„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Суштина ни једна историја народа не почиње од 7. века дошли чобани дносно ратари срушили антику и повели Рим у средњи век.
Ни Британска историја не почиње дошли Јути , Ангки Саси и насташе Енглези а Стонхенџ ни сва баштина острва нема никакве везе са њима.
Овај приступ нашој историји је направљен из колонијалних аспирација , свака историја европских земаља почиње са историјом тих географских простора а идентитет народа као микс хибридна култура народа које су затекли и народа који су притекли ЕНДЕ.

Овако као код нас не почиње нити једна историја нити се историчари споре шта је било са Францима пре 5. века или да ли су Моровинзи , Маркомани , Наркомани , Келти , Германи већ лењи брадати франачки краљеви.

Суштина ни једна историја народа не почиње од 7. века дошли чобани дносно ратари срушили антику и повели Рим у средњи век.
Ни Британска историја не почиње дошли Јути , Ангки Саси и насташе Енглези а Стонхенџ ни сва баштина острва нема никакве везе са њима.
Овај приступ нашој историји је направљен из колонијалних аспирација , свака историја европских земаља почиње са историјом тих географских простора а идентитет народа као микс хибридна култура народа које су затекли и народа који су притекли ЕНДЕ.

Овако као код нас не почиње нити једна историја нити се историчари споре шта је било са Францима пре 5. века или да ли су Моровинзи , Маркомани , Наркомани , Келти , Германи већ лењи брадати франачки краљеви.

Što se tiče toga, da, u pravu si; to se vidi u tome kad je HanibalBarka666 izrazio mišljenje potpuno suprotno mojemu, kad samu mu ja skrenuo pažnju da SKZ-ina ISN ne kreće od stoleća sedmog. Da bude stvar još gora, Mrkalj se tu sa njim složio i pripisao to nekakvim hrvatskim uticajima kod mene (ali nije kao da nismo svi vrlo dobro razumeli da je to bilo samo da se ne bi sa mnom slagao, te da bi pravio pokušaje suptilnih provokacija na temu prebrojavanja krvnih zrnaca :mrgreen:).

Suština je u tome da ovde ima previše sujete; ja bih rekao i u dominantnim razmerama. Sujeta je prodrla u sve pore; to se najbolje vidi i na temama o sukobima na univerzitetima u Beogradu, gde čak najobičnija sujeta zauzima, na najodvratniji način, primarno mesto. Masa pristalica tzv. Srbske autohtonističke škole vođena je, u onim slučajevima kada finansijski interesi nisu primarni, čistom sujetom. To se u skorije vreme najbolje vidi na primeru Gorana Šarića, od onog aplauza na Mašincu do ove najnovije turneje po TV Happy. To se prepoznaje i kada se ode na FB grupu Nauka protiv Jovana I. Deretića, na kojoj se (bez obzira na to što se zaista postavljaju strahovite gluposti od kojih većina i jeste urnebesna, ali i tragična jer prikazuje u šta sve ljudi mogu da poveruju) se nalazi cela tirada ismevanja, prozivki i koju ljudi više koriste kao sprdačinu, uz izolovane izuzetke konstruktivnih učesnika kao što je Žarko B. Veljković. Neke pikantne i intrigantne teme, vezano za Milojevića ili onu Jacanovićevu ploču, ni pažnju ne privuku.

To mi je bila i namera kada sam pre toliko godina otvoro ovu temu; da se prekine taj ciklus neki i uspostavi direktna proverljivost pojedinačnih izjava i tvrdnji, u duhu portala https://www.istinomer.rs/ . U neku ruku smo u misiji uspeli ovde svi zajedno, jer su na temi provučene manje-više sve iole znamenitije tvrdnje svih alternativnih istoričara u Srbiji; pretraživanjem relevantnih pojmova na temi može se sa relativnom lakoćom doći do tvrdnje, kao i temeljog proveravanja njene osnovanosti (pa sve do autentičnog prenošenja citata), uključujući i odgovore koje zvanična nauka ima na to. Mislim da je famozni Margumski natpis iz Požarevca, ovako, ostao možda bukvalno jedina preostala misterija. Ogolili smo i potpunu besmislenost principa rezonovanja kod pojedinaca, koji svaki svoj sledeći zaključak izvlače iz pokušaja da odbrane nešto u šta oni veruju (spomenika prvo nema tj. uništen je, falsifikatom zamenjen, pa onda peskaren...kada bi se videla fotografija iz '80. ne znam šta bi sledeće mogo biti osmišljeno, jerbo vremeplov kao što mnogo puta rekoh ostaje jedina opcija).

Ali negde na putu te potrage za istinom — a dozvoliću sebi da kažem da su za to u prvom redu odgovorni pojedini učesnici teme, koji su se spuštali na neki lični nivo, i to pisali grozote i svakojake optužbe uperene protiv mene lično (tu imam na umu posebno jednog forumaša, koji se u tome poprilično bio istakao) — to preraslo i u sujetno iživljavanje. Uz jasnu svest da mi na ovoj temi u suštini niko nije ni za prismrdeti (što nije, da se razumemo, nikakvo hvalisanje; to je nešto što je masa učesnika ove teme napisala i to javno puno puta, uključujući i ljudi koji me, očigledno, ne podnose...najblaže rečeno) te radi, nesumnjivo, lečenja ličnih kompleksa nezadovoljstva i neispunjenosti u stvarnom životu, gotovo sadistički (ostavljajući na momente vrlo verovatno i psihopatski doživljaj) se obrušavam na one koji se usude da participiraju u širenju neproverenih informacija tzv. autohtonističke škole. A posebno ako neko nešto lično zucne protiv mene; onda bih znao da gotovo manično prođem svaku najmanju reč tog forumaša, te da ga potom ponizim tako što ogolim sve nelogičnosti u tvrdnjama i činjenicu koliko znanja ne poseduje (posebno ako se to radi o situacijama u kojima ni Google pretraživač nije bio upotrebljen). S druge strane takođe su i vrlo jasne njhove (pa u javnosti i Šarićeve) reakcije na takve kritike; one su izuzetno besne, agresivne (ne defanzivne) nekada i dočarane vulgarnim izrazima. Ali suština je u tome što oni po svemu sudeći i sami znaju da je to što sam ja rekao tačno, te tako reaguju kao i svako ko biva suočen sa svojim slabostima (kako ono kažu...najopasnija je ranjena životinja). Taj delić sad već nije više stvar sujete, već standardne ljudske prirode da ne vole da budu uhvaćeni u kontradiktornosti, niti da se u javnosti suočavaju sa sopstvenim nelogičnostima. Većina ljudi se tada povlači u defanzivu, a tada treba pažljivo birati reči i uviti ih na taj način da ne bude provokativno, kako se ne bismo doveli u tu situaciju. Tu verovatno ne pomaže moja netaktičnost i direktnost (koju inače smatram jednom od svojih par vrlina), ali i osvetnički zanos s kojim to radim (unapred vrlo dobro svestan reakcije koju će prouzrokovati; štaviše, sa poželjnim iščekivanjem predviđenih posledca) u slučaju ljudi koje primećujem da su se o mene ili meni nekog dragog ogrešili (što definitivno to nije).

Niko
ње од 7. века дошли чобани дносно ратари срушили антику и повели Рим у средњи век.
Овај приступ нашој историји је направљен из колонијалних аспирација , свака историја европских земаља почиње са истори

To jeste problem u Srbiji, posto se svi ostali preci osim Slovena nekako precutkuju.

Ali za ovom opravdanom kritikom braniti stvari pseudonaucnika, ipak nije logicno.

Dve su stvari tvrditi Iliri, Rimljani i svi ostali su nasi preci, a drugo nesto tvrditi Iliri su bili Srbi i ceo beli svet su Srbi.

Mesanje toga su babe i zabe, nema veze.

Niko

To jeste problem u Srbiji, posto se svi ostali preci osim Slovena nekako precutkuju.

Ali za ovom opravdanom kritikom braniti stvari pseudonaucnika, ipak nije logicno.

Dve su stvari tvrditi Iliri, Rimljani i svi ostali su nasi preci, a drugo nesto tvrditi Iliri su bili Srbi i ceo beli svet su Srbi.

Mesanje toga su babe i zabe, nema veze.

Da; tako je. Upravo to.

Eee, ovo ne razumem što ovde piše; nije mi jasno, nije dobro objašnjeno.
--ode ne YouTube da sluša neznalicu o srpskim imperijama po Dalekom istoku i Africi--

Poslednja izmena:
143473_253862545_wTXUDjDOOYE.jpg

Pečat pronađen posle više od 1.000 godina!​

Dragocenom predmetu ušlo se u trag posle više od 1.000 godina kada se pojavio na aukcijskoj ponudi u Minhenu.
Do pre pojavljivanja na aukciji 2006. godine, pečat je bio u jednoj privatnoj nemačkoj kolekciji.
Od zlata, kupastog oblika sa alkom na vrhu, težak je 15,46 grama. Tadašnje državno rukovodstvo preko konzulata Srbije u Minhenu otkupilo je stari pečat za 20.000 evra.
Веза

(Мислим да није неопходно наводити да је библиотека у Београду намерно спаљена, да су Немци волели да узму и однесу кући свакакве "ствари" из старина, да су старе књиге и разни стари документи завршили у иностранству тако што је Вук односио и продавао,...)

Знајући ово као пример украдених историјских доказа могу рећи да је Србима ускраћена могућност доказивања много чега.

Stari rimski zakoni su sistematizovani, prepisani za vreme cara Justinijana. Citav taj posao je vodio Teofil, Justinijanov pravnik.
U skladu sa novim okolnostima i opadanjem uticaja latinskog jezika u tadasnjem carstvu, Teofil je zakone prevodio na grcki jezik.
Stari latinski zakon je poznavao mnoge forme ropstva, nacine prema kojima su ljudi mogli doci u taj status. Robovi su na latinskom jeziku nazivani Servima. Grcki naziv za robove je Duloi.

Teofil je sve latinski zapisane Serve prevodio kao Duloi. Sve, osim jedne vrste Serva, koje Teofil nije zapisao kao Duloi vec kao Serboi. Bukvalno identican oblik reci kojim ce 300 godina kasnije biti oznaceni Srbi u grckom delu pod nazivom Zitije Vasilija Velikog.

Rec je o vojnicima, ratnim zarobljenicima, koji su bili u sluzbi, odnosno vlasnistvu Imperatora licno.

Brate dosta je više, pretvorio si forum u tvoj lični thread za linkove da pokažeš kako su "glupih" tvojih "protivnici" i sadržaj videa nemaju nikakve veze sa temom.
Уствари има.
Зато ми је ова тема трн у ципели.
Успех ове теме ме депримира.
Конципирана је тако да позове све "презрене на свету" на светло дана.
Количина несрећника и њихових навијача ме растужује.
Тема одсликава стање друштва.
Победник дебате је априори одређен.
Лако је са Османагићем али је мука са Куртом!
Славене не дражи "презрене на свету" и не уводи их у арену!

Kako je ovaj izdao knjigu kad mu je govorna kultura na nivou penzinisanog fudbalera šumadijske lige koji daje intervju na Pinku.

Za ovog tutumana vaskrs je stari vinčanski praznik koji počiva na osnovu starog srpskog kalendara koji se zasniva na lunarnoj formi , ali nema veze što onaj kalendar iz srednjeg veka(700o i neka godina) nije lunarni već vizantijski-solarni poreklom od Egipćana i što je vaskrs zapravo jevrejski praznik pesah iliti pasha.

Nije ni čudo što su nam švabe ukrali istoriju , jer i ja bi je ukrao ako je ovakva blesava i bacio da je niko ne vidi ni ne čuje čisto zarad mentalne higijene.

Nema nikakve veze sa ovim temom, ta piramida ili sta je god nema ama nikakve veze sa temom.

Ne razumem zašto misliš da nema. Semir Osmanagić je jedan od najpoznatijih pripadnika te suprotne škole u regionu i celom svetu; kada sam i otvorio temu imao sam na umu i njega, a o njemu su do sada na ovoj temi govorili i klipove delili i drugi diskutanti:
Šta je u tome loše - ne razumem? Ljude na taj način traže pomoć u ljudstvu upoznajući javnost sa svojim stavovima.

Tada nije bilo Jutjuba, a ni televizije.

To ti kažem. Uhlebljenici se uvek dočekaju na noge.

Što se meNtoLdologije tiče:

Zašto ti sad odjednom želiš Semira da sa nje proteraš?

Šta treba da uradimo; da otvorim Bečko-berlinska vs zvanična II samo za Semira ili tako neke pojedince zbog toga što ih pojedini forumaši smatraju previše neozbiljnima? Gde povući granicu za tu neozbiljnost? Da li će Slaviša K. Miljković pripadati toj, ili ovoj temi? Ili Vladimir Lalić?

Уствари има.
Зато ми је ова тема трн у ципели.
Успех ове теме ме депримира.
Конципирана је тако да позове све "презрене на свету" на светло дана.
Количина несрећника и њихових навијача ме растужује.
Тема одсликава стање друштва.
Победник дебате је априори одређен.
Лако је са Османагићем али је мука са Куртом!
Славене не дражи "презрене на свету" и не уводи их у арену!

Ne znam šta ovim želiš da kažeš. O Florinu Kurti, pripadniku BB škole koji kritikuje (ne samo naše) novoromantičare, već je dosta bilo reči na ovoj temi.

Poslednja izmena:
Ne razumem zašto misliš da nema. Semir Osmanagić je jedan od najpoznatijih pripadnika te suprotne škole u regionu i celom svetu; kada sam i otvorio temu imao sam na umu i njega, a o njemu su do sada na ovoj temi govorili i klipove delili i drugi diskutanti:

Zašto ti sad odjednom želiš Semira da sa nje proteraš?

Šta treba da uradimo; da otvorim Bečko-berlinska vs zvanična II samo za Semira ili tako neke pojedince zbog toga što ih pojedini forumaši smatraju previše neozbiljnima? Gde povući granicu za tu neozbiljnost? Da li će Slaviša K. Miljković pripadati toj, ili ovoj temi? Ili Vladimir Lalić?

Ne znam šta ovim želiš da kažeš. O Florinu Kurti, pripadniku BB škole koji kritikuje (ne samo naše) novoromantičare, već je dosta bilo reči na ovoj temi.
Nema taj klip nikakve veze sa temom, kakve jebene veze ima da novak vibrira sa temom o autochtonizma?

@Korvpatrullen @Slaven777

Покрећем тему ране словенске лингвистике и како је неки људи користе као циљ за изградњу лажних теорија. Примери су оснивач словенске лингвистике - Јозеф Добровски, Јернеј Копитар, Франц Миколошић. Цитирају се речи и текстови извучени из контекста или непостојећи. То је нешто што свуда налазим на форумима.
Да објасним - Добровски је Чех и пре свега је познат по свом доприносу чешком националном препороду у 18.веку. Бавио се проучавањем словенског језика а много мање утврђивањем неких етнонационалних карактеристика словенских народа. Као што сам већ поменуо, у 18.веку јужнословенски језик је био познат као илирски језик и њему је припадао српски језик. Научно гледиште до 1822. године било је да је ово доминантан језик јужних Словена. После Караџићевих истраживања 1821. и Шафарикове књиге - „Словенске старожитности“ 1837. - научна заједница је прешла на позицију да је бугарски језик потпуно независан језик, који се разликује од штокавског дијалекта. Шафарик износи доказе да се бугарски говори широм Мезије, Тракије и Македоније. После 1815. године Јернеј Копитар и касније Франц Миклошић развиће такозвану панонску теорију порекла писменог језика - али морам поново нагласити - ова теорија није везана за Србе, већ за Словенце, мада су и Копитар и Миклошић тада сматрао старосрпским.као основу већине дијалеката јужних Словена од Паноније па све до Источне Тракије и Јужне Македоније. Ову теорију су крајем 19. века у потпуности одбацили Облак, Јагић и Лавров, који су јасно доказали да су јужни дијалекти око Солуна коришћени као основа старословенског језика.
Из наведеног је јасно да нико од раних слависта у 19. веку никада није тврдио да су сви јужни Словени Срби. Штавише, панонска теорија јасно разликује Словенце од Срба. Што се тиче Вука Караџића - он никада није био научник - иако је његов допринос и српском и бугарском језику био многоструко већи од доприноса неких других лингвиста крајем 19. века, такође никада није тврдио да сви јужни Словени потичу од Срба.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back