jaka knjiga, mada neupadljivo jaka - nema tu ne znam kakvih velikiuh trauma, a opet sve je opipljivo, veoma zamislivo i malko crno, kao crni talas na filmu, onako po atmosferi. Veoma sam, veoma prijatno iznenađena, ništa nisam očekivala od knjige a baš mi se dopala.
Matematika ljubavi Ema Darvin (Laguna). Relikt iz neke od ranijih akcija i mahnitog kupovanja zato sto je jeftino pa nek' se nađe. Fina knjiga za popodne i za iz biblioteke. Prati dve linije radnje u Engleskoj - jednu početkom 19. veka i jednu sedamdesetih godina prošlog veka i prijatno me je iznenadilo što su me obe linije jednako zainteresovale, obično je jedna gotovo višak, a ovde su bile lepe. Ta iz 19. veka je praktično ljubić, onako starinski, a ova iz sedamdesetih je priča o odrastanju i tegobama puberteta. Problem je što su veštački povezane pa se stiče utisak da su komotno mogla da budu dva nezavisna romana, a ne bi im škodila ni dalja razrada.
Reka zvana vreme, kuća zvana zemlja Mija Koto (Geopoetika). Počela sam je još jesenas ali kako se čita polako i s koncentracijom a ja nisam prestajala da povraćam to nije bilo moje doba :) Sad sam je sa zadovoljstvom završila. Ko ima onaj čitalački zadatak za put oko sveta ovo mu je dobro za Mozambik, tamo se događa radnja, a i za one koje vole Afirku i egzotiku. Ali nije to egzotika na engleski, lagunično-komercijalni način. Ovo je nekako Afrika kako ja zamišljam da bi Afrikanac pisao (pisac jeste iz Mozambika ali iz portugalske porodice, belac) - prepliću se snoviđenja i java, predanja i realnost, porodične tajne i ljubavi, svačega ima. Najviše me je zapravo dojmio jezik - to je čista poezija. Na primer, kad opisuje ranu jutarnju svetlos koja ulazi u sobu pa kaže: " vazduh je koža načinjena od pora kroz koje prolazi svetlost kap po kap kao sunčani znoj," I još puno takvih opisa od kojih se smrznem, ali zato se stvarno čita lagano i na kašičicu, kao med.

Moje preporuke za danas::p

Krv cveca (Anita Amirezvani)

Opsada (Helen Danmor)

Soba (Ema Donahju):eek:

Crni dud (Kejtlin Dejvis)

Rodjenje Venere (Sara Dunant)

Kuca mracnih zadovoljstava (Luiza Barton):zper:(malo erotike nije na odmet):rumenko:

Od ovih sam čitala "Rođenje Venere" i dopalo mi se - nedavno sam pročitala njenu "U društvu kurtizana" i postovala sam ovde utiske, "Crni dud" koja mi se takođe dopala i "Sobu" koja me je oduvala - takođe pisala ovde. "Krv cveća" i "Opsadu" imam. Šta ti se dopalo kod njih?

E, Laguna organizuje i nešto za 8. mart, poklončići, šta li već.
Geopoetika ima 30% popusta 7. i 8. marta u Kući za čitanje, ali ne znam na koje se knjige odnosi (da li na sve?)

Geopoetika ima popust 30% na sva svoja izdanja danas i sutra, ima svašta fino tamo. Ako treba neka preporuka vičite. NJihova akcija je konkretnija - u Laguni dele 3 u 1 kafice i mini čokoladice a popust nije ništa drugačiji no inače. Ne vredi gužvanja.

Od ovih sam čitala "Rođenje Venere" i dopalo mi se - nedavno sam pročitala njenu "U društvu kurtizana" i postovala sam ovde utiske, "Crni dud" koja mi se takođe dopala i "Sobu" koja me je oduvala - takođe pisala ovde. "Krv cveća" i "Opsadu" imam. Šta ti se dopalo kod njih?

Opsada-Odlicno opisana istrajnost ljudi u strahovitim okolnostima!U knjizi su opisane dve ljubavne price,mada dominira rat i svo iskusenje i patnje koje dolazi sa njim.Na lep i jednostavan nacin pisac docarava Rusiju (Lenjingrad) neposredno i za vreme rata. Nakon knjige sam pozelela da sav novac trosim na hranu!:sad2:

Krv cveca-Radnja se odvija u Iranu,sedamnaesti vek.O devojci koja je prinudjena da se sa majkom preseli kod ujaka,zarad boljeg zivota,i pocinje da radi kod rodjaka u tkaonici tepiha....da ne "pricam" dalje (kao da sam mnogo opisala:zcepanje:)...Knjiga je blago slicne tematike kao i Hiljadu cudesnih sunaca,Mati pirinca... ne znam bas da li sam ti docarala (citala sam je pre par godina),ali vredi da se procita!:)

Opsada-Odlicno opisana istrajnost ljudi u strahovitim okolnostima!U knjizi su opisane dve ljubavne price,mada dominira rat i svo iskusenje i patnje koje dolazi sa njim.Na lep i jednostavan nacin pisac docarava Rusiju (Lenjingrad) neposredno i za vreme rata. Nakon knjige sam pozelela da sav novac trosim na hranu!:sad2:

Krv cveca-Radnja se odvija u Iranu,sedamnaesti vek.O devojci koja je prinudjena da se sa majkom preseli kod ujaka,zarad boljeg zivota,i pocinje da radi kod rodjaka u tkaonici tepiha....da ne "pricam" dalje (kao da sam mnogo opisala:zcepanje:)...Knjiga je blago slicne tematike kao i Hiljadu cudesnih sunaca,Mati pirinca... ne znam bas da li sam ti docarala (citala sam je pre par godina),ali vredi da se procita!:)

Hvala Tatjana! Ovo za "Opsadu" i hranu potpuno razumem - tako sam prošle godine čitala "Grad lopova", slična tematika, opsada Lenjingrada, mada tako urađeno kao holivudski film, malo šale, malo drame, malo trilera, ali dok sam čitala takođe sam stalno jela, jer se tamo opisuje potpuno novi nivo pojma gladi i nemanja hrane... da se smrzneš.

Eh, evo i mene sa novim knjigama, pa ako nekome pomognu utisci da se (ne) odluci za neku od njih, smatracu da mi je misija uspela :)
Svet posle rodjendana Lajonel Šrajver (Laguna).
Oficirova kći Milan Milišić (Geopoetika). Ovo je knjiga za Lamar i Esteritu a mislim da bi mogla da se svidi i Biićki našoj :)
:zag:
Dano, lepo što misliš na mene.
Već sam se rastužila zbog ove knjige i sudbine pisca... i setila se kako je brat mog školskog druga, vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka, bio jedna od prvih žrtava tog nesrećnog rata 1991. Ja se tek porodila, a muž mi bio mobilisan..... mnogo mi je tužno bilo. Ne volim ni da se setim.
Srećom da sad nema ratova pa ćeš ti da uživaš sa svojim malim Batom i da brineš samo za njega, a ne za takve primitivne gluposti kao što je rat.
Eh, rastužih se ja... načisto.

A bila sam tako vesela. Našla sam Story sa Sireninom stolicom. :zurka:
U jednoj jedinoj trafici, na početku Kneza su imali uopšte Story sa knjigom i to baš sa tom. Posle sam pitala u onoj kod Ruskog cara, imali su Kerine dnevnike (jel se tako zove?) i prodali je juče. Izgleda da sam baš imala sreće da naletim tamo u pravom momentu.

A Svet posle rodjendana sam već počela da tražim po bibliotekama.

Čitam i dalje Buku i bes.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back