Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Ova Kejt Atkinson je napisala 2 krimica, oba sam procitala, i oba su za moj pojam dobra.
Ali njena Iza kulisa, je odlicna. To nije krimic vec odlican porodicni roman.
Ovo ti je lagani krimic. Bez mnogo buke, krvi, zapleta, raspleta... nekako... samo jednostavno tece prica.
Naravno, ima ubistava, korupcije, inspektorka - bivsi inspektor , pa ovo-ono...
Sve zavisi sta volis. Meni je ovo super, ali onima koji recimo vole Kinga, ovo je verovatno previse blago
Super, Lamar. Ta Kejt ide na spisak za sledeću kupovinu (kad se finansijski oporavim od Sajma). Zvanično više nemam gde da držim knjige Natrpala sam svoju devojačku sobu (kod roditelja) i stan gde živim s mužem. Kako li je tek onima što imaju samo jednu kuću...
ja idem danas na sajam, al ič nisam pri parama pa sam smorena zbog toga, ne znam kakvi su popusti, čemu da se nadam, tj kakavo ili ikakvom ulovu ove godine :S
Devojke, ja sam na Sajmu bila u nedelju, na dan otvaranja, sa Mirkom.
Najvise sam pazarila na standu GA Dereta, priredili su veoma lep popust.
Smatram da imaju kvalitetnu ponudu beletristike pa je moj ushit bio vise nego razdragan.
Uzeh Agvaluzin novi roman Licni cudesnik.
Pocela sam ga citati i zaista se slazem s navodima da je Agvaluza magicno pero portugalske knjizevnosti.
Dalje, uzeh Usamljenost prostih brojeva, roman za koji je mladi Paolo Djordano, inace doktor fizike, dobio prestiznu italijansku nagradu Strega.
Prelistala sam roman i na prvi pogled mi lici na Almodovarovu teoremu (minus lascivnost i dekadencija )
Uzeh Ostaci dana, Kazuo Isiguro.
1986 godine, Isiguro je za ovaj roman dobio Bukerovu nagradu.
Ne daj mi nikada da odem mi se svideo te sam nakon njega pozelela procitati i druga Isigurova dela.
Nizu se pridruzuje Andric, Zenske price.
Divan tvrdi povez, setno oslikana korica, podatan, beli papir.
Rado, prva pripovetka u nizu, Anikina vremena.
Na novosadskom sajmu, ranije ove godine, kupih Price o gradovima. Preostaju mi jos dve zbirke (Price o deci, Fratarske price) da kompletiram.
Pazarih roman Tri zivota, Zoao Tordo, ovencan knjizevnom nagradom Zoze Saramago.
Radujem se sto cu upoznati novog portugalskog pisca.
Poslednja u nizu Deretinih izdanja koje kupih je Mama Afrika, Sonja Lapatanov, svedocanstvo o carobnoj, opskurnoj, opulentnoj Africi.
Na standu Cigoje kupih prosireno izdanje Iz Cveca Zla, Sarl Bodler.
S odlicnim pogovorom i napomenama, s obrazlozenjima koliko je tesko prevoditi Bodlera.
U poptuno crnom tvrdom povezu, ezotericnom, s tek vidljivim rascvetalim laticama od sedefa.
Na standu Mono i Manjane kupih dugo zeljenog Froma, Umece ljubavi.
Njegova dela zavoleh od trena kada sam procitala Bekstvo od slobode.
Za one koji zele vise informacija o knjizi.
Sjajna knjiga. Uživala sam, pažljivo čitajući svaki redak. Cenim rad ovog vrsnog pisca. Tematika knjige je ostavila dojam na mene i zbog vremena u kome živimo, iskrivljenih vrednosti. Stanje slobode svojstveno je čoveku jer poseduje dušu i svest, razum. Međutim, svaki odnos s društvom donekle podrazumeva gubitak slobode.
Možda je najbolja definicija slobode - sloboda ljudskog duha.
Knjiga Eriha Froma Bekstvo od slobode predstavlja teoriju o ljudskom karakteru. Glavni predmet je pitanje značaja slobode za modernog čoveka te razlozi i načini na koje čovek slobodu odbacuje.
Mehanizmi bekstva o kojima je reč u knjizi proizilaze iz osećanja nesigurnosti pojedinca.
Kada se prekinu primarne spone koje su pojedincu pružale bezbednost i kada se suoči sa svetom izvan sebe, pojedinac mora da savlada osećanje nemoći i usamljenosti. Pred njim se otvaraju dva puta.
Jednim može dospeti do pozitivne slobode; sa svetom može da se poveže ljubavlju i radom, istinskim izražavanjem svojih emocionalnih, čulnih i intelektualnih sposobnosti.
Drugi put jeste odstupanje, odustajanje od slobode i pokušaj da se usamljenost savlada odstranjivanjem jaza koji je nastao između pojedinačnog ja i sveta.
To je bekstvo iz jedne nesnošljive situacije koja bi, kada bi trajala, onemogućila življenje.
Mehanizmi bekstva:
Autoritarizam
Čovek traži sekundarne spone kao zamenu za izgubljene.
Rušilaštvo
Teži uklanjanju predmeta.
Osećanje vlastite nemoći prema svetu izvan sebe može se izbeći tako što se taj svet uništi.
Saobražavanje pojedinca
Pojedinac prestaje da bude pojedinac, on potpuno usvaja onakvu ličnost kakvu mu pružaju kulturni obrasci.
Cena je gubitak svog ličnog ja!
Prevelika cena, zaista.
Sloboda će pobediti snage nihilizma samo ako može da ispuni ljude najsnažnijom verom za koju je njihov duh kadar - verom u život, u istinu i u slobodu kao spontano ostvarivanje pojedinačnog ja.
Pregršt je prekrasnih, vrednih stvari pomoću kojih možemo biti. Postojati.
Uzeh i roman o kome ste pohvalno ovde govorili, Kinesko-engleski recnik za ljubavnike, Sjaolu Guo.
Isto tako hvaljeni Hotel Finbar i Zensko vece u hotelu Finbar (osmislio i priredio Dermot Bolger) izdavacke kuce Clio, postali su moji.
Na standu Geopoetike nadjoh Sto od limunovog drveta, Dzulijan Barns.
Zbog ove zbirke pripovedaka sam posebno radosna jer je trazih prosle godine na Sajmu, neuspesno.
Svaki put kada bih se obratila Kuci za citanje, rekli bi mi da nema zbirke.
I zato, cim sam je ugledala izlozenu, nasla se u mojim rukama.
Mirka je takodje kupila dugo zeljeni roman za kojim je bezuspesno tragala, Baba Jaga je snijela jaje.
Uzeh Caj na Zamaleku, Boris Miljkovic. Putopis o Kairu, seta, snaga, emocija.
I poslednja u nizu, Odakle sam bila, vise nisam, Dejan Tiago Stankovic.
Bio je to lep dan. Zbog nekih knjiga zalim jer ih nisam kupila misleci da cu se kasnije vratiti na stand (Sve je osvetljeno, Dz. S. For; Sanset Park, P. Oster; Reka zvana vreme, kuca zvana zemlja, M. Koto), medjutim, nisam.
Najdraze od svega, ona irska kafa na galeriji malenog kafea na Banovom brdu.
Vrtlozi osmeha. Poverenje. Prepoznavanje.
Super, Lamar. Ta Kejt ide na spisak za sledeću kupovinu (kad se finansijski oporavim od Sajma). Zvanično više nemam gde da držim knjige Natrpala sam svoju devojačku sobu (kod roditelja) i stan gde živim s mužem. Kako li je tek onima što imaju samo jednu kuću...
To se i ja pitam. I meni je gomila knjiga u roditeljskoj kući. Poslednjih godina skoro uopšte ne kupujem knjige, ali nakupilo se tokom godina i muž doneo u miraz. Sin je sad počeo da se oduševljava Orvelom, a imamo ceo komplet, koji je negde u nekim kutijama. Većina ljudi, naročito mladjih, zna samo za "1984." i "Životinjsku farmu", a čovek ima još sjajnih knjiga i drugačijih žanrova. Ej, pa sad sam se setila da mene Margaret Atvud (Sluškinjina priča i Antilopa i Kosac) podseća na Orvela. Isti tip fantastike. A knjige sam sklonila je je trebalo da se selimo (treba i dalje), ali to se tako odužilo, pa sad već pomalo vraćam. Vratiću i Orvela.
Mene nema, nema, pa kod počnem, ne znam da stanem. Tako da ima i drugi deo posta, a to je da sam konačno pročitala Kći sreće. Toliko sam je razvukla da sad ne znam ni kakav mi je utisak. U svakom slučaju, nema onaj faktor otikrića i početničkog oduševljenja nečim novim kao kad sam čitala Kuću duhova, koja je prva njena knjiga koju sam pročitala. Tad još nisam znala da je to 3. deo trilogije i uopšte mi nije smetalo.
Ovde mi je najinteresantniji prikaz naseljavanja Amerike. I sad mi je jasno zašto su Ameri takvi kakvi su i posle 150 godina od tada. Mnogo mi je lep odnos Elize i Tao Čijena i uopšte sve u vezi s njima. I kako je prikazano njihovo odrastanje, od rodjenja u sasvim različitim okolnostima, okolnosti koje su ih spojile, posvećenost oboje svojim ciljevima, ceo razvoj dogadjaja. Odlično su definisani i likovi braće i sestre Somers, tako različiti... epizoda Rouz sa bečkim tenorom.. a tek Mama Frezija, kakav interesantan lik, kakvih ima mnogo u tim latinoameričkim romanima, a mene svaki put oduševi mešavina njihovih znanja i umeća: kuvanja, vidanja rana, narodne mudrosti, vidovitosti, proricanja, lečenja, pomalo magije.... Ma sjajna je knjiga.
Dragonfly, sjajan si izbor napravila. Nego kaži nam, kako je Mirka. Kako joj je bez foruma, hoće li se nekad vratiti među nas?
Rado, ima li nastavka? Šta si ti kupila?
Super Rado. Jel Kujićka zaista tako lepo izgleda kao na toj slici? Očekivala sam da izgleda mnogo starije. I ti izgledaš baš lepo i zadovoljno. Kako i ne bi bila!
Jao, što je ovo ispalo grozno. Kao da sam napisala super što ti se obrisao post. A ja sam moj napisala pre i mislim da je super što ti je Goca potpisala knigu i što imaš celu trilogiju i što si se slikala sa tim zgodnim gospodinom
Na samom ulazu, uz novinu Danas, za 40 dindži, dobila sam Biljanu Srbljanović, Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu). bilo mi malo pa sam ponovila, Aleksandrov dom-Mitko Madžunkov.
Odmah zatim, uz Press, za 30 dinara, Slikar pločnika i Balzakove Golicave priče (imam već, al', nek se nađe)