Autor je lepo zapisao pojasnjenje da je Justinijanova (T/P)rvalia zapravo Makedonija i Dardanija u vreme kada je on pisao, dakle 1590. godine.
Kako to
lepo zvuči kad se tako napiše.

A kad se malčice detaljnije pročita sam zapis i malo o njemu istraži...
..preciznije rečeno, to je zapis struškog monaha Viktorija nastao hiljadu sto pedeset godina posle Novele, u kojoj on tvrdi:
* Dakija je Vlaška (Ugrovlahija)
* Mediteranija (to ona druga Dakija) je zaprvo Ugarska
* Nekakva «Dakronija» (korupcija jedne od dve Dakije) je Srpska zemlja sve do Jadranskog mora
* Ripinija je zasebna eparhija (nastala tako što je Obalska Dakija razdvoje na nju i ovu što je smešta u Rumuniji)
* Dardanija je
Kardanija
* Gornja Mizija obuhvata područje između Ohrida, Valone i Korinta
* Nema Panonije uopšte
Pošto treba kada je reč o istoriji sve uz kartu uvek...a i pošto ovde treba sve crtati kao maloj deci jerbo niko ne obraća pažnju u informatičkom dobu 21. veka i kratkih informacija i koncentracije...evo karte provincijskog sistema Ilirika:
A kada ucrtamo teritorije koje sadrže geografske opise, to izgleda ovako:
Kardaniju nisam ucrtao jerbo nemam uopšte ni predstave gde, jerbo ako je od Dunava do Soluna Prevalija, teško da bi bila o okviru Dardanije. Između Prevalije i Gornje Mezije se navodi, tako da bi čovek mogao pretpostaviti da je Viktor imao tu negde nekakve svesti da je...
tuda negde. Ali da realno uopšte nije imao predstave ni šta niti gde je ta «Kardanija». Isto kao i tzv. «Ripinija», koju takođe nisam imao predstave gde da ucrtam (a verovatno ni autor zapisa). Ovako kako ja razumem, Viktor je otprilike neke predstave imao gde je antička Dakija, pa je stoga Dakiju prebacio preko Dunava, u područje današnje Rumunje. A ovo
obalska nisu razumeli, pa su pretpostavili da je to naziv neke druge provincije.
Sredozemnija je izdvojena iz Dakije Medit. i pošto je na kraju verovatno bilo češljanja gde bi upala, predložili su područje Ugarskog kraljevstva. Kako je tačno iskonstruisana «Dakronija» vrlo je interesantno pitanje (moja je pretpostavka, nekakvom mešavinom naziva Dardanije i Dakije u jednu reč), a o Meziji koja se nalazi u Epiru i Tesaliji (sic!) neću ništa uopšte ni da komentarišem.
Tako da ja stvarno ne znam da li me ti ovo troluješ, da li se možda šališ, ili nešto treće. Ovo je po našu temu onoliko značajno maltene koliko zabeleške forumaša na Krstarici. Prosto je za ne poverovati da ima ljudi (mislim da je poslednji bio Aranko) koji tvrde da ja, koji se upravo protivim tako nečem, vršim
cherry-picking, a ovo što si ti učinio sada jeste upravo, doslovno, najstereotipniji arhetip toga.