BEOGRADIZACIJA GLAVNI PROBLEM "MODERNE SRBIJE"

dmauka:
E, sad je vrag odneo šalu! Perlez da ne diraš! ;)
Bar dok ne naučiš da se potpišeš ispod onoga što pišeš, kao svako ko je u pravu i toga se ne stidi...
Osim ako se ne osećaš sigurno u svom okruženju...patologija ali kažu da je izlečivo. Pacijent treba da ode tamo gde mu prija...

Nego....gde je to Bashaid??? :confused:
negde u Banatu valjda srednjem al nisam tacno siguran

Opet, ja mislim da nije, da je to akcija koja mozda deluje neostvarljivo, ali ako bi vlada nesto tako odlucila :) bila bi ostvariva. ovom akcijom bi i smanjili drzavnu administraciju jer mnogi ne bi zeleli da idu u Prizren. Sve je stvar volje i zelje. Ima jedan naslov koji volim cesto da koristim Sumark idola (Kako se filozofira cekicem) nekada treba i tako delati, pokazati da su neka ustaljena misljenja ustvari Idoli.

dmauka:
Znas li kada je BEOGRAD najlepsi? Nedeljom....a znas li zasto? Zato sto se TVOJI prijatelji, rodbina, poznanici i komsije vrate u tvoje (i njihovo) rodno mesto da se nakupuju domace hrane koja je inace i do 10x jeftinija "tamo juzno"...
Večernje novosti: Siromašniji jug skuplji.

dmauka:
kada njima budes objasnio da ne treba da hrle u BEOGRAD koji ionako pljuju gde stignu i busaju se u grudi kako nema lepseg kraja nego sto je njihov rodni (samo "hvali selo, dr`z se grada") onda ce MOZDA neke stvari da se promene NA BOLJE.
Vidi, sinko diskriminatorski. Da ne raspredam o tom kakvi su ti ljudi kad odu u Beograd, jer nikog takvog ne znam, i bilo bi me sram da znam, jer je moja psihologija boriti se protiv tiranina, a ne ici mu u goste i trositi novac tamo. Dakle, prvo razmisli sta ga je nateralo da se preseli u Beograd. Da nije zagusljiv vazduh ili sta takvo? Ne, dragi diskriminatoru, nego ces lepo pregledati linkove koje cu ti dati, i nauciti nesto vise o stanju u Srbiji, i o tom sta su posledice gotovo pedesetogodisnjeg centralizma.

dmauka:
To sto se tvoj dojucerasnji komsija doselio u BEOGRAD pa sad svoje (i tvoje) rodno mesto zove "vukojebina" to je samo vas interni problem.
Alo, bre, koga briga kako ko zove svoj rodni kraj? No, ti ga poseti jednom, poseti bilo koju opstinu van Beograda, pa vidi je li vukojebina. Naravno, ti vec znas da jeste, ali ja cu te onda upitati je l' bi ti, da si se za nesrecu rodio u toj vukojebini, a ipak imao velika ocekivanja glede sopstvenog zivota, rekao za nju da je vukojebina, seo u prvi bus za Beograd, i pljunuo poslednji put na tlo svog sela? Bi. Zato i rekoh da je potrebno da vi, koji odande galamite protiv unutrasnjosti, budete malo empaticniji. Tek toliko da razumete sta devastiranje jednog dela zemlje koji ima blizu 4 miliona ljudi proizvodi (masovne migracije ka centru moci).

dmauka:
To sto ti mislis da u BEOGRADU zive samo Beogradjani, i to je samo tvoj problem.
Ovo je vec totalno retardirana recenica. Koga briga, bre, ko zivi u Beogradu, i kako i koga ti nazivas Beogradjaninom. Mene zanima da ja zivim u bilo kom gradu Srbije pod jednakim uslovima za zaposljavanje, i pod jednakim mogucnostima glede zarade. I da si malo razmislio o tome kakvi uslovi bi trebalo da postoje kako ti seljaci ne bi punili velegrad (koji uzgred nikako nije tvoj, pogotovo ne u centralizovanoj zemlji), nasao bi da njihov razlog nisu tvoje sjajne oci i predivno dupence, nego su to uslovi zivota.

dmauka:
To sto ste umislili da Beogradjani zive samo u BEOGRADU i to je vasa velika greska
Znas koliko me zabole za to ko je Beogradjanin i gde zive? Beogradjanin je svako ko zivi u Beogradu, studira ili radi. Beogradjanin na 3 meseca, na 5 godina. To je gradjanska definicija gradjanina jednog grada. A ti, s obzirom na diskriminatorsku retoriku, rekao bih da si vise na strani onog srednjevekovnog pojma.

dmauka:
Beogradjana ima i u Nisu i u Novom Sadu i u Kraljevu, Kragujevcu, Vranju...onih Beogradjana koji nisu mogli da se zaposle u svom gradu jer su na njihova mesta dosli pasenozi i kumovi generalnog direktora koji je po partijskoj liniju doveden u BEOGRAD.
Znaci, ne mogu da verujem koji retard od odgovora. Opet te upucujem na kauzalno razmisljanje, to je, rece jos Aristotel, nesto po cemu se covek razlikuje od zivotinje. Dakle, pitam, zasto bi taj seljak dosao u Beograd, i zasto bi hteo da zaposli svoje rodjake sa sela ako bi posao mogli da nadju u njihovoj selendri, i ako bi plata koju bi primali bila slicna onoj koji bi za isti posao dobijali u Beogradu? Da pomognem opet, razlog nije tvoje prelepo dupence.

dmauka:
Uslove kao u Beogradu hocete? Dace Bog pa cete ih i dobiti! Da cete placati sve proizvode i usluge koliko i mi placamo
Imas link gore pa pogledaj koliko mi placamo usluge. Tek toliko da zacepite vise s tom pricom o jeftinoj provinciji i skupom Beogradu. Beograd je skup jedino u pogledu stanova, a ovo decentralizatori i regionalizatori (medj koje spadam) smatraju argumentom protiv Beograda, jer je cena stana pokazatelj nivoa centralizma u toj zemlji. Tako cete u Becu naci da je cena stana niza od one u Beogradu. Razlozi za to su to sto u Austriji ne moraju ljudi napustati Grac da bi imali pristojan zivot koji postoji u Becu, dok da bi u Srbiji racunao na pristojan zivot, ne mozes ziveti u Subotici, Nisu ili Kragujevcu, iako oni spadaju u najvece gradove/opstine, posle Centra.

dmauka:
da ce o vasem gradu odlucivati neki cudni ljudi koji u stvari mrze vas grad a tu su samo zato jer to izaziva zavist prvog komsije preko brda...
U mom gradu odlucuju oni koje su bosovi iz beogradskih centrala postavili za direktore vasih filijala: u politickim partijama, u policiji, u najznacajnijim preduzecima.

dmauka:
iskreno, od sveg srca vam zelim da vam bude kao i nama u BEOGRADU!! Ni manje ni vise...
Jos samo kad bi naucio u kom smislu je tvoja izjava izraz gradjanstva, humanosti, ideje ravnopravnosti.

E, sada da uputim u neke stvari ove koji su toboze gradjanski nastrojeni (svetolik, npr), a ovamo se zalazu za centralizam. To, dabome, nije u skladu sa evropskim vrednostima, buduci da su sve zemlje Evropske Unije i zapadnog sveta i decentralizovane i regionalizovane vec vise decenija, a neke i stotinama godina. Dakle, malo o tome sta generise centralizam:

- Prosečne plate po gradovima

- Regionalna rasprostranjenost siromastva

- Nacionalni investicioni plan za kulturu
1) Izvestaj
2) Reakcije: Blic, Niskoj kulturi stizu mrvice iz Beograda
3) Reakcije: Danas, 'Alo, Beograde!
4) Reakcije: Danas, Za Leskovac 0,0 dinara
5) Reakcije: Danas, Nova sansa sledece godine
6) Reakcije: Vecernje novosti, Poziv za selidbu?

- Narodne novine: Za turizam juga - ni dinara

Ima toga jos... Ali neka. To, uistinu (to zbilja mislim) nije vas problem. Vase je da uzivate u tom sto imate, jer da ste kojim slucajem rodjeni negde u unutrasnjosti, imali biste o ovom problemu da mislite i debelo da brinete o tom kako ne pobeci u Beograd, a ipak ziveti dostojanstveno tamo gde je ziveti gotovo nemoguce.

treba da se samozvane patriote okupe u milionskom broju, i odmarsiraju na kosovo. i zdravo.
da su imali mozga da to urade davno, i ko siptari po 10 dece... pitam se sta bi sada bilo sa pregovorima o statusu kosova kada bi se tamo doselilo recimo milion srba u narednih mesec dana. prilaz omogucen i sa severa i zapada i istoka pa izvolte

Ono sto je potebno je DECENTRALIZACIJA, a ne kao sto neko napisa napraviti drugi glavno grad. To znaci da ono sto gradjani u unutrasnjosti ostvare ide njima, a ne da se sve sliva u Beograd pa posle kukamo kako nam je zemlja nerazvijena. Decentralizacija upravo jaca Srbiju jer ublazuje razlike a ovaj centralizam samo je slabi i cini jos zakrzljavijom.

SIGNATURE 350:
treba da se samozvane patriote okupe u milionskom broju, i odmarsiraju na kosovo. i zdravo.
da su imali mozga da to urade davno, i ko siptari po 10 dece... pitam se sta bi sada bilo sa pregovorima o statusu kosova kada bi se tamo doselilo recimo milion srba u narednih mesec dana. prilaz omogucen i sa severa i zapada i istoka pa izvolte

Pametno... :wink:

Ko ce se prijavi..? Ev' i ja cu... :lol:

Ademeeeeee, gde siiii..? 8-)

Back