„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oblast Tribalis je zabelezena kod pisca MSD u 7.veku. Komatina kaze da je jasno da je pisac mislio na oblast Prevalis, odnosno Duklju. A u to vreme je postojalo uverenje da je Prevalis zapravo Ohrid.

Ajde malo objektivnosti molicu. Kada je Jankovic za Porfirogenitov Solun pomislio da je u pitanju Split, ti si ga ovde razvlacio po forumu i proglasavao ludakom. Sada kada Komatina Ohrid proglasava za Duklju, verovatno iz jedinog razloga da eliminse pomen pojma Tribal u 7.veku, tebi je to OK.
Hmmm, Barisic rec Tribalis iz MSD prevodi sa Prevalis bez bilo kakvog objasnjenja, https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/id/38803/Cuda_Dimitrija_Solunskog_kao_istoriski.pdf,

trivalis.jpg

Kako objasniti ovakvo prekrajanje izvora iz 7. veka?

Суштина постоји варијација на тему , сам извор не постоји у оригиналу ми не знамо које верзије су биле доступне одређеним људима у 18. 19. веку.
Самим тим што постоји и књига о изгубљеном Порфирогенитовом извору.
Из истих разлога Мавра Орбина сматрају историчарем јер су извори које је користио остали непознати што значи да их је последњи поседовао.
Аутор је и више забрањених књига попут папска курија и тд.
Ова грешка или шта већ није ситна јер матична територија Трибала је Поморавље и долина Вардара никако Диоклија свакако није и Трибалима и Илирске планине исто време.
Стефана Лазара зову господарем Трибала у време када је он господар Поморавља каснији извори експлицитно изједначавају Србин=Трибал постаје синоним у 13. 14.15. веку.
Такође и превод бугарске истражитељке која је преводила документ са Свете Горе страног писца" Ови Трибали на њиховом језику себе зову Србима".
Овакво тумачење какво је плус 'сличајно" изостављање народа који насељава Дукљу два пута! Даје крила Монтенегринима и њиховим болештина. Јер ако су Моравци Трибали јер је Моравија засебна тема од Рашке онда су недвосмислено Диоклећани и Рашани Срби!

Ова грешка или шта већ није ситна
Taj pomen Tribalije iz 7.veka je krucijalan jer moze da napravi kontinuitet izmedju kasno antickih pomena Tribala i prvog srednjevekovnog pomena u 9.veku.
Obzirom da je usvojeno da su Tribali nestali i da je u pitanju srednevekovna arhaizacija, ovaj pomen iz 7.veka je proglasen greskom pisca MSD. Ali nacin na koji je ta greska objasnjena je blago receno problematican.

Oblast Tribalis je zabelezena kod pisca MSD u 7.veku. Komatina kaze da je jasno da je pisac mislio na oblast Prevalis, odnosno Duklju. A u to vreme je postojalo uverenje da je Prevalis zapravo Ohrid.

U to vreme? Neće biti. :think:

Ajde malo objektivnosti molicu. Kada je Jankovic za Porfirogenitov Solun pomislio da je u pitanju Split, ti si ga ovde razvlacio po forumu i proglasavao ludakom. Sada kada Komatina Ohrid proglasava za Duklju, verovatno iz jedinog razloga da eliminse pomen pojma Tribal u 7.veku, tebi je to OK.

???

Taj pomen Tribalije iz 7.veka je krucijalan jer moze da napravi kontinuitet izmedju kasno antickih pomena Tribala i prvog srednjevekovnog pomena u 9.veku.
Obzirom da je usvojeno da su Tribali nestali i da je u pitanju srednevekovna arhaizacija, ovaj pomen iz 7.veka je proglasen greskom pisca MSD. Ali nacin na koji je ta greska objasnjena je blago receno problematican.
Пошто не знам старогрчки да прочитам оригинално овде испаде да је Превала била поштеђена од Авара самим тим и нека врста границе према Аварима одакле имамо проблематичан долазак Кувера прво у Солун затим према мишљењу неких насељени су у наше крајеве! Неки су то упоредили са доласком Срба из Солуна у Србији и тд.
Ако је Предала поштеђена испало би да је део становништва могао населити Диоклију што би објаснило премештање теме и назива на друго географско подручје па би Превалија постала Трибалија.
Јанковић се овде запитао око порекла речи Превалила , Превлака , Превалис звучи као словенска реч која је ушла у ромејски.
Ово је јако проблематично јер се поклапа са сеобом Срба којима ово или предходи или је исти догађај. Свакако предходи и Фокино насељавање Јермена сељака у циљу латинизације ових крајева. Овде није објашњено како би јерменски сељаци латинизовали ове крајеве.
Врло проблематично нарочито ако се дода Јанковићева и Седово археолошко тумачење да Срби добијају задатак да прате и штите ромејско становништво из Паноније и почињу заузимати античка утврђења и мрежу путева.
Интересантно да је Кувер и још нека избегла племена из каганата се сматрају одговорним за пробијање Дунавског лимеса где имамо последњи помен Анта који су вршили службу на Дунавским кулама 54 године после чега нестају из извора почетком 7. века. Ипак Хераклије ће последњи носити титулу Антикос и након нестанка Анта из писаних извора.
Такође проблематично за народ који није нестао под Готима , Хунима , успротивио се и никад није прихватио превласт Авара од једном нестане из извора без валидних разлога.
Једини аргумент који постоји да је Ант егзотерм грчки назив да би валидан назив био Рус , Рас и тд. јер ће се надаље помињати Словени и Руси.
Испаде да је Рашка прва руска држава пре Новогордске Русије. Ако се изузме тумачење Арса као Раса било би ваљано објаснити зашто Ромеји прихватају назив Раса не Арса као код Порфирогенита.
Такође имамо проблематични Сирмијум и Срем јер се трибалски краљ звао Сирм неки изводе закључак да би Сирмијум могао бити његова престоница.

Poslednja izmena:
Takve izjave ne predstavljaju ništa drugo do argumentum ad hominem. U nedostatu argumenata u svoju korist, pucaš tako što napadaš na moju ličnost i spuštaš na nivoe u čiju svrhu ne mogu da ulazim; da li kao neka manifestacija tvojih nekih frustracija ili očaja usled nemoći, ili ti je plan da pokušavaš da me malčice iznerviraš pa uvučeš u svađu. Bilo bi poželjno da se svaka tvrdnja potkrepi nečim. Ti si ovu optužbu na moj račun već više puta do sada izneo, ali kad god treba da se dokažu te „činjenice“ svaki put je to „neko zna“ i „negde lebdi u etru“, ne pretražuju ti se moje stare poruke i šta god – tako da, jednostavno je bespotrebno kopirati te iste reči, jer ne konstituišu ništa sem napada na ličnoj osnovi.

I ovo što si napisao, kao i većina stvari na ovoj stranici, mogu da se kladim da nije istina. Kako si došao do te činjenice; da mi je znati. Anketirao si stotinjak forumaša? :hahaha:

Vidi, pošto je ovo već krajnje degutantno ponašanje i meni ne pada ni na kraj pameti da više tolerišem ovakvo ponižavanje, izaći ću ti u susret da ti kao malom detetu sve nacrtam...ali nemoj očekivati više ništa od mene, zato što se ponašaš bukvalno kao pravo razmaženo derište...Je li stvarno moguće da ti ne kapiraš...da ti je sve lepo Banduri napisao u fusnoti, da sam sve prepričao, naveo te čak da kucaš u Google Books...imaš i naziv dela (postavio sam ti i naslovnu stranicu) i br. strane tu...

Evo ti 404. str. Goarovog izdanja Pseudo-Kodinovog pomenutog dela:

Pogledajte prilog 798821

A sad: doviđenja.
Ево од неког ко не прати форум често, али сам ову причу испратио од почетка, Стварно те нико ниједном није вређао али ти јеси. И стварно си вукао људе за нос, а на крају је испало да оно што говориш уопште није подржано ониме шта си цитирао.

Ево од неког ко не прати форум често, али сам ову причу испратио од почетка, Стварно те нико ниједном није вређао али ти јеси. И стварно си вукао људе за нос, а на крају је испало да оно што говориш уопште није подржано ониме шта си цитирао.

Ako ovo nije neka neslana šala, samo ću izneti mišljenje da ovo definitivno znači da ne bih baš rekao da si pratio temu sa pažnjom. :lol: Ovde mi je i barem dvocifren broj puta prećeno smrću; uključiv i da mi decu treba pobiti kako bi iz naroda bio genocidno istrebljen genetski kod koji evolutivno dovodi do evolucije ljudi kao ja.

Neću da ulazim u rad moderacije, jer to nije ni dopušteno (javno) ali ću samo izraziti stav da u normalnim društvima bi takve situacije bile temeljno lustrirane; ovde se takve gluposti samo brišu bez ikakvih sankcija, a ja čak praštam sve to i nastavljam da normalno komuniciram, uključujući sa ljudima koji bi trebalo da se nalaze iza zatvorskih rešetaka. Negde u međuvremenu sam zaključio da je to zato što sam ja budala, jerbo beskrajna tolerancija nema nikakvog smisla; ljudi ovde nimalo to ne cene, već samo dopuštaju sebi još gore ponašanje. Tako da mi je sada kratak fitilj i imam 0 bullshit tolerance.

Da bude stvar još gora, ti kojima je svašta dopušteno, što nikako normalno ne bi smelo biti, se još i žale...iako imaju čak i u moderaciji svoje simpatizere i podržavaoce...

Poslednja izmena:
Ako ovo nije neka neslana šala, samo ću izneti mišljenje da ovo definitivno znači da ne bih baš rekao da si pratio temu sa pažnjom. :lol: Ovde mi je i barem dvocifren broj puta prećeno smrću; uključiv i da mi decu treba pobiti kako bi iz naroda bio genocidno istrebljen genetski kod koji evolutivno dovodi do evolucije ljudi kao ja.

Neću da ulazim u rad moderacije, jer to nije ni dopušteno (javno) ali ću samo izraziti stav da u normalnim društvima bi takve situacije bile temeljno lustrirane; ovde se takve gluposti samo brišu bez ikakvih sankcija, a ja čak praštam sve to i nastavljam da normalno komuniciram, uključujući sa ljudima koji bi trebalo da se nalaze iza zatvorskih rešetaka. Negde u međuvremenu sam zaključio da je to zato što sam ja budala, jerbo beskrajna tolerancija nema nikakvog smisla; ljudi ovde nimalo to ne cene, već samo dopuštaju sebi još gore ponašanje. Tako da mi je sada kratak fitilj i imam 0 bullshit tolerance.

Da bude stvar još gora, ti kojima je svašta dopušteno, što nikako normalno ne bi smelo biti, se još i žale...iako imaju čak i u moderaciji svoje simpatizere i podržavaoce...
Ја нисам пратио цео форум, него ову расправу. Нико од учесника ти није ни упутио ружну реч, а камоли некакве претње смрћу. Ако су такве поруке биле а обрисане су онда се извињавам. Али приметио сам да је твој став далеко од нормалне комуникације

ево га пример
Vidi, pošto je ovo već krajnje degutantno ponašanje i meni ne pada ni na kraj pameti da više tolerišem ovakvo ponižavanje, izaći ću ti u susret da ti kao malom detetu sve nacrtam...ali nemoj očekivati više ništa od mene, zato što se ponašaš bukvalno kao pravo razmaženo derište...Je li stvarno moguće da ti ne kapiraš...da ti je sve lepo Banduri napisao u fusnoti, da sam sve prepričao, naveo te čak da kucaš u Google Books...imaš i naziv dela (postavio sam ti i naslovnu stranicu) i br. strane tu...

И што је најзанимљивије на самој страни коју си означио уопште није писало Трибалис него Превалис...

Ја нисам пратио цео форум, него ову расправу. Нико од учесника ти није ни упутио ружну реч, а камоли некакве претње смрћу. Ако су такве поруке биле а обрисане су онда се извињавам. Али приметио сам да је твој став далеко од нормалне комуникације

ево га пример

И што је најзанимљивије на самој страни коју си означио уопште није писало Трибалис него Превалис...

Naravno da je obrisano...Pravilnik zabranjuje takve grozote; jedno vreme sam dve trećine vremena provodio kliktajući prijave da se brišu sve te uvrede...ako hoćeš mogu preko privatne poruke i da ti kažem o kojim se ljudima radi; pomenuti koji mi je najviše pretio to ni ne krije, tako da možeš da ga pitaš. Sumnjam da bi te lagao.

ево га пример

Da li bi ti (ili bilo ko drugi) postupio drugačije od mene? Pogledaj samo tok diskusije (ne deluje mi da pratiš temu sa pažnjom); pokazao sam mu napomenu, crtao, molio ga da barem pogleda preko Google pretraživača, jer je dobio čak i preciznu stranicu u kojoj se to nalazi. Ali ne, on i to bez trunke razumevanja teksta (nije se potrudio ni da konsultuje rečnik i bar proba po koju latinsku reč razumeti) ništa od toga ni ne pokušava, čak ni kada mu se doslovo crta šta treba da radi. Dakle, njegovo shvatanje je da treba da leži u krevetu ni prstom svojim da mrdne i da se dere na druge kako treba da robuju za njega i sve njegove poslove obavljaju, i to da on ne plati niti jednog jedinog dinara iz svog džepa. To je toliko bezobrazno ponašanje, da me je ostavilo doslovno bez teksta. Ako misliš da sam ja njega uvredio tako što sam napisao da je to način ophođenja jednog razmaženog derišta, ne razumem kako drugačije objasniti njegovo ponašanje. Jedina druga potencijalna mogućnost (a ne deluje mi da je to po sredi) jeste da je trol i prosto onako sadistički iz zabave sabotira diskusiju.

Da, naravno da piše...pričali smo i o tome. Banduri je napravio ispravku teksta; pretpostvo da bi tu trebalo da bude ta reč. To nije jedina prepravka koju je Banduri sačinio; razne je pravio...npr. u rukopisu DAI stoji „νῦν Γράδε“, a Banduri je to prepravio u svom izdanju u „Νουγράδε“.

Naravno da je obrisano...Pravilnik zabranjuje takve grozote; jedno vreme sam dve trećine vremena provodio kliktajući prijave da se brišu sve te uvrede...ako hoćeš mogu preko privatne poruke i da ti kažem o kojim se ljudima radi; pomenuti koji mi je najviše pretio to ni ne krije, tako da možeš da ga pitaš. Sumnjam da bi te lagao.

Da li bi ti (ili bilo ko drugi) postupio drugačije od mene? Pogledaj samo tok diskusije (ne deluje mi da pratiš temu sa pažnjom); pokazao sam mu napomenu, crtao, molio ga da barem pogleda preko Google pretraživača, jer je dobio čak i preciznu stranicu u kojoj se to nalazi. Ali ne, on i to bez trunke razumevanja teksta (nije se potrudio ni da konsultuje rečnik i bar proba po koju latinsku reč razumeti) ništa od toga ni ne pokušava, čak ni kada mu se doslovo crta šta treba da radi. Dakle, njegovo shvatanje je da treba da leži u krevetu ni prstom svojim da mrdne i da se dere na druge kako treba da robuju za njega i sve njegove poslove obavljaju, i to da on ne plati niti jednog jedinog dinara iz svog džepa. To je toliko bezobrazno ponašanje, da me je ostavilo doslovno bez teksta. Ako misliš da sam ja njega uvredio tako što sam napisao da je to način ophođenja jednog razmaženog derišta, ne razumem kako drugačije objasniti njegovo ponašanje. Jedina druga potencijalna mogućnost (a ne deluje mi da je to po sredi) jeste da je trol i prosto onako sadistički iz zabave sabotira diskusiju.

Da, naravno da piše...pričali smo i o tome. Banduri je napravio ispravku teksta; pretpostvo da bi tu trebalo da bude ta reč. To nije jedina prepravka koju je Banduri sačinio; razne je pravio...npr. u rukopisu DAI stoji „νῦν Γράδε“, a Banduri je to prepravio u svom izdanju u „Νουγράδε“.
Ја бих постпупио другачије осим ако ти учесници у дискусији нису претили, из твоје поруке није јасно јели ти Коле или неко од других учесника ове последње расправе претио. Њихове поруке су савршено пристојне не видим никакву везу са претњама.
Што се тиче тока дискусије није баш тако како представљаш вукао си људе за нос дуже време, да би на крају представио референце на којима не пише исти текст који пише у делу које га наводно цитира. Твоје објашњење мени се не слаже са оним што си недавно одговорио Колету и сматрам да ствар уопште није јасна, немаш никакав разлог за надмени став.

Овде је битно разјаснити, пошто прелази границе доброг укуса
Ја никада нисам ни славену ни било коме претио, нисам му ниједну ружну реч упутио, док он мени јесте.
Ад хоминем напади нису нешто што користим али славен редовно тако покушава да дискредитује све доказе, њему је то примарни аргумент и кад је реч о познатим стручацима, као што су Реља Новаковић, Ђорђе Јанковић, Драган Јацановић, и кад је реч о форумашима. Погледати његове расправе са Мркаљем, а делимично и са мном.
Сигуран сам и да @Kole11 није упућивао претње али би било добро и да он то каже.

Ја бих постпупио другачије осим ако ти учесници у дискусији нису претили, из твоје поруке није јасно јели ти Коле или неко од других учесника ове последње расправе претио. Њихове поруке су савршено пристојне не видим никакву везу са претњама.
Што се тиче тока дискусије није баш тако како представљаш вукао си људе за нос дуже време, да би на крају представио референце на којима не пише исти текст који пише у делу које га наводно цитира. Твоје објашњење мени се не слаже са оним што си недавно одговорио Колету и сматрам да ствар уопште није јасна, немаш никакав разлог за надмени став.

Nadmeni stav ne samo da je sasvim opravdan, nego je i potpuno razumna nužnost. Odsustvo nadmenog stava bi aludiralo da imam ikakve želje da tolerišem one koji se upravo nadmeno ponašaju. Tako da se obraćaš na pogrešnu adresu; trebalo bi forumaše Aranko i Kole11 upitaš iz kog razloga oni daju sebi pravo da se tako ponašaju. Aranko, koga niko živ ne uspeva naterati da otvori Google pretraživač, mene je optužio da se vidi da ja nisam stručnjak za Google (sic!).

Onda, pogledaj ti samo npr. ovu objavu:

Zasto padas na tako niske grane a izdajes se za zastitnika nauke?

Banduri je radio opservacije Porfirogenitovih dela O temama i O upravljanju carstvom. Dakle citirao je Porfirogenita.

Pogledajte prilog 798768

Svaka pristojna osoba bi zastala na momenat i počešala glavu. Kole11 je ni manje ni više no naveo da se ja izdajem za zaštitnika nauke i kazao da padam na tako niske grane zbog ničeg drugog do sopstvene nepažnje.

Svako ophođenje ovakvog tipa zaslužuje, vrlo jasno — čvrste poruke prezira i odbojnosti. Da ne kažem i lupanje po nekoliko (verbalno, naravno) dobrih šamara... :kafa:

Što se tiče tog što ti pišeš u svojoj objavi, da li bi mi mogao navesti neke primere; gde sam ja to vukao na nos? Gde sam postavljao reference koje ne odgovaraju? Crno na belo, moliću; onaj ko iznosi optužbe, neka ih temeljno potvrdi ili se za njih izvini.

Ovog trenutka sam shvatio sustinu nesporazuma.

BB skola zeli da posmatra istoriogragiju kao matematicku nauku. Dakle neko je utvrdio nesto, to je postalo prihvaceno, to je sad aksiom koji se ne proverava, kao recimo sto je utvrdjeno u matematici da je 2+2=4. I tako BB skola nas koji pokusavamo da proverimo aksiom gleda kao na ravnozemljase.

Pri tome BB skola pokazuje elemenatarno nipodastavanje prema generacijama naucnika koji su radili pre uspostave aksioma. Njih nazivaju zastarelim, i uopste ih njihovo misljenje ne zanima niti nacin na koji su dolazili do svojih zakljucaka. Kurta to ponasanje naziva tvrdoglavoscu.

Evo na primeru Veneta, ti pokazujes elementarno neznanje i pises kako ja izvodim neprikladne zakljucke. Aman covece, ja sam to procitao kod drugih, to jer bio aksiom do 19. veka, pa cak i 20.i 21.veku postoje naucnici koji to isto smatraju.

Ako grešim, jedva čekam da me neko ispravi.

Možeš li navesti nekih 5-6 citata slučnjaka iz perioda do 19. veka, odnosno nekih i iz 20. i 21, koji tvrde da Jordanes..

..kaze da Sloveni i Iliri poticu sa istog izvora, od plemena Veneta?

Nadmeni stav ne samo da je sasvim opravdan, nego je i potpuno razumna nužnost. Odsustvo nadmenog stava bi aludiralo da imam ikakve želje da tolerišem one koji se upravo nadmeno ponašaju. Tako da se obraćaš na pogrešnu adresu; trebalo bi forumaše Aranko i Kole11 upitaš iz kog razloga oni daju sebi pravo da se tako ponašaju. Aranko, koga niko živ ne uspeva naterati da otvori Google pretraživač, mene je optužio da se vidi da ja nisam stručnjak za Google (sic!).

Onda, pogledaj ti samo npr. ovu objavu:

Svaka pristojna osoba bi zastala na momenat i počešala glavu. Kole11 je ni manje ni više no naveo da se ja izdajem za zaštitnika nauke i kazao da padam na tako niske grane zbog ničeg drugog do sopstvene nepažnje.

Svako ophođenje ovakvog tipa zaslužuje, vrlo jasno — čvrste poruke prezira i odbijanja. Da ne kažem i lupanje po nekoliko (verbalno, naravno) dobrih šamara... :kafa:

Što se tiče tog što ti pišeš u svojoj objavi, da li bi mi mogao navesti neke primere; gde sam ja to vukao na nos? Gde sam postavljao reference koje ne odgovaraju? Crno na belo, moliću; onaj ko iznosi optužbe, neka ih temeljno potvrdi ili se za njih izvini.
Мислим да си својим понашањем у порукама које су претходиле Колетовој заслужио много горе понашање од његовог. Он је био пристојан, а вукао си га за нос данима. На основу претходних порука изгледа да си покушао да ме наведеш да мислим да су ти Коле и Аранко и НикФреак претили а двојица су се јасно изјаснили да нису. Да ли је твоја намера била да то погрешно разумем?
Последња референца је изгледа погрешна, јер се текст не слаже. Молићу лепо то тако изгледа посматрачу са стране. А ево их и твоји одговори мени и Колету на ту исту ствар. Не звучи нимало као решено питање.

Колету си рекао ово, не знам како да цитирам
Da ne ispadnem ja ovde drkoš, ovom prilikom ću ti uputiti odgovor: Ne znam šta da kažem; nemam pojma ništa o tome. Treba proučiti.
Ovako kako vidim, na prvi pogled, ispada da u rukopisu stoji Prébellis (Πρέβελλις). Tako je gore kod Goara, a godinu dana docnije Ismael Buliald u komentarija Dukine istorije kaže da tako stoji u rukopisu u biblioteci:

А мени ово

Битније за мене лично зашто је неко радио на приређивању Порфирогенита и уносио неоригиналне речи у старогрчки?

Ја ту видим више кривице и несавесне творбе него у овом нашем неспоразуму!

Ја бих апеловао на све да лична осећања оставе по страни док се ово не разјасни.
У супротном ће тема ићи у правцу ко је коме рекао шта!

Славене изјавио си нешто фрапантно али и даље остајеш шкрт на информацијама о чему се ради ? Зашто је Бандури овако нешто урадио? Имамо на уму да документ има тежину целе српске па и друге рано средњовековне историје?

Интересантно хрватски бенегдит објавио друго издање ДАИ почетком 18. века из Париске архиве као и више дела о Византији али инспирисан историјом јужних Словена.
Дивота Југословени сви смо браћа али Загреб нам је ћаћа.

Мислим да си својим понашањем у порукама које су претходиле Колетовој заслужио много горе понашање од његовог. Он је био пристојан, а вукао си га за нос данима. На основу претходних порука изгледа да си покушао да ме наведеш да мислим да су ти Коле и Аранко и НикФреак претили а двојица су се јасно изјаснили да нису. Да ли је твоја намера била да то погрешно разумем?

Ne, nije bila moja namera, ali jesi pogrešno razumeo.

Kole11 me je optuživao da je @Khal Drogo moje pseto koje napujdavam na njega. On je umislio da sam ja zvao tog forumaša i tražio ga da ga napada, kako bi bio oteran sa foruma. Takođe me je optuživao da je forumaš @Sasha Smirnoff (jedan od brojnih kvalitetnih forumaša koji bukvalno pobegnu sa ovog potforuma jer im se zgadi u kakvu kaljugu zagaze i kada vide kako se ovde pojedinci ophode jedni prema drugima) moj klon. Na sve moje pokušaje da se stvari raščiste (ako misli da je dotični moj klon, prva stvar koju bi trebalo da učini jeste da ga prijavi), Kole11 je odgovorio vrlo nepristojno, uključiv i potpunim pravljenjem mene ludim. Do tada, ja sam prema njemu bio izuzetno korektan, pa čak i uložio maksimalan trud sa svoje strane da uredim odnose na nivo normale. Tada sam ga bacio na listu ignorisanja i povremeno otvorim ako slučajno naletim na pojedinu njegovu poruku (kao npr. kada je pogrešno pripisao Porfirogenitu onaj citat) da se oglasim, jer zaista nekad ume da napiše nešto interesantno. No bez obzir na to što je bilo na poslednje dve stranice, ili u toku zadnjih mesec dana, ne pada mi na kraj pameti da ispadne kao da ga uvažavam, jerbo on moje poštovanje nema, niti je svojim ponašanjem zaslužio da ga ima. Verujem da su sve ovo stvari u koje ti nisi imao uvid; ako te interesuje, mogu da ti pošaljem celokupnu privatnu prepisku između forumaša Kole11 i mene. Možeš i da ga pitaš; prilično sam siguran da će ti potvrditi sve ovo što sam napisao u ovom pasusu.

Nisam hteo eksplicitno da pomenem ime forumaša koji mi je redovno pretio smrću, da ne otvaram tu temu i uvlačim ga u diskusiju koja nikakve veze sa tim nema (ja nisam tema)...napisao sam to samo iz razloga zbog kojeg si napisao nešto što jednostavno nije istina (a predstavio si se kao strani posmatrač). Ako te interesovalo, već sam ti u prethodnoj poruci kazao da si mogo da me preko p. p. upitaš za identitet tog forumaša. Ne znam zbog čega si se opredelio da ne ideš tim putem, ali evo: u pitanju je Scott Isle. I ti nisi govorio o diskusiji zadnjih par stranica, već o ovoj čitavoj temi, ako sam te dobro razumeo.

Последња референца је изгледа погрешна, јер се текст не слаже. Молићу лепо то тако изгледа посматрачу са стране. А ево их и твоји одговори мени и Колету на ту исту ствар. Не звучи нимало као решено питање.

Колету си рекао ово, не знам како да цитирам
Da ne ispadnem ja ovde drkoš, ovom prilikom ću ti uputiti odgovor: Ne znam šta da kažem; nemam pojma ništa o tome. Treba proučiti.
Ovako kako vidim, na prvi pogled, ispada da u rukopisu stoji Prébellis (Πρέβελλις). Tako je gore kod Goara, a godinu dana docnije Ismael Buliald u komentarija Dukine istorije kaže da tako stoji u rukopisu u biblioteci:

А мени ово

Naravno da nije tekst stoprocentno identičan, kada je Banduri prepravio dva slova. Kako i zašto je do svega ovog došla, ne interesuje me preterano. Sve ono što je mene zanimalo jeste da se tekst ne pripiše pogrešno Porfirogenitu. A ovo sve ostalo je strašno dosadno i naporno. Nisam ni želeo da ovako raspredamo o tome; trebalo je samo da ostane na tome da to nije Porfirogenit, pa neka neko ponavlja sam glupost koliko puta hoće...svakako sam zažalio što sam Goarovu referencu ukucao u Google i krenuo da piskaram o ovome (a iskreno, i predvideo sam da će ovako neko smaranje izbiti, što je jedan od razloga zbog kojeg sam hteo da sve ostane na onome). Na ovom potforumu, pomoći nekim ljudima je u ravan sa Čebrlenovom politikom prema Hitleru (ponoviću, mnogi ljudi su strašno nezahvalni za sve što im se na tacni besplatno servira...ja većinu vremena na ovom forumu potrošim tako što odem na Google da pročitam nešto i onda prepričam na ovoj temi, a to jednostvno nije, bre, normalno), tako da...šta to tačno piše i odakle je sve i zbog čega i šta znači, neka se prouči i ko god to sve sazna, na forum i postavi. A Porfirogenita neka ostave na miru.

Poslednja izmena:

Kole11 me je optuživao da je @Khal Drogo moje pseto koje napujdam protiv njega. On je umislio da sam ja zvao tog forumaša i tražio ga da ga napada, kako bi bio oteran sa foruma. Takođe me je optuživao da je forumaš @Sasha Smirnoff (jedan od brojnih kvalitetnih forumaša koji bukvalno pobegnu sa ovog potforuma jer im se zgadi u kakvu kaljugu zagaze i kada vide kako se ovde pojedinci ophode jedni prema drugima) moj klon. Na sve moje pokušaje da se stvari raščiste (ako misli da je dotični moj klon, prva stvar koju bi trebalo da učini jeste da ga prijavi), Kole11 je odgovorio vrlo nepristojno, uključiv i potpunim pravljenjem mene ludim. Do tada, ja sam prema njemu bio izuzetno korektan, pa čak i uložio maksimalan trud sa svoje strane da uredim odnose na nivo normale. Tada sam ga bacio na listu ignorisanja i povremeno otvorim ako slučajno naletim na pojedinu njegovu poruku (kao npr. kada je pogrešno pripisao Porfirogenitu onaj citat) da se oglasim, jer zaista nekad ume da napiše nešto interesantno. No bez obzir na to što je bilo na poslednje dve stranice, ili u toku zadnjih mesec dana, ne pada mi na kraj pameti da ispadne kao da ga uvažavam, jerbo on moje poštovanje nema, niti je svojim ponašanjem zaslužio da ga ima. Verujem da su sve ovo stvari u koje ti nisi imao uvid; ako te interesuje, mogu da ti pošaljem celokupnu privatnu prepisku između forumaša Kole11 i mene. Možeš i da ga pitaš; prilično sam siguran da će ti potvrditi sve ovo što sam napisao u ovom pasusu.

Nisam hteo eksplicitno da pomenem ime forumaša koji mi je redovno pretio smrću, da ne otvaram tu temu i uvlačim ga u diskusiju koja nikakve veze sa tim nema (ja nisam tema)...napisao sam to samo iz razloga zbog kojeg si napisao nešto što jednostavno nije istina (a predstavio si se kao strani posmatrač). Ako te interesovalo, već sam ti u prethodnoj poruci kazao da si mogo da me preko p. p. upitaš za identitet tog forumaša. Ne znam zbog čega si se opredelio da ne ideš tim putem, ali evo: u pitanju je Scott Isle. I ti nisi govorio o diskusiji zadnjih par stranica, već o ovoj čitavoj temi, ako sam te dobro razumeo.

Naravno da nije tekst stoprocentno identičan, kada je Banduri prepravio dva slova. Kako i zašto je do svega ovog došla, ne interesuje me preterano. Sve ono što je mene zanimalo jeste da se tekst ne pripiše pogrešno Porfirogenitu. A ovo sve ostalo je strašno dosadno i naporno. Nisam ni želeo da ovako raspredamo o tome; trebalo je samo da ostane na tome da to nije Porfirogenit, pa neka neko ponavlja sam glupost koliko puta hoće...svakako sam zažalio što sam Goarovu referencu ukucao u Google i krenuo da piskaram o ovome (a iskreno, i predvideo sam da će ovako neko smaranje izbiti, što je jedan od razloga zbog kojeg sam hteo da sve ostane na onome). Na ovom potforumu, pomoći nekim ljudima je u ravan sa Čebrlenovom politikom prema Hitleru (ponoviću, mnogi ljudi su strašno nezahvalni za sve što im se na tacni besplatno servira...ja većinu vremena na ovom forumu potrošim tako što odem na Google da pročitam nešto i onda prepričam na ovoj temi, a to jednostvno nije normalno), tako da...šta to tačno piše i odakle je sve i zbog čega i šta znači, neka se prouči i ko god to sve sazna, na forum i postavi. A Porfirogenita neka ostave na miru.
Само Порфирогенита нек оставе на миру да се случајно не открије још фалсификованих делова његових списа... Е па то неће ићи.

Kole11 me je optuživao da je @Khal Drogo moje pseto koje napujdavam na njega. On je umislio da sam ja zvao tog forumaša i tražio ga da ga napada, kako bi bio oteran sa foruma. Takođe me je optuživao da je forumaš @Sasha Smirnoff (jedan od brojnih kvalitetnih forumaša koji bukvalno pobegnu sa ovog potforuma jer im se zgadi u kakvu kaljugu zagaze i kada vide kako se ovde pojedinci ophode jedni prema drugima) moj klon. Na sve moje pokušaje da se stvari raščiste (ako misli da je dotični moj klon, prva stvar koju bi trebalo da učini jeste da ga prijavi), Kole11 je odgovorio vrlo nepristojno, uključiv i potpunim pravljenjem mene ludim. Do tada, ja sam prema njemu bio izuzetno korektan, pa čak i uložio maksimalan trud sa svoje strane da uredim odnose na nivo normale. Tada sam ga bacio na listu ignorisanja i povremeno otvorim ako slučajno naletim na pojedinu njegovu poruku (kao npr. kada je pogrešno pripisao Porfirogenitu onaj citat) da se oglasim, jer zaista nekad ume da napiše nešto interesantno. No bez obzir na to što je bilo na poslednje dve stranice, ili u toku zadnjih mesec dana, ne pada mi na kraj pameti da ispadne kao da ga uvažavam, jerbo on moje poštovanje nema, niti je svojim ponašanjem zaslužio da ga ima. Verujem da su sve ovo stvari u koje ti nisi imao uvid; ako te interesuje, mogu da ti pošaljem celokupnu privatnu prepisku između forumaša Kole11 i mene. Možeš i da ga pitaš; prilično sam siguran da će ti potvrditi sve ovo što sam napisao u ovom pasusu.

Naravno da nije tekst stoprocentno identičan, kada je Banduri prepravio dva slova. Kako i zašto je do svega ovog došla, ne interesuje me preterano. Sve ono što je mene zanimalo jeste da se tekst ne pripiše pogrešno Porfirogenitu. A ovo sve ostalo je strašno dosadno i naporno. Nisam ni želeo da ovako raspredamo o tome; trebalo je samo da ostane na tome da to nije Porfirogenit, pa neka neko ponavlja sam glupost koliko puta hoće...svakako sam zažalio što sam Goarovu referencu ukucao u Google i krenuo da piskaram o ovome (a iskreno, i predvideo sam da će ovako neko smaranje izbiti, što je jedan od razloga zbog kojeg sam hteo da sve ostane na onome). Na ovom potforumu, pomoći nekim ljudima je u ravan sa Čebrlenovom politikom prema Hitleru (ponoviću, mnogi ljudi su strašno nezahvalni za sve što im se na tacni besplatno servira...ja većinu vremena na ovom forumu potrošim tako što odem na Google da pročitam nešto i onda prepričam na ovoj temi, a to jednostvno nije, bre, normalno), tako da...šta to tačno piše i odakle je sve i zbog čega i šta znači, neka se prouči i ko god to sve sazna, na forum i postavi. A Porfirogenita neka ostave na miru.
Нисам испратио овај форум од почетка, наравно да сам мислио на дискусију од последњих пар дана. Жао ми је због претњи смрћу али све остало могу да разумем. Не знам зашто гледаш на твоје бављење форумом као на обавезу, да ли мораш да радиш то што радиш? Али потпуно разумем потребу људи да када нешто негираш то поткрепиш нечиме, ако не желиш да се бавиш тиме не мораш ни да пишеш на форуму зар не? Ја овде дођем једном месечно и прочитам шта стигнем.

Нисам испратио овај форум од почетка, наравно да сам мислио на дискусију од последњих пар дана. Жао ми је због претњи смрћу али све остало могу да разумем. Не знам зашто гледаш на твоје бављење форумом као на обавезу, да ли мораш да радиш то што радиш? Али потпуно разумем потребу људи да када нешто негираш то поткрепиш нечиме, ако не желиш да се бавиш тиме не мораш ни да пишеш на форуму зар не? Ја овде дођем једном месечно и прочитам шта стигнем.

Kako bi se ti ponašao da ti staviš kratak odgovor u vezi nečeg što znaš i to bude celokupna tvoja namera učešća u diskusiji, u kojoj si možda pročitao i 1/6 objave i replicirao samo na jedan mali delić, a onda krenu ljudi da te spopadaju da se baviš nebitnim sitnicama i stalno; nedeljama i mesecima piskaraju „Sabasius sabotir diskusiju, bavi se nebitnim stvarima“, pa „vidi Sabasius neće uopšte o suštini da se bavi“ i onda „gle kako Sabasius ignoriše“ i tako kada te nema na diskusiji pričaju kako je to što se ne oglašavaš dokaz neke malicioznosti sa tvoje strane, pa onda tako da te pljuje nas 2-3 mesecima povremeno i još da piskaramo, tipa „Sabasius zna tačno šta je odgovor, ali namerno neće da kaže jer bi mu uskratili primanja ti koji ga plaćaju“ ili kada napišeš kratko „ne znam“ ili „nemam pojma“ onda pišemo kolika si lažovčina jer informacije kriješ i namerno ne deliš sa nama?

Da, ponekad (uspešno) bivam isprovociran. I to je moj problem koji mora da rešim sam sa sobom; ničija tuđa krivica. Trebalo je npr. sve ovo da stane sa mojom objavom da ovo nije Porfirogenit pre čitave četiri strane i da ne se na javljam više. U ovom slučaju me je iznerviralo koliko se niko ne trudi da porazmisli makar elementarno, odnosno što sam već video gle Slaven, zlo govedo jedno, neće da obrazloži već zavlači (?!?) ljude. Pomaže puno jer sam bezobraznike stavo na liste ignorisanja; i ja sam tu sam nedosledan jer ponekad kliknem da otvorim da vidim šta je napisala dotična osoba. Npr. obećao sam malopre samom sebi da to više nikada neću kliktati da prikažem Arankoove poruke, definitivno (i nije prvi put, ali ne znam koji me vrag naterao prošlog puta; prokleta znatiželja, valjda; il' prosto dokonost).

Poslednja izmena:
Битније за мене лично зашто је неко радио на приређивању Порфирогенита и уносио неоригиналне речи у старогрчки?

Ја ту видим више кривице и несавесне творбе него у овом нашем неспоразуму!

Ја бих апеловао на све да лична осећања оставе по страни док се ово не разјасни.
У супротном ће тема ићи у правцу ко је коме рекао шта!

Pre razvoja istorije kao prave nauke u 19. veku, mnogima je bilo sasvim normalno da prepravljaju izvore prilikom njihovom objavljivanja i citiranja. Vide nešto što nema smisla, ili pomisle da je negde bio lapsus, pa to isprave. Neki bi stavili fusnotice ili u beleškama na margini odštampali komentar da su napravili ispravke (ili u samom tekstu katkad navodeći) ali najčešće su činili to bez pravljenja ikakve opaske. To su tretirali kao ispravljanje greški. Danas su standardi mnogo više nego nekada i to praksa više nije, odnosno ako se to i čini (uglavnom) se redovno ostavlja u komentarima zabeleška da je to u integralnom tekstu učinjeno. Tako da to što je naš stari Dubrovčanin učinio nije nešto što je uopšte neobično.

Upravo je to jedan od razloga zašto za istorijsku nauku u suštini ne postoji istoriografska literatura starija od sredine 19. veka, odnosno ona se najčešće smatra zastarelom. Matore edicije se koriste samo kada postoje neki slučajevi izgubljenih izvora (npr. uništili ih Saveznici bombardovanjem Napuljskog arhiva; lupam) iz proste nužde što nema izbora (tj. kao nužno zlo).

Ајде Славене не дури се сад ти бар ниси градио каријеру на Порфирогениту као неки који су морали бити свесни овога.
Остале су по страни речи Тибора Живковића у Ћирилици да информације које поседује цар није могао добити од неког Србина или Далмата и сл. Неко прави дуплу сеобу Срба назива град Београдом не Сингидунум јер је у његово време био бугарски и тачно води рачуна да не повреди границе тема и старих римских провинција. Такве информације није могао имати неки Далмат , Србин шта год!

Врло интересантну историју праве Хрвати користећи и ДАИ и ЉПД селективно наравно како одговара! Кад је реч о Захумљу , Травунији , Паганијији и Диоклији онда је ЉПД ако је Босна у питању онда не.
Наиме Авари су заузели ове просторе на позив цара долазе и исељавају у Панонију све заједно са каганом Бајаном и Сремцима и заузимају просторе до Драча.
Онда долази далеко непознатих народ Срба који се пробио до Солуна па одатле насељује планине Рашке и стагнира док је цело приморје са Дукљом и Босном у њиховим рукама да ствар буде још гора све то код нас слично стоји у уџбеницима!

Добро каже Шарић да донесемо закон о забрани лицитирања жртвама Јасеновца Јевреја , Рома и срба! Сваки њихов историчар би размислио пре него што би избавио било какву срамну књигу!

Чини ми се да наша критичка историја има већи историјски задатак од ловљења мува по форумима на крилима елита из Загреба и наравно Беча коју спонзоришу радикални исламисти!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back