Zavrsio sam Osecaj gospodjice Smile za sneg i na kraju ne znam sta da mislim. Utisci su mi podeljeni ali aj da kazem da je 60% pozitivan a 40% negativan
Na pocetku sam bio odusevljen stilom pisanja i nacinom na koji se gradi lik glavne junakinje gde je naizmenicno kroz kratke i proste recenice a sa druge strane veoma duge opisne fino docarana njena kompleksna licnost..inteligentna osoba ali sirova na emotivnom planu i usamljena.
Svidja mi se nacin predstavljanja skandinavaca i njihovog hladnog mentaliteta.
Takodje knjiga obiluje korisnim informacija zbog kojih sam guglao o danskoj, grenlandu, njihovom odnosu i ugnjetavanju velike sile zbog materijanje koristi. Nisam imao pojma o tome. Cak sam vozio google street view po grenlandu da steknem predstavu o ledenom ambijentu i klimi

inace nije prosao google auto vec su koristili pešacenje, brodic i motor
Ono negativno...uglavnom se od knjiga pravi scenario za film, u ovom slucaju je komotno mogla cela serija da se snimi s obzirom na broj dogadjaja i uvodjenje stalno novih likova. Puno njih, mnogi slicnih imena cine da je na trenutke bilo nemoguce pratiti 2. i 3.trecinu knjige.
Smila, karakter koji ne trpi nikako autoritet i disciplinu, zbog cega nije zavrsila nikakvu skolu, nezaposlena je i asocijalna i sa ne bas definisanim ciljevima u zivotuI ali je nista od toga ne sputava da briljira poput toma kruza u nemogucoj misiji i dzejmsa bonda. Matematiku zna u prste, mnoge druge nauke takodje, ubitacan lovac, iscrtavala mape, bila vodic istrazivackih ekspedicija, radila u nasi, pisala knjige na koji je mnogi pozivaju..fizicki bez problema resava tuče sa muskarcima i to puno puta, bekstva policiji, prezivljavanja kada nikome na planeti to ne bi uspelo, obijanje objekata...sve je to cinilo da imam utisak da gledam niskobudzetni akcioni film gde junaku niko nista ne moze. Autor se malo vise zaneo i vala i preterao.
Sve u svemu ko sto rekoh, za nijansu je prevagnuo pozitivan utisak i knjigu bih ipak preporucio!