BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
qviti
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

Ne misliš valjda da si samo ti nešta čuo o tome...Ne znam za druge ali ja sam nešto malo čuo o tome.

Recimo najveće afelno rastojanje zemlje od sunca iznosi 152 miliona kilometara.E sada.Mojsijevo postanje ima 50 glava.Izlazak ima 40 glava a levitska ima 27 glava.Ako se četvrta i peta knjiga Mojsijeva uzmu kao jedna,Četvrta knjiga Brojevi ima 36 glava a peta ponovljeni zakoni ima 34 glave.Kada se sabere to je 70 glava 2222 stiha.I onda nekom matematikom se dodje do onog da je ukupan broj glava 152 upravo onoliko koliko iznosi efalno rastojanje zemlje od sunca.

Ali fazon je u tome što je osnovni oblik matematičke proporcije sa 4 člana a ne sa pet.Zato se mora uzeti kao jedna četvrta i peta knjiga,da bi se sve to nekako uteglo i nateglo.I naravno,po potrebi se i mnogo stihova mogu podvesti pod jedan da bi se uklopio i njihov brojNo da ne smaram sa tim.

Reci mi ovo.Veruješ li ti da je Mojsije znao kolika je udaljenost zemlje od sunca...
.

Otvori temu o biblijskom kodu pa češ brzo skapirati da sve to nije onakvim kakvim ga zamišljaš.A nerazumem kakve veze ima biblijski kod sa ...

I obje kćeri Lotove zatrudnješe od oca svojega. i

A ona mu reče: ne, brate, nemoj me osramotiti, jer se tako ne radi u Izrailju, ne čini toga bezumlja. Kuda bih ja sa sramotom svojom? a ti bi bio kao koji od najgorih ljudi u Izrailju. Nego govori caru; on me neće tebi odreći.

Ali je on ne htje poslušati, nego savladavši je osramoti je i obleža je.

:bye:
felix.gif

@sale@

Ako si vala dodao sve ono što si dodao u kontekstu sa eremitinim jevrejskim knjigama.

Tačno je da se ne oglasih u vezi sa kuranom na ovoj temi o Bibliji.A što se tiše Biblije konkretnije hriščanstva kao religije mogu da ti kažem,da sam sa isto toliko truda proučavao i sve druge religije.

A mogu da ti kažem da ću ponekad uz citate iz Biblije istovremeno naznačiti i citate iz recimo kurana a koji se odnose na jednu istu okolnost,da bi se ... uporedilo.A pre nego što sam postavio temu o Bibliji diskutovao sam na temi budizam do trenutka kada je ukupno umesto diskutovanja počeo da ''copy-pastuje'' učenja budizma.

felix.gif

Па зашто онда стално хришћанима постављаш питања у вези Старог завета када је он пре свега јудејски тј.јеврејски - а ти нам никада ниси овде постовао тумачења Старог завета са гледишта јудејства...:cool::cool::cool:

''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.''

evo ti malo jos bolje :

49 Ja sam došao da bacim oganj na zemlju; i kako bi mi se htelo da se već zapalio!

50 Ali se meni valja krstiti krštenjem, i kako mi je teško dok se ne svrši!

51 Mislite li da sam ja došao da dam mir na zemlju? Ne, kažem vam, nego razdor.

52 Jer će, odsele, pet u jednoj kući biti razdeljeni, ustaće tri na dva, i dva na tri.

53 Ustaće otac na sina i sin na oca; mati na kćer i kći na mater; svekrva na snahu svoju i snaha na svekrvu svoju.

54 A narodu govoraše: Kad vidite oblak gde se diže od zapada odmah kažete: Biće dažd; i biva tako.

55 I kad vidite jug gde duva kažete: Biće vrućina; i biva.

56 Licemeri! Lice neba i zemlje umete poznavati, a vreme ovo kako ne poznajete?

57 Zašto pak i sami od sebe ne sudite pravedno?

58 Jer kad ideš sa svojim suparnikom knezu, gledaj ne bi li se na putu s njim poravnao da te ne pritegne sudiji, i sudija da te ne preda sluzi, i sluga da te ne baci u tamnicu.

a zar danas nije tako?

zasto su mnogi izgubili glave u ime Njegovo (apostoli)
zasto su ratovali, ubijali, palili u i za ime Njegovo (licemeri) itd...

jel ima (razdora) izmedju tebe i mene po pitanju Njega?

@sale@

ko je autor (na vilipediji) da ne zamaram oci?

Imene bi interesovalo autorstvo.Valjda će nam to gviti napisati...

eremita

Па зашто онда стално хришћанима постављаш питања у вези Старог завета када је он пре свега јудејски тј.јеврејски - а ти нам никада ниси овде постовао тумачења Старог завета са гледишта јудејства..

Da te pozdravim i dobrodošao.A evo da ti odgovorim.Veoma je jednostavno.Stari zavet se kao kanonizovan nalazi u Svetom pismu.Da li je tačno...tačno je.A zašto hrišćanima postavljam pitanja u vezi starog zaveta...

Pa zbog toga što je sastavni deo zajedno sa novim zavetom jedinstvene Biblije...

A Jevrejima ne mogu postavljati pitanja iz starog zaveta.Zašto...
Zato što današnja jevrejska religija ne priznaje stari zavet...

A što se tiče tumačenja starog zaveta sa gledišta ondašnjeg judejstva stari zavet je bio
neprikosnoveni zakon.Veoma jednostavno,zar ne...
felix.gif

@sale@

a zar danas nije tako?
zasto su mnogi izgubili glave u ime Njegovo (apostoli)
zasto su ratovali, ubijali, palili u i za ime Njegovo (licemeri) itd...
jel ima (razdora) izmedju tebe i mene po pitanju Njega?

Tačno je.I danas je tako.

Ako hipotetički prihvatim da je Isus stvarno rekao...

'Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.''

mogao bih mirno prihvatiti da je to jedino što je rekao a da je se ostvarilo i ostvaruje od njegovog dolaska i da se ostavuruje i dalje nakon njegovog ''odlaska'' onog privremenog.Ratuje se,nema mira na mnogim delovima zemlje...a zašto...da li je zbog onog što Isus nije dodneo mir nego mač...

A zašto su svi njegovi apostoli osim jednog pogubili glave...Pa u ono vreme su smatrani pobunjenicima protiv ondašnje vlasti,ondašnje religije i ondašnje crkve.

A ovo..zasto su ratovali, ubijali, palili u i za ime Njegovo (licemeri) itd...je zanimljivo.

E da nije bilo krstaških ratova,prvog,drugog pa i onog trečeg takozvanog dečijeg kada su deca ratovala,ubijala,pokrštavala a sve u njegovo ime...danas ne bi bilo hriščanstva kao religije.

''jel ima (razdora) izmedju tebe i mene po pitanju Njega?'' Što se tiče ovog ja mislim da nema.Ja ljude ne delim po tome da li su i koji vernici ili to nisu.

felix.gif

@sale@

Tačno je.I danas je tako.

Ako hipotetički prihvatim da je Isus stvarno rekao...

'Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.''

mogao bih mirno prihvatiti da je to jedino što je rekao a da je se ostvarilo i ostvaruje od njegovog dolaska i da se ostavuruje i dalje nakon njegovog ''odlaska'' onog privremenog.Ratuje se,nema mira na mnogim delovima zemlje...a zašto...da li je zbog onog što Isus nije dodneo mir nego mač...

A zašto su svi njegovi apostoli osim jednog pogubili glave...Pa u ono vreme su smatrani pobunjenicima protiv ondašnje vlasti,ondašnje religije i ondašnje crkve.

A ovo..zasto su ratovali, ubijali, palili u i za ime Njegovo (licemeri) itd...je zanimljivo.

E da nije bilo krstaških ratova,prvog,drugog pa i onog trečeg takozvanog dečijeg kada su deca ratovala,ubijala,pokrštavala a sve u njegovo ime...danas ne bi bilo hriščanstva kao religije.

''jel ima (razdora) izmedju tebe i mene po pitanju Njega?'' Što se tiče ovog ja mislim da nema.Ja ljude ne delim po tome da li su i koji vernici ili to nisu.

naravno da su bili nepozeljni oni koji propovedaju ljubav, to nijednoj vlasti ne odgovara.
jer kako bi vlast reagovala da smo svi slozni, kako bi manipulisala sa narodnom masom
zavadi pa vladaj.
zamisli sebe danas da propovedas kako treba da okrenes drugi obraz neprijatelju, ako ti neko trazi kaput a ti mu i kosulju daj, pa ne da bi ti odrubili glavu nego bi te natakli na kolac.

ocito da se nas dvojica nikako ne razumemo. (ovo zadnje)

ja ne znam, mozda si negde i napisao, a nisam procitao.

Isus postojao-nije, sin boziji-varalica,
biblija zabluda-istina

ti si agnostik tako si se deklarisao sto znaci da zastupas glediste da je nemoguce stvarnost saznati. (zivis u lazi i zabludi i nikom i nicim ne verujes, pa cak ni u naucne dokaze)

e sad kad bi bio posten pa rekao svoje namere onda bi se razumeli
1. jel pokusavas stvarno bibliju da razumes na tvoj sopstveni prihvatljiv nacin i da na kraju kazes sebi da si u pravu sto je ne prihvatas ili obratno
2. ili ti je dosadno pa se zajebavas sa ajd i nekim pitanjem koji ima smisla odgovoriti na njega

naravno da se generalno ljudi dele na dobre i lose, ali kazi mi ko je merodavan da oceni ko je dobar a ko los.
ti, ja, eremita, patrijarh pavle, tadic, otac, majka.... ne ne ne
samo je ON merodavan

@sale@

ti si agnostik tako si se deklarisao sto znaci da zastupas glediste da je nemoguce stvarnost saznati. (zivis u lazi i zabludi i nikom i nicim ne verujes, pa cak ni u naucne dokaze)

Da.Agnostik sam ali...agnostici ne zastupaju gledište da je nemoguće saznati stvarnost.Agnostik ne živi u laži i zabludi.Biti agnostik ne znači ne verovati nikom pa
čak i u naučne dokaze.Da ne bih pisao šta je agnostik imaš to onako u osnovnom ovde...http://sr.wikipedia.org/sr-el/Агностицизам

e sad kad bi bio posten pa rekao svoje namere onda bi se razumeli
1. jel pokusavas stvarno bibliju da razumes na tvoj sopstveni prihvatljiv nacin i da na kraju kazes sebi da si u pravu sto je ne prihvatas ili obratno
2. ili ti je dosadno pa se zajebavas sa ajd i nekim pitanjem koji ima smisla odgovoriti na njega

Ne znam kako bih ti mogao predočiti,koliko sam duboko zašao u Bibliju.Jedno je duboko
izučavati bibliju a sasvim je nešta drugo...recimo verovati u Boga...U Boga se može verovati i bez da se biblija ikada uzme u ruke a kamoli da se pročita...barem jednom.
Verujem da češ shvatiti šta pokušavam da ti kažem.A pri tom nisam se udubio samo u bibliju nego i sve ono što na bilo koji način biva u vezi sa njom.A nije mi dosadno.Naprotiv.Meni uvek nedostaje nekog vremena u životu.Ja ne znam za osećaj dosade.Nikada ga nisam da kažem ''doživeo'' A kako stvari stoje izgleda da ću i umreti a da taj osećaj neću ''doživeti''.

naravno da se generalno ljudi dele na dobre i lose, ali kazi mi ko je merodavan da oceni ko je dobar a ko los.
ti, ja, eremita, patrijarh pavle, tadic, otac, majka.... ne ne ne
samo je ON merodavan

Ovde se ne slažemo.Samo ću ja da procenim,osetim,ko je dobar čovek a ko ne jer ja biram ljude sa kojima se mogu družiti.Ne bira mi ih Bog.Verujem da se ti ne družiš sa onima koji ne ispunjavaju neke tvoje da kažem ''kriterijume''.Sigurno ti neće Bog došapnuti ko je dobar a ko nije.

Postoje ljudi iz kojih prosto zrači pozitivna energija.E,tu energiju ja umem da osetim i onda znam da se nalazim pred dobrim čovekom.

felix.gif

prvo, vikipedija koliko je dobra toliko je i losa.
licno je ne uzimam za ozbiljno jer svako moze da namlati sta hoce.

"Agnosticizam je filozofsko i teološko verovanje da je spiritualna istina, kao što su postojanje Boga, bogova ili božanstava, nepoznata odnosno da je nemoguće utvrditi." iz tog linka koji si mi dao.

ajde reci mi zasto ti je potreban dokaz postojanje Boga.
hipoteticki: Bog se na neki nam materijalni nacin javi svim ljudima Ja sam Taj volite me i postujte me.
sta bi to za tebe znacilo. kakvu bi ti svrhu imao, kakav bi ti dalje zivot bio.

Bog ne izigrava madjionicara da svakoj budali (ne mislim na tebe) dokazuje svoje postojanje. Znaci imas knjige, imas mozak, imas slobodnu volju, imas osecaj i sva ostala cula, imas put kojim zelis da ides i ti i samo ti odlucujes kuda ces.

drugo, u pravu si kad kazes da ti ne treba biblija da bi verovao u Boga, ali je neophodna, to nije obicna knjiga, bez obzira koliko se neki trude da je osporavaju.
a jesi li se zapitao zasto je ona toliko interesantna recimo ateistima, pa vise je oni citaju nego sami vernici, sta nam to govori :?:
ne to sto su je oni citali pa "shvatili" da je knjiga kontradiktorna i odbacili... (tri tacke da ne pisem dalje sta mislim o njima mislice da sam klerofasista)
jer svako ko hoce da je shvati kao rec boziju cita ce je pazljivo.

trece, naravno da cu birati sa kim cu se druziti, evo druzim se sa tobom a razliciti smo,
ali opet nisam merodavan da kazem svim forumasima Jerohinac je dobar ili los covek.

@sale@

prvo, vikipedija koliko je dobra toliko je i losa.
licno je ne uzimam za ozbiljno jer svako moze da namlati sta hoce.

Ma nije baš da svako namlati šta hoće...Hajde ''namlati'' nešta na njoj pa češ videti kako će munjevito biti ... obrisano.Vikipedija je dobra za neka elementarna saznanja.

drugo, u pravu si kad kazes da ti ne treba biblija da bi verovao u Boga, ali je neophodna, to nije obicna knjiga, bez obzira koliko se neki trude da je osporavaju.

Biblija sama po sebi ne samo da dopušta mogučnost,već prosto iritira da bude osporavana.
Baš zbog toga što se naglašava da to nije obična knjiga,da je od Boga i tome slično a da je pri tom neuskladjena sama sa sobom,biva predmetom...osporavanja.

a jesi li se zapitao zasto je ona toliko interesantna recimo ateistima, pa vise je oni citaju nego sami vernici, sta nam to govori

Nisam morao mnogo razmišljati o tome.Odgovor je jednostavan.Biblija onakvom kakva jeste,daje bezbroj argumenata za osporvanje.I zato je ateistima ... zanimljiva.A vernici je čitaju manje jer u podsvesti osečaju...da bi biblija trebala biti ...malo drukčija.A šta nam to govori...pitaš se...:rtfm:

Da Biblija toliko mnogo ne protivreči sama sebi...da li bi je toliko čitali ateisti...
Ja mogu da ti tvrdim ... da ne bi...Ne bi bilo potrebe da se čita nešto bez mogučnosti da se pronadje bilo šta što bi se moglo osporiti.Da li me shvataš...I to je to...

jer svako ko hoce da je shvati kao rec boziju cita ce je pazljivo.

Mogu da ti tvrdim da je malo vernika koji su Bibliju pročitali toliko puta kao ja i to maksimalno pažljivo.I upravo je problem u pažljivom čitanju Biblije.Ali...pažljivom.

Po meni je pažljivo čitanje Biblije ono čitanje,koje ne dopušta da se nešta pročita a da se ne razmisli o pročitanom.Ja tako pročitam neko od jevandjelja upamtim štošta onako podsvesno a onda pročitam neko drugo jevandjelje i ... setim se da u onom prethodnom ne piše kao u onom drugom.I onda uzmem sve stihove koji protivreče jedan drugom i malo ih uporedim.I tako to počne.E sada,kada ne bih pažljivo čitao Bibliju,imamo bih osečaj da je sve u savršenom skladu jedno sa drugim.

trece, naravno da cu birati sa kim cu se druziti, evo druzim se sa tobom a razliciti smo,ali opet nisam merodavan da kazem svim forumasima Jerohinac je dobar ili los covek.

U ovom ''virtuelnom'' druženju čovek sebi može da dopusti da ne razmišlja mnogo sa kim se druži znajući da ne može imati nikakvih da kažem posledica.Bitno je ono da u realnom životu svako za sebe procenjuje one sa kojima će se družiti.A što se tiče diskutovanja sa tobom,meni pričinjavaju zadovoljstvo,neovisno od toga što smo različiti na okolnsot verskog opredeljenja.

felix.gif

Pozeleo sam da pokusam da odgovorim na ovu tvoju dilemu,Bog je Sveta Trojica ,Bog otac,Bog Sin ,Bog Duh Sveti,Trojica jednosusnih u tri lica ,nerazdeljivih,Ne moze se Bog shvatiti ovim nasim malim razumom,niti se kosmos smestiti u komarca.U knjizi postojanja naveo si dobro mesto stvaranja coveka ,kaze se da nacinimo u mnozini,jer u stvaranju su ucestvovala zajednica ova tri lica jednog Boga.Vjera je iznad razuma ona ukljucuje sve u coveku ,to je veza sa svetom koji je realniji od ovog naseg.Vjera nas uzdize do LJubavi a Bog je ljubav.Polnost kod Boga je nebitna,jer to ne vazi u onom svetu beztelesnom .Bog je samo jednom sisao u istoriju ljudskog roda,Isus Hristos sin Bozji drugo lice Svete Trojice,je sisao radi naseg spasenja.ti mozes da verujes i ne verujes u ovo i u sve ostalo,slobodna volja ti je data da sam odlucis.

ljubisa otasevic

Polnost kod Boga je nebitna,jer to ne vazi u onom svetu beztelesnom

Šta napisa čoveče...Po tvom mišljenju u večnom i besmrtnom carstvu Isusovom neće biti ove ... da kažem fizičke ambalaže u obliku fizičkog tela.Slažem se sa tobom da je polnost nebitna ako...neće biti tela.Ali...šta ćeš recimo ti biti u onom večnom i besmrtnom carstvu...Moža neki ... oblačić koji će najvećom ljubavlju voleti neke druge oblačiće...

Vjera je iznad razuma ona ukljucuje sve u coveku ,to je veza sa svetom koji je realniji od ovog naseg

Znači...vera je veza sa onim realnijim svetom,svetom beztelsnog...Da li si ti pročitao ovo što si napisao...O kakvom to realnom svetu u oblačičima pričaš...O realnom a beztelesnom...Da li češ ti u tom realnom-beztelsnom svetu biti svestan samog sebe budući da nečeš imati telo...

Seti se onog iz Biblije...Sveti duh + telo = duša Znači,bez tela biće
Sveti duh = duša, odnosno pojednostavljeno Bog.Hajde mi to malo pojasni...to beztelesno carstvo...

Primečujući da insistiraš na onom ... tri lica istog Boga... i da je zbog toga ona množina u postanju kako objašnjavaš sledeće.Zašto bi Bog sa svojim Svetim duhom u sebi o sebi govorio u ... množini.U postanju ne piše da je svet stvarao Sveti duh u ime Boga nego Bog.A diskutabilno je kada je Bog STVORIO svog sina Isusa.Bio bih ti zahvalan ako bi mi citirao bilo šta iz Biblije gde piše ... kada je stvoren Isus.Ne ono rodjen na zemlji,nego stvoren na nebu.
felix.gif

Biblija sama po sebi ne samo da dopušta mogučnost,već prosto iritira da bude osporavana.
Baš zbog toga što se naglašava da to nije obična knjiga,da je od Boga i tome slično a da je pri tom neuskladjena sama sa sobom,biva predmetom...osporavanja.

Biblija te iritira,jer kazu u njoj da je od Boga,a posto nije uskladjena trazi da je ti osporavas.:lol:

Prosto zudi za tvojim osporavanjem,je ko cje,ako ti ne uspes da je osporis.:???:

A verovatno cjes da nam ponudis,kad je osporis,sve ono sto ona nudi,samo savrsenije,povezanije,sa vise smisla,a da nas pri tom ne iritira:lol::lol::lol:

Da Biblija toliko mnogo ne protivreči sama sebi...da li bi je toliko čitali ateisti...
Ja mogu da ti tvrdim ... da ne bi...Ne bi bilo potrebe da se čita nešto bez mogučnosti da se pronadje bilo šta što bi se moglo osporiti.Da li me shvataš...I to je to...

Znaci da nije napisana ta knjiga,koja protivreci sama sebi,ti ne bi imao sta da radis.

I sad je neko,ko je sve to sastavio,omogucjio tebi da ispunis misiju "osporavanja" nepovezane,takozvane "Bozje knjige".:lol::lol::lol:

Po meni je pažljivo čitanje Biblije ono čitanje,koje ne dopušta da se nešta pročita a da se ne razmisli o pročitanom.Ja tako pročitam neko od jevandjelja upamtim štošta onako podsvesno a onda pročitam neko drugo jevandjelje i ... setim se da u onom prethodnom ne piše kao u onom drugom.I onda uzmem sve stihove koji protivreče jedan drugom i malo ih uporedim.I tako to počne.E sada,kada ne bih pažljivo čitao Bibliju,imamo bih osečaj da je sve u savršenom skladu jedno sa drugim.

Ti citas da bi nalazio mesta koja se ne slazu jedna sa drugim:???:

A kad ne bi to radio,sve bi bilo u savrsenom skladu:D

To sam ti sve vreme govorio da radis.

Sto ne osporavas ubistva,kradju,lazi,prevare,egoizam,nasilje:???:

A ovog sto su ga razapeli jer je to osporavao,i one koji su pisali da cje da dodje(stari zavet),i one koji su bili sa njim i zapisali dogadjaje i sta je rekao,osporavas je su "nepovezani".

"Vidis trun u oku drugog,a balvan u svom ne vidis"

Sto bi rekli ovi "nepovezani":D

:cool:

Primečujući da insistiraš na onom ... tri lica istog Boga... i da je zbog toga ona množina u postanju kako objašnjavaš sledeće.Zašto bi Bog sa svojim Svetim duhom u sebi o sebi govorio u ... množini.U postanju ne piše da je svet stvarao Sveti duh u ime Boga nego Bog.A diskutabilno je kada je Bog STVORIO svog sina Isusa.Bio bih ti zahvalan ako bi mi citirao bilo šta iz Biblije gde piše ... kada je stvoren Isus.Ne ono rodjen na zemlji,nego stvoren na nebu.

"U pocetku bese rec, i rec bese u Boga, i Bog bese rec"- trojstvo -
sve je kroz nju postalo...
bozija rec je zvuk koji stvara,
vibracija koja rezonuje, frenkvencija, energija
Bog nas je stvorio kroz rec.
sve je zvuk, i kad razmisljamo stvara se zvuk koji rezonuje energiju oko nas.

a onda

Koji se ne rodise od krvi, ni od volje telesne, ni od volje muskarca, nego od Boga i rec postade telo...

prva mojs. "Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi..."
mi = Otac, Sin, Sveti duh.

iskreno,ne mogu se setiti,gde sam prvi put citao o biblijsko kodu.....bilo je podavno...ovo sam dobio na google...nisam bas citao detaljno,ali podrazumevam da je isti ili slican clanku koji je postojao...na http://www.ver.hr/arhiv/ver2005/ver09_05/vodenjak.htm na kraju evo i ovde,ima i ime autora...
....u sustini,zelim da kazem,da mi je nejasan nastanak i poruka biblije...gotovo da sam spreman poverovati Drosninu,da je to kompijuterski program...

Poslednja izmena:
Nisam morao mnogo razmišljati o tome.Odgovor je jednostavan.Biblija onakvom kakva jeste,daje bezbroj argumenata za osporvanje.I zato je ateistima ... zanimljiva.

e pa vidis u cemu je stvar, Bog je sebe ucinio shvatljivim onima koji Ga traze - zato Ga prvo moras poceti traziti i uvazavati, postovanjem Njegovih Reci, Njegovog Zakona (Sveto pismo) - pa ce On poceti, kroz Duha Svetog, da ti otkriva tu vanvremensku i neprocenljivu Istinu, koja je skrivena u tako jednostavnim, prostim - a opet, mnogima neshvatljivim i bezvrednim recima.
Njegove Reci su "neshvatljive i bezvredne" samo onima koji traze da prvo On njih (ateizam) ispostuje - da im se dokaze/pokaze, pa da tek onda oni, mozda, pocnu da se Njemu dokazuju, onako kako je On odredio.

Ето, како су секташи вредни и агилни... на овом пдф на свакој првој страници било које теме иза првог поста налазе се 2 секташке рекламе...:rtfm::rtfm::rtfm:

Biblija na Srpski
Besplatna Audio Biblija na Srpski
Besplatno MP3 preuzimanje
www.FaithComesByHearing.com

Adventisti sedmog dana
Biblijska Verovanja, Put ka Hristu,
Knjige, Propovedi, TV i Radio
www.adventisti.com

:otkacio::otkacio::otkacio:

smislov

Biblija te iritira,jer kazu u njoj da je od Boga,a posto nije uskladjena trazi da je ti osporavas.Prosto zudi za tvojim osporavanjem,je ko cje,ako ti ne uspes da je osporis.
A verovatno cjes da nam ponudis,kad je osporis,sve ono sto ona nudi,samo savrsenije,povezanije,sa vise smisla,a da nas pri tom ne iritira

Hajdemo ovako.Kada recimo lekar napiše doktorsku disertaciju kao svoj naučni rad to nije knjiga od Boga.E sada.Ako ta doktorska disertacija ima samo jedno jedino mesto koje se može osporiti,ta doktorska disertacija nema nikakvu upotrebu vrednost.Da li shvataš šta želim da kažem...Jedno jedino sporno mesto doktorsku disertaciju učini samo gomilom nekog papira.

A kako je biblija knjiga od Boga,onda ona kao takva može da bude prepuna spornih stvari
jer je greh osporiti sveznajučeg,nepogrešivog i nespornog Boga.Nema potrebe da tebi ili bilo kome ponudim bilo šta iz biblije,onako savršenije,povezanije i sa više smisla.To su već uradili drugi.Prouči malo eckankar pa češ videti da je mnogo savršeniji,povezaniji i sa više smisla i mnogo manje iritira od biblije.
felix.gif

smislov

Ti citas da bi nalazio mesta koja se ne slazu jedna sa drugim
A kad ne bi to radio,sve bi bilo u savrsenom skladu
To sam ti sve vreme govorio da radis.
Sto ne osporavas ubistva,kradju,lazi,prevare,egoizam,nasilje
A ovog sto su ga razapeli jer je to osporavao,i one koji su pisali da cje da dodje(stari zavet),i one koji su bili sa njim i zapisali dogadjaje i sta je rekao,osporavas je su "nepovezani".
"Vidis trun u oku drugog,a balvan u svom ne vidis"
Sto bi rekli ovi "nepovezani"

Čitajući bibliju ne činim to da bih nalazio mesta koja se medjusobno ne slažu.To nalaženje mesta koja se medjusobno ne slažu,samo je ishod pažljivog čitanja i usput razmišljanja.Ja stvarno ne mogu bilo šta čitati a ne razmišljati o pročitanom.Kada nešta čitam pri tom imam neku ''profesionalnu deformaciju'' da po nešto i upamtim i poredim sa onim što tome protivreči.

Ja nisam u stanju čitati bilo šta pa i bibliju a pri tom svesno i voljno odbacivati sve ono što je protivrečno jedno drugom a zbog potrebe da shvatim...suštinu.Kada bih u nekom matematičkom udjbeniku na jednom mestu pročitao da je 2+2=3 a na drugom da je 2+2=4 taj udjbenik za mene ne bi bio udjbenik za matematiku.

A što se tiče ovog...Sto ne osporavas ubistva,kradju,lazi,prevare,egoizam,nasilje...malo te ne razumem.Možda nisi primetio ali upravo na sve to ukazujem i to onako kako je napisano u bibliji.Ne sećam se da nisam osporavao ono ubistvo što je počinio Mojsije na rasnoj osnovi,kao i o mnogo toga još.A naravno,nastaviću sa tim koliko u toku večeri.
felix.gif

@sale@

"U pocetku bese rec, i rec bese u Boga, i Bog bese rec"- trojstvo -
sve je kroz nju postalo...
bozija rec je zvuk koji stvara,
vibracija koja rezonuje, frenkvencija, energija
Bog nas je stvorio kroz rec.
sve je zvuk, i kad razmisljamo stvara se zvuk koji rezonuje energiju oko nas.

Ako napisanom dodaš i ono...svetlost...eto te u eckankaru.

prva mojs. "Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi..."
mi = Otac, Sin, Sveti duh.

A nije li Sveti duh samo sila kojom se služi Bog...
:rtfm: Šta kaže Biblija ...šta je duša... Sveti duh + telo=duša

Shodno tome si i ti sa tvojim telom i dušom...Sveti duh.A da li češ ti zbog toga umesto da kažeš...učinio sam to...kazati...učinili smo to...Da li češ sam sebe naznačivati u množini...

A što se tiče onog ...SIN...kao deo ''trojstva'' tu nešto ne ide.:rtfm: Isus kao SIN božiji je
STVOREN a po bibliji se Bogovi ne stvaraju,nisu stvoreni.U vreme postanja Isus nije bio niti Mesija,niti Bog.Bio je samo sin Božiji...kako kaže Biblija.

A zaboravio si da odgovoriš na ono...kada je Isus stvoren...Da li i gde o tom nešta piše u Bibliji...Ja se nešto ne sećam...
felix.gif

qviti

iskreno,ne mogu se setiti,gde sam prvi put citao o biblijsko kodu.....bilo je podavno...ovo sam dobio na google...nisam bas citao detaljno,ali podrazumevam da je isti ili slican clanku koji je postojao...na http://www.ver.hr/arhiv/ver2005/ver09_05/vodenjak.htm na kraju evo i ovde,ima i ime autora...
....u sustini,zelim da kazem,da mi je nejasan nastanak i poruka biblije...gotovo da sam spreman poverovati Drosninu,da je to kompijuterski program...

O nastanku Biblije i njenim porukama diskutovaće se na ovoj temi...poprilično.Pričačemo u svoje ... da kažem vreme... kada je ko,gde i zašto nešta iz Biblije izbacivao, nešta korigovao nešta dodavao i tome slično.Tvoja je stvar da li češ verovati u razne biblijske kodove po ovom,onom ili bilo kom.

eremita

Ето, како су секташи вредни и агилни... на овом пдф на свакој првој страници било које теме иза првог поста налазе се 2 секташке рекламе..

Ovo si mogao postovati na nekoj temi o...sektama.Ja ne bih da temu o Bibliji pretvaram u temu o sektama.
felix.gif

Teško da bilo kome nije poznato postojanje prostitucije.A šta Biblija kaže o prostituciji...

Prva Mojsijeva 38:14-18...

14 A ona skide sa sebe udovičko ruho svoje, i uze pokrivalo i pokri lice, i sjede na raskršće na putu koji ide u Tamnu. Jer vidje da je Silom odrastao a nju još ne udaše za nj.

15 A Juda kad je vidje, pomisli da je *****, jer bješe pokrila lice svoje.

16 Pa svrnu s puta k njoj i reče joj: pusti da legnem s tobom. Jer nije poznao da mu je snaha. A ona reče: šta ćeš mi dati da legneš sa mnom?

17 A on reče: poslaću ti jare iz stada. A ona mu reče: ali da mi daš zalog dokle ga ne pošlješ

18 A on reče: kakav zalog da ti dam? A ona reče: eto, prsten i rubac, i štap što ti je u ruci.I on joj dade, te leže s njom, i ona zatrudnje od njega.

Ja sam ovo pažljivo pročitao i shvatio da je...cena za uslugu bila jedno jare i da je na licu mesta položen zalog do...ispalte.Da li sam nešta pogrešno shvatio...
felix.gif

Pomaze Bog svima,nije mozda pametno mnogo raspavljati o Bogu jer nekako se svi malo mozemo izraziti u recima.Sveti oci su jednosusno Trojstvo prostom svetu pokusali da objasne na sledeci nacin"sunce sija li nam ,dali vidimo oblik njegov i zrake,i dali osecamo toplinu od njega,ako oduzmemo bili sta od ovih osobina to vise nece biti sunce,i njega ne mozemo posmatrati kao samo toplinu ,oblik,svetlost ,nego samo sve zajedno.Na ovu sledecu dilemu oko sina Bozjeg ,pa jednostavno ,sta je starije titula otac ili sin,pa naravno da otac bez sina nije otac,a sin bez oca nije sin,samo sto mi merimo nekim prizemnijim sablonima i sve hocemo da strpamo u tri dimenzije,i u coveka koji je jako mali ako ne raste uz Boga.Mi zakonima koji vladaju na zemlji hocemo da posmatramo vecnost.A i jedno pitanje za ovog naseg prijatelja,sta je starije misao da prstom pomerimo neki predmet ili pomeranje predmeta prstom.Dali je misao telesna ili bestelesna,i ko kime rukovodi,a sto se tice oblacica ,nisu oni u teoriji u sebe ,na sebe ,i pod sobom.Zivot je mnogo pretezniji od nas samih.Bog je stvorio prvo bestelesni pa materijalni svet.a da je ostao sam dovoljan sebi nebi bio ljubav ,nego sebicnost.Procitaj novi zavet ,i mesto gde Sveti Jovan Krstitelj krsti Gospoda Isusa Hrista.

Ne sme se Biblija tumaciti kako ko zeli ,i ne sme se tumaciti bez predanja crkve,i otaca koji su ostavili predanje nama vodjeni Duhom Svetim.Volio bi da mozes da procitas Sesto dnev od Sv Vasilija Velikog,ili tumacinje starog zaveta od oca serafima rouza.,ili neko tumacenje crkve i mislilim da bi ti sve mnogo bilo jasnije i za svakog korisnije.A ovako krivi se istina i nikakve se koristi nema od knjige nad knjigama.Biblija bez Boga je mrtva,a najvrednije u Bibliji je Bog.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back