BEOGRADIZACIJA GLAVNI PROBLEM "MODERNE SRBIJE"

Misanthropos:
Ovde se skupio izgleda najgori beogradski sljam, ili je ovo stvarna slika beogradske misli o stanju u centralnoj Srbiji. Ne pada mi na pamet da branim ovde ono sto napadaju, jer ja sam taj koji zivi u gradu/opstini/selu koje ijedan od vas, veoma-empaticnih Beogradjana, jedva da je posetio, a da ne govorimo o tome sta bi s vama bilo kad bi vas ko primorao da zivite negde u tzv. vukoyebini. Je l' da se tako naziva ovo "ispod dveju reka".

Meni samo nece bit jasno otkud toliko ljutnje na one koji bi hteli da imaju makar deo onoga sto vi imate, i makar priblizno jednaku prosecnu platu.

Da je Kosovo zdravo tkivo Srbije, i kad bi se odande ljudi pobunili sto im je standard daleko ispod standarda Beograda, vi biste ih opet nazvali stanovnicima vukoyebine koja ne treba da ima uslove kakvi postoje u Beogradu, da je RTS nacionalna a ne beogradska televizija (kao i B92, Pink, itd). Pa kad bi kazali da bi se otcepili od vas, vi ih ne biste pustili.

Tako ja sada pitam vas, koji ocigledno ne zelite da vasi juznjaci zive kako valja, bi li ste pustili da se ovde formiraju separatisticke snage, i da se u skorije vreme odvoji ovaj nerazvijeni deo, koji i tako teglite na vasim mekanim beogradskim grbacama? Otperjali biste brzo u EU, imali dobar standard. Dakle, mogu li da saznam odgovor na ovo pitanje, od vas, tako prijatnih i fino nastrojenih gradjana prvog reda u drzavi Srbiji, jos uvek ovako celovitoj, a punoj mrznje?

U kakvoj si ti zabludi, to je neverovatno!
Znas li kada je BEOGRAD najlepsi? Nedeljom....a znas li zasto? Zato sto se TVOJI prijatelji, rodbina, poznanici i komsije vrate u tvoje (i njihovo) rodno mesto da se nakupuju domace hrane koja je inace i do 10x jeftinija "tamo juzno" a onda se vracaju u nedeljno popodne pa ibarska bude u kolapsu od Lipovacke sume do Sajma...kada njima budes objasnio da ne treba da hrle u BEOGRAD koji ionako pljuju gde stignu i busaju se u grudi kako nema lepseg kraja nego sto je njihov rodni (samo "hvali selo, dr`z se grada") onda ce MOZDA neke stvari da se promene NA BOLJE. To sto se tvoj dojucerasnji komsija doselio u BEOGRAD pa sad svoje (i tvoje) rodno mesto zove "vukojebina" to je samo vas interni problem. To sto ti mislis da u BEOGRADU zive samo Beogradjani, i to je samo tvoj problem. To sto ste umislili da Beogradjani zive samo u BEOGRADU i to je vasa velika greska, Beogradjana ima i u Nisu i u Novom Sadu i u Kraljevu, Kragujevcu, Vranju...onih Beogradjana koji nisu mogli da se zaposle u svom gradu jer su na njihova mesta dosli pasenozi i kumovi generalnog direktora koji je po partijskoj liniju doveden u BEOGRAD.
Uslove kao u Beogradu hocete? Dace Bog pa cete ih i dobiti!
Da cete placati sve proizvode i usluge koliko i mi placamo, da cete jedva prolaziti ulicama od parkiranih vozila i ulicnih prodavaca, da cete s vremena na vreme imati priliku da cistite fekalije kojima ce vase mesto biti zatrpano jer se neko osecao opusteno pa se umesto za sljivu, uhvatio za branik prvih kola na ulici, da necete moci da spavate do 4 ujutru jer svako vece neko slavi u "zemljackom" kaficu sto je iz svoje "vukojebine" dosao u vas grad gde radi sve ono sto u svojoj kuci ne sme ili ga je sramota od ukucana, da ce o vasem gradu odlucivati neki cudni ljudi koji u stvari mrze vas grad a tu su samo zato jer to izaziva zavist prvog komsije preko brda...iskreno, od sveg srca vam zelim da vam bude kao i nama u BEOGRADU!! Ni manje ni vise...
O tome toliko...
a sto se tice ekonomije, slazem se sa svima koji zele da se Srbija razvije podjednako i da ljudi mogu u svom mestu rodjenja da nadju dobro placen posao koji ce im omoguciti egzistenciju i dobar zivot...
Nego, ti nisi bio u Gradistu? u Kosjericu? u Subotici? Sta nedostaje zivotu tamo? A da...ljudi! Oni isti koji ostave kucerine od 200m2 da ih cuvaju stari roditelji a oni pravac BEOGRAD, pa makar garsonjera od 30m2...samo da je BEOGRAD!!!
Bas ste resili da se odvajate ? Neko vas je vezao lancem za BEOGRAD? Evo, kada budete skupljali potpise za nezavisnost bilo kog dela "nerazvijene" Srbije, imate i moj potpis, svecano obecavam. I to bez sarkazma, ako ste ubedjeni da ce vam biti bolje, iskreno zelim da vam bude bolje. Samo da se dogovorimo...posle dobijanja vase nezavisnosti, kada vam komsija kaze "Idem malo do BEOGRADA, da pokupim neki stan, radno mesto, penziju i ostalo", obecajte da cete ga vezati dovoljno dugackim kanapom za nogicu...cisto ako zaboravi da se vrati...
Eto, cisto da te razuverim da neko vas napada i potcenjuje...nisi shvatio, mi smo na vasoj strani ;)

Misanthropos:
Ovde se skupio izgleda najgori beogradski sljam, ili je ovo stvarna slika beogradske misli o stanju u centralnoj Srbiji. Ne pada mi na pamet da branim ovde ono sto napadaju, jer ja sam taj koji zivi u gradu/opstini/selu koje ijedan od vas, veoma-empaticnih Beogradjana, jedva da je posetio, a da ne govorimo o tome sta bi s vama bilo kad bi vas ko primorao da zivite negde u tzv. vukoyebini. Je l' da se tako naziva ovo "ispod dveju reka".

Meni samo nece bit jasno otkud toliko ljutnje na one koji bi hteli da imaju makar deo onoga sto vi imate, i makar priblizno jednaku prosecnu platu.

Da je Kosovo zdravo tkivo Srbije, i kad bi se odande ljudi pobunili sto im je standard daleko ispod standarda Beograda, vi biste ih opet nazvali stanovnicima vukoyebine koja ne treba da ima uslove kakvi postoje u Beogradu, da je RTS nacionalna a ne beogradska televizija (kao i B92, Pink, itd). Pa kad bi kazali da bi se otcepili od vas, vi ih ne biste pustili.

Tako ja sada pitam vas, koji ocigledno ne zelite da vasi juznjaci zive kako valja, bi li ste pustili da se ovde formiraju separatisticke snage, i da se u skorije vreme odvoji ovaj nerazvijeni deo, koji i tako teglite na vasim mekanim beogradskim grbacama? Otperjali biste brzo u EU, imali dobar standard. Dakle, mogu li da saznam odgovor na ovo pitanje, od vas, tako prijatnih i fino nastrojenih gradjana prvog reda u drzavi Srbiji, jos uvek ovako celovitoj, a punoj mrznje?
pa jbt ti patoloski mrzis i beograd i beogradjane.
ves sam gledala davno neke teme koje si postaljao na nisu valjda,ili ne znam tacno na kom podforumu i to stvarno nije normalno.
kada pomislim da separatisticki nastrojeni vojvodjani pljuju po beogradu i srbiji kada stignu i kako preteruju,kad procitam tebe odmah se predomislim.
post ti je nabijen mrznjom,ali bukvalno :neutral:

mada u neku ruku mogu da razumem frustriranost tih ljudi iz unutrasnjosti jer je cinjenica ako se uzme cela Srbija ispod save i dunava da 80 % mlsadih u tim gradovma gleda da namesti dupe u beograd jer u svojim sredinama cesto nemaju nikakve sanse za profesionalni i kultuni napredak industrija ne radi ili je propala ,od kulturno-zabavnih sadzaja gotovo da nema nista mogucnosti za obrazovanje i zaposljavanje su ogranicene i taj osecaj inferiornosti stvara kod njih neracionalnu mrznju prema glavnom gradu koja moze da ima i patoloske obilike kao kod ovog nesrecnog Mizantropa .Kod nas toga nema posto je Novi Sad jedini ozbiljan grad sa svim potrebnim sadrzajima privrednim,medicinskim , kulturnim ,obrazovnim ... u Srbiji pored Beograda pa i ovde se ljudi doseljavaju a ne iseljavaju ali u drugim vojvodjanskim mestima osim mozda Subotice je situacija ista (tuzna) kao i u ostatku Srbije i tamo bi vecina otisla u BG ili NS ako bi imala mogucnosti.

Karlito Brigante:
То је тачно,али у Београду није лако наћи добар посао!Они напуштају оно што имају и посао који знају да раде,и углавном дођу у Београд да краду богу дане и баве се шибицарењем!
Pa to si u pravu u glavama ljudi iz provincije frustriranih losim stanjem u njihovim mestima se javlja neka neracionalna gotovo mitoloska vizija Beograda kao nekog mesta gde svi super zive ,imaju velike plate ,fency trzne centre,nove moderne palate od stakla , lokale .splavove ,klubove i slicna sranja a ne gleda se da je upravo u tom Beogradu i socijala najveca i da ima delova grada koje lice na fevele Ria ili Istambula kao i to da veliki broj stanovnika prestonice rade za neku bedu i zive isti bedan zivot ka da su u nekoj selendri jer nemaju para za nista bolje pa im onda ne vrede nista "svetlosti velegrada "

Karlito Brigante:
То је тачно,али у Београду није лако наћи добар посао!Они напуштају оно што имају и посао који знају да раде,и углавном дођу у Београд да краду богу дане и баве се шибицарењем!
upravo tako.
beograd mozda ima vecu platu od prosecne,ali je beogradski zivot skuplji nego zivot po drugim mestima,i to dosta,pa pocev od novog sada.
mislim ovde u bg te deru samom cinjenicom da zivis u beogradu - a dobijes apsolutno istu uslugu,ako ne i goru,zbog masovnosti i sve to,nego u nekom drugom mestu...
a nekretnine sto rastu :shock: mislim meni super,zaradili bismo na stanu ali kada treba kupiti nesto,majko sveta pa to je uzas :?

dugo sm vremena ziveo u beogradu dok sam studirao, pa sam se vratio u svoj rodni grad.

svetolik trpkovic je u ovom slucaju u potpunosti u pravu.

druga stvar koju ja ne razumem kod tih ljudi , jeste ta tolika zelja da se ostane po svaku cenu u Beogradu pa makar to bilo i na sopstvenu stetu. Imam jedan broj prijatelja(iz provincije) koji zive u Beogradu, i ciji je zivot krajnje socijalan, zive veoma bedno , rade cesto i po 2 posla al opet oni kazu da im je bolje nego da su ostali u svom rodnom mestu :shock: Sta je tu bolje meni zaista nije jasno. Zar je bolje davati mesecno 300-400e za stan, infostan, telefon, hranu. Pa po meni je bolje raditi u manjem mestu za 200e a imati reseno stambeno pitanje, nego u Beogradu raditi za 500 a nemati reseno stambeno pitanje. Zar je bolje trositi na odlazak/dolazak sa radnom mesta svaki dan po 2 sata, mesto po 15 minuta. Zar je bolje gusiti se sa ljudima svaki dan u prevozu, znojiti se, smrdeti. Kad im ta pitanja postavis oni nemaju odgovor. Ili kao sto jedan moj drug kaze, njemu je bitno samo da moze da se proseta Kalemegdanom i automatski je srecan. E vidis meni setnja kalemegdanom ne cini nista, ako nemam svoj stan, dobar auto, ako od tog posla koji radim ne mogu da ustedim neki novac da kupim tv, frizider, masinu za ves, sudove, namestaj. Pa od tih preko 20 likova iz mog grada koje ja znam i koji zive 2-10 godina u Beogradu ne znam nikoga cak ko je kupio auto! A sta je u Beogradu potrebnije od automobila?

Pa to je i posledica stupnja i eonomskopg a jos vise i mentalnog razvoja naseg drustva recimo u Londonu je potpuno obrnuta situacija tamo ko god ima para gleda da ode iz grada i kupi kucu u nekom idilicnom seocetu van grada i nema veze dal je rodjeni Londonac 5 generacija i slicna sranja koja se kod nas stalno plasiraju kao neka privilegija i cast maltene

Banshee:
upravo tako.
beograd mozda ima vecu platu od prosecne,ali je beogradski zivot skuplji nego zivot po drugim mestima,i to dosta,pa pocev od novog sada.
mislim ovde u bg te deru samom cinjenicom da zivis u beogradu - a dobijes apsolutno istu uslugu,ako ne i goru,zbog masovnosti i sve to,nego u nekom drugom mestu...
a nekretnine sto rastu :shock: mislim meni super,zaradili bismo na stanu ali kada treba kupiti nesto,majko sveta pa to je uzas :?

U Beogradu da bi kao dosljak iz provincije koji nema nista solidno ziveo po mom misljenju treba ti plata od 1000e . A koliki broj ljudi koji dodje iz drugog grada, koji nema veze, prijatelje, moze da zaradi taj novac u Beogradu ? Mozda ni 2%

Drugo resenje stambenog problema nigde nije teze nego u Beogradu. Kvadrat kosta od 1500-2000e u proseku. Ja sam skoro zavrsavao porodicnu kucu pa znam sve te cene gradjevinskih radova i gradjevinska cena kostanja po kvadratu sistem kljuc u ruke je nekih 200-250e zavisno od kvadrature koju gradis. Siva faza(zidanje) je 70-80e . Znaci ti da bi ziveo u Beogradu treba da platis uglavnom neki stan star 20-30-40 godina , pa da ga renoviras 7 do 10 puta skuplje od one cene koliko kosta da se napravi NOV OBJEKAT sa istom kvadraturom. Jeste da mnogo Srba jeste, al ja nisam spreman da platim nesto 7-10 puta vise od njegove realne proizvodne cene da bi se samo eto pricalo da zivim u Beogradu.

Inace ovom stalnom migracijom provincija -> Beograd je sve teze i teze vama koji ste rodjeni u tom gradu. Jer ti ljudi koji dolaze pojacavaju konkurenciju i automatski poskupljuje sve u samom gradu.

Back