Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas sam htela da pitam da li ste ga citali i ima li neko preporuku, ali sam zaboravila. Hvala! :)

Bi, kako ti ide Pamuk? I ja sam pocela istu knjigu, nju citam u pdf'u, a u papiru citam od Bekima Sejranovica 'Tvoj sin, Huckleberry Finn'. Obe su mi za sada dobre.

Dobro mi ide Pamuk. Dževdet-beg me ne davi, za razliku od Muzeja nevinosti. Samo stalno sam okupirana drugim stvarima, pa ne mogu baš da sedim i čitam. Ali čim ja ostavljam sve poslove da bih popila kafu na terasi uz Pamuka (a ne uz neki posao koji radim) to je dobar znak.

A i ovaj Sejranović mi se u poslednje vreme nešto mnogo muva tuda svuda ovuda . Prvo je moj brat čitao Tvoj sin Haklberi fin i rekao da će mi dati kad pročita, što smo oboje zaboravili, a ja kad sam nešto ovde pretraživala, nađem da sam vam to ispričala. A onda vidim da je moj sin kupio ovu novu Dnevnik jednog nomada. Još mi se danas na fejsu pojavilo (Esterita podelila njegovu objavu) o gostovanju u kulturnom dnevniku RTS.

Ja sam knjigu čitala davno i nisam imala ovo predznanje.
Nisam znala da je najvećim delom istinita priča.
Tek dosta kasnije sam slučajno otkrila pozadinu cele priče.

Šteta. Da sam znala sigurno bih je drugačije čitala.
Ovako mi je ostala u sećanju kao jedna od najlošijih od Jergovića
I kod mene je Ruta Tanenbaum tako prošla. Doduše, ne kao jedna najlošijih, nego skoro jedina (pored Mama Leone) koju sam pročitala. I to sam je uzela jer nikako nisam mogla u biblioteci da na'vatam Dvori od oraha, koju sam u stvari jedinu zaista želela da pročitam. Mislim, želim još uvek i pročitaću.

Ne znam da li pisem na pravom mesto ali pokusacu???? Naime treba mi pomoc oko pronalazenja filma na netu,radi se o Filmu Covek i Decak radjenom po romanu Tonija Parsonsa. Knjiga mi se jako dopala pa vi volela da pogledam i film ali nema sanse da ga pronadje. Hvala unapred????

Moja mama, koja je šila celog života, dala mi je novac da platim krojačicu. Kaže, ostarila je, ne može da tera pravo štep... :( Kupila sam divan cvetni materijal, ali, sad me prošla volja... :sda2:

Zauz, pari oči, ali od gledanja nema ništa. :) Zgrabi ti to. ;) Pusti brata...

:( Bas tuzno. :( Moji matorci (zargon za kevu i caleta) su matori,ne toliko ali ipak kad pomislim kako se sa godinama sve menja... :sad2: ...

Ti si car,obozavam te :zag: .Da su svi ljudi u izvesnim godinama carevi zivot bi bio sjajan.

Ух, колико препоручених ствари за читање у последњих десетак дана :heart:.
Већ неко време знам за ову Гласникову акцију, али никако да се удубим у списак. Гомбровичев дневник сигурно иде на листу за куповину. :)
Тужно је како се практично решавају ове гомиле књига које су наштампали (тј. супер је што има добрих наслова за мале паре, али опет).

Иначе, пре пар дана прочитао сам Рат нема женско лице од Светлане Алексијевич, нобеловке, Белорускиње. Препоручујем. Тема јесте већ виђена више пута, али те цртице из ратног живота обичних жена, сељанки, студенткиња, радница, испричане обичним речима, без великог патоса и уз неке, наизглед небитне детаље, граде једну прилично упечатљиву слику. Не знам да ли је ово документаристичка проза или роман, али свеједно, мени се допало.

Такође, узео сам да прочитам и књигу Стонер, Џона Вилијамса, америчког писца (мени до сада непознатог). Издавач је хрватска Фрактура (која и иначе има сјајна (и веома скупа) преведена дела). Реч је о животу професора енглеског језика и књижевности на Универзитету у Мисурију. Он је обичан човек, није ни најбољи у свом послу, није ни најпаметнији, није ни најхрабрији, заправо врло је просечан са мање-више типичним проблемима просечне особе. У тој упросечености и проводи цео свој век. Ваљда је то и једна од чари романа. Није ме одувало с ногу, али ми је пријало док сам читао. Недостајала ми је, додуше, боља карактеризација ликова. Сви споредни ликови били су ту као декор, без продубљивања.

Квентине, с обзиром да си ти познавалац и љубитељ америчке књижевности, да ли можеш нешто више о Вилијамсу да нам кажеш (и, евентуално, препоручиш неко његово друго дело)? :)

Такође, узео сам да прочитам и књигу Стонер, Џона Вилијамса, америчког писца (мени до сада непознатог). Издавач је хрватска Фрактура (која и иначе има сјајна (и веома скупа) преведена дела). Реч је о животу професора енглеског језика и књижевности на Универзитету у Мисурију. Он је обичан човек, није ни најбољи у свом послу, није ни најпаметнији, није ни најхрабрији, заправо врло је просечан са мање-више типичним проблемима просечне особе. У тој упросечености и проводи цео свој век. Ваљда је то и једна од чари романа. Није ме одувало с ногу, али ми је пријало док сам читао. Недостајала ми је, додуше, боља карактеризација ликова. Сви споредни ликови били су ту као декор, без продубљивања.

Квентине, с обзиром да си ти познавалац и љубитељ америчке књижевности, да ли можеш нешто више о Вилијамсу да нам кажеш (и, евентуално, препоручиш неко његово друго дело)? :)

Ja za coveka nikad nisam cula ( al dobro, ja samo izdaleka volim americku knjizevnost), malo samguglala, covek je pisao u vreme hipi pokreta, pao je u zaborav
tada, knjiga mu je prodata samo u 2000 primeraka, sada ga je neko ponovo " otkrio", ali nije on, a nece ni biti neki " faktor" u americkoj knjizevnosti.

Rayela toliko hvali ''Crveno i crno'' i ''Dževdet-bega'', da mi dođe da ih odmah počnem, a mislila sam tek na jesen. Imala sam manju čitalačku blokadu, pa sam čitala sve neke tanušne knjige kao što su Luove, ali valjda sam sad spremna da se vratim nekim koje želim (ponovo) da čitam, danas sam počela Lolitu.

Pročitala sam ''Poslednje dane Pompeja'', verovatno su svima koji su rođeni 80ih u lepoj uspomeni ostale knjige edicije Plava ptica. Ja bih baš volela da kupim dobar deo tih knjiga, ali su ili skupe ili u lošijem stanju, pa čekam valjda da mi padne s neba neka ponuda :lol: Ovu sam uzela polovnu na Sajmu i nisam baš zadovoljna stepenom očuvanosti. A knjiga mi se baš dopala kad sam išla u školu, pa sam veoma želela da je kupim i ponovo čitam. Naravno, govori o nekoliko nedelja pre velike erupcije i o životu žitelja Pompeja, njihovim navikama, običajima, sukobima, sujeverju, širenju hrišćanske vere... Same centralne tačke romana su plod autorove mašte (ljubav dvoje Grka, ljubomorni suparnici, ubistvo), a sama pozadina priče je preuzeta iz istorijskih izvora, pa imamo opise borbi gladijatora u areni, višesatno brčkanje po kupatilima, kockanje i svih tih sitnica kojima su besposleni robovlasnici prekraćivali vreme. Autor je Edvard Bulver Liton.

Rayela toliko hvali ''Crveno i crno'' i ''Dževdet-bega'', da mi dođe da ih odmah počnem, a mislila sam tek na jesen. Imala sam manju čitalačku blokadu, pa sam čitala sve neke tanušne knjige kao što su Luove, ali valjda sam sad spremna da se vratim nekim koje želim (ponovo) da čitam, danas sam počela Lolitu.

Pročitala sam ''Poslednje dane Pompeja'', verovatno su svima koji su rođeni 80ih u lepoj uspomeni ostale knjige edicije Plava ptica. Ja bih baš volela da kupim dobar deo tih knjiga, ali su ili skupe ili u lošijem stanju, pa čekam valjda da mi padne s neba neka ponuda :lol: Ovu sam uzela polovnu na Sajmu i nisam baš zadovoljna stepenom očuvanosti. A knjiga mi se baš dopala kad sam išla u školu, pa sam veoma želela da je kupim i ponovo čitam. Naravno, govori o nekoliko nedelja pre velike erupcije i o životu žitelja Pompeja, njihovim navikama, običajima, sukobima, sujeverju, širenju hrišćanske vere... Same centralne tačke romana su plod autorove mašte (ljubav dvoje Grka, ljubomorni suparnici, ubistvo), a sama pozadina priče je preuzeta iz istorijskih izvora, pa imamo opise borbi gladijatora u areni, višesatno brčkanje po kupatilima, kockanje i svih tih sitnica kojima su besposleni robovlasnici prekraćivali vreme. Autor je Edvard Bulver Liton.
Ovako:
Dzevzet Bega citaj na jesen, a Crveno i crno na licu mesta:)

Dobro mi ide Pamuk. Dževdet-beg me ne davi, za razliku od Muzeja nevinosti. Samo stalno sam okupirana drugim stvarima, pa ne mogu baš da sedim i čitam. Ali čim ja ostavljam sve poslove da bih popila kafu na terasi uz Pamuka (a ne uz neki posao koji radim) to je dobar znak.

A i ovaj Sejranović mi se u poslednje vreme nešto mnogo muva tuda svuda ovuda . Prvo je moj brat čitao Tvoj sin Haklberi fin i rekao da će mi dati kad pročita, što smo oboje zaboravili, a ja kad sam nešto ovde pretraživala, nađem da sam vam to ispričala. A onda vidim da je moj sin kupio ovu novu Dnevnik jednog nomada. Još mi se danas na fejsu pojavilo (Esterita podelila njegovu objavu) o gostovanju u kulturnom dnevniku RTS.

I kod mene je Ruta Tanenbaum tako prošla. Doduše, ne kao jedna najlošijih, nego skoro jedina (pored Mama Leone) koju sam pročitala. I to sam je uzela jer nikako nisam mogla u biblioteci da na'vatam Dvori od oraha, koju sam u stvari jedinu zaista želela da pročitam. Mislim, želim još uvek i pročitaću.

Nemoj da odustajes. Dvori od oraha zasluzuju da budu citani. Meni se mnogo dopala.
Znaci, Dzevdet-beg je dobar.
Zanimljivo, ni meni se Muzej nevinosti nije dopao.

I ja sam tu negdje kao i Rayela. Istina, načuo sam za taj roman, ali ništa više od toga. Evo, sad sam od tebe saznao nešto više.

Elefterija, citala sam i ja tu knjigu kao veoma mlada.
Bas si me podsetila na Pompeje i hvala ti za to.
Vratila si me u neko bezbrizno vreme kada sam imala puno ambicija, ali desilo nam se sta nam se desilo, sve se, bar kod mene, odigralo onako kako nije trebalo, napravila sam neke greske u koracima i tu sam sada gde sam..
Moram i ja da nadjem Devdet bega u biblioteci.
Ali ce to sada biti tesko, jer smo ga dooobro izreklamirale. ;)

Kupih na Limundu Igra prokletstva, Klajv Barker.
Ta knjiga je godinama rasprodata i vazi za jednu od kultnih u zanru.Bar tako kazu.
Bas sam se obradovala.

Vidim ima i rasprodata Sluskinjina prica, povoljno.
Imam svoj primerak.

Igra prokletstva je super. Naravno ko voli takvo stivo.
Mogu da pohvalim psiho triler koga je pod pseudonimom Sol Blek, napisao poznati autor Glen Dankan koji je napisao Poslednjeg Vukodlaka, Talulin copor i Krv nasa nasusna.
Po izjavi samog Glena, uzeo je pseudonim jer je vec postigao uspeh u drugom zanru, pa nije hteo da ovu sasvim drugaciju knjigu "Lekcije o ubijanju", optereti svojim pravim imenom.
Sta da vam kazem, ko voli psiho trilere uzivace u romanu, nema sanse da se odvoje od knjige.
Ja koja volim psihice sam uzivala.
Ko je citao Smrt Zeke Manroa, autora Nika Kejva?

- - - - - - - - - -

Cudi me da Sluskinjina prica nije prodata.

Ne snima se, vec je snimljen, izasao i trejler, u bioskopima krece oktobra.

Redosled je:
1. Bubašvaba
2. Slepi miš
3. Crvendać
4. Odmazda
5. Solomonovo slovo
6. Spasitelj
7. Sneško
8. Oklopno srce
9. Utvara
10. Policija
11. Zedj

Ovo je serijal o Hariju Huleu. Ima jos nekoliko van serijala, nezavisnih.

Nisam procitala poslednje dve.
Cekam da dodju u biblioteke.

- - - - - - - - - -

Ali Snesko mi je od svih procitanih najbolji.
Ja ne znam koja bi njegova knjiga bila najbolja ,Sneshko je "uzbudljiv";), ali ja tog autora necu vsie citati.
Mislim da sam tri njegove knjige procitala, kod cetvrte shvatila da se lik i i te masovne ubice ponavljaju pa sam i pomislila
da je Oslo grad u kome masovne ubice unistavaju stanovnistvo., Sve je malo nabudzeno, preterano..

Ma volim ja te masovne ubice koji svaki, bozji dan srede po deset ( uglavnom zena), ali
ne mogu da shvatim da u gradu od nekoliko stotina hiljada stanovnika i u drzavi od nekoliko miliona stanovnika
te ubice svaki dan ubijaju pa ne znaju za dosta.

Pa dobro, od svih mogucih zamerki, tebi je to sto je nemoguce da se u maloj zemlji desava toliko ubistava? :)
Sta treba, da ceka da se stvarno dese pa tek tad da pise? :)
Zato se to i zove fikcija, nisu istiniti dogadjaji i svedocenja, vec izmisljotine. U suprotnom ne bi postojao nijedan triler/akcija ni u vidu knjige ni u vidu filma, pa bi onda jedini filmovi Toma Kruza bili koktel i rejning men :D

I da, u Snesku on juri masovnog ubicu jer je jedini u Norvrskoj uhvatio jednog masovnog ubicu. Znaci samo u 2 knjige se javljaju... 2 od 11, nije bas veliki % :D

Inace, Nesbe voli da iznosi istorijske i tako neke malo poznate statisticke podatke. Par puta sam guglao da proverim i uvek su bili apsolutno tačni. Zato i ne sumnjam u sledecu informaciju: Norveska ima samo 1800 lekara!!
Tj.u trenutku pisanja Sneska, pre 5, 6, 7 godina. Meni neverovatan podatak, iako znam mnogo ljudi koji idu tamo da rade u medicini, iako je Norveska mala zemlja, slabo naseljena...

Poslednja izmena:
Pa dobro, od svih mogucih zamerki, tebi je to sto je nemoguce da se u maloj zemlji desava toliko ubistava? :)
Sta treba, da ceka da se stvarno dese pa tek tad da pise? :)
Zato se to i zove fikcija, nisu istiniti dogadjaji i svedocenja, vec izmisljotine. U suprotnom ne bi postojao nijedan triler/akcija ni u vidu knjige ni u vidu filma, pa bi onda jedini filmovi Toma Kruza bili koktel i rejning men :D

I da, u Snesku on juri masovnog ubicu jer je jedini u Norvrskoj uhvatio jednog masovnog ubicu. Znaci samo u 2 knjige se javljaju... 2 od 11, nije bas veliki % :D

Inace, Nesbe voli da iznosi istorijske i tako neke malo poznate statisticke podatke.
Par puta sam guglao da proverim i uvek su bili apsolutno tačni. Zato i ne sumnjam u sledecu informaciju: Norveska ima samo 1800 lekara!!
Tj.u trenutku pisanja Sneska, pre 5, 6, 7 godina. Meni neverovatan podatak, iako znam mnogo ljudi koji idu tamo da rade u medicini, iako je Norveska mala zemlja, slabo naseljena...

Od kad je statistika nedostupna normalnom coveku?
Razumes se ti iu Norvesku ko Mara u krtz pa i nesto manje jer ne bi lupetao servirajuci bsmislene podatke iz medicine.
Svaki lekar pokusava da bude lekar u Norve koj jer mu se sve duplo i troduplo placa tako da su ove tvoje smeshne brojke koje s mozgom veze nemaju,
Norveska po broju stanovnika ima duplo vise lekara od recimo Francuske ili Nemacke, Moze im se, bogati su.
Ti su podaci svima dostupni, to nije nikakva tajna, mozda ima veze sa nepiznavanjem korisecnja neta ili sa nepoznavanjem ukuckuvanja u Gugleto.

A da pitam ja tebe nesto... cemu ta tolika ozlojedjenost? Cemu taj gnev i bes? Kakve otrovne strelice, pa nemam reci!! :(
Kakva pljuvacina jbt, nicim izazvana! Da sam te nesto napao i prozivao pa i da razumem

Nit sam igde rekao da se razumem u statistiku niti da poznajem Norvešku. Tebi svejedno hvala mnogo na informaciji ali molim te, nemoj vise da mi iznosis bilo kakve stvari i nemoj mi se obracati.

Preterala si ovog puta.. svi ovde su neki put ili vise puta bili napadani i tvoj recnik je cesto vrlo bezobrazan i drzak, ali ako ti ostali cute, ja necu! Ne pada mi na pamet da gledam u pasulj da li si nadrndana danas ili nisi.

Nesbe pise kako vec pise, nikakve on istorijske podatke ne iznosi jer i ne pise o istoriji, ali je OK da si ti nekoliko puta
proveravao njegove istorijske podatke koje iznosi ( problem je da ne znas tacno sta je uopste istorijski podatak) i za tebe
je OK ( mada autor zna da to ne moze da bude tacno) da u Norveskoj ima 1800 lrekara, a ja znam da iz cee Evrope ljudi ( lekari)
idu tamo tako da u Norveskoj po broju stanovnika ima danas najvise lekara na svetu. Bogata zemlja, moze im se.

Videla sam ga i sinoc.Kakav macan uuuhuhuhuh a pogledao je i on mene.Jos se kao okretao slucajno,perifernim vidom da vidi gde sam.Iiiistopila sam se na onoj ledari.Ljudi obicno imaju leptirice,ja nosoroge u stomaku.Krdo nosoroga kao da trci,taj osecaj udara adrenalina.
..........

Djavo nosi Pradu
Lorin Vajsberger

Ocekivala sam da ovo bude neka glupost.Zato nisam citala kad je bila hit.Sada sam uzela da ubijem vreme.
Odusevila sam se realnim prikazom sefova danas u opisu ove osobe i njenog odnosa prema zaposlenima.
Toliko je realno da nemam reci.Osoba bez ikakvih ljudskih osobina,poput robota,bez emocija poput psihopate.Poput mnogih sefova danas o kojima svi moraju da lazu kako su super da ne dobiju otkaz.
Takodje politika firme da svi moraju biti obuceni da predstavljaju firmu - toga ima u Srbiji.Da paze sta pricaju o firmi - isto.
Ovde je veoma realno prikazano radno okruzenje zbog kog ljudi vrlo brzo dobiju traume,stresove i samim tim probleme sa zdravljem.
Takodje dostupnost sefu 24/7 i toga ima u Srbiji.

Prikaz svega je realno uradjen.Samim tim knjiga je savrseno napisana.Osecaj ne kao da je citam,vec kao da uzivo sve to gledam i dozivljavam osecanja obicne osobe koja se susrece sa tim svetom.

U jednom trenutku se spominje velicina odece nula.Postoji i dupla nula inace.To je veliko upozorenje da hodajuci lesevi ne smeju da budu "ideal lepote" niciji.Nerealni standardi dovode do bulimije,anoreksije,depresije i mnogih bolesti obicnih devojaka kojima lesevi "lepotice" ispiraju mozak "sta je pozeljno".

Vrlo realna poruka da je svet mode samo radi zarade rusilacki nastrojen prema svima.Nikome od njih nije stalo do ljudi bili oni zaposleni ili konzumenti mode vec samo do para.Prazan,hladan,nebitan svet koji laznim "glamurom" mami povodljive.

Takodje poruka da bolesno radno okruzenje treba zameniti dok imad zdravlje.Pare dodju,prodju,zdravlje je neprocenjivo vredno.

Zadnje a veoma bitno - ne traba zavideti drugima.Ne znas kakav im je posao ni zivot,vidis samo fasadu."U se i u svoje kljuse" sto kaze nasa narodna poslovica.Stavila bih neku koja mozda lepse zvuci ali ove se prve setih.

Poslednja izmena:
Ne znam da li pisem na pravom mesto ali pokusacu???? Naime treba mi pomoc oko pronalazenja filma na netu,radi se o Filmu Covek i Decak radjenom po romanu Tonija Parsonsa. Knjiga mi se jako dopala pa vi volela da pogledam i film ali nema sanse da ga pronadje. Hvala unapred????

Sad tek vidim da si pisala, sinoć tvog posta nije bilo što je normalno, kad je neko nov član, administracija mora da pogleda i odobri prva tri posta. Ne znam gde živiš i imaš li kablovsku televiziju, jer ovaj film se svaki čas daje na nekom kanalu. Bar jednom mesečno, a uglavnom i češće se može pogledati na nekom programu. Samo što se film zove Sve o dečaku (About a boy), ako se radi o filmu sa Hju Grantom. Probaj ovde https://torrentking.eu/movie-2002-3/about-a-boy-torrents/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back