„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ово није провокација, већ истина – да сваку тему покушаваш да преплавиш троловањем, личним увредама и цитатима са Википедије. Не знам искрено како те није срамота ... али бар имај част и понашај се пристојно ... -
Бити пристојан и учтив према злонамерним и надобудним троловима значи чинити неправду добрима.
Човек који каже "Не знамо како се Властимирова творевина звала али оно што знамо да је створена у Расу , Рашка"
Онда јоп ти мени нудиш твоју етимологију речи "Србин"
Не мени већ да објасниш да је цела западна и домаћа науку у криву а ти јединои знаш?!
Стоимиров печат је сумњив? Нема државе ако је натпис на грчком?!
Дакле знаш колико си се ти светосних година удаљио од науке коју квази уважаваш и позиваш се на академске појмоиве!
Јако си високо себе поставио а ни З о знања ниси показао не користим википедији то није ИН али потсвљам британску енциклопедију?
Не немам центар нити стрпљења за такве људе апсолутно сам си крив јер си почео мене да спомињеш а кад ме год будеш поменуо бичће исто!

Не мени већ да објасниш да је цела западна и домаћа науку у криву а ти јединои знаш?!
Стоимиров печат је сумњив? Нема државе ако је натпис на грчком?!
Ја сам представник западне школе и у њој сам се школовао. То је, по твем мишљењу, Бечкоберлинска.
Нико у европској науци не изједначава називе Лужички Срби и Балкански Срби тако да одговарају одређеној националној причи. Да,нараво, и нико не пориче етимолошку блискост имена.
Да ли те чињеница да не можеш да оповргнеш моју изјаву о Рашки (пошто нисам видео доказе који би потукли моју аргументацију, иако није потпуна), тера да стално причаш о овој теми?
О Строjимировом печату – већ сам ти показао шта је написао Тибор. Питам те како је овај печат везан за неку државу или бар сугерише да је власник био кнез, владар?

1644475498380.png

Poslednja izmena:
Дакле знаш колико си се ти светосних година удаљио од науке коју квази уважаваш и позиваш се на академске појмоиве!
Ако заиста верујеш да овај печат доказује неки државни легитимитет са овим патријаршијским крстом у средини ... онда верујеш и у ову бајку испод:

1644478995039.png

1644479803545.png

Poslednja izmena:
Марк Блок (1886-1944) — један од истакнутих француских историчара 20. века у својој "Apologie pour l’histoire ou métier d’historien", рекао је да посао историчара карактерише потрага за вишеструким и разноврсним изворима како би се постигао шири поглед у односу на традиционалне политичке историје. Блох такође тврдио да је дужност професионалног историчара да разуме прошлост, а не да је суди, наглашавајући важност хлађења идеолошког или политичког догматизма. На тај начин, дакле, ревизионизам добија неутралну валенцију и чак се може сматрати фундаменталним елементом који треба да дефинише деонтолошку етику историчара.

TheHistoriansCraft.jpg

Poslednja izmena:
Ја сам представник западне школе и у њој сам се школовао. То је, по твем мишљењу, Бечкоберлинска.
Нико у европској науци не изједначава називе Лужички Срби и Балкански Срби тако да одговарају одређеној националној причи. Да,нараво, и нико не пориче етимолошку блискост имена.
Да ли те чињеница да не можеш да оповргнеш моју изјаву о Рашки (пошто нисам видео доказе који би потукли моју аргументацију, иако није потпуна), тера да стално причаш о овој теми?
О Строjимировом печату – већ сам ти показао шта је написао Тибор. Питам те како је овај печат везан за неку државу или бар сугерише да је власник био кнез, владар?

Pogledajte prilog 1100070
То би волео бити и представљаш се тако али ниси!
Ако заиста верујеш да овај печат доказује неки државни легитимитет са овим патријаршијским крстом у средини ... онда верујеш и у ову бајку испод:

Pogledajte prilog 1100080

Pogledajte prilog 1100085
Био једно време удеони кнез па је Мутимир своју браћу протерао из Србије у Бугарску и Хрватску.
Дакле прво је земљу поделио на три дела постојање печата указује да је имао достојанство као удеони кнез.
Марк Блок (1886-1944) — један од истакнутих француских историчара 20. века у својој "Apologie pour l’histoire ou métier d’historien", рекао је да посао историчара карактерише потрага за вишеструким и разноврсним изворима како би се постигао шири поглед у односу на традиционалне политичке историје. Блох такође тврдио да је дужност професионалног историчара да разуме прошлост, а не да је суди, наглашавајући важност хлађења идеолошког или политичког догматизма. На тај начин, дакле, ревизионизам добија неутралну валенцију и чак се може сматрати фундаменталним елементом који треба да дефинише деонтолошку етику историчара.

Pogledajte prilog 1100129
Е баш чеш сад опет ауторе из 20. века кад се ништа још није ни знало али то време теби изгледа јако одговара јер ни на једног модерног не можеш да се позовеш.

Идемо ово " Властимирова творевина се није звала Србија оно што знамо да је створена у Расу Рашка" .??????
Дакле са овоим си смарао и троловао целу тему а сад молим те докажи.

Био једно време удеони кнез па је Мутимир своју браћу протерао из Србије у Бугарску и Хрватску.
Дакле прво је земљу поделио на три дела постојање печата указује да је имао достојанство као удеони кнез.

Е баш чеш сад опет ауторе из 20. века кад се ништа још није ни знало али то време теби изгледа јако одговара јер ни на једног модерног не можеш да се позовеш.

Идемо ово " Властимирова творевина се није звала Србија оно што знамо да је створена у Расу Рашка" .??????
Дакле са овоим си смарао и троловао целу тему а сад молим те докажи.

Prestanite da spamujete temu.

Дакле ово си потавио да ли се ти слажеш са овим?

A zašto ti uopšte pada na pamet da bi trebalo da ima? :lol:
Зато што смо на оној теми осушили уста у вези с тим. Са друге стране лопирање поста са друге теме није спам то си лајковао а развијање те теме јесте спам. јја сам ти врло прецизно рекао с ким си гори си од њих,

Дакле ово си потавио да ли се ти слажеш са овим?

Зато што смо на оној теми осушили уста у вези с тим. Са друге стране лопирање поста са друге теме није спам то си лајковао а развијање те теме јесте спам. јја сам ти врло прецизно рекао с ким си гори си од њих,

Na kojoj temi su osušena usta diskusijom o Ljiljani Krtinić i njenom kalendaru?

ПРИВЛАЧЕ ИХ ТАЈНЕ ЂУРЂЕВОГ ГРАДА: Тврђава у Смедереву, упркос пандемији, последњих неколико година мами све већи број туриста​

СМЕДЕРЕВСКА тврђава све је атрактивнија за туристе. Број посета прошле године повећан је за четвртину, а тек од овог пролећа очекује се да још већи број гостију завири у тајне српске средњовековне престонице.​

ПРИВЛАЧЕ ИХ ТАЈНЕ ЂУРЂЕВОГ ГРАДА: Тврђава у Смедереву, упркос пандемији, последњих неколико година мами све већи број туриста

У древну тврђаву на обали Дунава прошле године дошло је 31.899 туриста. Иако је рекордан број посета забележен пре пет година, када је било 40.000 посетилаца, епидемија короне оставила је последице и на древну лепотицу.

Ипак, после захуктавања у 2021, сва је прилика, да би ова сезона могла донети нове рекорде, а уједно и приходе од туризма.

Најбоља позивница гостима јесте чињеница да је Мали град, двор средњовековног владара Србије деспота Ђурађа Бранковића, један је од малобројних сачуваних средњовековних дворова. Привлачи монументалношћу и лепотом, занимљивим, па чак иако невероватним - ипак истинитим причама.

Једна од таквих је и она да је Смедерево имало дворског композитора 200 година пре остатка Европе. То је био кир Стефан Србин који је на престоном двору у 15. веку компоновао дела као литургијски композитор, али и музику за потребе дочека гостију двора.

Туристи овде имају јединствену прилику да завире чак и у ризницу српског владара. Србија је у то време била једна од водећих произвођача сребра и злата у Европи, а једна од ковница и ризница новца, високе чистоте злата, била је баш у двору у Смедереву. Остаци ризнице могу се и данас видети у поду дворске палате.

Само на два места у средњовековним грађевинама Европе могу се видети остаци тоалета!

То су дворац Карла Четвртог - Карлштајн код Прага и дворац Бранковића у Смедереву. При врху камених степеница, на делу који води из правца приватних одаја Ђурђа и Јерине, може се и данас видети ниша, која је заправо била тоалет. Тоалети се, такође виде у делу придворне палате и на другом нивоу дрвених степеништа.

"ПУТОВАЊЕ" КРОЗ ВРЕМЕ​

У СМЕДЕРЕВСКОЈ тврђави, могуће је и "путовати" кроз време.Посетиоци који на лето буду дошли, закорачиће у будућност, тачније у 7530. годину. Сведочанство томе може се прочитати на Крстастој кули двора где пише: "Христу Богу благоверни деспот Ђурађ господар Србља и Поморја зетског по вољи његовој сагради овај град у лето 6938." Реч је о старом српском календару, по многима најстаријем и најтачнијем познатом историји. Разлика између тог и тадашњег календара је 5508. година.

https://www.novosti.rs/c/drustvo/ve...ih-nekoliko-godina-mami-sve-veci-broj-turista

Mukica moja. :mrgreen:

Neka promene naziv u Starosti.

Е сад, кад слушате овог и Шаргића, нема велике разлике – ни овај не личи на историчара или етнолога, нити Шаргић.
Када се погледају такви људи и шта они говоре – просечном интелигентном човеку постаје јасно о чему је реч. Чак и ако у целој причи постоји нешто мало истинито, биће у сенци тешких лажи и нагађања. Односно, украс за главну тезу.

Главна порука и поента најмање 90 одсто оваквих наступа чује се на 10,47 минута:
"Измишлени су неки Јевреји, стари Грци, Римско царство, којима је дато 2000 година историје на поклон, као што је дато западним народима 1000 година историје"

Аман бре ....!

Е сад, кад слушате овог и Шаргића, нема велике разлике – ни овај не личи на историчара или етнолога, нити Шаргић.
Када се погледају такви људи и шта они говоре – просечном интелигентном човеку постаје јасно о чему је реч. Чак и ако у целој причи постоји нешто мало истинито, биће у сенци тешких лажи и нагађања. Односно, украс за главну тезу.

Главна порука и поента најмање 90 одсто оваквих наступа чује се на 10,47 минута:
"Измишлени су неки Јевреји, стари Грци, Римско царство, којима је дато 2000 година историје на поклон, као што је дато западним народима 1000 година историје"

Аман бре ....!

Meni je najinteresantnije u celom intervjuu priča o tome kako on kao 18-godišnjak ulazi u kinesku ambasadu u Beogradu i pita službenika za antičke izvore o Srbima u Kini pre mnogo hiljada godina.

I što čovek...evo već 52 godine...prepričava događaj, sa sve pauzom od 15-20 sekundi dok ga čovek bledo gleda i potom velikim cerekanjem dotičnog Kineza. A da očigledno uopšte ne razume šta se tu desilo, ni posle polovine veka.

:fdlan:

Као што сам већ рекао – не бавим се ни историјом ни филологијом професионално, већ се дуже време бавим другом сфером делатности. Али, наравно, то теби није важно јер је твоја област интересовања веома ограничена и углавном непоткрепљена озбиљним знањем.

Pogledajte prilog 1100070
У реду ово је тема Беч-Берлин вс Новоромантичари.
Објасни тезу "Не знамо како се Властимирова творевина звала али оно што знамо да је створена у Раса- Рашака"

Јербо си тражио да доказујем да није служећи се неким наводима Иване ван контекста.

Ако те је Славен наговорио да тролујеш намерно његов и твој проблем јер те покрива и крије као змија ноге.

Ово је тема овде Беч Берли представник тврди!
"Не знамо како се Властимирова творевина звала али оно што знамо да је створена у Раса- Рашака"

Нека докаже јер то припада овој теми! Беч Берлин поборник западне науке пласира ову тезу! Изволите!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back