Bari'91
Poznat
- Poruka
- 7.855
Izvini ******...samo ponesi cvece pa smo ok15 riječi od čega samo 4 uvrede. Velim ja, ti i jesi umjeren na ovom forumu.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Izvini ******...samo ponesi cvece pa smo ok15 riječi od čega samo 4 uvrede. Velim ja, ti i jesi umjeren na ovom forumu.
E i veliki respekt za to!
I sam sam gledo klip...sve istorija 101 svaka cast...javio se Ric Rossu reko svaka cast...
Ali kontas o cemu pricam svako ko bi procito ista duze od FB Statusa jasno je sta su Crnogorci...neumljinjem vas doprinos svaka cast reko sam super pa se cuje! I drago mi!
Poenta je bila da ako faktografski mit nije tacan....ok ali objasni zasto narod ga tako vidi a ne samo odbaciti...
Nema naroda bez mita..
A mislim da nije jasan mnogima brate....Mozda malo jasniji ljudima koji misle...ali vecini.ne bas...Pa mislim da je to jasno kao dan; zašto što se mit nalazi u srži kolektivnog identiteta jedne društvene grupe; vezivno tkivo koje od nje stvara jednu povezanu naciju (bez političkih mehanizama).
U slučaju Crnogoraca, on ima upravo tu ulogu, sada bitniju nego ikada crnogorskim suverenistima i dukljanomontenegrinima, jer je to jedan od stubova njihove nacionalne posebnosti i samobitnosti.
Bariša, nije stvar da je mit apriori loš, ali ako je mit stvarno po sebi loš, onda je ****** loš. Ne postaje on boljim jer je mit. Razumeš bre. Baš bi mogao jednu temu o mitovima da napišem.Poenta je bila da ako faktografski mit nije tacan....ok ali objasni zasto narod ga tako vidi a ne samo odbaciti...
Nema naroda bez mita..
Pa nebi mogo brate! Znas mozda bi mogo probati zasto pred svaku silu iznosis cvece? Al me zaboli ***** jer si civlizacijski nebitan...tj jesi za onu drugu stranu al nije tamo tako da ..skini mi se s *****...Bariša, nije stvar da je mit apriori loš, ali ako je mit stvarno po sebi loš, onda je ****** loš. Ne postaje on boljim jer je mit. Razumeš bre. Baš bi mogao jednu temu o mitovima da napišem.
Uopste moras da shvatis da te proscjecan Srbin nece jebati 2% zbog samog dosjanstva kao da smsras starog kako se "djeca prave"...Bariša, nije stvar da je mit apriori loš, ali ako je mit stvarno po sebi loš, onda je ****** loš. Ne postaje on boljim jer je mit. Razumeš bre. Baš bi mogao jednu temu o mitovima da napišem.
Ne nalazis za shodno da objasnis?Nije to Porfirogenit, O temama, već nešto podosta mlađe.
Ne nalazis za shodno da objasnis?
Bogami, to za uništavanje nisam znao.
Arheološka mafija u ovim krajevima dominira, tako da moram reći da me nimalo ne iznenađuje. A posebno to da nikada nije odgovarao...
Ово је наравно све лаж. Можда има неких које ти сврставаш у аутохтонисте који немају појма о методологији али углавном није тако. Насупрот томе званична историја је катастрофално ненаучна.Problem je u tome što oni, u najvećoj meri, nemaju nikakve predstave o tome šta je nauka. Oni se ne informišu iz naučne literature, već preko rekla-kazala glasina s YouTube priloga. Tako da nemaju uopšte ni nikakvu svesti o tome šta je nauka, šta nju konstituise, šta je naučna metodologija, itd. Koliko samo gluposti smo mogli čuti od pristalica autohtonističkih interpretacija na ovom forumu; od toga da je neko tvrdio da su Stari Sloveni prelazili reke Savu i Dunav tako što su hodali po dno sa trskom, pa na dalje. @Aranko svaki put kad tako nešto izjavi, posle se samo smeje i ništa ne odgovori.Ali zato mnogi nastavljaju da veruju u te stvari. Drugi je problem, potom, što mnogi nažalost misle da su školski udžbenici naučna literatura, pa koriste razne citate iz njih da bi dokazali neke svoje tvrdnje.
Koliko je to, ali doslovno, operiranost od srvarnpg svets, najbolje se vidi u tome što su pomenuti Aranko pa i gospon Mrkalj iskonstruisali jednu teoriju zavere u vezi sa mnom i misle da postoji iole bilo šta posebno u vezi sa literaturom i izvorima koje sam ja do sada kačio na Krstu.Oni misle da ja imam nekakav "ekskluzivni" pristup nekom tajnom arhivu ili biblioteci...a upravo je to ključni problem kod ovih naših paraistoričara: ne kucaju u Google i ne idu u biblioteke i arhive. Očekuju sve odgovore na BalkanINFO i kod hrvatskih generala. Zato i ohrabruju toliko da treba to više raditi; jer je to jedini medij (YouTube emisije) koji (znaju da) koriste, umesto da zagreju dupe na stolici (pa još semi ljute što zvanični istoričari sve to lepo ne sažmu, da ne moraju ni čitati). Odmah mi pada na um Ilija Ogorelica koji je i sam rekao kod Milanović Miodraga da je malo šta u svom životu pročitao.
![]()
Радивој Радић пише толико једноставним језиком то јесте просто човек види да нема појма о чему прича...Evo istoričar Radivoj Radić piše jednostavnim stilom, razumljivim svakom laiku. Piše često publicistiku i bavi se popularnim temama; gostuje po istorijskim programima i učestvuje u izradama istorijskih dokumentaraca.
Ali ništa to nije bitno, niti uopšte interesuje alternativce, jer ih je ismevao u jednoj knjizi (i još jednoj što je skoro izašla). Tako da, šta god bude učinio, tu doslovno neće biti nikakvog pomaka, jer je jedino što se očekuje izvinjenje, molba za oprost i da prizna da su u pravu. To je neverovatna količina mržnje prema njemu koja se tu uzgaja; neki čak patentiraju pojam radićevci za zvanične istoričare iz tih razloga. Jedan forumaš je čak otvorio posprdnu temu na njegov račun (šaleći se da je čovek umro).
Sta to bese kriticka istoriografija?
Ne mogu da pustim; šta veli?
Sta to bese kriticka istoriografija?
U ovom slucaju ispravno je obavestiti kolegu Komatinu i ukazati mu da postoji mogucnost da je pogresio kada je Trivalis izjednacio sa Prevalisom, zato sto je Porfirogenit izjednacio Trivalis sa Ohridom.
Радивој Радић пише толико једноставним језиком то јесте просто човек види да нема појма о чему прича...
Pogledajte prilog 797293
Smaras sa tim svojim igrama i opstrukcijom...A gde je to učinio Porfi, po tvom mišljenju?
Па Радивој Радић користи исти приступ као Олга коју прозива, фокусирао си на двије реченице из рукописа Халкоколинда (погл.38 прве књиге), и даје другачије "тумачење" од Олге. Ако имамо неки навод у рукопису на основу којег неко изводи своје "тумачење", било погрешно или исправно, пожељно је, а за историчаре обавезно, погледати садржај испред и иза, јер често тај издвојени навод може имати другачији смисао од оног како неко тумачи. У овом случају то јесте тако, Олга у књизи то "прекомотно" тумачи али ни Радић (уз пуно уважавање на познавању грчког који ја морам са муком преводити уз помоћи преводитеља и ту често нисам сигуран око смисла неких ријечи) није, по мени, у потпуности прецизан.
Наиме, (ово сам већ неколико пута приложио, нисам сигуран којим све темама) ако погледамо читаво то поглавље 38 прве књиге
Pogledajte prilog 797374
Лаоник не сврстава у ову расу (која је по њему најстарија и највећа међу свим народима на свијету) само Трибале (Србе) и Мезе (Бугаре) како то Радић примјећује него и Илире и Сармате (Русе), уопште све народе који зборе исти (словенски) језик. Чак је ту уврстио и Дачане (Влахе) о којма има добра сазнања и за које у другој књизи поглавље 22 пише да говоре истим језиком као и Италијани.
По мени, Радић ако се већ позива на Лаоников рукопис да би демантовао Олгу, требао је читаво поглавље приказати зато јер јесте важно оно што иде у наставку тог поглавља након те двије реченице на које су се фокусирали.
Радић уствари потврђује Олгино тумачење покушавајући да га демантује. Ако му је то био циљ онда повлачим своје речи али чини се са није. Пре свега свако његово окретање враћа тумачење на оно што је и Олга написала. Једина његова допуна је потпуно бесмислена, укључивање Бугара, свако зна да су Бугари у то време исто што и Срби, са разликом само у имену, од дошљака који су се измешали са њима само је то остало.Tako je. Ali suština, a to je da je Olga iz nekog neobjašnjenog razloga koristila latinski prevod Laonikovog dela umesto originala, koliko razumem, stoji.
Ово је наравно све лаж. Можда има неких које ти сврставаш у аутохтонисте који немају појма о методологији али углавном није тако. Насупрот томе званична историја је катастрофално ненаучна.
Довољан пример је доношење чврстих закључака на основу изабраних извора, по критеријуму колико се они уклапају у наратив а не по науци. И онда се свци остали резултати уклапају у наратив уместо обрнуто. То се у енглеском језику зове cherry picking и у другим наукама се не толерише.
А та прича о теорији завере је наравно смешна, мрзи ме да пролазим кроз твоје објаве сада јер нисам плаћен за писае по форуму, свако ко прати шта објављујеш зна да смо у праву. За гугл стварно ниси неки стручњак, то смо видели.
Уопште је нејасно зашто се не бавиш ониме шта је тема овог форума, него неким измишљеним потпуно исконструисаним аутохтонистима. Ко зна колико пута ти је речено да се наши историчари баве својим послом уместо што преписују тумачења и то зову изворима, не би било аутохтониста. Да имамо људе који могу да се изборе да смеју да напишу свој закључак а не да смишљају како су староседеоци побегли на брда, заборавили земљорадњу за коју су били стручњаци, па онда када су после пар векова сишли с брда научили земљорадњу од Словена и онда кренули у бели свет да од њих постану албанци и румуни... И онда после тај исти човек на телевизији изјави како је тих досељеника било 1-2%.
Човек који тако нешто сматра науком има озбиљан проблем са реалности. Просто је нормално да сваки паметан човек кад то прочита крене сам да истражује и ја желим да верујем да је Тибор то радио баш из тог циља.