Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozitivna sam na kovid, nije mi ništa, blag oblik, ali mi ponestalo knjiga za čitanje.
Potražim po svojim knjigama, uzmem ovu, uzmem onu, ništa.
Uzmem ajd Medakovićev Efemeris. Pročitala davno prvu knjigu, zaboravila sve osim nekog baba-Katinog tavana, pa rekoh ajd ispočetka.
Ma idi bre begaj. On je bre toliko plemenitog roda da su mu unazad do bele pčele sve sami visoko obrazovani i titulirani preci.
To mi je toliko bilo antipatično da sam negde kod 40. strane odustala.
Sad čitam neki krimić. Barem je interesantno.
Išla sam Biičkinim stopama, samo što meni ne fale stranice :)

Sta si bre?
Drago mi je da ti nije skoro nista, mlada si, lepa, izdrzljiva:)
Ja vec godinama razmisljam da kupim tu ediciju Efemerisa nego em mi je skupo,
em ne mogu tole tone da nosim sa sobo, pa zato i ne kupujem.
Ja procitah neke silne trilere, vec mi je muka i kad naslove vidim pa se vracam u neki kao
normalan citalacki modus. al ne znam sta da citam. Uzela sam ( ponovo) Hakslijev roman
Kontrapunkt zivota, nekada mi se mnogi svideo, verovatno ce opet.
Sam naslov koji je knjizi dao "Kontrapunkt" potice iz muzike.
Kontrapunkt su recimo dva glasa koja vesto povezuju jedan drugi ili vise melodija u jednu
jedinstvenu harmonicnu celinu.
Rec potice iz latinskkog punctum congra punctum

Glavni junak u romanu zapravo je sam autor (ako sam dobro zapamtila).

E, baš lepo objašnjenje za naslov. Znala sam da je to neki muzički termin, ali ne i kakav :D
A jel ce nam dajes plazmu za dzabe ako nam ne dao Bog zatreba? :D
Efemeris ne znam da li cu ikada i citati. Radije su ce se muciti sa Zlatnim runom,
tu se i smejem, uzivam u jeziku, guglam, a kod ovog Medakovica verovatno je sve neka istorija i
sve nesto mnogo ozbiljno.

Ja moram da se umešam, ne mogu više da trpim kako kritikujete Efemeris, a pri tome ga niste ni pročitale. Ok, neko je probao pa mu se nije svideo početak, a neko već unapred zna da nije za njega-nju..
Naravno da je sve stvar ukusa, ličnog afiniteta i trenutka i da se ne sviđa svima isto. Ali ja sam svojevremeno tako uživala u Efemerisu, tako je to bilo jedno divno čitalačko iskustvo za mene, tako je to meni sve bilo interesantno, a lagano i pitko pisano (to je uslov da se meni svidi). Progutala sam svih njegovih pet delova za jedno leto. Naravno da se ne sećam detalja, znam da je priča o porodici, o jednom vremenu, za mene divno svedočanstvo.
Posle sam imala priliku i da uživo na jednom kamernom skupu, slušam lično Dejana Medakovića kako priča o tim istim događajima. I to je bilo baš lepo iskustvo.
Tako da, ne odustajte prebrzo ili unapred, ja ga od srca preporučujem.
Doduše, ko zna kako bi i meni bilo da ga sad čitam ponovo posle 20 godina, ali tada mi je bilo super.
Kad sam pomenula da lagano i pitko pisano, palo mi je na pamet da bih mogla da uporedim sa Đorđem Lebovićem i nejgovim Semper idem, što se svima koji su čitali svidelo i kom sam isto baš uživala.

Ja moram da se umešam, ne mogu više da trpim kako kritikujete Efemeris, a pri tome ga niste ni pročitale. Ok, neko je probao pa mu se nije svideo početak, a neko već unapred zna da nije za njega-nju..
Naravno da je sve stvar ukusa, ličnog afiniteta i trenutka i da se ne sviđa svima isto. Ali ja sam svojevremeno tako uživala u Efemerisu, tako je to bilo jedno divno čitalačko iskustvo za mene, tako je to meni sve bilo interesantno, a lagano i pitko pisano (to je uslov da se meni svidi). Progutala sam svih njegovih pet delova za jedno leto. Naravno da se ne sećam detalja, znam da je priča o porodici, o jednom vremenu, za mene divno svedočanstvo.
Posle sam imala priliku i da uživo na jednom kamernom skupu, slušam lično Dejana Medakovića kako priča o tim istim događajima. I to je bilo baš lepo iskustvo.
Tako da, ne odustajte prebrzo ili unapred, ja ga od srca preporučujem.
Doduše, ko zna kako bi i meni bilo da ga sad čitam ponovo posle 20 godina, ali tada mi je bilo super.
Kad sam pomenula da lagano i pitko pisano, palo mi je na pamet da bih mogla da uporedim sa Đorđem Lebovićem i nejgovim Semper idem, što se svima koji su čitali svidelo i kom sam isto baš uživala.

Pa ja ga ne kritikujem, ali ajde, nisi ti bila bas ozbiljna prekonosirajuci nam neku kritiku;)
Ja inace obozavam te porodicne price pa neka ih bude i u pet tomova.

Znam da obožavaš. Em je porodična, em je velika, ima ukupno 1760 strana. Ja uvek zapišem koliko ima strana. A taman podeljeno kako treba po 330-360 da možeš da držiš knigu u ruci.
A naravno da vas nisam bila ozbiljna prekonosirajući vam .... kakav izraz. Kad bih mogla da ga zapamtim.
Samo sam htela da ga preporučim.

Znam da obožavaš. Em je porodična, em je velika, ima ukupno 1760 strana. Ja uvek zapišem koliko ima strana. A taman podeljeno kako treba po 330-360 da možeš da držiš knigu u ruci.
A naravno da vas nisam bila ozbiljna prekonosirajući vam .... kakav izraz. Kad bih mogla da ga zapamtim.

Ja pojma i nemam gde sam ikada u cula za to prekonosiranje, al mi se mnogo dopalo :D

Citacu ga ja svakako, cak sam i sada htela da kupim ( ovo sada ima veze sa proslim mesecem)
nego sam bila sludjena ovom epidemojim, otkazani bili svi letovi, nisam znala kako cu uopste i da se vratim, da li ce me
ovde turaju u karantin,a ko se uopste nekada i vratim pa mi nekako nije bilo bas ni do cega.

Da, da, situacija svakako nije bila za nošenje knjige, kad se nije znalo ni da li ćeš i kako i sama da se prebaciš preko granice.

Moj sin je prošlog utorka došao iz Češke, a uhvatio je bukvalno poslednji autobus iz Segedina za Suboticu, jer su Mađari od sutradan zatvorili granicu. Bili smo dva dana u agoniji, kako će. Voz iz Budimpešte za Novi Sad na koji smo računali da će ići još tog utorka, nije išao, poslednju vožnju je odvozio u ponedeljak. A on nije mogao ranije da krene, čekao potvrdu sa fakulteta da podnese zahtev za produženje vize.

Ja tako oduševljena delom Semper idem, nađem da je u Somborskom pozorištu postavljena predstava u režiji Gorčina Stojanovića. I onda sam pratila, da li će gostovati u Beogradu, da odem da gledam. Ali sad ništa od pozorišta do ko zna kad. Sve mi izvesnije izgleda da se ni na jesen stanje neće normalizovati. Moja prijateljica koja je direktorka jedne osnovne škole kaže da se oni punom parom pripremaju da nastave on line nastavu. Šta nam uradi virus. Izmenio nam život iz korena.

Nego, naleteh sad na izveštaj RTV sa premijere pomenute predstave, koja traje pet sati ! ! !

Da, da, situacija svakako nije bila za nošenje knjige, kad se nije znalo ni da li ćeš i kako i sama da se prebaciš preko granice.

Moj sin je prošlog utorka došao iz Češke, a uhvatio je bukvalno poslednji autobus iz Segedina za Suboticu, jer su Mađari od sutradan zatvorili granicu. Bili smo dva dana u agoniji, kako će. Voz iz Budimpešte za Novi Sad na koji smo računali da će ići još tog utorka, nije išao, poslednju vožnju je odvozio u ponedeljak. A on nije mogao ranije da krene, čekao potvrdu sa fakulteta da podnese zahtev za produženje vize.

Ej, bilo, ne ponovilo se, iako sam to govorila i za vreme sankcija devedesetih nego uvek dodje neka nova,
skoro pa i nezamisliva situacija
Lufthansa anulira let kojim je trebalo da se vratim 1 jula, ali bez da su me uopste i obavestili, sasvim sam
slucajno usla u red letenja i videla da let za koji imam tiket ne postoji. I onda ajde da vidim kako mogu da se vratim,
nista ne leti, ili provedes 24 sata po aerodromima za let od dva sata ili kosta Boga oca i ja se odlucim za Boga oca
i sa cekam pare od Lufthanze, ali to sve nikoga vise ne zanima.
Nego sam srecna da sam se vratila, one brojke zarazenih posle izbora bile su uzasne, sada su jos uzasnije
i tako.

Говори о Титу и каже врло способног људа, па се тргне и исправи , човека. :eek:
Verovatno se malo zafrkava sa Brozovim poreklom. Ljud je čovek na slovenačkom. Koliko znam Zagorci to ne upotrebljavaju, bar ne u kraju bliskom Sisku, ali moguće da je dijalektalna riječ u dom dijelu. Arhaizam u svakom slučaju

Ja tako oduševljena delom Semper idem, nađem da je u Somborskom pozorištu postavljena predstava u režiji Gorčina Stojanovića. I onda sam pratila, da li će gostovati u Beogradu, da odem da gledam. Ali sad ništa od pozorišta do ko zna kad. Sve mi izvesnije izgleda da se ni na jesen stanje neće normalizovati. Moja prijateljica koja je direktorka jedne osnovne škole kaže da se oni punom parom pripremaju da nastave on line nastavu. Šta nam uradi virus. Izmenio nam život iz korena.

Nego, naleteh sad na izveštaj RTV sa premijere pomenute predstave, koja traje pet sati ! ! !
Prijatelji imaju ćerku tinejdžerku, i sad ima prvog momka, prva ljubav, prvi poljupci. I sad kad je ispraćaju puštaju je sa rečima:"Nemoj da nam doneseš virus u kuću". Ranije je bilo nemoj da se ljubiš, nemoj da zatrudniš, ali sad se i fraze u odrastanju menjaju s obzirom na novu situaciju. Njima je to smešno ali dete se živo iznervira kad joj to kažu:D

Kajkavski govori se protežu i u Turopolje i čak nešto niže sa leve strane Save pa je bilo kajkavaca ("mužana" kako smo ih zvali) i u Sisku pa sam donekle slušao njihov govor a i bilo je kajkavskih riječi u govoru pokupskog kraja gdje sam odrastao
Da, ima kajkavskih riječi u tom pokupskom govoru, ali ipak se njihov govor mnogo razlikuje od zagorskog.
Inače, ovo Medakovićevo djeluje kao obični lapsus.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back