Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.969
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li si ti stvarno toliko lud i zao, da ovako zlonamerno negiras, teras ko mutav, spamujes i trolujes. Najozbiljnije te pitam, posto mi je ispod casti da ti odgovorim na tvoja pitanja PONOVO po ko zna koji put, a sve ovo sto pisem je dokazano na forumu pre vise od godinu dana. O nauci necu s tobom da komuniciram niti bi iko ozbiljan trebao.
Zar te pre nekoliko dana sam slaven koji se pravi blesav nije ispravio kad si lupetao gluposti lazi i sve netacno i rekao ti da su Shan Winn i Harald Haarmann bili na terenu i direktno utvrdili da se radi o pismu i nasli natpise.
Oni su uvrstili starosrpsko tkv. "vincansko" pismo u prvu svetsku pismenost.
I hajde sad da vidim ove bilde sto ti lajkuju komentare da tebe proglase vecim strucnjakom lingvistike od Haarmann-a i Winn-a.
1. Gde je fotografija predmeta sa tekstom vinčanskog pisma ?
2. Gde je Pešić doktorirao i sa kojom temom ?
3. Gde je fotografija teksta etrurskog pisma koje je pročitano kao slovensko ?
Ustaske bande i njihovi poltroni
zanimljiv si ti tipus...dakle imamo jezik koji ima svoje pismo, to pismo se cita, po tvome i prevodi preko uporednih tekstova, ali niti mozemo dokuciti znacenje vecine rijeci, niti sta znamo o gramatici, pa cak ni to kojoj porodici taj jezik pripada....vjerovao ili ne, ti si to,u sustini, izjavio u ovih nekoliko postova....ajde sto petljas, al sto mislis da ti verujemo!!Pogledajte prilog 591716
Natpis:
[L. CA]FATIUS. L. F. STE. HARVSPE[X]
FVLGVRIATOR
[c]afetes.lr.lr.netśvis.trutnvt.frontac
Čitanje:
LUCIUS CAFATIUS LUCI FILIUS STELLATINA TRIBU HARUSPEX FULGURIATOR
cafates larth laris netśvis trutnvt frontac
Haruspex fulguriator što znači haruspik, dakle sveštenik, interpretator gromova, na etrurskom uklesano je kao netśvis trutnvt frontac.
Pozivam bilo koga da mi natpis rastumači preko slovenskog ključa (i to da okvirno odgovara latinskom natpis od iznad).
zanimljiv si ti tipus...dakle imamo jezik koji ima svoje pismo, to pismo se cita, po tvome i prevodi preko uporednih tekstova, ali niti mozemo dokuciti znacenje vecine rijeci, niti sta znamo o gramatici, pa cak ni to kojoj porodici taj jezik pripada....vjerovao ili ne, ti si to,u sustini, izjavio u ovih nekoliko postova....ajde sto petljas, al sto mislis da ti verujemo!!
u jednom svom postu si replicirao Mrkalju na opasku da su utvrdjeni samo brojevi - rekavsi da to nije tacno i da se zna i ime jednog mjeseca u godini....sad ti meni reci kako bi ja trebao protumaciti taj tvoj post.....A ko tvrdi ovo podebljano? Imaš prevode svih poznatijih etrurskih tekstova; na forum sam okačio do sada najveći rečnik koji je prešao fond od 8.500 reči.
u jednom svom postu si replicirao Mrkalju na opasku da su utvrdjeni samo brojevi - rekavsi da to nije tacno i da se zna i ime jednog mjeseca u godini....sad ti meni reci kako bi ja trebao protumaciti taj tvoj post.....
to i ja stalno naglašavam pravi autohtonisti nisu oni koji se za to izdaju, to su uglavnom prevaranti i lažovčine tipa deretić and co, udbaška gomila amateraNajpoznatijeg od svih romantičara, Panteliju Srećkovića, već sam ti na drugom mestu bio citirao:
Pogledajte prilog 592298
Panta smatra da su se Južni Sloveni doselili u VI i VII stoleću sa severnih prostranstava između Sale i Dnjestra, odnosno da su Srbi došli na Balkan i utemeljili svoju državnost za vreme vlade cara Iraklija.
Pogledajte prilog 592301
Gledaj šta piše Otac srpske romantičarske škole...dolaze Srbi mnogobošci i vode žestoku, krvoločnu i dugotrajnu borbu protiv romanizovanog autohtonog hrišćanskog stanovništva. Pantino viđenje je bilo da su doseljeni Srbi ogroman deo starosedelaca pobili.
Zapravo, prestaću da koristim termin novoromantičari za ove naše naše autohtoniste današnjice, jer oni to prosto nisu. To je uvreda za romantičare nazivati ih tako. Stara romantičarska škola srpske istorografije — čast izuzecima, bila je, u suštini (kako bi ti rekao) antiautohtonistička.
dobro....dakle, mogli bismo sastaviti sasvim novi tekst na etrurskom, kao sto odavno mozemo na latinskom...jesam li dobro shvatio?.....Treba da interpretiraš na taj način da shvatiš da mi se nije dalo da ulazim u opširnu diskusiju i proveravam i obrazlažem svaku pojedinačnu reč. Ako imaš rečenicu od 15 reči i neko kaže da se, navodno, ništa ne razume, to se može opovrgnuti postavljanjem primera 1 od tih 15 reči. Nepotrebno je traćiti vreme na ostalih 14, zato što je tvrdnja opovrgnuta.
Postavio sam u tim postovima koje gledaš zbirku natpisa sa prevodima na engleski jezik...imaš tamo i jedana članak u kojem su prevodi tekstova za zlatnih pločica iz Pirgija. Postoje i prevodi lanene knjige sa zagrebačke mumije...razlike između pojedinih tumačenja reči su nijanse i predstavljaju nesigurnosti, ali koje ni u jednom od obrađenih tekstova (od sada već ukupno oko 13.000 pronađenih) ne menjaju značajnije suštinu.
dobro....dakle, mogli bismo sastaviti sasvim novi tekst na etrurskom, kao sto odavno mozemo na latinskom...jesam li dobro shvatio?.....
to uopste nije moja namjera, vec objektivnost....odvec lako neke stvari proglasavas proizvoljnostima, a neke druge, jednako sumnjive, rijesenom stvari i naucno dokazanim...koliko ja mogu vidjeti, oko etrurskog jos nista nije dokazano...by the way - kakav je kvalitet Google prevodioca, komotno mogu da prevode i coktanje africkih Busmana.....U zavisnosti od reči koje se upotrebljavaju te uz u izvesnoj meri, prirodno, nedoumice, mogli bismo. Pa imaš tamo jedan vrlo ambiciozni poduhvat automatskog prevodioca po uzoru na Google Translate; kucaš engleski i izbacuje ti etrurski.
Ja ne znam koja je tvoja poenta, odnosno na šta ti zapravo ciljaš...samo zbog toga što postoje oko nekog izumrlog jezika nedoumice i nepoznanosti, to nužno znači da on mora nužno imati nekakve veze sa slovenskim jezicima?
to uopste nije moja namjera, vec objektivnost....odvec lako neke stvari proglasavas proizvoljnostima, a neke druge, jednako sumnjive, rijesenom stvari i naucno dokazanim...koliko ja mogu vidjeti, oko etrurskog jos nista nije dokazano...by the way - kakav je kvalitet Google prevodioca, komotno mogu da prevode i svahili....
E, pa to....ili ne razumete problematiku ili ne zelite da polemisete, ali izbacujete lazi na tone....seljacka posla sakrivena iza "pristojnosti", a otkud je lazov pristojan....to i ja stalno naglašavam pravi autohtonisti nisu oni koji se za to izdaju, to su uglavnom prevaranti i lažovčine tipa deretić and co, udbaška gomila amatera
Naslov je dobro izabran za nameru i jos se bolje stiti tema koja govori istinu nekih beckih djaka (nisam napisao decaka nego djaka.)Molim da se promjeni naslov teme, niti je zvanična istorija "bečko-berlinska", niti je ova alternativna srpska istorija "valjevsko-vandalijska"...
Znači naslov, zvanična istorija vs srpska autohtona škola (i da se izbriše tačka poslije vs)... ili da se zaključa tema... ako ćemo ozbiljno da diskutujemo... ako ćemo da se zezamo, može i ovako!
by the way - kakav je kvalitet Google prevodioca, komotno mogu da prevode i coktanje africkih Busmana.....
Nažalost rečena grafema ne označava glas H.
Od ove godine je postao neupotrebljiv - svaku reč - čak i one kojih nema u rečniku - će da prevede tako što je pretvara u njoj najsličniju. Otkad je tako nešto upotrebljivo?!? Izgleda da su i tamo budale zasele...
Primer:
https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=bs&tl=en&text=Kopilila se junica.
https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=bs&tl=en&text=Kopilila se.
Kada gledaš ovo između redova, vidiš da je to prasrpski:
Neće biti.
Tajni sporazum o istoriografiji sa Bečom nije sporazum o antiautohtonizmu, već o koherentnosti po svim istorijskim pitanjima.
Ne postoji niti jedan oprečan istoriografski stav srpske i bečko-berlinske istoriografske škole dok su Obrenovići na vlasti u Srbiji. Srpska škola se donekle oslobađa austrijskog tutorstva tek sa dolaskom Karađorđevića, što je kratko vreme za bilo kakve intervencije na uspostavljenoj paradigmi (11 goddina) jer već sa uspostavom SHS-Jugoslavije vraća se pod pritiskom Hrvata, a u SFRJ da i ne govorim, pod BB-tutorijat.
Tvoj argument je bio "Ne, to nije istina." Ovo posle što si ispisao nema veze sa onim što sam ja rekao.
Ако имаш писмо а читаш га али не разумеш, онда је закључак да га погрешно читаш.zanimljiv si ti tipus...dakle imamo jezik koji ima svoje pismo, to pismo se cita, po tvome i prevodi preko uporednih tekstova, ali niti mozemo dokuciti znacenje vecine rijeci, niti sta znamo o gramatici, pa cak ni to kojoj porodici taj jezik pripada....vjerovao ili ne, ti si to,u sustini, izjavio u ovih nekoliko postova....ajde sto petljas, al sto mislis da ti verujemo!!
Венетски језик ме занима али не и лупетања по том питању. Рецимо натпис са Негау шлема говори о части. (оне три "цртице" су слово М). Најзанимљивија ствар је што се ту чита и етникум носиоца шлема из народа који данас зову RAETIANS.Lesandre, ako te zanima venetski jezik: Introduction to Venetic.
Ако имаш писмо а читаш га али не разумеш, онда је закључак да га погрешно читаш.
Ако имаш писмо а читаш га али не разумеш, онда је закључак да га погрешно читаш.
Ne, već poznavanje pisma ne znači nužno i poznavanje jezika. Ja znam latinicu i mogu (u velikoj meri) da čitam Francuski i Španski, ali nemam pojma šta sam pročitao. Tako isto i Etrurci koriste Grčki alfabet za zapisivanje svog jezika. Mogu u velikoj meri da pročitaju šta piše, ali ne uvek i da razumeju šta je napisano...
Ko vidi, vidi. Ko ne vidi, ne vidi.
Венетски језик ме занима али не и лупетања по том питању. Рецимо натпис са Негау шлема говори о части. (оне три "цртице" су слово М). Најзанимљивија ствар је што се ту чита и етникум носиоца шлема из народа који данас зову RAETIANS.
Професор Реља Новаковић је био вишедеценијски професор Филозофског факултета, једно време био је и директор Историјског института САНУ, и после тога научни саветник. При крају радног века и по одласку у пензију почео је да истражује ван граница званичног наратива.
У овом снимку образовне редакције РТС-а из 1995, Реља Новаковић говори да су Срби у Поморављу од пре нове ере и да су Срби Трибали.
Иначе цео овај снимак је јако занимљив, а део где прича Реља Новаковић је од отприлике 10:20 – 14:00