Pantelić Nebojša
Poznat
- Poruka
- 7.440
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
problem je u tome sto je arheologija UVIJEK istorija, a istorija NIJE uvijek arheologija....malo je smijesno sto se to mora ovako objasnjavati, ali znas onu - o tempora, o mores.....Pa nije da ne znam; napisao sam. Nikome to nikada nije palo na pamet; niko nije prigovorio niti predložio. Isto kao što niko nije predložio na arheologiji izučavanje Drugog svetskog rata.
Nije pitanje zašto se to ne radi, već zašto bi se uopšte i radilo. A tu dolazimo i do fundamentalnog problema kod laika, koji je zahvatao i Metronomyijevu temu: to što laici ne razumeju razliku između istorije i arheologije. I sad neko iluzorno misli da istoričari ne obavljaju svoju dužnost ako se ne upliću u posao arheologa ili obrazuju da budu u isto vreme i arheolozi; iliti da iz ne kog razloga ne rade nešto što im dužnost uopšte ni nije?
Ako nekog prilično ozbiljno interesuju praistorijske kulture, zašto lepo ne upiše arheologiju? Gde je problem?
Srpski je ocigledno najstariji jezik evrope i najsrodniji sanskrtu (tkz. majci svih indoevropskih jezika), sanskrt je nastao od srpskog od migracija sa ovih prostora u Indiju.
problem je u tome sto je arheologija UVIJEK istorija, a istorija NIJE uvijek arheologija....malo je smijesno sto se to mora ovako objasnjavati, ali znas onu - o tempora, o mores.....
nije ti jasno da je arheologija uvijek i istorija....pa de ti nama, sa akademskog gledista, objasni da NIJE....Molim? Neće biti...Mislim, zašto uopšte to kažeš? Možda je tebi smešno, ali pojasni, jerbo nije vidljivo šta pokušavaš da kažeš.
nije ti jasno da je arheologija uvijek istorija....pa de ti nama, sa akademskog gledista, objasni da NIJE....
covjece, sta je predmet istrazivanja arheologije....ne mogu da vjerujem sta moram da pisem....Ne znam kako uopšte da ti objasnim, zato što tvrdnja nema smisla...izgleda kao da mi tražiš da ti objasnim da razarač NIJE podmornica (zamisli da si napisao razarač je UVEK podmornica, ali podmornica NIJE uvek razarač)?
Ne shvatam zašto si uopšte to napisao.Šta si hteo da kažeš; šta znači uvek je istorija?
covjece, sta je predmet istrazivanja arheologije....ne mogu da vjerujem sta moram da pisem....
dakle, ne kopaju da bi provjerili geoloske karakteristike tla niti da bi nasli kosti dinosaurusa, vec da bi osvijetlili LJUDSKE aktivnosti u proslosti....a sta su ljudske aktivnosti u proslosti ako ne istorija....To je nauka o kulturnim spomenicima drevnih epoha; iskopavanju, konzerviranju i analiziranju materijalnih ostataka starih kultura.
dakle, ne kopaju da bi provjerili geoloske karakteristike tla niti da bi nasli kosti dinosaurusa, vec da bi osvijetlili LJUDSKE aktivnosti u proslosti....a sta su ljudske aktivnosti u proslosti ako ne istorija....
daj, sad se vec blamiras...praistorija je takodje istorija, sta bi drugo bilo...to je podjela za osnovce, a osim toga arheologija itekako radi i ima vaznost i na lokalitetima koje ne pripadaju praistoriji....Pa ne obuhvata istorija celu ljudsku prošlost; ako ćemo bukvalno, obuhvata samo jedan maleni delić...ovo najnovije vreme. Postoji i praistorija, koja dolazi, naravno, pre istorije.
daj, sad se vec blamiras...praistorija je takodje istorija, sta bi drugo bilo...to je podjela za osnovce, a osim toga arheologija itekako radi i ima vaznost i na lokalitetima koje ne pripadaju praistoriji....
sta je praistorija ako nije dio istorije....ako cemo pismo oznaciti kao razdjelnicu tog dvoga, u cemu je razlika...istorija trazi odgovore na razvoj covjeka i ljudskog drustva, a taj razvoj je jednako bitan nauci, kako prije, tako i poslije pisma....ono sto je evidentno, a sto ne mozes osporiti ni ti, a ni bilo ko drugi je - arheologija se bavi covjekovom prosloscu, a to je istorija, kako god ti to okrenes....Praistorija nije deo istorije. To se zaista uči u osnovnim školama, ali očigledno nedovoljno dobro, jer se danas nađe neko eto neko ko pomeša te de stvari.
Da, u istorijskoj epohi (kada nastupa istorija) što je za arheologe pri kraju perioda koji njih interesuje, arheologija ima značajnu važnost takođe; istoričari njena saznanja koriste kao 'pomoćne nauke', oslanjajući se na njene zaključke (kao što se neko nekad oslanja i na rezultate radova i drugih nauka, pa i prirodnjaka).
sta je praistorija ako nije dio istorije....ako cemo pismo oznaciti kao razdjelnicu tog dvoga, u cemu je razlika...istorija trazi odgovore na razvoj covjeka, a taj razvoj je jednako bitan nauci, kako prije, tako i poslije pisma....ono sto je evidentno, a sto ne mozes osporiti ni ti, a ni bilo ko drugi je - arheologija se bavi covjekovom prosloscu, a to je istorija, kako god ti to okrenes....
ne radi se ni o kakvim mojim zeljama, vec o postenom pristupu stvari...i sustini....te svoje akadamske podjele mozes okaciti macku o rep, i opet ponavljam - arheolozi iskopavaju i istrazuju ne samo praistorijske, vec i lokalitete koje pripadaju istoriji, kako ti vec insistiras...a insistiras samo zbog toga da bi pobjegao od sustine....a kad bjezis od sustine, onda bjezis od istine....a od istine bjezi samo onaj ko nema cistu savjest, ko nesto krije....Čovekova prošlost nije to, već sam ti objasnio. Ne možeš ti sad odjednom na Forumu Krstarice proglašavati samo zato što bi želeo tako da bude.
Vrlo je jasno: knjige. Istorija počinje onda kada imamo tekstove, koje možemo čitati, vršiti kritiku i upoređivati sa drugima. Bez pisanih izvora, nema ni istorije.
Zato npr. istorija ne počinje srazmerno jednako svugde na svetu. Negde, kao npr. u mediteranskom pojasu, počinje mnogo ranije nego npr. u Skandinaviji. Nekada se razlika između početaka istorije nekih delova sveta meri i doslovno u hiljadama godina (istorija nekih delova sveta, na zabačenim ostrvima i u izolovanim predelima Amazonije, počinje tek u XX stoleću).
ne radi se ni o kakvim mojim zeljama, vec o postenom pristupu stvari...i sustini....te svoje akadamske podjele mozes okaciti macku o rep, i opet ponavljam - arheolozi iskopavaju i istrazuju ne samo praistorijske, vec i lokalitete koje pripadaju istoriji, kako ti vec insistiras...a insistiras samo zbog toga da bi pobjegao od sustine....a kad bjezis od sustine, onda bjezis od istine....a od istine bjezi samo onaj ko nema cistu savjest, ko nesto krije....
ono sto sam rekao na samom pocetku - arheologija je uvijek i istorija, nazvao je ti praistorijim ili istorijom ili gastronomijom....Zašto si svadljiv?
Gde je problem, tačno? Šta ti uopšte pokušavaš da kažeš?
ono sto sam rekao na samom pocetku - arheologija je uvijek i istorija, nazvao je ti praistorijim ili istorijom ili gastronomijom....