Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako sam ga ja doživela. Možda sam suviše osetljiva ne neke stvari koje ne mogu da promenim, a i ne tiču me se direktno.
Ponekad moram da se ubeđujem da ja ne mogu tu ništa što se gradi ono ruglo od Beograda na vodi koje se ne uklapa ni sa čim u široj okolini (u celoj zemlji)... itd.itd... da ne širim sad, iznerviraću se.

- - - - - - - - - -

Nadam se da moj utisak neće sprečiti Lamar da napiše svoj koji će možda biti drugačiji.

Ako nekoga zanima nešto ozbiljnije štivo (kada kažem ozbiljnije, ne mislim dosadno ozbiljno), evo link za sjajnu knjigu
Vesne Stanković Pejnović - Lavirint moći (politička filozofija F. Ničea). Knjiga je izuzetno dobra, čitao sam je u
štampanom izdanju, a sada sam naišao na netu i na ovo PDF izdanje, pa rekoh da podelim sa vama, možda će
nekog zanimati.:)
Mnogo nam dobro ovo dete... :)
:zag:

- - - - - - - - - -

Nadam se da moj utisak neće sprečiti Lamar da napiše svoj koji će možda biti drugačiji.
Ali si sprečila mene da je kupim... :zcepanje: Hvala ti na tome. :cmok:

Sve se slazem sa tobom Bi :) Ne samo ruglo oko Bgd na vodi vec i u centru, pa i sire, itd - ja se uvek iznerviram kad pricam (a i mislim) o tome.
Vidim na na pdf Beograd tema - Beograd koga vise nema, a ja bih radje postatavila i temu - Bgg koga vise nece biti
jer se uzasavam ovog katastrofalnog (ubrzanog) renoviranja i potpunog menjanja koncepta (da tako kazem) grada.

Ne znam da li to tako mora da bude, taj napredak i to, da se sve staro uništi... Mnogo je tužno pričati o tome.
E ako stvarno jesam, onda je to moj veliki uspeh. Samo se bojim da ne bude samo trenutno, da nekom prilikom ipak ne poklekneš.

Sve si u pravu.
Sto se Rade tice - ne znam zasto ali imam osecaj da ce da poklekne :malav: :lol:

- - - - - - - - - -

Ipak ce se malo odloziti Uelbekov scenario, bar za par godina, sudeci po rezultatima današnjih izbora :)

Molim da se ubelezi da ovo nije skretanje sa teme, vec je u vezi sa knjigom :)

I da je skretanje sa teme - nema veze. Pa nismo valjda toliko strogi?! (postali)

Frajer sa susednog groba je stajao u biblioteci na pultu, očigledno ga je neko bio upravo vratio. Ja mislila da je to nešto za tinejdžere.
Inače, učlanila sam se prošle nedelje u biblioteku (posle 2 godine pauze) i povela svog čovečuljka i onda ga slikala tamo, pošto mu je to bila prva poseta u životu.
Nisam baš sigurna koliko mi je učlanjenje bilo pametan potez, budući da kod kuće imam kamaru svojih knjiga koja se nikako ne smanjuje. Čitam ja redovno, ali redovno i kupujem nove, pa se kraj ne nazire. Čim prođe mesec dana, a da ne kupim nijednu knjigu, počnem da kriziram.

A ja baš htela da primetim da ide tvojim stopama. Još je mlada, ima vremena. Samo Elefteria to diskretnije radi, pa nismo ni znali da je i ona zavisnik.

- - - - - - - - - -

I ja bih po naslovu pomislila da su neki zombiji, vampiri i ostale spodobe koje su sada u modi, a ja ih baš ne ljubim. (Mada sam svojevremeno gledala True Blood)

Ta Marijana Kiz vazi za kraljicu ciklita u smislu da njene knjige nisu glupe nego ono bas dobre.
Imam jednu njenu knjigu, koju nisam citala...neke bele korice.
Znam samo da su njene knjige skupe za ciklit...izgleda neopravdano.

Mnogo nam dobro ovo dete... :)
:zag:

- - - - - - - - - -

Ali si sprečila mene da je kupim... :zcepanje: Hvala ti na tome. :cmok:
Ako je tako, odmah cu se i ja sloziti :lol:

Tako sam ga ja doživela. Možda sam suviše osetljiva ne neke stvari koje ne mogu da promenim, a i ne tiču me se direktno.
Ponekad moram da se ubeđujem da ja ne mogu tu ništa što se gradi ono ruglo od Beograda na vodi koje se ne uklapa ni sa čim u široj okolini (u celoj zemlji)... itd.itd... da ne širim sad, iznerviraću se.

- - - - - - - - - -

Ne nikako. Ja jos nisam zavrsila, ali moj utisak ce biti nesto drugaciji.

- - - - - - - - - -

Bi, da li bismo mogli da svrstamo ove knjige u recimo "veoma jak ciklit"?
Ili imas bolju formulaciju?
Cisto da preporuka bude jasnija.

- - - - - - - - - -

Da nam se zabunom Quentin ne zaleti na ove knjige :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Kad vec nema Esterite, da se nizem malo ja.

Bi, da li bismo mogli da svrstamo ove knjige u recimo "veoma jak ciklit"?
Ili imas bolju formulaciju?
Cisto da preporuka bude jasnija.

- - - - - - - - - -

Da nam se zabunom Quentin ne zaleti na ove knjige :zcepanje:

:hahaha: ne verujem ja da bi se Quentin oslonio samo na naš sud. Proveri on to sa više strana da li je to zaista neka socijalna literatura o teškom životu švedskog seljaka i domaćice, kako bi se iz mog utiska moglo zaključiti.

Pa eto neka bude "jak čiklit" ili "čiklit sa socijalnom notom".

:whistling:

Čiklit ili ne, imam toliko knjiga na nekoj provizornoj listi za čitanje, a slobodnog vremena nemam, tako da za sad ništa ne može da upadne.

Inače, ovdje kod mene bio sajam knjiga. Otišao sa idejom da vjerovatno ništa neću kupiti, a vratio se sa preko deset knjiga.

Kupio Gösta Berling od Selme Lagerlof, jer odavno nešto njeno želim da pročitam (i to naiđem na neuobičajeno jeftino hrvatsko izdanje). Onda, Sabatovog Abadona, isto neko čudno hrvatsko jeftino izdanje. Naravno, uzmem Priču o novom prezimenu (kad već svi kupuju...), neku od Bolanja, Vojnovičevog Čonkina, Gomborovičev Kosmos, Budenbrokove (svojevremeno neko mi nije vratio knjigu koju sam imao, a i ovo je ono fino izdanje MS), pa onda Cimetaste prodavnice Bruna Šulca, i na kraju, prilično nerezonski, ono lijepo staro izdanje djela Mirka Kovača. Četiri od šest tih knjiga već imam, ali nisam mogao da odolim.

Izgleda da svi imamo malo Radine krvi (i njenog šegrta Elefterije, ali nju smo tek otkrili), samo treba nešto da je pokrene. Jeste lepo izdanje Mirka Kovača. I ja bih volela da imam lepo izdanje Budenbrokovih, moje je ono Prosvetino, sa krugom na koricama, nekadašnje lektire... ali mi je to sad trenutno luksuz.

Svi mi imamo liste, pa stalno uskače nešto preko reda.

:whistling:

Čiklit ili ne, imam toliko knjiga na nekoj provizornoj listi za čitanje, a slobodnog vremena nemam, tako da za sad ništa ne može da upadne.

Inače, ovdje kod mene bio sajam knjiga. Otišao sa idejom da vjerovatno ništa neću kupiti, a vratio se sa preko deset knjiga.

Kupio Gösta Berling od Selme Lagerlof, jer odavno nešto njeno želim da pročitam (i to naiđem na neuobičajeno jeftino hrvatsko izdanje). Onda, Sabatovog Abadona, isto neko čudno hrvatsko jeftino izdanje. Naravno, uzmem Priču o novom prezimenu (kad već svi kupuju...), neku od Bolanja, Vojnovičevog Čonkina, Gomborovičev Kosmos, Budenbrokove (svojevremeno neko mi nije vratio knjigu koju sam imao, a i ovo je ono fino izdanje MS), pa onda Cimetaste prodavnice Bruna Šulca, i na kraju, prilično nerezonski, ono lijepo staro izdanje djela Mirka Kovača. Četiri od šest tih knjiga već imam, ali nisam mogao da odolim.

Gösta Berling ce ti se dopasti, a i ja sam tako odugovlacila godinama jer mi nesto nije bilo po volji i zelji da je citam, ali jeste knjiga odlicna.
Mene je ovaj Artemije Kruz ubio u pojam, dva dana vec razmisljam o neuspelim revolucijama, doduse ja i ne bih znala da navedem nijednu uspesnu
( mozda je Mao jedini revolucionar koji je napravio neku ozbiljnu revoluciju), ali ovaj Meksiko sa sve Pancho Vilom i Zapatom mnogo podseca
na Srbiju:D Autor jednog momenta kaze da u Meksiku ne postoji nijedna generacija koja je prosla bez revolucije i gradjanskog rata.
Onda kaze ( a radnja je recimo 1915 godina) da su najozbiljniji revolucionari nepismeni, ali krvolocni ljudi, a oni bez neke elite ne mogu, a ta
elita ima problem da i ona zeli revoluciju, ali malodushno to zeli jer ne zeli da se odrekne svojih privilegija nego samo da skine s vlasti
postojecu elitu. I tako... A kako znamo danas Meksiko je jos uvek u nekoj revoluciji. Kao i Srbija;)
Ne znajuci sta da citam posle ove zasta genijalne knjige uzeh Agatu Kristi, ali ja to vise ne mogu da citam.
Cudni su Englezi da se sve dogodovstine uvek dogadjaju u nekom visokom drustvu , kao da ubistva nisu postojala kdo radnika i seljaka.

Poslednja izmena:
Verovatno njihova ubistva nisu ni istraživali i rešavali. Koga briga za sirotunju. Ionako je ima previše. Još ispadne da su učinili uslugu društvu.

A što se revolucije, u našem slučaju izbora, tiče... sad je pred ove izbore bilo neko zezanje, u vezi s tim što ni opozicija nema neke ideje ni programe, i da se kod nas uvek sve svede na "hocemo to isto što imaju oni, samo da imamo mi"... znači, vlast, privilegije, pristup novcu... za narod, gradjane, sirotinju koga briga, oni su samo glasačka mašina kojoj treba dati sto privlačnija obecanja, o čijem ispunjavanju naravno niko ne razmislja

Verovatno njihova ubistva nisu ni istraživali i rešavali. Koga briga za sirotinju. Ionako je ima previše. Još ispadne da su učinili uslugu društvu.

Kad sam čitao Forsterov Put u Indiju zapazio sam jedan detalj. Čitava drama knjige temelji se na silovanju ili pokušaju silovanja ili već nekakvom nepristojnom nasrtaju nekog ljekara Indijca na jednu Engleskinju. Do kraja ne bude sasvim jasno šta se tu zapravo desilo, i da li se nešto desilo, ali sama optužba predstavlja zastrašujući skandal zbog koga padaju teške riječi, raspadaju se prijateljstva i čitav kolonijalni sistem biva uzdrman.
S druge strane, kad na nekom lokalnom hinudističkom vjerskom festivalu u gužvi bude na smrt izgaženo nekih 20 ili 30 ljudi, pisac to tek usput pomene, kao da kaže da je tih dana u Čandraporu pala baš jaka kiša.
Takvi su Englezi.

Vidim, pominjete me, po lepom, hvala Bogu... :rotf: A i Kventina ste uspele da "dovučete" ovde, ne pamtim kad je bio...E, moj, Kventine, kad bi češće šetao, video bi šta je strast kupovine... :lol:
Tog Šulca je pominjao još Velikić na promociji Islednika i otad želim da saznam nešto više o njemu. Baš me zanima šta ćeš imati da kažeš...

Ja danas završih prvu "priču" na 62 strane Ko je ubio Katarinu, i tek pred kraj shvatih ko je ona.
To je likinja iz pesme (provereno, izmišljene) mladog Pulskog muzičara Stefana, admiralovog sina, i njegovog benda, o besmislu rata u Hrvatskoj i Bosni devedesetih (koji naravno nastrada pod nerazjašnjenim okolnostima). Vrlo hrabro Drašković opisuje vrhovnog komandanta Sadama i njegovu ženu, svi ih dobro znamo koji su...

Sinoc sam gledala Vece sa Ivanom i muskarcima, pre toga sam dovrsila Telo, H. Kurejsija.
Ostala sam u cudu, mozda zaista vec ima i toga...
Mnoge misterije bi bile resene, ako bi to o cemu pise bilo istina.
Da ne prepricavam, uzmite i procitajte.
Roman nema ni 200 str., ako i toliko...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back