BEOGRADIZACIJA GLAVNI PROBLEM "MODERNE SRBIJE"

Banshee:
upravo tako.
beograd mozda ima vecu platu od prosecne,ali je beogradski zivot skuplji nego zivot po drugim mestima,i to dosta,pa pocev od novog sada.
mislim ovde u bg te deru samom cinjenicom da zivis u beogradu - a dobijes apsolutno istu uslugu,ako ne i goru,zbog masovnosti i sve to,nego u nekom drugom mestu...
a nekretnine sto rastu :shock: mislim meni super,zaradili bismo na stanu ali kada treba kupiti nesto,majko sveta pa to je uzas :?
pa prodaj nekretninu pa se preseli kod nas kupis isto i jos ti ostane para i i kazes da su ostale cene nize milina jedna :D

drugo sto izgradnju nekretnina u beogradu poskuplje jeste tzv. gradjevinska mafija. Ti moras raznim opstinarima na razne rekete, takse, mita, provizije da das ogroman novac tako da gradjevinska cena objekta po kvadratu ne moze da bude niza od 600-650e u praksi.

Trece grad je prenaseljen do krajnjih granica, infrastruktura koju Beograd ima je pravljena dok je grad imao 500.000 stanovnika i saobracajne guzve su ogromne. Vama koji zivite u Beogradu pola zivota prodje u prevozu. Jedan posao da zavrsisi treba ti pola dana. Za to vreme ja u mom gradu zavrsim 10 poslica dok bi u beogradu zavrsio 1. Zakljucak: imas mnogo vise slobodnog vremena koje mozes da iskoristis za porodicu, druzenje sa prijateljima, izlaske, izlete, rostilje, provode.

Od mojih prijatelja u Beogradu koji rade 90% njih radnim danom ne moze da mrdne nigde i zivot im se svodi samo na vikend, dok u manjim mestima imas vremena svaki dan da odes negde ako zelis.

svetolik trpkovic:
pa dobro verujem da drugarica Bansee nije materjalista :-D mada ako treba i djipa cemo da nadjemo :lol:
Жене на речима никад нису материјалисти.Само што је прича једно,а стварност друго,обично им потребе расту геометријском прогресијом! :lol:

zene su materijalisti uvek bile. a osnova za to je polozena jos u kamenom dobu. naime zene su jos tada naucile kroz prirodnu selekciju da za muzjaka sa kim ce se pariti biraju onoga ko je sposoban da vise mesa donese u pecinu, ko je bolji lovac i slicno. Jer ako bi zenka u kamenom dobu za muzjaka izabrala nekog slabog, ko nije sposoban da donese dovoljno hrane u pecinu, i ona i njena deca bi vremenom umrla od gladi :(. Znaci jos u kamenom dobu su postavljene osnove za moderne sponzoruse :lol:

JerryRopero:
Sve pare Srbije se ulazu u Beograd. Unutrasnjost je zaostala i ugrozena. Zato nam omladina bezi iz unutrasnjosti u Beograd i na taj nacin mi postajemo jos zaostaliji. Beograd je rak rana Srbije i parazit koji zivi na racun svih nas.

Recimo kad je vlada donela odluku da se grade stanovi za opstinske funkcionere, od 100 miliona eura koliko je odvojeno za tu namenu , 50 miliona ili pola novca je ulozeno u Beograd i ako Beograd efektivno cini ni 3% teritorije Srbije i tek 1/4 stanovnistva Srbije. . Tako Beograd zivi na racun cele Srbije.

Debeogradizaciju Srbije treba sprovesti na taj nacin sto ce se za pocetak sva ministarstva izmestiti iz Beograda u razne gradove Srbije, kao i druge nadlezne drzavne sluzbe. Tako ce nam se drzava ravnomerno razvijati a ne da se sve svodi na jedan grad. Inace ovo je i u interesu samih Beogradjana, jer ce se na ov aj nacin zaustaviti migracije u Beograd i njima ce biti lakse da dodju do zaposlenja itd.

Bravo Džeki!!!

kololoco:
Mene mnogo iritira forsiranje Beogradizacije kao osnovnog problema Srbije! Prvo uopste nije istina da se sve pare ulazu u Beograd, vec je Beograd jedini grad koji pravi novac u Srbiji i ima mogucnosti da sam sebe gradi, plus je najinteresantniji za investitore pa ga i oni dodatno grade sto nije greska beograda. Cak od svih gradova Beograd najvise procentualno daje para za Srbiju. I to nije problem jer je najbogatiji i moze mu se i treba. Ali mislim da je najveci problem u centralnoj vlasti pa je lako preneti svoje muke na bogatije od sebe. Kompletnom decentralizacijom bi svaka opstina bila zaduzena za svoje troskove- kako za ono sto zaradi, tako i za ono sto potrosi pa nece vise niko moci da kuka kako im je neko drugi kriv. Svuda u svetu veliki gradovi predstavljaju usisivace za sve ljude koji traze bolji zivot jer je prosto to logicno. Pogledajte samo koliki procenat Engleske predstavlja London, Francuske Pariz, Spanije Madrid, Italije Rim, Grcke Atina (polovina stanovnika Grcke zivi u Atini!) i tamo se niko ne cudi sto su oni bogatiji od drugih. Znaci svako svoj budzet, plus neke regulative za to da bogatiji daju nesto siromasnima, ali da se zna ko cim raspolaze, pa kad gradjani budu birali lokalnu vlast da ne glasaju na osnovu stranke i ideologije vec ko ce da im donese investicije.Tuzno je sto je Beograd visestruko bogatiji od ostatka zamlje ali to nije krivica Beograda vec normalnih prirodnih tokova ukrupnjavanja. Drzava treba unekolik da im se suprotstavlja ali koliko god da se trudi nikada nece moci u potpunosti.

Prvo od cega Beograd pravi novac? Koja je to beogradska industrija? Koja fabrika, preduzece je toliko jako da odvaja novac? Vec sam jednom rekao i ponovicu to fabrika "Tigar" iz Pirota je jaca od cele beogradske industrije, ubedljivo je najveci izvoznik u Srbiji, a jel znas kako se tamo zivi?
Drugo slazem se sa tobom da je potrebna prava decentralizacija, da svaka opstina ono sto zaradi to i ostane kod nje. Beograd se gradi od para gradova iz unutrasnjosti, jednostavno tako je. "Kad pukne cev u beogradu platice je gradjani prokuplja, cacka, pirota,...." Uostalom zasto po ceo dan ide ona emisija na DRZAVNOJ televiziji "Beogradska hronika"? ZASTO? Zasto je nekoga iz nisa, vranja, pozarevca briga koji autobus saobraca na kojoj liniji, i sta se desava u beogradu iz oblasti kulture?
I trece ovi gradovi sto si nabrojao jeste da predstavljaju dobar procenat drzava u kojoj jesu, ali zi zaboravio i da spomenes ostale gradove u tim zemljama koji nisu manje bogati od glavnih gradova? Zar zaista mislis da je London nesto bogatiji od Mancestera, najprometnije luke u svetu i industrijski jednog od najrazvijenijih gradova Evrope? Zar mislis da je Milano siromasniji od Rima? Ili Torino? Zar Barselona zavisi od pomoci Madrida? A sta je sa Solunom koji je po bogatstvu, po prilivu sredstava iz raznih oblasti jedan od najbogatijih gradova Balkana?
Navodis neke primere koji nisu bas dobri jer u normalnim zemljama glavni grad je samo grad gde se nalaze drzavne institucije, a nikako grad koji je njjaci industrijski vec je sve manje vise ravnomerno rasporedjeno. Pa pogledaj Nemacku najbolji primer. Gde je bre Berlin u odnosu na Minhen i Stutgart? Navodis neke primere koji mislis da ce tebi odgovarati u prilog, a neke ne zelis da spomenes.
Samo pogledaj fudbalske lige sirom evrope i videces kolika je decentralizacija i kakve uloge imaju glavni gradovi sirom Evrope u odnosu koji je kod nas izrazen.

Prvo od cega Beograd pravi novac? Koja je to beogradska industrija? Koja fabrika, preduzece je toliko jako da odvaja novac? Vec sam jednom rekao i ponovicu to fabrika "Tigar" iz Pirota je jaca od cele beogradske industrije, ubedljivo je najveci izvoznik u Srbiji, a jel znas kako se tamo zivi?

A ko brani "Tigru" da ulaze u Pirot??? Je l` direktor ili vlasnik "Tigra" neko ko je dosao iz Beograda? Kada "Tigar" napravi brdo para, dodju neki beogradjani u fantomkama pa im otmu pare? Onda ti znas nesto sto mi ovde ne znamo pa bi bas bilo lepo da nam objasnis, onako, prijateljski?

Drugo slazem se sa tobom da je potrebna prava decentralizacija, da svaka opstina ono sto zaradi to i ostane kod nje. Beograd se gradi od para gradova iz unutrasnjosti, jednostavno tako je. "Kad pukne cev u beogradu platice je gradjani prokuplja, cacka, pirota,...."
...koji zive u BEOGRADU!
Hoces li molim te da mi objasnis kada su to gradjani BEOGRADA (kojih ima 1/3 Srbije) oslobodjeni placanja dazbina i poreza? Ako je tako, ako sve komunalne usluge placaju stanovnici drugih gradova, daj bar da im kazem hvala ali bih voleo da znam onda ko uzima moje pare za struju, vodu, infostan, parking, televiziju, ? Znaci, neko potkrada beogradjane!

Uostalom zasto po ceo dan ide ona emisija na DRZAVNOJ televiziji "Beogradska hronika"? ZASTO? Zasto je nekoga iz nisa, vranja, pozarevca briga koji autobus saobraca na kojoj liniji, i sta se desava u beogradu iz oblasti kulture?

Zato da bi znali kada dodju u BEOGRAD da se snadju a ne da voze na Slaviji u suprotnom smeru kao neki dan...majstor sa UE tablama kontra cele Slavije :lol: , i policija se krstila...ljudi dolaze u BEOGRAD iz raznih razloga i mnogima su te informacije potrebne...kao sto bih ja voleo da imam informacije o Zrenjaninu kada krenem kod brata...i o Kosjericu, kada me put odvede tamo...nama "odavde" nije bitna samo nasa avlija nego volimo da pogledamo i niz put...mi se obradujemo kada komsiji ide dobro, valjda nas zato i mrze...
Posebna je prica zasto nije dozvoljeno regionalnim stanicama da emituju svoj program ali opet se vracamo na pitanje krivice lokalnih vlasti. Pod Slobom smo odbijali i struju i televiziju da placamo a sad ne smete ni da zucnete. Tu i tamo po nekom forumu i to je sve...mislite o tome...to sto se ponasate kao mlada prvu bracnu noc nije resenje. Ostanite u svojim mestima i doprinosite njihovom razvoju. Nemojte da dozvolite da vam otimamo pare...kad presuse izvori prihoda, onda ce se mozda vasi zemljaci vratiti sa rukovodecih mesta u zakonodavnoj, izvrsnoj i ekonomskoj vlasti u svoja rodna sela i doprineti njihovom razvoju, kao sto su doprineli razvoju BEOGRADA (trpanjem u svoje dzepove da bi se u rodnom selu podigla kuca za sprat visa od komsijine)...mozda ce biti manje droge na ulicama, sva deca ce moci da se upisu u obdanista, u skole, nacice posao kada to dodje na red, u svom gradu...
Vazno je da niste vi krivi za sve ovo nego neki tamo imaginarni BEOGRAD....ne voze beogradjani dzipove, prikane, nego oni kojima su isti potrebni kada u petak popodne krenu kuci, u brda...beogradjani su srecni ako imaju 50-tak kvadrata stana a vama ni 250 nije dosta u rodnim mestima...
Fudbal? Znam, tu je tek jeziva situacija...kad god se Rudar iz Raske naostri da razbije Zvezdu, dodju cike u crnom i kazu "no,no"....
Umesto da resavate problem svojih mesta ili regiona ili vec kako god hocete, jurite krivca tamo gde on nije...mozda vam ne odgovara da se Vlasi dosete, ha? ;)

Jerry Ropero:
jeste , al u srpskoj ligi ja mislim da je vojvodina 1989 ili tako nesto bila zadnji srpski klub koji je osvojio titulu a da je van beograda. svi ostali sportovi ista stvar.

generalno u srbiji postoji samo jedan grad beograd a svi ostali gradovi su podredjeni njemu i on zivi na racun cele Srbije.

generalno, u Srbiji postoji samo jedan grad. (tacka) 8-)

svetolik trpkovic:
Pa to je i posledica stupnja i eonomskopg a jos vise i mentalnog razvoja naseg drustva recimo u Londonu je potpuno obrnuta situacija tamo ko god ima para gleda da ode iz grada i kupi kucu u nekom idilicnom seocetu van grada i nema veze dal je rodjeni Londonac 5 generacija i slicna sranja koja se kod nas stalno plasiraju kao neka privilegija i cast maltene

pa da. imao sam priliku [ i srecu] da obidjem dosta zemalja zapadne evrope, i neke istocne. da, tako se napolju zivi. u americi pogotovu. kada si bogat, zivis u predgradju onakvom gde su sve kuce lepe bele sa velikim prozorima travnjacima onim trotoarima od metar sa metar betonskih ploca, i gde onaj klinac vozi bicikl i razbacuje novine.
i ljudi upravo i gledaju da odu iz grada, mada je slucaj da uglavnom nisu ni ziveli u njemu. ako jesu onda su bili u nekoj gajbi skrnavoj, gde su placali stanarinu smrdljivom gazdi.
i u selima isto zive, i vecina stanovnistva normalnih drzava i zivi na selu. kad razmislite malo bolje, selo i Jeste osnovno mesto za zivot:-D. svi su nekada ziveli u selu. gradovi nastaju iskljucivo kao komercijalno-obrazovni centri gde se nakupi finansijska moc. grad bi trebalo da je ustvari kancelarija. ali i zbog naseg socijalizma i svega, poceli zidati one odvratne kockaste obicne radnicke zgrade, posred centara gradova, "jer smo svi jednaki:lol:" pa zasto ne bi neko iz provincije ziveo u centru grada, gde su nekada zivele samo bogate aristokrate.
i ja koji sam uvek ziveo u gradu, u njemu sam rodjen, sam [tj moji roditelji] kupio kucu U gradu na mestu odakle je sve blizu. i sada me guse, moj kvart vise nije ni nalik onome pre 15 godina. postalo je teror ziveti ovde. a sve zato sto, to sto kazete, ljudi prodaju imanje(!) na selu, kucu od 200-300 kvadrata sa sve radionicom znaci komplet kuca,
da bi se preselili recimo na grbavicu koja je IN sada, u stancic od 45kvm. to mi nikada nece biti jasno. a ja sve gledam da batalim kucu i preselim se u tako neku kucu u kamenici ili vec negde. i nista me nece biti sramota da kazem da zivim u kamenici, a ne u novom sadu, jer za 10-15 godina kada ovo pocne da Lici na normalnu drzavu, svako sa gramom mozga ce i otici u brda da zivi. ebo stanove, pogotovu ove kartonske sto zidaju. a upravo cu da profitiram na takvim mamlazima, jer ce oni da hrle da kupuju stanove ovde, a ja cu da odem tamo gde su oni bili, da vozim 3 dobra auta a ne 1 dobar, i da me boli dupe da ne moram da mislim o svojoj buducnosti.
ustvari,
samo vi nahrlite u Novi Sad, ima mesta za sve:-D:-D:-D
sto vise vas dodje, ja bogatiji 8-)

Jerry Ropero:
jeste , al u srpskoj ligi ja mislim da je vojvodina 1989 ili tako nesto bila zadnji srpski klub koji je osvojio titulu a da je van beograda. svi ostali sportovi ista stvar.

generalno u srbiji postoji samo jedan grad beograd a svi ostali gradovi su podredjeni njemu i on zivi na racun cele Srbije.
Pa tako ti je svuda u svetu.....klbovi manjih sredina jednom u 30 godina zakinu neshto.U SFRJ je postojala "velika chetvorka"sve ostalo je bilo "jednom u 100".

mog mora nema....:
Jok, Perlez i Bashaid imaju status grada...sarkazam, sala, komika....

E, sad je vrag odneo šalu! Perlez da ne diraš! ;)
Bar dok ne naučiš da se potpišeš ispod onoga što pišeš, kao svako ko je u pravu i toga se ne stidi...
Osim ako se ne osećaš sigurno u svom okruženju...patologija ali kažu da je izlečivo. Pacijent treba da ode tamo gde mu prija...

Nego....gde je to Bashaid??? :confused:

Back