Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.968
Ovo vrijeme (5-10 vijek) je dobrim razlogom nazvano "mracno doba", bas zbog toga sto je bilo prilicno manje istorijskih zapisa i izvora tada u odnosu na ostatak istorije.
S'obzirom na ovo, dodatni izvor (Franacki anali) vrijedi kao 5 izvora u bilo kojem drugom dobu.
Sto se tice veceg prisustva Bugara u tadasnjim izvorima, to je zbog prostog toga sto su bili ozbiljna prijetnja vizantijskom carstvu, i kao takvi prioritet na carigradski dvor. Srbi i Hrvati su i po Porfirogenitovom spisu bili mirni i vazalni prema Vizantiji, dakle koji bi bio razlog da neko osim istoricara da ih spominje?
Sto se tice povezivanja balkanskih i luzickih Srba, naveo sam gore jos jedan potencijalni dokaz, a da dodamo jos:
1. Mihailo Visevic, da je iz Luzice (Litsika)
2. Stariji ogranak, balkanskog i2a1b, sto je dominatniji (preko 40%) na teritoriji srpskih knezevina iz DAI, pojavljuje se u sjevernoj Ceskoj (na prostoru oko Luzickih gora).
3. Toponimi u Luzickoj Srbiji: Trjebin (Trebinje), Neletići (Neretva), Glomaci (Glamoc),
4. Prisustvo plemena Obodriti na zapadni Balkan, Obodriti na sjeveru su susjedi Luzickih Srba, sto ukazuje na mogucu zajednicku seobu.
5. Starinsko pleme Lužani na rijeci Zeti u Crnoj Gori, Erdeljanovic i Sobajic njih povezuju sa Luzicanima.
Ja nisam istupao kao advokat njihovog tumačenja, već samo predstavljao kako oni posmatraju na problematiku. Nije da ih ni ja najbolje razumem; u postmodernističko doba generalno meni se čini da su svi otišli malčice k vragu.
Ako me pitaš za moje mišljenje, istina je vrlo verovatno negde između stavova tih nihilista i porfirogenitologa Živkovićevog tipa. I slažem se sa tobom da će u budućnosti napredak genetičke genealogije - ali ne ovo što sada činimo, mapiranjem ljudi i pravljenjem modela na osnovu trenutnih haplogrupa muškog hromozoma, već sa razvojem i napretkom ozbiljne arheogenetičke genealogije - baciti novo svetlo...sledi vrlo interesantno doba koje će možda i značajno uticati na naše percepcije ranog srednjovekovlja. Čini mi se i da se i sve više i više naučnika otvara tome; problem su finansije jerbo je tako nešto izuzetno skupo, a i naravno malčice sreće da se adekvatno identifikuju odgovarajući očuvani (tj. neraspadnuti) DNK ostaci. To će, nadam se, baciti i neko novo svetlo na naša saznanja.
Poslednja izmena: