NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Dakle Anti su bili patke u stvari?Ko tvrdi da je Anto slovensko ime?!?
Ideš mi na nerve koliko imam transfer blama kad čitam tvoje umovanje.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dakle Anti su bili patke u stvari?Ko tvrdi da je Anto slovensko ime?!?
Па, не кажем да није стручњак, добар је у топонимима и теоријама језичког контакта и синергије, хронологије и историје - али није лингвиста-теоретичар. Какве везе Достојевски и Толстој имају са класичном лингвистиком?
Pozdravi @Tandoori Masala ovo nije kviz poznatih imena i ličnosti iz nauke nije KVIZ!
Nisi ni jednom rečenicom rekao šta ti ljudi govore i tvrde!?
Što se tiče ove Lomine priče , Županičeve , delimično Tibor Živković začetnik te ideje je Rus Sulimirski.
Ne vidim poentu da se gađamo imenima bez ikakvog sadržaja.
Podseća na prijemni na test opšte kulture
Dobro šta tvrdi vezano za srpskohrvatski?
Ти више сам не знаш шта пишеш.Ko tvrdi da je Anto slovensko ime?!?
Anto je hipokoristik od Antonije.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Антоније_Велики
PS.Možda je Šarić u pravu kad kaže da je u pitanju naše ime:
Пази сад - као лингвиста кажем - лужичкосрбски нема много везе са јужнословенским - два језика који су се потпуно независно развили - питања?Dobro šta tvrdi vezano za srpskohrvatski?
Pojasnio sam ti šta Loma tvrdi za lužičkosrpski!
Da li navedeni autori tvrde da lužičkosrpski nema nikakve veze sa istočnoslovenskim jezicima?
Isti Miloš S Milojević je završio studije u Rusiji kao ti i učio od Rusa pa se nije proslavio ne vidim da ga bešto velečaš kao ruskog studentsa.
Treći put jasno i glasno Loma tvrdi da se lužičkosrpski jezik razvio sa nekim specifičnostima koje imaju istočnoslovenski jezici nemaju ih zapadnoslovenski jezici.Пази сад - као лингвиста кажем - лужичкосрбски нема много везе са јужнословенским - два језика који су се потпуно независно развили - питања?
Можеш ли приложити Ломин цитат?Treći put jasno i glasno Loma tvrdi da se lužičkosrpski jezik razvio sa nekim specifičnostima koje imaju istočnoslovenski jezici nemaju ih zapadnoslovenski jezici.
Susedni jezici koji su mi bliski češki i poljski ne poseduju te specifičnosti koje poseduje lučičkosrpski i istočnoslovenski jezici iako su mu češki i poljski bliski.
To je moguće ali sam ga spomenuo samo u kontekstu toga da univerzitet u Rusiji i ruski autori ne znače ništa ako neko hoće da piše nešto svoje možda i netsčno i da se poziva na to da je čitao ruske autore i završio univerzitet u RudijiA pazi, koliko sam pročitao, svršio je samo jedan deo studija. Napustio je tj. vratio se kući pre kraja. Tako bar tvrdi Ljubinko Radenković i još nekolicina stručnjaka.
Ne mogu jer koristim mobilni telefon to imaš u knjizi o poreklu Srba , mislim da je kraća studija u pitanju možda ne i knjiga.Можеш ли приложити Ломин цитат?
Зју, чему овакав тон? Само сам питао за цитат да бих разумео о чему се уопште ради.Ne mogu jer koristim mobilni telefon to imaš u knjizi o poreklu Srba , mislim da je kraća studija u pitanju možda ne i knjiga.
Ne razumem zašto uopšte tontražiš od mene ako meni nisi naveo nikog ko tvrdi suprotno!
Treći put jasno i glasno Loma tvrdi da se lužičkosrpski jezik razvio sa nekim specifičnostima koje imaju istočnoslovenski jezici nemaju ih zapadnoslovenski jezici.
Susedni jezici koji su mi bliski češki i poljski ne poseduju te specifičnosti koje poseduje lučičkosrpski i istočnoslovenski jezici iako su mu češki i poljski bliski.
Pitanje je da li ti autori tvrde da Loma nije u pravu što tvrdi da lužičkosrpski deli neke sličnosti sa istočnoslovenskim jezicima?
Od srpskohrvatskog sam se ogradio i već napomenuo u oredhodnim postovima da nema veze sa ovom pročom!
Ali dakako ima utoliko što severni i južni Srbe dele poreklo u prapistojbini.
Ako je DAI tačan da su jož južni Srbi došli da severa onda ima još više veze.
Razume se da da vodimo svi poreklo od svojih pra pra pra čukun bana i deda!
Дакле, сад си прво споменуо српски и неки северно-српски, а сада идеш на лужичкосрпски. Јеси ли разумел да је разлика велика?Međutim Aleksandar Loma tvrdi da su promene u srpskom i severno srpskom jeziku nastajale po pravilima po kojima su se menjali istočnoslovenski jezici.
A izvini mislio sam da je @Boris T pazi palim laptop i tražim ako nsđem očekujem piće!Можеш ли приложити Ломин цитат?
Mašip poentu lužički Srbi su ostatak severnih Srba isto kao pto će neko jako retko reći južni Srbi već pre Balkanski.Дакле, сад си прво споменуо српски и неки северно-српски, а сада идеш на лужичкосрпски. Јеси ли разумел да је разлика велика?
Фер инаф.A izvini mislio sam da je @Boris T pazi palim laptop i tražim ako nsđem očekujem piće!
Zju, odgovori na pitanje: Ko tvrdi da je Anto slovensko ime? Šarić?Ти више сам не знаш шта пишеш.
Фер инаф.
Си мислио на овакво нешто?
Ho с друге стране, видели смо, најновија истраживања лужичкосрпских дијалеката износе на видело њихов композитни карактер, у том смислу што поред преовлађујућих западнословенских црга издвајају једну источну или југоисточну компоненту, која мора бити веома стара јер није могла настати у контакту са околним чешким, пољским и полапским говорима. Карактеристично je, на пример, да вероватно најстарија словенска изоглоса, упрошћење група tl/dl на истоку и југу и њихово чување на западу, противно географској логици, пресеца лужичко подручје као најзападнију од свих словенских области. Штавише, вероватни континуитет Cervetii = *Čьrvitji > Čьrvišti (забележено Ciervisti и сл.) претпоставља гласовни развој групе тј какав налазимо само у источнојужнословенском и каквом нема трага у доцнијим словенским дијалектима овог подручја. (Југо)источна компонента лужичкосрпског у потпуном западнословенском окружју тумачи се раном миграцијом неког словенског племена на запад у дијалекатски различиту средину.
https://petrovgrad.org/istorija-srp/академик-александар-лома-serboi-cervetii-zeruiani-с/
Али шта су ти северни Срби, какав остатак, какви Лужички Срби? Не читај Лома више - приписујеш му ствари које није рекао -lužički Srbi su ostatak severnih Srba
Али шта су ти северни Срби, какав остатак, какви Лужички Срби? Не читај Лома више - приписујеш му ствари које није рекао -
Па, овде сам писао о Лужичким Србима пре два месеца - колико год да напишем, глупости се и даље причају - цитирао сам чешке историчаре - и алтернативне и традиционалне - и сви (понављам сви) негирају да је Лужички народ неки "североисточне Срби" - Лужички Срби су Полапски и (Позалски) cловени - након 16. века озбиљно германизовани.Mašip poentu lužički Srbi su ostatak severnih Srba isto kao pto će neko
Да пробам појаснити, Лома ту говори о промени *tj > št, уместо западнословенске *tj > c, у само једној речи. То је источнојужнословенска (бугарска и македонска) а не источнословенска црта (Источни Словени ту имају *tj > č). Других примера промене *tj > št нема у лужичкосрпским нити у другим западнословенским језицима, те онај један пример тумачи "раном миграцијом неког словенског племена на запад у дијалекатски различиту средину."To je to!![]()
Uzgred, i u čakavici se javlja zapadnoslovensko ca, mesto šća/ća. (To je ono što te Slaven pitao za mišljenje pa nisi znao.)Да пробам појаснити, Лома ту говори о промени *tj > št, уместо западнословенске *tj > c, у само једној речи. То је источнојужнословенска (бугарска и македонска) а не источнословенска црта (Источни Словени ту имају *tj > č). Других примера промене *tj > št нема у лужичкосрпским нити у другим западнословенским језицима, те онај један пример тумачи "раном миграцијом неког словенског племена на запад у дијалекатски различиту средину."
Узгред, у штокавици свему томе одговара *tj > ć.
Nejasan si. Kakvo zapadnoslovensko ca, kakvo šća?Uzgred, i u čakavici se javlja zapadnoslovensko ca, mesto šća/ća. (To je ono što te Slaven pitao za mišljenje pa nisi znao.)