Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tarantino i Bodrijar, a i ostali ukoliko znaju (Bi je cini mi se rekla da koristi?), koje su dobre aplikacije da se instaliraju na racunaru, za citanje e-pub formata? Ako vi koristite mozda neku i proverena je.

U principu, na računaru ne čitam e-pub. Elektronske knjige koje čitam na desktop računaru prethodno prebacim u pdf. Dobro, razlog za to je uglavnom to što na računaru knjige čitam samo kad sam na poslu, a na službeni računar ne mogu ništa instalirati, tako da je pdf jedina opcija. Konvertujem preko calibre i ona mi je zapravo jedini program koji otvara e-pub na kućnom desktopu.

Bilo bi zanimljivo da možeš da instaliraš istu aplikaciju za čitanje i na android i na vindouz, pa da preko nekog klauda dijele bukmarke i bilješke... Možda tako nešto i postoji, nikad nisam tražio.

Ja sam po Kventinovoj preporuci od ranije na telefon instalirala Aldiko na kom polagano i povremeno čitam Beton, Tomasa Berhnarda, a na deskop ePub, ali ga ne koristim, jer ne čitam na računaru, nego kad ne moram da radim (ili forumašim) čitam u papiru Dževdet-bega

Meni je pdf nekako konfuzniji, e-pub mi je sredjeniji i lakse mi je njega da citam. Mozda gresim i umisljam, a mozda sam samo naleteo na razlicita dokumenta.
Plus, ne mogu tako lako da ispratim gde sam stao, kada recimo citam na poslu u pdf pa posle otvorim kuci u e-pub. Cesto se i ne poklapaju uopste brojevi strana.
Dodao sam ovu Calibre, jos je i free ;) radi.

Hvala.

Da, tako sam i mislila. Vidim do trećeg dela nisi ni stigao, što dovoljno govori. :)
Mojoj drugarici koja je studirala opštu književnost na nekim predavanjima nahvališe Sofijin svet. Očigledno ima kvaliteta, iako se provuklo ono da se kvalitet nije očekivao.

Ja sam Sofijin svet poklonila potencijalnoj snajki kad je upisala filozofiju. U to vreme je bila zadovoljna. E, sad, da li zaista ili iz kurtoazije, to nikad neću znati... :lol:

Na androidu, e-pub je bez sumnje bolje rješenje.
Na desktopu, ne znam, jer ne znam kakvi e-pub preglednici postoje za vindouz.
Da, strane se ne poklapaju između e-pub i pdf. Nemam pojma zašto je tako. Programi drugačije formatiraju strane valjda...

Ja sam sad pokušala da instaliram taj Aldiko na telefonu, i odjednom mi se javi oglas da su mi pronađena 4 virusa i da odmah kupim antivirus koji mi nude. Je l to prevara?

- - - - - - - - - -

Tj, instalirala sam ga ali ne umem da nađem neku knjigu na srpskom... :sad2:

Ja sam Sofijin svet poklonila potencijalnoj snajki kad je upisala filozofiju. U to vreme je bila zadovoljna. E, sad, da li zaista ili iz kurtoazije, to nikad neću znati... :lol:
Nisi valjda deshperatna?:D

- - - - - - - - - -

Da li je free ili mora krekovanje i sl.?

Hvala i tebi!
Ne, sada sam proverila na nemackom kompjuterskom sajtu, bez virusa je, free i korisnici ga jako fale.

Ja sam sad pokušala da instaliram taj Aldiko na telefonu, i odjednom mi se javi oglas da su mi pronađena 4 virusa i da odmah kupim antivirus koji mi nude. Je l to prevara?

- - - - - - - - - -

Tj, instalirala sam ga ali ne umem da nađem neku knjigu na srpskom... :sad2:

Prevara! Tako ces da uvezeš virus. Nisi valjda kliknula?! Ja sam jednom tako na poslu, ponudili mi antivirus i ja kliknem. Bezveze, ništa ja nisam mogla da instaliram jer to radie administratori, ali zato sam ubacila virus koji su oni jedva očistili.

Džonatan Letem: Homeless Brooklyn (Sva siročad Bruklina)

Frenk Mina, vlasnik bruklinske detektivske agencije, ubijen je pod nejasnim okolnostima i jedan od njegovih detektiva, koje je Mina još kao srednjoškolce regrutovao direktno iz doma za siročad, pokušava rasvijetliti misteriju i kazniti ubicu čovjeka koji mu je bio ne samo šef, već i zamjena za oca.
Ne znam zašto i pored ovako žanrovski prepoznatljivog sižea sve do preko pola knjige uopšte nisam shvatio da čitam detektivski roman. Valjda mi se knjiga činila previše dobro napisanom za krimić. Razmišljao sam o pinčonovskim i foknerovskim uticajima dok mi je ispred nosa paradirala gomila žanrovskih konvencija, od privatnih detektiva, sitnih kriminalaca, italijanskih mafijaša i nezainteresovanih policajaca, pa do fatalnih žena i tipičnih njujorških betonskih pejzaža. Još je tu stvari koje čitaoca mogu zavesti. Prije svega taj nevjerovatni glavni junak i pripovjedač Lajonel Esrog - siroče i privatni detektiv sa turetovim sindromom (to je onaj bizaran opsesivno-kompulsivni poremećaj zbog koga čovjek ima tikova i potrebu da izgovara skarednosti i besmislice). Roman uspjeva da sebe ne uzima previše ozbiljno, iako Esrogovu logoreju prikazuje više tragičnom, nego komičnom. Štaviše, možda su te salate od riječi pomalo i metafora za poziciju pisca - kompulsivna potreba da se izgovaraju stvari zbog kojih te okolina uglavnom smatra ludakom. A može se kopati još dublje, pa Esrogove izgovorene i neizgovorene tirade posmatrati kao šifrovanu prečicu do uma pripovjedača koji možda jeste, a možda i nije onaj za koga se predstavlja.
U svakom slučaju, odličan, vrhunski omaž hard-boiled žanru koji može da se čita i kao vrhunska postmoderna proza.

Kakve su vam to firme kad možete da instalirate sve što vam padne na pamet.
Ja ne mogu ružno da pogledam kompjuter bez dozvole administratora i tri upozorenja da se sve moje aktivnosti nadgledaju.

Posljednji zapis od nekih pet strana u mom Gombroviču je za 1. januar 1967. g. Posljednja rečenica glasi: "Imam na umu Poljake."

Usput, moje izdanje je na ćirilici (tek sad sam to shvatio). Znao sam da sam ipak bolji! :hahaha:
Ni ja ne znam da li mi je knjiga, novina na cirilici ili latinici, ne znam ni dok je citam.
Nego cemo to tvoje da poklonimo Nautilusu, a ja cu da se bacim u trosak pa cu ti kupiti ovo na latinici;)

Ja ove programe instaliram na sopstvenim skalamerijama, drustvenu bas i nemam.

Posljednji zapis od nekih pet strana u mom Gombroviču je za 1. januar 1967. g. Posljednja rečenica glasi: "Imam na umu Poljake."

Usput, moje izdanje je na ćirilici (tek sad sam to shvatio). Znao sam da sam ipak bolji! :hahaha:
Ok, Godina '67. je još na 8 strana, '68. na 4, '69. na 9. Posle toga ima još nekih 18 strana pogovora pod nazivom Gombrovičev glas, koji je pisao Vojćeh Karpinjski, zatim indeks ličnosti na 24 strane i indeks geografskih imena na 8, pa indeks naslova časopisa na dve, pa predmetno-tematski indeks na 23, sve skupa 878 strana. Sve indekse sastavila Biserka Rajčić. Moj telefon je loš, ali, zamoliću sina da slika pa ću ti poslati. Ako nemaš indekse, i njih ću.

Ok, Godina '67. je još na 8 strana, '68. na 4, '69. na 9. Posle toga ima još nekih 18 strana pogovora pod nazivom Gombrovičev glas, koji je pisao Vojćeh Karpinjski, zatim indeks ličnosti na 24 strane i indeks geografskih imena na 8, pa indeks naslova časopisa na dve, pa predmetno-tematski indeks na 23, sve skupa 878 strana. Sve indekse sastavila Biserka Rajčić. Moj telefon je loš, ali, zamoliću sina da slika pa ću ti poslati. Ako nemaš indekse, i njih ću.

Ne trebaju indeksi, a ne treba ni pogovor. Samo dnevnik, kad nađete vremena, nije frka.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back