Ali ne valja ti razmisljanje. Administrativno geografska oblast Tribalis je posvedocena nekoliko puta u kontinuitetu, vekovima, u formama civitates Moesiae et Treballiaе, Triballic i praesidens Treballicae sve do 4. veka. Sledeci pomen je u 6.veku kod Justinijana.
Prvo, ne znamo to (podebljano). Treba proveriti.
Drugo, stvar koja je u jednom veku nešto, ne mora biti to u sledećem, a ponajmanje za dva stoleća. Gde je bila zajednica Tribala u IV veku ili tri cela veka ranije, u potpunosti je nebitno, zato što se pojmovi menjaju i evoluiraju. Pa zar ti nisam već bio postavio pitanje Makedonije u istočnoj Bugarskoj, u predziđu Carigrada?!? Kako ti tako nešto nije čudno (sic!) a jeste da se Tribalija nalazi na području grubo govoreći današnjih crnogorskih krajeva sa okolišjem? A inače ti, koliko primećujem, do sada na
apsolutno nikakav način nisi doveo u pitanje da je Tribalija isto što i Prevalitana. Mogao bi početi, predlažem ti, od Sv. Jovana Vladimira, koji je bio vladar
Tribalije i susednih delova Srbije.
Jednostavno argumenti pretezu na drugu stranu, Prevalitana=Trivalis, 0 bodova.
Evo, kažeš da
argumenti pretežu na neku tvoju stranu...a nisi nikakve predočio (niti barem probao, po tačkama, da taksativno navedeš
kao što sam ja učinio u prvoj poruci na ovoj stranici).

To se zove
wishful thinking.
Treće, ako prihvatimo kao činjenicu da je celi taj prostor jugoistočnog dalmatinskog krša bio (za grčki svet)
Trivalija, onda to baca jedno sasvim interesantno svetlo na vizantijsku egzonimiju u slučaju srpskog naroda. Naime, pojmovi koje romejski istoriografi koriste za Srbe su, najčešće, sledeći: «Dalmati», «Dačani» i «Trivali». Ako uzmemo da je područje Pomorja istovetno «Trivalima», tu dobijamo prilično konzistentu sliku jerbo se nazivi međusobno ne preklapaju, svaki od glavnih pokrivajući neku od celina geoprostora srpskih srednjovekovnih zemalja. To je vrlo interesantno, zato što
Trivalija nikako ne bi moglo biti područje nekadašnje tribalske zajednice (koju ti u citatu i pominješ) jerbo se ona nalazi uz obalu Dunava u današnjoj Bugarskoj, oko Oeska.
Osnovni egzonimi bi bili
Dačanin, po provincijama Dakijama (odnosno, još uverljivije, dačkoj dijecezi), potom
Dalmat po teritorijama preko reke Drine (bosanske zemlje). S druge strane,
Trivali bi vuklo od dioklićanskog primorja; iz perioda dinastije Vojislavljevića (i „kralja“ Konstantina Bodina, „Tribalije“ i Srbije).
Ovo su samo neka moja razmišljanja u kojem smeru me je diskusija inspirisala, naravno...

Ali daje vrlo zanimljivu sliku, uključujući i potencijalno odgvore na neka vrlo interesantna pitanja, tj. kako je došlo do asocijacije arhaičnog pojma Tribala sa Srbima.