„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A zašto bi je redefinisao na taj način? Šta, tačno, dobijaš time?

Zar ne misliš da bi u toj situaciji još veća bila konfuzija između arheologije i istorije?
ne radi se definisanju, vec o sustini...arheologija, kao zasebna nauka, treba i mora biti, u funkciji istorije i njenih zahtjeva, njenih ciljeva i njenih predmeta interesovanja i istrazivanja....drugacije nema nikakvog smisla, ali zbog specificnog znanja i metodologije koju arheologija zahtjeva, ona mora biti zasebna naucna grana...ali krajnji ciljevi arheologije, jednostavno ne mogu bit drugaciji od ciljeva istorije...mozemo li se saglasiti bar po tom temeljnom pitanju....

ne radi se definisanju, vec o sustini...arheologija, kao zasebna nauka, treba i mora biti, u funkciji istorije i njenih zahtjeva, njenih ciljeva i njenih predmeta interesovanja i istrazivanja....drugacije nema nikakvog smisla, ali zbog specificnog znanja i metodologije koju arheologija zahtjeva, ona mora biti zasebna naucna grana...ali krajnji ciljevi arheologije, jednostavno ne mogu bit drugaciji od ciljeva istorije...mozemo li se saglasiti bar po tom temeljnom pitanju....

Naravno da je redefinisanje, ako želiš da uvedeš nekakvu novinu, kao što bi bio npr. tvoj predlog pripajanja praistorije istoriji...što se tiče krajnjih ciljeva, oni su slični, naravno. Ali arheologija i istorija su toliko drastično različite nauke da mi je nejasno o čemu mi pričamo uopšte ovde?

Da podsetim, sve je počelo od toga jer je nekome na forumu sinula ideja da bi istoričari možda mogli početi da se bave praistorijskim kulturama. Samo što još nikome nije jasno zašto bi...najkonkretniji odgovor koji smo dobili jeste da bi istoričari trebalo da traže iz budžeta finansiranje nekakvih džipova, te da ih onda prodaju radi kupovine nadstrešnica na arheološkim lokalitetima.

da proda dzipa sluzbenog i kupi krov za muzej u vinci?
istorijske dzipove da setaju od lokaliteta do lokaliteta

Nikakve ideje još nije bilo; svi bi samo da neko drugi bude bude pametan. Ili u prevodu...samo soljenje pameti.

Poslednja izmena:
Naravno da je redefinisanje, ako želiš da uvedeš nekakvu novinu, kao što bi bio npr. tvoj predlog pripajanja praistorije istoriji...što se tiče krajnjih ciljeva, oni su slični, naravno. Ali arheologija i istorija su toliko drastično različite nauke da mi je nejasno o čemu mi pričamo uopšte ovde?

Da podsetim, sve je počelo od toga jer je nekome na forumu sinula ideja da bi istoričari možda mogli početi da se bave praistorijskim kulturama. Samo što još nikome nije jasno zašto bi...najkonkretniji odgovor koji smo dobili jeste da traže iz budžeta finansiranje nekakvih džipova, i onda ih prodaju da dižu nadstrešnice na arheološkim lokalitetima.
pa zasto onda u obje rijeci imamo istorija, ako je to tolika razlika...do grananja nauke na ovoliko naucnih grana doslo je zbog obilja novih saznanja i spoznaje o kompleksnosti, kako prirodnih, tako i drustvenih nauka...ali o tome ne govorimo, bar ja ne...ja se trudim da govorim o sustini....sad ti meni reci, da bi covjek nesto doznao o praistorijskim balkanskim kulturama, sta mu je ciniti?....ili da se osloni na internet kao naucno sredstvo, ili da upise arheologiju....jer u skolama tog nema, niti je to predmet proucavanja istorije....izvini, ali meni je to potpuno imbecilno....

pa zasto onda u obje rijeci imamo istorija, ako je to tolika razlika...do grananja nauke na ovoliko naucnih grana doslo je zbog obilja novih saznanja i spoznaje o kompleksnosti, kako prirodnih, tako i drustvenih nauka...ali o tome ne govorimo, bar ja ne...ja se trudim da govorim o sustini....sad ti meni reci, da bi covjek nesto doznao o praistorijskim balkanskim kulturama, sta mu je ciniti?....ili da se osloni na internet kao naucno sredstvo, ili da upise arheologiju....jer u skolama tog nema, niti je to predmet proucavanja istorije....izvini, ali meni je to potpuno imbecilno....

Ako neko želi da se profesionalno bavi arheologijom, treba da da je i upiše. Ako nekog amaterski zanima, može da se učlani u biblioteke i pozajmi knjige...ili da u knjižarama kupi nešto; možda na sajmovima knjiga sa popustom. Može pogledati je li šta ima na internetu...na Academiji, Libgen, po ruskim torentima,...možda i od Vikipedije da krene. Ili može potražiti nekog arheologa da mu pojasni neke stvari.

Zar nije to prilično očigledno? :D

Ako neko želi da se profesionalno bavi arheologijom, treba da da je i upiše. Ako nekog amaterski zanima, može da se učlani u biblioteke i pozajmi knjige...ili da u knjižarama kupi nešto; možda na sajmovima knjiga sa popustom. Može pogledati je li šta ima na internetu...na Academiji, Libgen, po ruskim torentima,...možda i od Vikipedije da krene. Ili može potražiti nekog arheologa da mu pojasni neke stvari.

Zar nije to prilično očigledno? :D
naravno, ali ne objasnjava kako jednu tako vaznu stvar, djeca ne uce u skolama, niti studenti na istoriji....nesto tu ne stima, nesto jebbe nase koke a nije pijetao....

naravno, ali ne objasnjava kako jednu tako vaznu stvar, djeca ne uce u skolama, niti studenti na istoriji....nesto tu ne stima, nesto jebbe nase koke a nije pijetao....

Pa činjenice iz praistorije deca uče u školama...imaš ih u udžbenicima i nastavnom programu.

Studenti na istoriji se ne obučavaju da budu arheolozi zato što su upisali studije istorije, a ne arheologije.

Pa činjenice iz praistorije deca uče u školama...imaš ih u udžbenicima i nastavnom programu.

Studenti na istoriji se ne obučavaju da budu arheolozi zato što su upisali studije istorije, a ne arheologije.
i opet se vracamo na pocetak - zar arheologija nije i istorija....pa zvao ti tu istoriju i praistorijom....a sto se mene tice, mozes komotno i gastronomijom....

i jos nesto....cinjenice iz praistorije dobijaju osnovci na nastavnom predmetu istorija, ali studenti istorije takvu privilegiju nemaju....vrlo zanimljivo....

Интересантно. Нисам читао.
То да су Срби јевреји не пије воду за мене. Не слаже се ама баш ни по чему. По библији, Ноје је живео негде између 3078. и 2147. пре Христа. А потоп био негде 2497. п.н.е. По србској историји (календару) потоп је био 5509. п.н.е. Срби су малтене до јуче били многобошци а јеврејски Бог је свом народу наредио да такве све побију а лугове где се окупљају спале. Језик и да не помињем.
Ти се беше препирао са Пантелићем а сад износиш податак о потопу 5509 п.н.е. по српској историји?
Још само једна опсервација: Ноје је живео пре појаве Јевреја!!!

i opet se vracamo na pocetak - zar arheologija nije i istorija....pa zvao ti tu istoriju i praistorijom....a sto se mene tice, mozes komotno i gastronomijom....

Naravno da nije.

Pa koliko puta sam rekao da su to sasvim različite nauke? :)

i jos nesto....cinjenice iz praistorije dobijaju osnovci na nastavnom predmetu istorija, ali studenti istorije takvu privilegiju nemaju....vrlo zanimljivo....

Šta je po tvom mišljenju rešenje...da se izdvoji zasebni predmet arheologija u osnovnim školama, sa samostalnim udžbenicima? Koje bi opravdanje bilo za to?

Šta ćemo npr. sa geologijom? Pošto se činjenice koje izučavaju studenti Rudarsko-geološkog fakulteta u osnovnim školama uče kao sastavni deo programa nastave geografije (te činjenice nalaze u udžbenicima iz geografije) da li ćemo sad na osnovu toga tvrditi kolika je sramota što na Geografskom fakultetu skoro da nema ni reči o svojstvima ruda? Je li ti poznato da u višim razredima osnovnih škola nema kao zasebnih predmeta ni arhitekture, niti astronomije?

Nikakve ideje još nije bilo; svi bi samo da neko drugi bude bude pametan. Ili u prevodu...samo soljenje pameti.
Šta će nam ideje? Beogradski univerzitet se opredelio da stvara istoričare da bi predavali u školama.

АРХЕОЛОГИЈА У НАСТАВИ ИСТОРИЈЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ
Сажетак: Настава из предмета Археологија на Филозофском факултету у Новом Саду има дугу традицију. Од оснивања Факултета 1954. године више наставника и сарадника je држалo наставу на овом предмету студентима историје. Низ промена наставних планова и програма на студијама историје имало је утицаја на фонд часова Археологије, самим тим и на њен садржај. Реализацијом Болоњског процеса реформи, настава из предмета Археологија се одвија кроз обавезне и изборне предмете на основним, и изборне на мастер и докторским студијама. Циљ наставе је стицање основних знања од најранијих праисторијских периода до стварања првих државних организација и усвајање археолошког метода у разумевању и тумачењу настајања и нестајања минулих цивилизација. Посебна пажња посвећена je регионалној археологији (Војводина). Наставни садржаји курсева пружају знања из општих, али и ужих области и тема које обухвата археологија. То је посебно значајно студентима који се у свом даљем интересовању определе за историју старог или средњег века.

Šta će nam ideje? Beogradski univerzitet se opredelio da stvara istoričare da bi predavali u školama.

Imaš razne kurseve i na beogradskom, pa čak i u prištinskom univerzitetu mislim; to te, naravno, ne čini obučenim arheologom. Ti kursevi samo služe da se malčice približi arheologija i lakše razumeju njeni rezultati, i to u prvom redu iz aspekta pomoćne istorijske nauke.

Ne znam da li si znao, ali na studijama istorije postoje kursevi i iz francuskog, italijanskog i ruskog jezika, pa čak i starogrčkog npr. Pa opet, istoričari nisu lingvisti. Nisu ni istoričari umetnosti, iako se ta reč doslovno nalazi u profesiji, što bi kentaur Nesh rekao.

Poslednja izmena:
Naravno da nije.

Pa koliko puta sam rekao da su to sasvim različite nauke? :)

Šta je po tvom mišljenju rešenje...da se izdvoji zasebni predmet arheologija u osnovnim školama, sa samostalnim udžbenicima? Koje bi opravdanje bilo za to?

Šta ćemo npr. sa geologijom? Pošto se činjenice koje izučavaju studenti Rudarsko-geološkog fakulteta u osnovnim školama uče kao sastavni deo programa nastave geografije (te činjenice nalaze u udžbenicima iz geografije) da li ćemo sad na osnovu toga tvrditi kolika je sramota što na Geografskom fakultetu skoro da nema ni reči o svojstvima ruda? Je li ti poznato da u višim razredima osnovnih škola nema kao zasebnih predmeta ni arhitekture, niti astronomije?
izgleda da Pantelic ima potpuno pravo....odsad cu s tobom i ja tako...arheologija JESTE i istorija...jer drukcije ne moze biti....sam kazes da je pomocna nauka istorije, sam si se saglasio da su im krajnji ciljevi isti, mada si rekao slicni, ali svi znamo ko je Slaven...znam da je tesko drzati sve konce u tako besomucnom pisanju i bivstvovanju na forumu ali to je tvoj problem...i posto si bolesno sitnicav, obrati paznju, nisam napisao arheologija je istorija, vec arheologija je I istorija....i odsad, pa nadalje i ubuduce ces od mene dobijati odgovore koje zasluzuje tvoj nacin komunikacije ovde...

Poslednja izmena:
izgleda da Pantelic ima potpuno pravo....odsad cu s tobom i ja tako...arheologija JESTE i istorija...jer drukcije ne moze biti....

Pantelić Nebojša je napisao da bi imao seks sa Britni Spirs, ali ništa od toga...jedno su puste želje, a sasvim nešto drugo stvarnost.

Slično tako, nemoj misliti da će zbog poruke jednog anonimnog forumaša na nekom ionako slabo posećenom forumu imati revolucionarnog odjeka. Mnogo je izvesnije da će tvoj predlog radikalne promene (i to posebno zato što je potpuno neobjašnjen) ostati nezapažen.

Pantelić Nebojša je napisao da bi imao seks sa Britni Spirs, ali ništa od toga...jedno su puste želje, a sasvim nešto drugo stvarnost.

Slično tako, nemoj misliti da će zbog poruke jednog anonimnog forumaša na nekom ionako slabo posećenom forumu imati revolucionarnog odjeka. Mnogo je izvesnije da će tvoj predlog radikalne promene (i to posebno zato što je potpuno neobjašnjen) ostati nezapažen.
sad vec uveliko podsjecas na nekog ko ima ozbiljnije mentalne probleme....za razliku od tebe, meni uopste nije stalo da budem zapazen, i sve ovo ne radim iz takvih egocentricnih potreba, kao ti....

sad vec uveliko podsjecas na nekog ko ima ozbiljnije mentalne probleme....za razliku od tebe, meni uopste nije stalo da budem zapazen, i sve ovo ne radim iz takvih egocentricnih potreba, kao ti....

Razočaravajuće, i to dosta, ali ne i iznenađujuće. Već smo na ovom potforumu navikli da su tzv. alternativci u najvećoj meri nepristojni ljudi koji pokušavaju da povrede druge da bi se osetili sami dobro u vezi sebe, tako da stereotip samo nastavlja da dobija potvrde.

No, nebitno. Uvek je dobro kada vuk skine jagnjeću kožu...jerbo kada maske spadnu, barem je sve jasno i izneseno na čistac. :ok: Na tome ti, iskreno, hvala (ranije sam bio u izvesnoj meri u zabludi u vezi tebe). :kpozdrav:

Razočaravajuće, i to dosta, ali ne i iznenađujuće. Već smo na ovom potforumu navikli da su tzv. alternativci u najvećoj meri nepristojni ljudi koji pokušavaju da povrede druge da bi se osetili sami dobro u vezi sebe, tako da stereotip samo nastavlja da dobija potvrde.

No, nebitno. Uvek je dobro kada vuk skine jagnjeću kožu...jerbo kada maske spadnu, barem je sve jasno i izneseno na čistac. :ok: Na tome ti, iskreno, hvala (ranije sam bio u izvesnoj meri u zabludi u vezi tebe). :kpozdrav:
nepristojnost ima vise oblicja....najruznija, najizopacenija i ubjedljivo najveca je - oholost....

cronnin. Shvatas li ti da pises nebuloze.
Kriterijum po kojem se definise starost jezika jesu starinske arhaicne reci, samoglasno r koje postoji u srpskom i sanskrtu (davao sam primere srpskih reci, strsljen, cvrst, tvrd, prst...), broj padeza, gramatika, srpski ima gramatiku koja dokazuje jak evolutivni razvoj jezika iz visoke civilizacije, palindromi, najcistija fonetika srpskog jezika (koja je identicna sanskrtu), svi mladji jezici (kao germanski, madjarski...) nemaju cistocu fonetike. tehnicki savrsen govorni aparat i azbuka (koje se naravno medjusobno prate) jedno slovo jedan glas..

Svi jezici (bez izuzetka) postali od stepskih naroda i naroda bez zemljoradnje i visoke civilizacije su medjusobno nesrodni, nepovezani, nemaju kompaktnost, kao npr. kineski, mongolski, japanski, korejski, zatim jezici americkih starosedelaca koji ne mogu da se klasifikuju u jednu jezicku familiju, mnogo je jezika izolata.
Grci i Albanci koji genetski ne pripadaju evropljanima (pripadaju koliko su asimilirali Srbe, njihove dve najvece y-hg su E i J), mladji su doseljenici u evropi, njihovi jezici su izolati. Grcki je nastao na osnovi srpskog, ali je mnogo izmenjen, stvaranje vestackih reci (reci bez etimologije)...
А видиш, можда је баш обрнуто, можда баш најстарији језици имају најслабију фонетику, граматику и писмо....

cronnin. Nije tako. Stari srpski je imao 10 padeza (secas se mojih postova Radmila Stojanovica i starih komentara, karlos sakal i ostalih), danasnji srpski ima 7, sanskrt ima 8.
Danasnji jezici su degradacija (deevolucija), srpski je izgbio padeze ima sada 7, najmladji evropski jezici Nemacki ima 4 padeza, engleski ima 1 padez (koji je najmladji germanski i evropski jezik).
Ugro-finski jezici nemaju padeze, drugacije grade gramatiku, lingvisticka razmisljanja su drugacija.
Veoma je bitno definisati karakteristike jezika, odrediti sutinu, jezicke porodice... sta je najstariji jezik, i ljudi pre 50.000 godina su govorili nekim jezicima, ali da li je to bio kompaktan trajan stabilan jezik to je glavno pitanje.
Srpski je najstariji evropski jezik (svetski ne mogu da tvrdim, jer ne znam, niti zelim da tvrdim da je najstariji jezik na svetu) i srpski je potekao iz visoke kulture civilizacije (zemljoradnja, starosedelastvo, pismenost i metalurgija, gradski zivot), jer samo jezik potekao iz visoke kulture i jezik koji ima dugu evoluciju i stabilnost ima odlike srpskog, slovenskih, sanskrta.

Srpski je najstariji evropski jezik (svetski ne mogu da tvrdim, jer ne znam, niti zelim da tvrdim da je najstariji jezik na svetu) i srpski je potekao iz visoke kulture civilizacije (zemljoradnja, starosedelastvo, pismenost i metalurgija, gradski zivot), jer samo jezik potekao iz visoke kulture i jezik koji ima dugu evoluciju i stabilnost ima odlike srpskog, slovenskih, sanskrta.
Лепа хипотеза, али нигде доказа. Ни један запис на српском. То је проблем. А сви остали старији од српског...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back