Šnajderu je otac bio folksdojčer, podunavski Nijemac, koji je 43. mobilisan i dospio u Poljsku kao niži oficir u nekoj SS diviziji. Poslije nekog vremena je dezertirao i rat završio među sovjetskim partizanima, tako da se u Jugoslaviju vratio sa potvrdom da je antifašistički borac. Majka mu je bila predratna komunistkinja koja je zaglavila u ustaškom logoru. Odatle je razmijenjena i ostatak rata bila partizanski kurir. I umjesto da u nekom trenutku tokom rata jedno drugom dođu glave, ovo dvoje se poslije 45. nekako zbliže i dobiju sina, pripovjedača njihove istorije, odnosno pisca ove knjige.
Dakle, stvarnosna osnova priče je vrlo zanimljiva, šire teme koje se vezuju na taj lični aspekt takođe su intrigantne (ideologije, identiteti, sudbine naroda...), a etički stav pisca je besprijekoran. Međutim, nešto mi u ovoj knjizi nedostaje. Nekako, najbolji mi je bio sam početak, gdje se opisuje dolazak Nijemaca u Podunavlje u doba Marije Terezije. Događaji od prije nekoliko vijekova primjereno su prikazani jezikom mita, sa biblijskim i folklornim referencama. Međutim, odmah potom slijedi nagli prelaz u doba pred Drugi svjetski rat, a piščev stil pada u neku sterilnost na koju sam već nailazio kod hrvatskih pisaca (Zoran Ferić, Pavao Pavličić). Kasnije događaji zagospodare knjigom, naročito očeve lude avanture u Poljskoj koje se čitaju kao pravi ratni akcioni roman, ali ostaje činjenica da je tekst slabo stilizovan. Ovakva priča morala je biti ispričana jezikom nabijenijim emocijama, pa i po cijenu nekog odustajanja od faktografije. Pisac je pokušao da oneobiči tekst unošenjem povremenih komentara nerođenog djeteta, ali to je tek poluuspješno, a za čitaoca kakav sam ja i zbunjujuće (kako i kada da čitam antrfile u romanu? Prije ili poslije teksta u koji je ubačen...?).
Šnajderova životna priča je krajnje neobična, ali za mene kao čitaoca romana manje je važno što se radi o životima stvarnih ljudi. Umjetnička istina za kojom čitalac traga ne zahtjeva faktografiju, nego ubjedljiv jezik i harmoniju emocija i stila koje ovdje nisam našao. Opet, knjiga će se sigurno dopasti čitaocima koji vole dokumenranost i ličnu notu u književnosti.