„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste fonetsko i azbucno i kaze Harman.

"Dešifrovanje tog pisma predstavlja samim tim tako velik istraživački poduhvat, tako krupan zalogaj, da ako ono makar i delimično uspe, može da se meri samo sa sličnim poduhvatima Šampolionovog dešifrovanja egipatskih hijeroglifa, Fon Hamerovog dešifrovanja klinopisa ili Evansovog otkrića i tumačenja protopisma kritsko-mikenske kulture tzv. “Lineara B” (ipak, kako je kasnije žustro istakao dr Harman, teorija da je feničanski jezik uticao na razvoj ovog pisma pokazala se da i nije baš posebno utemeljena, budući da ne može da objasni prisustvo slova psi, fi i hi, a sva ona odreda nalaze se u silabarijumu vinčanskog pisma do 4. do 9. milenijuma pre Hrista)."

https://www.srpskadijaspora.info/vincansko-pismo-i-znaci-vremena-civilizacije-i-deo/

https://www.srpskadijaspora.info/vincansko-pismo-i-znaci-vremena-civilizacije-ii-deo/

Čoveče, postavljao sam ti radove Haralda Harmana ovde. :lol:

Pokaži mi jedan jedini citt Harman to kaže, ukoliko smatraš da tu može biti 0,01% istine.

Nikad se ne ozvučavaju u "a" svi poluglasi u reči nego svaki drugi. Počneš od kraja, poslednji koji je služio u vreme kad je to bilo potrebno da se slog ne završava suglasnikom po prestanku tog pravila se gubi, pretposlednji se ozvučava i tako redom prema početku reči.

To je baš-baš elementarno, prosto ne verujem da ni toliko ne znaš, nego si se ovde nešto zbunio, valjda.
А ја сам коментарисао тврдњу о грчком преузимању "српске" речи, не Хавликово правило. :roll:

Poslednja izmena:
Čoveče, postavljao sam ti radove Haralda Harmana ovde. :lol:

Pokaži mi jedan jedini citt Harman to kaže, ukoliko smatraš da tu može biti 0,01% istine.
Veoma cudno ne postoji video snimak tako bitnog predavanja kao sto je Haarmann i Winn u Novom Sadu 2004.
Radivoje Pesic je klasifikovao azbuku sa natpisa koji su pronadjeni na grncariji, na hiljadama artefakata iz Vince.

Veoma cudno ne postoji video snimak tako bitnog predavanja kao sto je Haarmann i Winn u Novom Sadu 2004.
Radivoje Pesic je klasifikovao azbuku sa natpisa koji su pronadjeni na grncariji, na hiljadama artefakata iz Vince.

Pusti tog prevaranta Pešića. Pričamo o Harmanu.

Dakle, nema nikakvih dokaza?

Pusti tog prevaranta Pešića. Pričamo o Harmanu.

Dakle, nema nikakvih dokaza?
Pesic nije prevarant, i on je prvi klasifikovao pismo.
Znaci lazi i nasilje nad istinom i zdravim razumom.
A sta mogu da budu slova osim slova, i natpsi osim natpsi.
Gde se krije ili mozda je unisteno na 10.000 predmeta artefakata iz Vince.
Gde se kriju Vinca tablets, kao i tartaria tablets, a takve plocice tablets jedino se prave da bi se na njima zapisalo nesto.

Pesic nije prevarant,

Jeste. Mada, hajde da kažemo da je hipotetički moguće da Vesna Pešić izmišlja sve u vezi njega, što bi tehnički činilo nju prevarantom?

i on je prvi klasifikovao pismo.
Znaci lazi i nasilje nad istinom i zdravim razumom.
A sta mogu da budu slova osim slova, i natpsi osim natpsi.
Gde se krije ili mozda je unisteno na 10.000 predmeta artefakata iz Vince.
Gde se kriju Vinca tablets, kao i tartaria tablets, a takve plocice tablets jedino se prave da bi se na njima zapisalo nesto.

Harmanov citat?

Ne pričamo o tome je li to fonetsko, alfabetsko pismo, ili ne, već je li to izjavio Harald Harman.

koliko sam ja cuo, Vincansko pismo jeste zvanicno priznato kao pismo, sad ne bih znao reci da li kao alfabet....uslov za to priznanje je da se zove - PODUNAVSKO ili STARO-EVROPSKO....jos jedan dokaz minorizacije svega sto moze imati sa slavenskim korijenima...

To je isto jedna glupost koja kruži na internetu kao glasina...raspravljali smo otome već jednom.

I jel konačno neko našao makar jedan tekst na tom famoznom vinčanskom pismu ?? Ili bar predmet sa više od 2-3 znaka ?
Nasli su naucnici, ali lazovi i zlikovci sklanjaju, kriju ili unistavaju afretakte. Kod nas se Lepenski Vir Vinca neprekidno unistavaju.
Evo sa vikipedije uzorak sa vincanske grncarije.

Vinca_vessel.png

Očekivao sam da si iz naše prepiske, a što sam pominjao najmanje tri puta da se sećam, upamtio da je papa Pije II rodonačelnik Srpske autohtonističke škole.

Nasli su naucnici, ali lazovi i zlikovci sklanjaju, kriju ili unistavaju afretakte. Kod nas se Lepenski Vir Vinca neprekidno unistavaju.

Batali prazne priče i uvijanje.

Evo sa vikipedije uzorak sa vincanske grncarije.

Pogledajte prilog 745644

Ko meni garantuje da ovo neko nije uradio u fotošopu ?? Gde je snimak ove grnčarije i naravno dokaz da ona potiče sa nekog vinčanskog lokaliteta ?
Dakle ne wikipedija, ne internet blogovi, ne jutjub klipovi već čvrst naučni dokaz.

Očekivao sam da si iz naše prepiske, a što sam pominjao najmanje tri puta da se sećam, upamtio da je papa Pije II rodonačelnik Srpske autohtonističke škole.
Ne secam se te prepiske.

Ali ovo je fantasticno. Aman covece, pa i Papa licno pripada slovenskim falsifikatorima.

Pa kada je razotkriveno ovo visevekovno falsifikovane istorije? I ko je taj genije ko je to provalio? Brajs?

Ko meni garantuje da ovo neko nije uradio u fotošopu ?? Gde je snimak ove grnčarije i naravno dokaz da ona potiče sa nekog vinčanskog lokaliteta ?
Dakle ne wikipedija, ne internet blogovi, ne jutjub klipovi već čvrst naučni dokaz.
Nisu prazne price i uvijanje, nego si ti lazov.
Ima par dokumentaraca od pre 30-40 godina koje sam ovde vise puta postavljao (govore arheolozi i drugi naucnici), mogao si ovo isto sa vikipedije da vidis na video snimku vincanskog predmeta, i jos natpisa, na jednom vincanskom predmetu pise latinicno ULF.

Nisu prazne price i uvijanje, nego si ti lazov.

Vidim da još uvek ne znaš normalno da komuniciraš sa ljudima.

Ima par dokumentaraca koje sam ovde vise puta postavljao sa RTS (govore arheolozi i drugi naucnici), mogao si ovo isto sa vikipedije da vidis na video snimku vincanskog predmeta, i jos natpisa, na jednom vincanskom predmetu pise latinicno ULF.

Znači samo latinica ?? a ćirilica ništa? :D

cak i da je su samo oznaka vlasnistva ili proizvodjaca, to je dovoljno da simboli iz Vince budu pismo...upitno je da je za te oznake vlasnistva potrebno vise od 200 simbola, ali necemo sad o tim trivijalnostima, zar ne...

cak i da je su samo oznaka vlasnistva ili proizvodjaca, to je dovoljno da simboli iz Vince budu pismo...upitno je da je za te oznake vlasnistva potrebno vise od 200 simbola, ali necemo sad o tim trivijalnostima, zar ne...

Ne jer simboli nisu pismo, čak ni "protopismo". U tom slučaju i ovo je pismo:
_dsc1899.jpg

Pitanje je da li su u pitanju i simboli ? Za većinu klasifikovanih sam lično ubeđen da su u pitanju samo ukrasi i ornamenti na grčariji bez ikakovog određenog značenja.

Sa lazovom i banditom kao sto si ti komunikacija nije moguca.
To je nasilje nad umom, tvoje lazi i gluposti.

Polako Nebojša. Zatvori oči. Udahni duboko. Popi nešto za smirenje. Kod kuće si, bezbedan si pored svog računara. "Zli istoričari" ti ne mogu nauditi.

Ne secam se te prepiske.

Ali ovo je fantasticno. Aman covece, pa i Papa licno pripada slovenskim falsifikatorima.

Zar me nisi čak ismevao što sam jednom rekao da je autohtonistička škola dobrim delom vatikanska tvorevina?

Nešto ti je čudno u tome što je poglavar Rimokatoličke crkve učestvovao u falsifikovanju? :mrgreen:

Pa kada je razotkriveno ovo visevekovno falsifikovane istorije? I ko je taj genije ko je to provalio? Brajs?

Izvan vrlo strogo užih crkvenih krugova (i to rimokatoličkih, a nikako protestantskih npr.), istoriografi uglavnom nisu citirali (po ovom pitanju) Pikolominija i njegove nastavljače. Tu i tamo neko spomene tu priču o Lehu i Čehu, eventualno. Dominantno viđenje kod stranih istoriografa, ili hajde da kažemo barem jedno od (dva glavna), utemeljio je Flavio Bjondo. Bjondovo stanovište je bilo da su Sloveni živeli sa leve obale Dunava do vremena cara Mavrikija i onda se prebacili i na područja južno (oko 600. godine).

Vatikan je ostao tu nekako sve do u XX stoleće. Osim što mi se čini da su pojedinci tvrdili šta je pisao Pikolomini i tako neki njegov nastavljač, ne deluje mi da je neko ulazio u neku veću polemiku oko tih stvari, a posebno od vremena sekularizacije i geneze moderne nauke.

Ne jer simboli nisu pismo, čak ni "protopismo". U tom slučaju i ovo je pismo:
_dsc1899.jpg

Pitanje je da li su u pitanju i simboli ? Za većinu klasifikovanih sam lično ubeđen da su u pitanju samo ukrasi i ornamenti na grčariji bez ikakovog određenog značenja.

Polako Nebojša. Zatvori oči. Udahni duboko. Popi nešto za smirenje. Kod kuće si, bezbedan si pored svog računara. "Zli istoričari" ti ne mogu nauditi.
simboli su upravo pismo...sta je alfabet, nego skup simbola kojima je covjek odredio zvucnost, tj. koji glas predstavljaju...a ovom prilikom zazmiricemo na cinjenicu da u Vincanskim simbolima, postoji VECINA simbola grckog i etrurskog alfabeta...latinski namjerno ne pominjem, jer je plod ovih prethodnih...

simboli su upravo pismo...sta je alfabet, nego skup simbola kojima je covjek odredio zvucnost, tj. koji glas predstavljaju...a ovom prilikom zazmiricemo na cinjenicu da u Vincanskim simbolima, postoji VECINA simbola grckog i etrurskog alfabeta...latinski namjerno ne pominjem, jer je plod ovih prethodnih...

U tome i jeste problem. Ko kaže da simboli imaju zvučnost ?
Upravo ih to odvaja od pisma. Vid komunikacije možda. Kao i saobraćajni znak. Simboli su postojali i pre i posle vinčanske civilizacije. Većina tih simbola su geometrijski oblici, linije, krugovi i kombinacije istih. Pomešani sa ukrasima na predmetima pa nepažljivo oko tu može videti i proto kinesko pismo a kamoli grčki i feničanski alfabet.
Kao što rekoh ima onih koji tvrde da ne samo da nema pisma već nema ni simbola, da su sve to ukrasi.

Zar me nisi čak ismevao što sam jednom rekao da je autohtonistička škola dobrim delom vatikanska tvorevina?
Ovo nije za ismevanje, ovo je za plakanje.

Posle ti pricas o autohtonistima kao teoreticarima zavere.

Par pitanja:
  • ko je za..bo one pisce u Srbiji 14. veka da pisu kako su Srbi autohtoni? Pije se nije ni rodio tada.
  • nisam bas siguran da je Pije pisao pre Halkokondila, bili su savremenici. Kako se to Halkokondil upeca tako brzo na papsku laz?
  • ko je pre Pija pisao da su Sloveni migrirali, pa je onda Pije morao da se bavi falsifikovanjem?

Marija Gimbutas, Harald Harman, Šan Vin i bilo ko zapravo ko se bavio vinčanskim znacima, nikada nije tvrdio da su to nekakvi glasovi; alfabetsko pismo.

Vincansko (starosrpsko) najsrodnije je danasnjoj srpskoj cirilici azbuci gde ima 20 slova identicnih, posle etrurskom/Rashanskom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back