„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Иначе је невероватно да су Византинци оставили толико лоше изворе. Рецимо чињеница да мешају Србе и Хрвате, Србе и Трибале... Па шта су са другим народима који су им били даљи тек радили. То додуше говори о грчком нарцисизму. Давати превише значаја себи а мало другима није добро нити лепо.

А ко зна можда је то све и било измешано као ћушпајз!

Засигурно су се досељени Срби измешали са свим затеченим становништвом. На пример тим мешањем су и Хрвати почистили приморске градове од романске културе.

Ne mešaju ih uopšte toliko često. To čini samo jedan korpus izvora; Skilica-Kedrin, Zonara, možda Vrijenije i kasnije Mihailo Devolski. To je sve zaokruženi korpus izvora koji se zasniva na Skilici i njega prepisuje i samo nastavlja.

Nikada se pre to nije javilo u vizantijskim izvorima, a ni posle nije se ponovilo. Celo brkanje Hrvata i Srba, tj. tretiranje njihovih etnonima kao sinonime, vrlo je specifična pojava jednog malog korpusa izvora i jednog razdoblja u XII stoleću primarno, a posledica zapravo inovacije koju je ubacio jedan autor (bilo da je reč o Skilicinom anonimnom nastavljaču ili Jovanu Skilici lično). To se nije primilo tj. u romejskoj etnografiji i istoriografiji (a posebno ne i šire) uopšte nije zaživelo.

Ne mešaju ih uopšte toliko često. To čini samo jedan korpus izvora; Skilica-Kedrin, Zonara, možda Vrijenije i kasnije Mihailo Devolski. To je sve zaokruženi korpus izvora koji se zasniva na Skilici i njega prepisuje i samo nastavlja.

Nikada se pre to nije javilo u vizantijskim izvorima, a ni posle. Celo brkanje Hrvata i Srba, tj. tretiranja njihovih etnonima kao faktičke sinonime, vrlo je specifična pojava jednog malog korpusa izvora i jednog razdoblja u XII stoleću primarno, a posledica zapravo inovacije koju je ubacio jedan autor (bilo da je reč o Skilicinom anonimnom nastavljaču ili Jovanu Skilici lično).
Е добро онда кад си ми објаснио. Хвала ти. Али видиш како неко ко не жели да чује целу информацију може постати ово. Он је главни аутохтониста и њему верују многи људи. Можда нису свесни па ако ово виде схватиће.

Имаш ли неки лични или можда финансијски разлог што си у "крсташком" рату против тзв. деретићеваца?

Ово није уперено против тебе само је моје мишљење, мени се чини да се бориш против ветрењача. Алтернативна историја је у ширим народним масама у експанзији из године у годину и не видим да би то могло зауставити и окренути у супротном смеру. Тешко да тој бујици која шиба могу ишта хиљаду Радивоја Радића, Зорана Буљугића, Славена итд.

Tu se fundamentalno ne slažemo. Problem je u mlitavoj, neodgovornoj i autistično intelektualnoj eliti, koja je vođena isihastičkim monaškim zabludama i koja ne želi da malo svoje prste uprlja. Da je bilo organizovanog; planskog i sistematičnog pružanja otpora deretićevcima, uz podršku države (zvanično), ne u smislu da se proganjaju, već da se nacija informišu ljudi koliki su oni prevaranti.

Dakle, ako napraviš tonske zapise i fotografije izjava i onda pokažeš da osoba 1) laže, 2) laže, 3) laže, 4) laže....100) laže, razumni čovek koji to vidi, on nema razloga da veruje nekome ko je dokazani lažov, ma koliko bio skeptičan prema onome ko ovo tvrdi.

Fenomen deretićevštine javlja se kod krhkih, slabašnih nacija; ja bih napravo jednu andrijaševićevsku pozajmicu i kazao čak i nacija s greškom, i tada mora postojati i politička volja da se tome pruži otpor. I tako je to i učinjeno u Putinovoj Ruskoj federaciji. Ruski deretićevci su nicali kao pečurke u Jeljcinovoj Rusiji i te su stvari u jednom momentu pretendovale do te mere da se činilo da bi Rusija na jedan momenat počela da liči na današnju Srbiju. Tome se stalno na put kada je, uz blagoslov države, bila formirana Komisija za borbu protiv lažne nauke i falsifikta pri Ruskoj akademiji nauka i umetnosti. Tako neka inicijativa i u Srbiji je, posebno u ovo vreme u koje kao što i sam primećuješ bolest preti da postane tolko strašna da se nadamo da nećemo doći do metastaze punog formata, preko potrebna.

Tu se fundamentalno ne slažemo. Problem je u mlitavoj, neodgovornoj i autistično intelektualnoj eliti, koja je vođena isihastičkim monaškim zabludama i koja ne želi da malo svoje prste uprlja. Da je bilo organizovanog; planskog i sistematičnog pružanja otpora deretićevcima, uz podršku države (zvanično), ne u smislu da se proganjaju, već da se nacija informišu ljudi koliki su oni prevaranti.

Dakle, ako napraviš tonske zapise i fotografije izjava i onda pokažeš da osoba 1) laže, 2) laže, 3) laže, 4) laže....100) laže, razumni čovek koji to vidi, on nema razloga da veruje nekome ko je dokazani lažov, ma koliko bio skeptičan prema onome ko ovo tvrdi.

Fenomen deretićevštine javlja se kod krhkih, slabašnih nacija; ja bih napravo jednu andrijaševićevsku pozajmicu i kazao čak i nacija s greškom, i tada mora postojati i politička volja da se tome pruži otpor. I tako je to i učinjeno u Putinovoj Ruskoj federaciji. Ruski deretićevci su nicali kao pečurke u Jeljcinovoj Rusiji i te su stvari u jednom momentu pretendovale do te mere da se činilo da bi Rusija na jedan momenat počela da liči na današnju Srbiju. Tome se stalno na put kada je, uz blagoslov države, bila formirana Komisija za borbu protiv lažne nauke i falsifikta pri Ruskoj akademiji nauka i umetnosti. Tako neka inicijativa i u Srbiji je, posebno u ovo vreme u koje kao što i sam primećuješ bolest preti da postane tolko strašna da se nadamo da nećemo doći do metastaze punog formata, preko potrebna.
Nisu samo Srbi tome skloni.
Daleko vise u institucijama su dobacili okolni narodi koji su prakticno slicne teze prihvatili kao drzavnu istoriju, msm valjda je dovoljno primera okolo, npr crnogorski narod koji toboze nema nista sa Srbima itd..

Nisu samo Srbi tome skloni.
Daleko vise u institucijama su dobacili okolni narodi koji su prakticno slicne teze prihvatili kao drzavnu istoriju, msm valjda je dovoljno primera okolo, npr crnogorski narod koji toboze nema nista sa Srbima itd..

Ne slažem se.

Ovde ne govorimo o zalasku u pseudonaučne tendencije. Uopšte.

Ovde pričamo o vrlo specifično, deretićevskoj megalomaniji.

Ako mi pokažeš neke članke o Hervatoni, o hrvatskim međugalaktičkim imperatorima koji ratuju po Avganistanu protivu Kineza, koji su otkrili Ameriku prvi, kolonizovali Mesec u srednjem veku, o hrvatsko-japanskim jezičkim vezama, o starocrnogorskoj imperiji od pre 6000 godina u Sahari, o putešestvijama crnogorskih antičkih dinastia, o bošnjici u Lepenskom Viru i slično, onda bi bilo to što govoriš tačno.

Čak su i njihove dakle te alternativne televizije, na kojima razni Prksčini i bivši generali, mala maca za ove nebuloze. Jedno je reći da Crnogorci u jednom katunu nikada nisu bili Srbi, a drugo da Srbi nisu narod, već rasa (bela) kojoj pripadaju i Aleksandar Makedonski i Konstantin Veliki i Karlo Veliki i Fidel Kastro i Napoleon i Bizmark i Ivan Grozni i pričati o planetarnim imperijama pre 3 i više hiljada godina. Pokaži mi boginju "Crnogoronu" u antičkoj prošlosti.

Ne, tu dolazimo do zadatka dererićevaca. Njihova je misija da Srbi ispadnu kao bolestan narod, a njihovi susedi normalni. I tako i najgori iredentizam kod komšija može da prođe, ili da izgleda nešto manje strašno. Jerbo, svakom sa strane će izgledati normalnije da su Srbi u Crnoj Gori izmišljeni 1990-ih godina, nego da mu objasniš o srpskim kolonijama na Grenlandu. I u tom smislu, deretićevci savršeno obavljaju zadatak kao po porudžbini, maksimalne kompromitacije Srba kao naroda, te tako u najdirektnijem smislu rade i protiv srpskih nacionalnih interesa. Zato su možda i u pravu neki kad ih zovu udbašima; na samom Deretiću u najdirektnijem smislu oseća se onaj baš specifični udbaški smrad. Stavi se u noge bilo kojeg Rusa, Grka, Čeha, Italijana, Amerikanca, itd...i videćeš kakav je utisak.

Poslednja izmena:
Ne slažem se.

Ako mi pokažeš neke članke o Hervatoni, o hrvatskim međugalaktičkim imperatorima koji ratuju po Avganistanu protivu Kineza, koji su otkrili Ameriku prvi, kolonizovali Mesec u srednjem veku, o hrvatsko-japanskim jezičkim vezama, o starocrnogorskoj imperiji od pre 6000 godina u Sahari, o putešestvijama crnogorskih antičkih dinastia, o bošnjici u Lepenskom Viru i slično, onda bi bilo to što govoriš tačno.

Čak su i njihove dakle te alternativne televizije, na kojima razni Prksčini i bivši generali, mala maca za ove nebuloze. Jedno je reći da Crnogorci u jednom katunu nikada nisu bili Srbi, a drugo da Srbi nisu narod, već rasa (bela) kojoj pripadaju i Aleksandar Makedonski i Konstantin Veliki i Karlo Veliki i Fidel Kastro i Napoleon i Bizmark i Ivan Grozni i pričati o planetarnim imperijama pre 3 i više hiljada godina. Pokaži mi boginju "Crnogoronu" u antičkoj prošlosti.

Ne, tu dolazimo do zadatka dererićevaca. Njihova je misija da Srbi ispadnu kao bolestan narod, a njihovi susedi normalni. I tako i najgori iredentizam kod komšija može da prođe, ili da izgleda nešto manje strašno. Jerbo, svakom sa strane će izgledati normalnije da su Srbi u Crnoj Gori izmišljeni 1990-ih godina, nego da mu objasniš o srpskim kolonijama na Grenlandu. I u tom smislu, deretićevci savršeno obavljaju zadatak kao po porudžbini, maksimalne kompromitacije Srba kao naroda, te tako u najdirektnijem smislu rade i protiv srpskih nacionalnih interesa. Zato su možda i u pravu neki kad ih zovu udbašima; na samom Deretiću u najdirektnijem smislu oseća se onaj baš specifični udbaški smrad. Stavi se u noge bilo kojeg Rusa, Grka, Čeha, Italijana, Amerikanca, itd...i videćeš kakav je utisak.
Dobro, razumem šta želiš da kažeš.
I mene takođe to nervira.
Moja rekcija je uvek bila da su to gluposti ( Srbi sa Sirijusa itd), čak i neke istorijske teme su me nervirale jer valjda svaki normalan čovek prvo reši osnovne probleme sa kojima se sreće u komšiluku po pitanju nesporazuma kako bliže tako i dalje istorije.
Imali su i Bošnjaci teze da su gradili piramide i bili kontaktu sa vanzemaljcima, ali to opet nebi trebalo da opravdava sulude tvrdnje na bilo kojoj strani.

Dobro, razumem šta želiš da kažeš.
I mene takođe to nervira.
Moja rekcija je uvek bila da su to gluposti ( Srbi sa Sirijusa itd), čak i neke istorijske teme su me nervirale jer valjda svaki normalan čovek prvo reši osnovne probleme sa kojima se sreće u komšiluku po pitanju nesporazuma kako bliže tako i dalje istorije.
Imali su i Bošnjaci teze da su gradili piramide i bili kontaktu sa vanzemaljcima, ali to opet nebi trebalo da opravdava sulude tvrdnje na bilo kojoj strani.

Imali? Zašto imali?

Pa imaju i dalje.
Ma svakakvih ljudi ima u ovom ex yu prostoru
pa Albanci tvrde da je Ahil Albanac i za Kastra tvrde isto i za Makedonskog takođe.
Ima neki iz Hr koji tvrdi da su Hrvati imali najviše reinkarnacija od svih naroda, tu se sad i naučna fantastika upliće u ptiču :lol:
Kad je ovde falilo ludaka, nikad :D

Meni to nekad zna da bude smešno, ali u zadnje vreme mi je zapravo sve više muka. To ljudi nisu svesni sopstvene odgovornosti; ne shvataju posledice svojih reči i ne znaju šta oni rade ljudima. Iako je porediti naravno glupo, po mom mišljenju nema krupnije razlike od osnivanja koncentracionih logora po sopstvenoj zemlji i za fizičko istrebljenje ljudi, jerbo to što oni rade jeste sistematsko istrebljivanje naroda kao kulturne zajednice, odnosno njegovog intelektualnog nivoa.

Toliko otrova ima da mi bukvalno nije dobro vise kada vidim koliko se laže. I tu ne mislim na drugacije interpretacije, pa da ima nekih neslaganja; ono mi vidimo ovako, ovi onako. Nego se, bre, radi o najciscim lažima. Sedi neki covek, izmišlja i onda posle to priča naokolo.

Nedavno sam pominjao, bio je ovde primer jednog čoveka čije su ideje bile primljene o tome da jedan prevod sa turskog jezika glasi pogrešno. I to dospelo na Vikipediju. Pa onda i u neke stručne časopise. Svojevremeno je predstavljajući se kao doktor nauka održavao i jedan blog; i sa njega je dospelo u pojedine maturske, diplomske i dr. radove. Onda da ne pominjem još šta je sve povremeno bilo ili so koje mere je ovo došlo.

Ja kad vidim koliko se neke ideje tako šire, pomišljam sa se nalazimo u pravoj epohi misionara koji šire propovedi svoje i pokušavaju ljude da prekrste na neku novu religiju ili najblaže rečeno uclane u svoju sektu. I kad vidim do koje to mere ide i koliko se ljudi loži, jedino i koliko se najblaže rečeno truju mozgovi mladih ljudi, bukvalno ponekad dobijem ovu sliku u glavi XD

stranger-things-fire.gif

Pazi, ja sam pročitao skoro svako slovo od deretićevaca i pogledao sve što su pričali. Ne verujem da ima jednoga deretićevca koji ih bolje poznaje od mene. Niti uopšte čoveka na čitavom svetu, pa i među pokojnicima, koji ih poznaje kao ja. Reći da je to strašno je toliko blagi izraz, da zapravo ne postoje reči u srpskom jeziku kojim bi se moglo opisati. To je tolika hrestomatija laži, falsifikata, izmišljotina, manipulacija, iskrivljavanja činjenjica, da Gebelsova propaganda u nacističkoj Nemačkoj izgleda u komparaciji kao blaga šala. Mislim da treba ozbiljno porazmisliti o pozivanju Ginisovu knjige rekorda, jer nigde, apsolutno nigde, ne može se pronaći toliko nagomilanih i zgusnutih gluposti na jednu gomilu.

Ne kažem ja se te knjige treba spaliti, zabraniti i slično, naravno. Ali to je jedna neverovatna sramota što za početak to uopšte postoji, a kamo li što krasi tolike knjižare pod odeljkom "Istorija".

Poslednja izmena:

I naravno, gde ćeš boljeg dokaza da su Bošnjaci po svojoj kulturi u suštini poturčeni Srbi od Semira Osmanagića.

Poslednja izmena:
I naravno, gde ćeš boljeg dokaza da su Bošnjaci po svojoj kulturi u suštini poturčeni Srbi od Semira Osmanagića.
Znaš šta mene nervira, možda je malo of topic, ali msm da treba da se spomene.
Neke youtube stranice koje su nastale na ideji o širenju istine i pravih vrednosti ( to oni za sebe kažu), šire najgore sektašenje i sve samo ne zdravo gledanje i razmišljanje na svet.
Javljaju se razni Yogi letači, egzorcisti, mađioničari itd...Msm taj nivo licemerstva, nemam reči.

Znaš šta mene nervira, možda je malo of topic, ali msm da treba da se spomene.
Neke youtube stranice koje su nastale na ideji o širenju istine i pravih vrednosti ( to oni za sebe kažu), šire najgore sektašenje i sve samo ne zdravo gledanje i razmišljanje na svet.
Javljaju se razni Yogi letači, egzorcisti, mađioničari itd...Msm taj nivo licemerstva, nemam reči.

Ne, ne, jogi letači su bili devedesetih. Preobukli su se u transcendentalne meditante, kako se danas nazivaju. Samo još jedna sekta u nizu, naravno. Onaj Suad Kurtćehajić, koji redovno dolazi u Srbiju sasvim normalno i je dežurni pljuvač po Republici Srpskoj i zastupnik bošnjačke mitomanije, jedan je od glavnih njihovih zastupnika. Naravno, kada na red dođu TM bratja i sestre, onda se sve prašta i ovde je dobrodošao. Bez obzira na to što tvrdi da Srbe u BiH uvodi (i to socijalista) Vaso Pelagić.

Sve su to društvene boleštine koje treba da imaju svoje F u psihijatrijskoj kategorizaciji. I mislim da je dosta bilo i moje kultur-korektnosti; nema nikakvog opravdanja više za nju. Deretićevci su sekta; verska zajednica u pokušaju, ali među neregistrovanim. I tako ih i treba nazivati, uvek i redovno. Sve na ovoj temi do sada to je nepobitno dokazalo; oni ne veruju u dokaze, u dokazni postupak i čitava im se ideologija zasniva isključivo na dogmama; na nepobitnoj istini i lovu na veštice svakoga, tj. primeni pravih inkvizitorskih metoda (u stvari ne pravih, jer su uglavnom slučaj samo pasa koji laje, a ne ujeda) progona svakoga ko dirne u njihove Jedine Istine.

Učesnici zavere protiv mene (Onog kojeg nećemo imenovati) ovde pričaju sanja kontrolišem administraciju. Da imam ikakvog uticaja i da je po mome uređivanje foruma, sve bi ove teme išle na potforum koji je nekada postojao, Alternativne nauke. Ili Teorije zavere. Ovde im mesto nije. Ili eventualno, mogu na Religiju, gde bi možda bilo u najkorektnije (ako uvedu tamo potforum za sekte).

Poslednja izmena:
Lažeš.

Ne postoje dokazi koji govore da su Srbi živeli na Balkanu pre Iraklija. Lažeš ali mislim da si ti u stvari patološki lažov koji laže i sam sebe.
Прво ово је вређање потпуно без основа, ја сам био културан и ниоједну једину неистину нисам написао на овом форуму. ТО што ти имаш проблем сам са собом а овај форум дозвољава оваквим људима да испољавају своју мрачну страну.
Да постоје озбиљни докази и то твоје понашање неће нимало променити чињенице.

Прво ово је вређање потпуно без основа, ја сам био културан и ниоједну једину неистину нисам написао на овом форуму. ТО што ти имаш проблем сам са собом а овај форум дозвољава оваквим људима да испољавају своју мрачну страну.
Да постоје озбиљни докази и то твоје понашање неће нимало променити чињенице.
Imam dokaze da ti nisi u vinklu. Smešan si. Umislio si da si istoričar. 🤣

Ne slažem se.

Suze su mi krenule kada sam pročitao koliko si posvećen borbi protiv Deretićeve pseudonauke. Zaista dirljivo.

Međutim ne razumem zašto se boriš protiv moderne srpske nauke koja potencira srpski suštinu srednjevekovne bosanske države. Razmišljam ali nikako ne shvatam kakve veze ima moderna srpska nauka sa Deretićem?

Suze su mi krenule kada sam pročitao koliko si posvećen borbi protiv Deretićeve pseudonauke. Zaista dirljivo.

Međutim ne razumem zašto se boriš protiv moderne srpske nauke koja potencira srpski suštinu srednjevekovne bosanske države. Razmišljam ali nikako ne shvatam kakve veze ima moderna srpska nauka sa Deretićem?

Ma dosta bre više.

Ovde još jednom pokazuješ šta je suština tvoje aktivnosti, osim što radiš po agendi jednog čoveka koji te nahuškava i šalje, otkrivaš vrlo jasno svoje političko-nacionalno viđenje, pa pokušavaš da predstaviš ovo u domen nekakvih nacionalnih istoriografija.

To što si ti mene zamiškjao kao nekakvog predstavnika srpske istorijske nauke, to je samo još jedan u nizu tvojih suštinskih problema, u kojima projektuješ neke svoje premise i pretostavke na mene. To što si mene doživljavao kao nekakvog predstavnika srpske nauke, isključivo je posledica toga što ti konstantno juriš projekcije, radi etiketiranja ljudi i izbegavanja bilo kakve argumentove diskusije, odnosno prelazak na argumentum ad hominem, što je i jedino što znadeš. :kafa:

Mene boli dupe ko je koje nacionalnosti i šta se priča u kojoj sredini. Svoje stavove nikada nikome nisam prilagođavao, nikada se nisam dodvoravao nikome i svakako to neću ni početi. Mene interesuje samo istina i borba protiv vas, lažova. To je jedina, prava, moralna i ispravna borba kako ti kažeš. A radije bih i umro nego da se stavim na stranu lažova (ma kog pola, vere, boje kože, nacionalne pripadnosti, statusa, novca, seksualnog i političkog opredeljenja bili).
Slavene, zaleteo si se, ovo crveno nije tačno. Čak si i pismo i jezik prilagođavao istini za volju. Za Deretićevce ok ali nije baš sve kako kažeš u svom nekrologu...

Vrlo jednostavno. Pisao si drugim dijalektom srpskog jezika nekad davno. U međuvremenu si prešao na ekavicu, znači da si se prilagođavao iako ja ne znam iz kog razloga...

Objašanjavao sam ovo toliko puta da mi je više muka. Ali, hajde; vidim neki novi i mali nalog; zauzeću dobru volju i pretpostaviti da nisi ničiji klon, iako ti je nlog otvoren ove godine i imaš samo 38 objava, tako da baš najizvesnije kako ti tako nešto može biti poznato.

Iz razloga što mi je dopizdilo. Ijekavica je toliko nestandardizovana, da se to ni ne primeti sve do pismenog formata. Toliko ima razlika u dijlektima; pa i ne smao to, nego dubleta koji su npr. i u novoštokavskom istočnohercegovačkom prisutni...da je za ne poverovati. Sećam se da sam više puta zastajkivao, razmišljajući kako da (najispravnije, da bude u skladu sa pravopisnim normama) nešto napišem. A onda kada primetim da se refleks jata i razlikuje tj. da sam negde koristio polujekavicu, itd...smučilo mi se ne samo konsultovanje pravopisa, nego i činjenica koliko se i u najnovijim pravopisnim izdanjima čak ostavljaju i pojedini dubleti.

Postoji jedan dobar razlog zašto se jednostavno Vukove ideje po pitanju izgovora nisu primile, kao i zašto je i Ante Starčević npr., pa i pojedini Hrvati čak sličnog formata, pisali ekavicom. Jednostavnija je i jezično, u prostom značenju, superiornija. I dalje pišem ijekavicom kad se šalim, i smatram da poeziju treba pisati ijekavicom (sočnija je, jednostavno, ljepša od ekavice, za književne potrebe) ali u argumentaciji se treba koristiti ekavica. Dosledna je, razumljiva, sistematična i u prostom jezikoslovnom smislu, superiornija za ove svrhe u kojima i treba da se koristi na području za debatu.

Tako da, ako si mislio da sam se ikome prilagođavao, grdno se varaš. Ja posmatram sve iz jezika; iz gramatičnih i pravopisnih predloga, bez obzira na to odakle dolazi, ako je u svrsi unapređenja jezika, njegove prodornosti, jasnoće, pa i ako je nešto logično. Vrlo rado bih usvojio neke kroatizme ili nešto što se percipira kao kroatizam, ako postoje logična i konzistentna obrazloženja. Npr. vrlo ćeš retko čuti na ovom forumu da neko kaže da je neko u krivu; naravno da ćeš od mene čuti, jer ako je neko u pravu, onda mora postojati i to. Pre par godina sam uveo vrlo sistematično reč stoleće u svrsi vrlo eksplicitne računice od tačno 100 godina, za razliku od veka koji primenjujem i u neformalnom kontekstu (srednji vek, životni vek, vek renesanse), te tako razgraničio te pojmove. Na ovom forumu vrlo se retko koristi i infinitivska forma (tj. šta bi bilo dobro uraditi umesto šta bi bilo dobro da se uradi) ali, posebno u zadnje vreme, od mene ćeš je čuti redovno. Na ovom forumu reltivno retko se koristi i reč obletnica, npr.

Sve ja to koristim, bez dodvoravanja ikome, pa me još i mnoge neznalice tamo na ptf Politici proglašavaju ustašom, rimokatolikom, Hrvatom, itd...onaj kapetanmark kaže da sused nije srpska reč. A sem kad mi se greškom desi (slučajno, ili pod uticajem nečega što sam pročitao), neće me niko naterati da upotrebljavama reč komšija. Ne zameram ja drugima koji je koriste, niti ih zaebavam (sem kad su bezobrazni, naravno) da to progovaraju Turci u njima, ali za mene nema u jeziku mesta za taj turcizam kada postoji jedna sasvim adekvatna domaća reč; jedna koja u širem kontekstu je opstala (niko ne kaže dobrokomšijski odnosi, već isključivo dobrosusedni) već je samo osnovna imenička forma ustupila mesto jednoj turskoj reči. Neki komentarišu i da je jezik koji pišem malčice i čudan, zbog svega toga.

Sve su to stvari kojih tu ne bi bilo da si ti u pravu; da me boli dupe što neznalice to krste kako žele. I da sam želeo ikome da se prilagođavam, tako bih to činio i u drugim jezičkim pitanjima, a ne samo na pitanju sfere kao što je reflekt jata; zapravo značajno relevantnijim i krupnijim. A bole me dupence. :kafa: Prelazak na ekavicu, ustvari 'ajde, jeste prilagođavanje, ali nečemu, a ne nekome. Iliti, univerzalnim principa jezika kao sredstva komunikacije, a ne šta ko misli o tome što ovde piše (neka misli šta god ko hoće).

Objašanjavao sam ovo toliko puta da mi je više muka. Ali, hajde; vidim neki novi i mali nalog; zauzeću dobru volju i pretpostaviti da nisi ničiji klon, iako ti je nlog otvoren ove godine i imaš samo 38 objava, tako da baš najizvesnije kako ti tako nešto može biti poznato.

Iz razloga što mi je dopizdilo. Ijekavica je toliko nestandardizovana, da se to ni ne primeti sve do pismenog formata. Toliko ima razlika u dijlektima; pa i ne smao to, nego dubleta koji su npr. i u novoštokavskom istočnohercegovačkom prisutni...da je za ne poverovati. Sećam se da sam više puta zastajkivao, razmišljajući kako da (najispravnije, da bude u skladu sa pravopisnim normama) nešto napišem. A onda kada primetim da se refleks jata i razlikuje tj. da sam negde koristio polujekavicu, itd...smučilo mi se ne samo konsultovanje pravopisa, nego i činjenica koliko se i u najnovijim pravopisnim izdanjima čak ostavljaju i pojedini dubleti.

Postoji jedan dobar razlog zašto se jednostavno Vukove ideje po pitanju izgovora nisu primile, kao i zašto je i Ante Starčević npr., pa i pojedini Hrvati čak sličnog formata, pisali ekavicom. Jednostavnija je i jezično, u prostom značenju, superiornija. I dalje pišem ijekavicom kad se šalim, i smatram da poeziju treba pisati ijekavicom (sočnija je, jednostavno, ljepša od ekavice, za književne potrebe) ali u argumentaciji se treba koristiti ekavica. Dosledna je, razumljiva, sistematična i u prostom jezikoslovnom smislu, superiornija za ove svrhe u kojima i treba da se koristi na području za debatu.

Tako da, ako si mislio da sam se ikome prilagođavao, grdno se varaš. Ja posmatram sve iz jezika; iz gramatičnih i pravopisnih predloga, bez obzira na to odakle dolazi, ako je u svrsi unapređenja jezika, njegove prodornosti, jasnoće, pa i ako je nešto logično. Vrlo rado bih usvojio neke kroatizme ili nešto što se percipira kao kroatizam, ako postoje logična i konzistentna obrazloženja. Npr. vrlo ćeš retko čuti na ovom forumu da neko kaže da je neko u krivu; naravno da ćeš od mene čuti, jer ako je neko u pravu, onda mora postojati i to. Pre par godina sam uveo vrlo sistematično reč stoleće u svrsi vrlo eksplicitne računice od tačno 100 godina, za razliku od veka koji primenjujem i u neformalnom kontekstu (srednji vek, životni vek, vek renesanse), te tako razgraničio te pojmove. Na ovom forumu vrlo se retko koristi i infinitivska forma (tj. šta bi bilo dobro uraditi umesto šta bi bilo dobro da se uradi) ali, posebno u zadnje vreme, od mene ćeš je čuti redovno. Na ovom forumu reltivno retko se koristi i reč obletnica, npr.

Sve ja to koristim, bez dodvoravanja ikome, pa me još i mnoge neznalice tamo na ptf Politici proglašavaju ustašom, rimokatolikom, Hrvatom, itd...onaj kapetanmark kaže da sused nije srpska reč. A sem kad mi se greškom desi (slučajno, ili pod uticajem nečega što sam pročitao), neće me niko naterati da upotrebljavama reč komšija. Ne zameram ja drugima koji je koriste, niti ih zaebavam (sem kad su bezobrazni, naravno) da to progovaraju Turci u njima, ali za mene nema u jeziku mesta za taj turcizam kada postoji jedna sasvim adekvatna domaća reč; jedna koja u širem kontekstu je opstala (niko ne kaže dobrokomšijski odnosi, već isključivo dobrosusedni) već je samo osnovna imenička forma ustupila mesto jednoj turskoj reči. Neki komentarišu i da je jezik koji pišem malčice i čudan, zbog svega toga.

Sve su to stvari kojih tu ne bi bilo da si ti u pravu; da me boli dupe što neznalice to krste kako žele. I da sam želeo ikome da se prilagođavam, tako bih to činio i u drugim jezičkim pitanjima, a ne samo na pitanju sfere kao što je reflekt jata; zapravo značajno relevantnijim i krupnijim. A bole me dupence. :kafa: Prelazak na ekavicu, ustvari 'ajde, jeste prilagođavanje, ali nečemu, a ne nekome. Iliti, univerzalnim principa jezika kao sredstva komunikacije, a ne šta ko misli o tome što ovde piše (neka misli šta god ko hoće).
Stvarno, nije lako govoriti jekavicu a pisati ekavicu, a ponekad pisati i jekavicu.
Multitalentovan jesi, nije sporno.

Poslednja izmena od moderatora:

Sve su to stvari kojih tu ne bi bilo da si ti u pravu; da me boli dupe što neznalice to krste kako žele. I da sam želeo ikome da se prilagođavam, tako bih to činio i u drugim jezičkim pitanjima, a ne samo na pitanju sfere kao što je reflekt jata; zapravo značajno relevantnijim i krupnijim. A bole me dupence. :kafa:
Nisam ja ovde nikakav novi član, na forumu sam od 2003 godine. Jedan profil sam nešto zabrljao a drugi su mi hakovali. Čim menjaš način pisanja apsolutno se prilagođavaš. Kad počneš da se pravdaš kao u ovoj temi znači da te svrbe nečiji komentari. Kad pišeš o sebi opravdanja znači da su dozvoljeni i ad hominem napadi na tebe. Postao si kontroverzan i počeo da brljaviš, ne prezireš nikog a onda posle 5 minuta MRZIŠ deretićevce. Kako te ne nerviraju politikanti kao Doris T i Jarac blizanac koji svoje bolesne zaključke iznose kao neko autoritativno mišljenje? Postavljaj izvore, komentariši jer to dobro radiš. Politika i odbrana svog lika ti ne ide baš najbolje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back