„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Коле ово није тачно што Славен каже. Ја сам изнео свој став без иједне ружне речи и на потпуно рационалан начин. И имам слично мишљење као и ти. Само после неког времена видиш да те врте у круг, затрпавају незгодна питања гомилом података који нису у директној вези са питањима итд, онда дођеш у ситуацију да мало другачије водиш полемику. Али опет никада нисам никога вређао на овом форуму.

Верујем да је ситуација слична и са другима, тј да је почетна теза да си једини који је своје ставове изнео рационално нетачна, али је то тешко сада проверавати. Људи који имају више времена за форум сигурно то знају.
Mene ova tema zanima. Ovde sam da saznam nešto od drugih, dođem do novih informacija. Ne gajim nadu da će bilo ko da promeni svoje mišljenje, uostalom u ljudskoj prirodi je da teško priznaje greške. Neće Slaven promeniti mišljenje zbog mene, šta god ja napisao, već zbog nekog profesora sa zapada.
Zato se ja referenciram upravo na izvore sa zapada, čitam njihove knjige, teze i tu ima i te kako zanimljivih stvari. Ne citiram naše autohtoniste jer onda ne bi došlo do razumne razmene mišljenja, mada ne razumem zašto je zauzet tako negativan diskurs prema njima.
E sad dok ide konstruktivna diskusija tu sam, ako postane gubljenje vremena idem. Prosto.

Istina, na momenat sam zaboravio na tebe jer vrlo retko pišeš. Izvini ako si se osetio prozvanim.

Eto, vučko, Ahil71 i ti. Problem koji ostaje jeste da nisi spreman da se kritički udubiš, što je moja najveća zamerka u tvojim pisanijima (nikoga nisi vređao ili prozivao, mada je bilo prilično smešno kada si me optužio da je @Pantelić Nebojša moj klon radi izrugavnja ruglu autohtonista :lol: ). To u prvom redu mislim na tvoja stanovišta u vezi onog prizrenskog natpisa, koja se zasnivaju na, oprosti, slepom verovanju; bez podloge i preispitivanja, odnosno razmatranja nekih drugih mogućnosti.
Da li priznajes Kurtu kao autoritet?

Naučničke knjige nisu jednostrano sredstvo komunikacije jer ostvaruju naučnički odjek koji pokreće daljni lanac rasprave u naučnim krugovima. Napominjem u naučnim krugovima a ne na bizarnim forumima i pijacama, jer mišljenja neobrazovanih , paranoika i unesrećenih jeste potpuno nevažno.
Ako je nevažna čemu sva ta silna priča oko njega. Narcisoidnost, pogotovo bezrazložna narcisoidnost je znak patologije, ne inteligencije

Pa koliko li je samo rasprava (kako se u nauci i zove članak) napisano do sada? :lol:

Sigurno znaš za naučne skupove...koji nekada znaju da budu i poprilično vatreni. Sećaš li se npr. skoro pravog fajta između Tibora Živkovića i Mladena Ančića.
Mislio sam na analitički dijalog različitih strana, sam naziv razgovora nije toliko bitan. uostalom, forumi i jesu aktuelni zbog svoje karakteristike da svako ko oseti da ima kakav interes u određenoj stvari, ima pravo da govori

Apel protiv novog talasa pseudoistorije i mitomanije
http://www.seecult.org/vest/apel-protiv-novog-talasa-pseudoistorije-i-mitomanije

Да ли је тема више за политику, или пак теорије завере, или можда више за психологију?! Тј психијатрију???
...
Лично се не слажем са многим ставовима аутохтониста, ал то није битно, јер се још мање слажем са Титовим пионирима, али позивати на ЗАБРАНУ, и то на овакав начин, ЖЕСТОКО МИРИШЕ на 1948-у!!!
Вероватно им је жеља и да све не-истомишљенике пошаљу на неки Голи Оток, само када би могли?
....
Титови пионири, нео-либерали, нео-троцкисти и остали.... су решили да ударе најподмуклије, да удружење Милош Милојевић, из Црне Баре, оптуже за АНТИ-СЕМИТИЗАМ, и КСЕНОФОБИЈУ?!

".....Najoštrije osuđujući “brojne verbalne ispade, uvrede i pretnje fizičkim nasiljem” koje pojedini članovi i simpatizeri Udruženja “Miloš S. Milojević” upućuju njihovim kolegama, kao i otvorene ksenofobne i antisemitske stavove koje propagira to udruženje, potpisnici apela pozvali su sve kolege i građane da javnom podrškom naučnim činjenicama koje su priložili o mestu Miloša S. Milojevića u kulturi, prošlosti i naučnoj istoriografiji odlučno doprinesu daljoj afirmiciji naučne istoriografije i drugih humanističkih disciplina u Srbiji....."
...
Ово само показује, где ми живимо, и ко заиста влада овом државом.
Добра страна, је то што су направили бесплатну рекламу удружењу, а не би се изненадио, да се неко дрзне и да затвори ово удружење, јер забога позива на антисемитизам?!?!?! Какво помрачење ума....
....

Види се да је политичка глупост јер су измешане ствари које немају везе. Неко може бити антисемита или ксенофоб, али то нема везе са тиме да ли су му историјске књиге тачне. Да се не лажемо, добар део званичне историје су и писали и преписивали свештеници који су вероватно били антисемити, ксенофоби и ко зна шта све још....

Mene ova tema zanima. Ovde sam da saznam nešto od drugih, dođem do novih informacija. Ne gajim nadu da će bilo ko da promeni svoje mišljenje, uostalom u ljudskoj prirodi je da teško priznaje greške. Neće Slaven promeniti mišljenje zbog mene, šta god ja napisao, već zbog nekog profesora sa zapada.
Zato se ja referenciram upravo na izvore sa zapada, čitam njihove knjige, teze i tu ima i te kako zanimljivih stvari. Ne citiram naše autohtoniste jer onda ne bi došlo do razumne razmene mišljenja, mada ne razumem zašto je zauzet tako negativan diskurs prema njima.
E sad dok ide konstruktivna diskusija tu sam, ako postane gubljenje vremena idem. Prosto.

Zašto mora da dođe sa zapada?

Zašto mora da dođe sa zapada?
Zato što živimo u epohi zapadne civilizacije. Tamo se nalaze univerziteti koji finansiraju istraživanja i usmeravaju studente na naučni pristup. A činjenica je da su danas istraživači manje zavisni od politike od onih u 19. veku kada je zacementirana sadašnja verzija istorije. I ima radoznalih, jedna od prednosti internata je što se sve to može pratiti. Eto zašto.
Nego nisi mi odgovorio da li priznaješ Kurtu kao autorita u istorijskoj nauci....

Да се не лажемо, добар део званичне историје су и писали и преписивали свештеници који су вероватно били антисемити, ксенофоби и ко зна шта све још....
Suštinski nebitne za naš slučaj. Istorijom koja nas dotiče su se, uglavnom, bavili političari na kraju svojih karijera. Na istoriju Rima, a i mnogo štošta posredno, tačku je stavio najveći slovenomrzac, spaljujući izvore.

Zato što živimo u epohi zapadne civilizacije. Tamo se nalaze univerziteti koji finansiraju istraživanja i usmeravaju studente na naučni pristup. A činjenica je da su danas istraživači manje zavisni od politike od onih u 19. veku kada je zacementirana sadašnja verzija istorije. I ima radoznalih, jedna od prednosti internata je što se sve to može pratiti. Eto zašto.

Pa nije Zapad celi svet. Postoje zemlje kao što su Rusija, Indija i Kina.

Nego nisi mi odgovorio da li priznaješ Kurtu kao autorita u istorijskoj nauci....

On jeste veliki ekspert, mada treba podvući u prvom redu za arheologiju, a ne istoriju.

Pa nije Zapad celi svet. Postoje zemlje kao što su Rusija, Indija i Kina.
Aktuelno učenje je nastalo na zapadu, shodno tome naš fakultet će prihvatiti samo reviziju koja dođe sa zapada, beveze je pričati o tome.
On jeste veliki ekspert, mada treba podvući u prvom redu za arheologiju, a ne istoriju.
Zašto ne za istoriju?

Tačno. Olga Luković je došla sa zapada, pa ste je proglasili ludom. Jest da ne vređate ljude, ali, ludom.

Ni Radić niti Živković, niko nije pisao o tome da je ona luda. Na ovom forumu jeste mislim npr. @krinka5, koji je i okačio ove njene reči:

Бога.jpg

Ja sam pokazao jednom prijatelju, psihologu, i on mi je rekao da ovaj tekst potvrđuje postojanje izvesnih problema u svesti autora. Da li je imala osnova i za kliničku dijagnozu, ne znam, ali neka svaki pročita ove reči i samostalno njih protumači i da svoj komentar (poželjno bi blo da to i ti učiniš). Moje mišljenje je da je teži moždani udar koji je pretrpela ostavio možda neko oštećenje koje je uticalo na stvaranje stanja izmenjene svesti, barem u graničnom formatu. To se vidi u ovim rečima, i u strašno loše napisanoj knjizi (onoj koja je Biblija svim autohtonistima).

Ni Radić niti Živković, niko nije pisao o tome da je ona luda. Na ovom forumu jeste mislim npr. @krinka5, koji je i okačio ove njene reči:

Pogledajte prilog 619402

Ja sam pokazao jednom prijatelju, psihologu, i on mi je rekao da ovaj tekst potvrđuje postojanje izvesnih problema u svesti autora. Da li je imala osnova i za kliničku dijagnozu, ne znam, ali neka svaki pročita ove reči i samostalno njih protumači i da svoj komentar (poželjno bi blo da to i ti učiniš). Moje mišljenje je da je teži moždani udar koji je pretrpela ostavio možda neko oštećenje koje je uticalo na stvaranje stanja izmenjene svesti, barem u graničnom formatu. To se vidi u ovim rečima, i u strašno loše napisanoj knjizi (onoj koja je Biblija svim autohtonistima).
Ako izuzmemo iz razmatranja njene reči, razmatranja i zaključke, da li imaš primedbu na iznete činjenice, citate autora i tekstova koje je objavila u knjizi?

Aktuelno učenje je nastalo na zapadu, shodno tome naš fakultet će prihvatiti samo reviziju koja dođe sa zapada, beveze je pričati o tome.

Temelji npr. vizantologije, došli su sa istoka. Duhovni otac Radivoja Radića i cele te katedre jeste Georgije Ostrogorski, autor istorije koja je čak i dan-danas, iako je nekim svojim delovima definitivno zastarela, osnovni udžbenik za učenje istorije Vizantije. Dimitrije Obolenski je u izvesnom smislu imao možda i još veći značaj.

Da li je tebi poznato da savremenu istoriju Evrope na Filozofskom fakultetu Univerziteta predaje jedan Rus, rođen u Moskvi (i obrazovan na univerzitetu Lomonosova)?

Zašto ne za istoriju?

Pa ako si ga čitao, video bi da se tako i sam predstavlja. Njegovo primarno polje je arheologija; on piše i razmatra iz aspekta arheologije, ostalo tretirajući kao pomoćno. Nije stvar prosto moje sumnje u neka njegova poznavanja istorijskih činjenica, već opšte slike kako se on sam predstavlja (pa i samoidentifikuje, ako hoćeš) i težnji njegovih radova. Uvek bih ga konsultovao (i konsultujem) kada treba da proverim neke arheološke zaključke i teze; za istorijske ne držim ga kao prioritet, izvan (krajnje izvrsne) kompilacije izvora (uz grafikone) koje redovno koristim kao referencu da se podsetim ko je o čemu i kada pisao.

To ne znači da smatram da nema pojma o istoriji, a ti možeš slobodno reći zašto te interesuje moj stav u vezi Kurte. :)

Ako izuzmemo iz razmatranja njene reči, razmatranja i zaključke, da li imaš primedbu na iznete činjenice, citate autora i tekstova koje je objavila u knjizi?

Zavisi od citata do citat. Razni citati koji se u toj knjizi nalaze nisu autentični, odnosno dosta su korumpirani, kao posledica korišćenja prevoda prevoda prevoda. Tako da se ni ne radi o činjenicama, već o nusproduktima gluvih telefona, da se tako izrazim. Prilično je čudno to što na nekim momentima ona smatra da su prevodioci na latinski iz XVI stoleća znali bolje nego autor šta su hteli reći (?) pa onda tako dolazimo do toga da i preferira prevod, umesto izvornika, što je prilično neshvatljivo u ovoj situaciji.

Tako da, zaista zavisi od citata do citata. Situacija drastično varira, od adekvatno prenešenih stavova do netačnih citata nastalih upotrebom više različitih instanci, preskačući originale.

Poslednja izmena:
Temelji npr. vizantologije, došli su sa istoka. Duhovni otac Radivoja Radića i cele te katedre jeste Georgije Ostrogorski, autor istorije koja je čak i dan-danas, iako je nekim svojim delovima definitivno zastarela, osnovni udžbenik za učenje istorije Vizantije. Dimitrije Obolenski je u izvesnom smislu imao možda i još veći značaj.

Da li je tebi poznato da savremenu istoriju Evrope na Filozofskom fakultetu Univerziteta predaje jedan Rus, rođen u Moskvi (i obrazovan na univerzitetu Lomonosova)?
Pa koliko ja znam, a možda grešim, i ruska istorijska nauka je formirana pod uticajem zapada 19.veka. Čini mi se da je o tome govorio Kljosov ali ne rasipajmo energiju na off topic....
Pa ako si ga čitao, video bi da se tako i sam predstavlja. Njegovo primarno polje je arheologija; on piše i razmatra iz aspekta arheologije, ostalo tretirajući kao pomoćno. Nije stvar prosto moje sumnje u neka njegova poznavanja istorijskih činjenica, već opšte slike kako se on sam predstavlja (pa i samoidentifikuje, ako hoćeš) i težnji njegovih radova. Uvek bih ga konsultovao (i konsultujem) kada treba da proverim neke arheološke zaključke i teze; za istorijske ne držim ga kao prioritet, izvan (krajnje izvrsne) kompilacije izvora (uz grafikone) koje redovno koristim kao referencu da se podsetim ko je o čemu i kada pisao.
Dobro. Pošto čovek svoje zaključke donosi na osnovu arheologije i istorijskih izvora, da li ti prihvataš te zaključke?

To ne znači da smatram da nema pojma o istoriji, a ti možeš slobodno reći zašto te interesuje moj stav u vezi Kurte. :)

Zavisi od citata do citat. Razni citati koji se u toj knjizi nalaze nisu autentični, odnosno dosta su korumpirani, kao posledica korišćenja prevoda prevoda prevoda. Tako da se ni ne radi o činjenicama, već o nusproduktima gluvih telefona, da se tako izrazim. Prilično je čudno to što na nekim momentima ona smatra da su prevodioci na latinski iz XVI stoleća znali bolje nego autor šta su hteli reći (?) pa onda tako dolazimo do toga da i preferira prevod, umesto izvornika, što je prilično neshvatljivo u ovoj situaciji.

Tako da, zaista zavisi od citata do citata. Situacija drastično varira, od adekvatno prenešenih stavova do netačnih citata nastalih upotrebom više različitih instanci, preskačući originale.
Ne sviraj! Upravo je to tema. Ustasluk i njegovi agenti ovde.
Mene politika ne zanima, neću ulaziti u takvu vrstu diskusije...odvlači mi pažnju...zanimaju me samo bazične istorijske činjenice

Dobro. Pošto čovek svoje zaključke donosi na osnovu arheologije i istorijskih izvora, da li ti prihvataš te zaključke?

Zavisi. Ne postoji nijedan naučnik na svetu sa kojim se 100% slažem, tako da to naravno da nije slučaj ni sa Kurtom. To zavisi od toga koji je zaključak i kako je došao do njega, tačno; kao i svako, zadržavam pravo da se ne složim sa nečim, a svakako da imam sumnju. Postavi ono na šta insinuiraš, pa da vidimo. :)

Znači ima pravilno iznesenih činjenica. Da li ima neka od njih da ti je bila nepoznata?

Zavisi. Ne postoji nijedan naučnik na svetu sa kojim se 100% slažem, tako da to naravno da nije slučaj ni sa Kurtom. To zavisi od toga koji je zaključak i kako je došao do njega, tačno; kao i svako, zadržavam pravo da se ne složim sa nečim, a svakako da imam sumnju. Postavi ono na šta insinuiraš, pa da vidimo. :)
Ajde pomozi mi da razumem, čovek nije ekspert za istoriju, da li to znači da ne ume da dođe do činjenica, ne poznaje dovoljno metodologiju donošenja zaključaka ili jednostavno nema dovoljno opšteistorijsko obrazovanja?

Znači ima pravilno iznesenih činjenica.

Pa, naravno; da.

Da li ima neka od njih da ti je bila nepoznata?

Misliš, prvi put kad sam čitao knjigu? Pa sad ti stvarno ne bih znao napamet kazati; davno je to bilo...razne stvari su mi nepoznate bile, svakako.

Ajde pomozi mi da razumem, čovek nije ekspert za istoriju, da li to znači da ne ume da dođe do činjenica, ne poznaje dovoljno metodologiju donošenja zaključaka ili jednostavno nema dovoljno opšteistorijsko obrazovanja?

Nisam rekao da nije ekspert za istoriju, već samo da ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo. Tako je i Kurta podložan kritici, kao i sve drugo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back