„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitajući Relju Novakovića iz 1977.godine čovek može na tom primeru shvatiti šta bečka škola načini od istoričara. Reljin Komentar na Halkokondila u njegovoj knjizi Odakle su Srbi došli na Balkan:

Халкокондил у више махова спомиње Илире, али никако није могао да разреши њихов однос са Словенима. Он је морао знати да су Илири стари становници Балкана, но будући да су Словени приликом доласка на Балканско полуострво населили некадашње илирске области, Халкокондил једноставно и Словене зове Илирима.

Upravo to redovno gledamo kod dežurnog naučnika na forumu, pogrešnu interpretaciju izvora. Relja je potpuno pogrešno interpretirao Halkokondila, jer zaboga svi znaju da su se Sloveni doselili na Balkan. Srećom kod Relje je razum pobedio, kontinualnim istraživanjem i radom značajno se približio istini i pobedio školstvom ugrađene mu predrasude i komplekse. Bravo Relja :ok:

Čitajući Relju Novakovića iz 1977.godine čovek može na tom primeru shvatiti šta bečka škola načini od istoričara. Reljin Komentar na Halkokondila u njegovoj knjizi Odakle su Srbi došli na Balkan:

Халкокондил у више махова спомиње Илире, али никако није могао да разреши њихов однос са Словенима. Он је морао знати да су Илири стари становници Балкана, но будући да су Словени приликом доласка на Балканско полуострво населили некадашње илирске области, Халкокондил једноставно и Словене зове Илирима.

Upravo to redovno gledamo kod dežurnog naučnika na forumu, pogrešnu interpretaciju izvora. Relja je potpuno pogrešno interpretirao Halkokondila, jer zaboga svi znaju da su se Sloveni doselili na Balkan. Srećom kod Relje je razum pobedio, kontinualnim istraživanjem i radom značajno se približio istini i pobedio školstvom ugrađene mu predrasude i komplekse. Bravo Relja :ok:

Šta sam pogrešno interpretirao?

IMG_20210721_193041.jpg

Neko je pominjao Sargica, pa evo sta episkop krusevacki...

наћи ће дебили који прате канал СрбијаГлобал неки начин да оправдају Шаргића, јер јбг, само глуп, наиван и дебилан човек може да прати тај небулозни канал те шарлатанчине и преваранта

shargu.jpg

Vezano za ovo mislim da je stav istoričara podeljen. Neki kažu Anti, a drugi Bugari.
Kad me već podsetiste... Zašto se moj čukundeda zvao Anto? Zašto mnogi srbi imaju prezime Antić?
Da li je nekom bilo dosadno pa je odlučio da tadašnoj deci daje egzotična imena (npr. kao što je sad sramota roditelje da deci daju imena Krsto ili Risto (iako imamo i Krstiće i Ristiće) pa im daju imena Kristijan) ili naši preci nisu toliko brinuli da li će ih neko optužiti da su seljaci i da nisu IN ili Cool, pa su svojoj deci dali ime npr Anto ili prezimena Antić? Ne verujem da su ti anti činili neko zlo, jer da jesu ne bi se zvali po njima. Neka bliskost, srodnost je postojala. Odakle to, može li mi neko objasniti jer ja zaista ne znam (ali mi dozvolite da amaterski razmišljam).

Kad me već podsetiste... Zašto se moj čukundeda zvao Anto? Zašto mnogi srbi imaju prezime Antić?
Da li je nekom bilo dosadno pa je odlučio da tadašnoj deci daje egzotična imena (npr. kao što je sad sramota roditelje da deci daju imena Krsto ili Risto (iako imamo i Krstiće i Ristiće) pa im daju imena Kristijan) ili naši preci nisu toliko brinuli da li će ih neko optužiti da su seljaci i da nisu IN ili Cool, pa su svojoj deci dali ime npr Anto ili prezimena Antić? Ne verujem da su ti anti činili neko zlo, jer da jesu ne bi se zvali po njima. Neka bliskost, srodnost je postojala. Odakle to, može li mi neko objasniti jer ja zaista ne znam (ali mi dozvolite da amaterski razmišljam).
Па, многа имена су латинског или грчког порекла ... етимологија личних имена не говори увек о пореклу особе, а још мање о народу.

Anto je hipokoristik od Antonije. :)

https://sr.wikipedia.org/wiki/Антоније_Велики

PS. :think: Možda je Šarić u pravu kad kaže da je u pitanju naše ime:

According to some sources, the name Anthony means “priceless one” or “highly praiseworthy,” but others contend that its original meaning is unknown. ... Anthony of Padua, also made the name famous. Origin: The name Anthony comes from the Roman family name Antonius.

Origin: The name Anthony comes from the Roman family name Antonius. Its meaning is debated, though some say it means “priceless one” or “highly praiseworthy.”

Name Variations​

Anthony has almost too many variations to count! It’s represented in numerous cultures, with examples including:
  • Anakoni (Hawaiian)
  • Andon (Macedonian)
  • Antanas (Lithuanian)
  • Antal (Hungarian)
  • Antek (Polish)
  • Anthon (Danish)
  • Antin (Ukrainian)
  • Antoine (French)
  • Antonijs (Latvian)
  • Antonio (Spanish, Italian)
  • Antônio (Portuguese)
  • Tone (Slovenian)
  • Toni (Swahili)

Па, многа имена су латинског или грчког порекла ... етимологија личних имена не говори увек о пореклу особе, а још мање о народу.
A to ne priznajem. Izvini. Ti "mladi narodi" koje spominješ (gledano istorijski) su nastali na hibridima drugih naroda. Nešto uđe kod njih iz drugih kultura, pa onda kada sledeći to preuzmu ispada da je "made in" njihovo. Cvrc, ne! To ne prihvatam. To rade englezi. Svaka izvedenica im ima osnov u "starogrčkom". Kao da je prvi čovek koji je nastao na planeti rođen kao starogrk i da su oni tvorci svega ovozemaljskog. Molim vas za drugi odgovor.

"...етимологија личних имена не говори увек о пореклу особе, а још мање о народу."
Slažem se da "ne govori uvek", ali to sa druge strane ne znači DA NE GOVORI EKSPLICITNO NIKAD, što znači da NEKAD IPAK govori. Zašto se ljudi prezivaju Hrvatinić, Bugarin Grk ili Vlah a srbi su? Ima i drugih očiglednijih primera, ali da ne širim sad...

Poslednja izmena:
A to ne priznajem. Izvini. Ti "mladi narodi" koje spominješ (gledano istorijski) su nastali na hibridima drugih naroda. Nešto uđe kod njih iz drugih kultura, pa onda kada sledeći to preuzmu ispada da je "made in" njihovo. Cvrc, ne! To ne prihvatam. To rade englezi. Svaka izvedenica im ima osnov u "starogrčkom". Kao da je prvi čovek koji je nastao na planeti rođen kao starogrk i da su oni tvorci svega ovozemaljskog. Molim vas za drugi odgovor.

"...етимологија личних имена не говори увек о пореклу особе, а још мање о народу."
Slažem se da "ne govori uvek", ali to sa druge strane ne znači DA NE GOVORI EKSPLICITNO NIKAD, što znači da NEKAD IPAK govori. Zašto se ljudi prezivaju Hrvatinić, Bugarin Grk ili Vlah a srbi su? Ima i drugih očiglednijih primera, ali da ne širim sad...
Слажем се, али говорим о личним именима. Презиме може садржати етноним који сугерише порекло, али још увек није гаранција - још мање данас

Anto je skraćeno izvedeno ime od Antonije. Nije ni u kakvom smislu bilo egzotično, tada; to projektuješ današnju situaciju.

Ne postoji nikakav razlog da se pretpostavi da to ime ima veze sa Antima.

Некад није лоше бацити поглед у српску википедију (овдје) да из прве руке добијемо које је поријекло имена Антоније, скраћено Анто
Антоније је српски облик мушког имена, које потиче из латинске речи "Antonius“, која је опет изведена из грчког и значи "спреман за борбу, такмичење“. Према другом тумачењу, ово је женско име такође латинског порекла, а значи „узвишена“. Постоји и верзија да потиче од грчке речи "антос“ (ανθος), што значи „цвет“, јер се сматра сродним енглеском имену Anthony
Име се налази у Црквеном календару Српске православне цркве.
Чисто да не нагађамо како нам шта на памет падне.

Gospode bože, niti je to homonim, jerbo nisu iste reči, niti homonim znači da se radi o istom pojmu. :dash:
Opet laži i podvale. Ko je rekao da homonim znači da se radi o istom pojmu? Niko. To si utripovao.

Uzmimo primer glagol pušiti i pušiti se. To takođe nisu potpuni homonimi, ali je prvi nastao od drugog po srodnom, ali ne i istom zančenju.

Takođe kad kažem da su homonimi mislim na to da su u jednom momentu istorijskog razvoja, kada je i moglo doći do usvajanja to i bili. Tako da je tvoja opaska kako ne postoji nikakav razlog da se dva pojma povežu - odbačena kao logički felerično zaključivanje i kao zaključivanje bez dovoljno informacija.

Opet laži i podvale. Ko je rekao da homonim znači da se radi o istom pojmu? Niko. To si utripovao.

Uzmimo primer glagol pušiti i pušiti se. To takođe nisu potpuni homonimi, ali je prvi nastao od drugog po srodnom, ali ne i istom zančenju.

Takođe kad kažem da su homonimi mislim na to da su u jednom momentu istorijskog razvoja, kada je i moglo doći do usvajanja to i bili. Tako da je tvoja opaska kako ne postoji nikakav razlog da se dva pojma povežu - odbačena kao logički felerično zaključivanje i kao zaključivanje bez dovoljno informacija.

Objasni značenje nešto je homonim, pa se mora uzeti realna mogućnost da se radi o istom pojmu.

Objasni značenje nešto je homonim, pa se mora uzeti realna mogućnost da se radi o istom pojmu.
"Molim te" bi bilo na mestu, ali - veoma rado. Pogledaj neki rečnik. U njemu postoji stotine pojmova sa oznakom 1 i 2 ili broj ide do tri ili više. Radi se o različitim značenjima iste reči (homonima) koje su u istoriji te reči gotovo uvek počele kao jedan pojam.

Npr. miš1 i miš2 ili pauk1, pauk2, pauk3 itd.

Pravo pitanje je, otkud Hrvatima ime Ivan, kad je to karakteristično pravoslavna varijanta imena koje se na latinskom piše Johanes, a na grčkom Iwanis, odakle direktno ide Ivan

Svi katolički Sloveni ovo ime imaju u varijanti Jan, Janez, Januš, Janek, Johan. A jedino ga Bugari, Ukrajinci, Belorusi, Rusi zovu Ivan... Još Srbi uzeli da preferiraju varijantu Jovan, jer je Ivan "hrvatsko"?

Pravo pitanje je, otkud Hrvatima ime Ivan, kad je to karakteristično pravoslavna varijanta imena koje se na latinskom piše Johanes, a na grčkom Iwanis, odakle direktno ide Ivan
Kako to misliš da je na grčkom "Iwanis"?!? Valjda je ovo "W" omega a ne "v". :roll:

Taj odnos samoglasnika I-O-A stvara hijatus između O i A koji se popunjava sa V (Jovan). Ivan nastaje ispadanjem O odnosno njegovom asimilacijom sa A i popunjavanjem hijatusa sa V u obliku IAN. JAN pak nastaje skraćivanjem dužine akcenata početnog sloga. Itd.

Svi katolički Sloveni ovo ime imaju u varijanti Jan, Janez, Januš, Janek, Johan. A jedino ga Bugari, Ukrajinci, Belorusi, Rusi zovu Ivan... Još Srbi uzeli da preferiraju varijantu Jovan, jer je Ivan "hrvatsko"?
Latinska varijanta " Ioann-Ioanne-Ioannem-Ioannes-Ioannis..."

Ima i ovo:
Ioann is a Russian form of John. The name John is an English name and is derived from the Hebrew name 'Yochannan', which is derived from the two words, 'Yahweh', which means 'God', and 'Channan', which means 'favored

koje su u istoriji te reči gotovo uvek počele kao jedan pojam.
Како речи које се разликују по значењу, али исте по звуку могу имати исти појам?
Односно, радио и радио на српском су у почетку имали један појам? или Left на енглеском?
То је тешка аберација.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back