„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hteo sam da kažem...jesu li iskopani ostaci Staroevropljana u kojima je R1a, pa potom među mlađim slojevima R1b...itd?

Ne, koristio je postojeću bazu podataka hg kod savremenih ljudi pa pošto je čitao Gimbutas i možda neke druge arheologe?, koji su imali teze o velikom genocidu staroevropljana onda je iskombinovao sukob haplogrupa u fantazmagoričnu priču.

Ne, koristio je postojeću bazu podataka hg kod savremenih ljudi pa pošto je čitao Gimbutas i možda neke druge arheologe?, koji su imali teze o velikom genocidu staroevropljana onda je iskombinovao sukob haplogrupa u fantazmagoričnu priču.

Koliko pratim, arheološka istraživanja uglavnom su eliminisala tu tezu danas do te mere da je možemo smatrati potpuno sahranjenom...slušao sam Jankovića kako je na nekom gostovanju govorio o tome da se nisu pojavili nekakvi došljaci sa stranom kulturom koliko su tehnološki napredak i društveni izum rata npr. doprineli uništenju starih razvijenijih kultura kao što je bila i vinčanska.

Hmf. Pa onda to i nije bog zna šta.

Zapravo nije ništa. Grupa vodećih ruskih naučnika koja ima dodir sa tom oblašću su 2015. godine napisali proglas u kome su Kljusova okarakterisali kao demagoga i pseudonučnika . Evo imena tih naučnika ;

Е. В. Балановскаа (генетик, докт. Биол. Наук, проф.),
С. А. Боринскаа (генетик, докт. Биол. Наук),
А. П. Бужилова (антрополог, члан-корр. РАН),
В. Г. Волков (генеалог),
М. М. Герасимова (антрополог, канд. Ист. Наук),
Е. З. Година (антрополог, докт. Биол. Наук, проф.),
Н. А. Дубова (антрополог, докт. Наук),
А. В. Дибо (лингвисист, члан-корр. РАН),
Л. М. Епискополан (генетик, докт. Биол. Наук, проф.),
А. С. Касьан (лингвис, канд. Филол. Наук),
В. Ф. Кашибадзе (антрополог, докт. Биол. Наук),
Л. С. Клејн (археолог, докт. Наук, проф.),
А. Г. Козинчев (антрополог, докт. Наук., Проф.),
О. Л. Курбатова (генетик, докт. Биол. Наука),
Н. В. Маркина (научни часопис, канд. Биол. Наук),
Д. В. Пежемскиј (антрополог, канд. Биол. Наук),
И. В. Перевозчиков (антрополог, докт. Биол. Наук),
А. Б. Соколов ( уредник портала «Антропопогенез»),
Е. А. Тетушкин (генетик, канд. Биол. Наук),
В. И. Хартанович (антрополог, канд. Ист. Наук),
.. К. Чистов (антрополог, докт. Наук),
В. А. Шнирельман (етнолог, докт. Наук),
.. М. Супов (етнолог, канд.ст. наук),
Л. Т. Аблонскиј (археолог, докт. Наук, стручни рад)

http://trv-science.ru/2015/01/13/dnk-demagogiya-kljosova/
Na stranici se nalaze linkovi njihovih radova u vezi Kljosova.

Sa ovim se slažem u potpunosti. Pejin je osramotio i srpski narod u ime kojeg je govorio i srpsku državu u ime koje je govorio. Nije isključeno i da je bio u pripitom stanju. A nije isključeno da je ciljano pikiran. Naravno, zašto su iz HRT pozvali njega a ne nekokog sa mozgom i skrupulama kao npr. Čedomira Antića ili Predraga Markovića? Nego, baš Pejina za koga do tada u Srbiji niko nije čuo? Zato što im nije cilj istina nego potreba da se još jednom narugaju nečemu što je samo po formi srpsko, ne i po sadržaju.

Obratiti pažnju na to ko je Pejinovo društvo...

Kljosov nema ni jednu smislenu kritiku.
Kritikuju ga pojedini lingvisticari, arheolozi, druzina politickih propagandista placena od Rotsilda da se odrzi falsifikovana istorija.

Najveca hg Madjarske, Rumunije, Moldavije su I hg i R1a, najveca hg skandinavije je I hg i u jako visokoj frekvenciji R1a Norveska 27%, Svedska 16%, Island 23%, zatim Austrija 20% R1a...

R1a zivi na balkanu i centralnoj istocnoj evropi hiljadama godina...

Kljosov nema ni jednu smislenu kritiku.
Kritikuju ga pojedini lingvisticari, arheolozi, druzina politickih propagandista placena od Rotsilda da se odrzi falsifikovana istorija.

Najveca hg Madjarske, Rumunije, Moldavije su I hg i R1a, najveca hg skandinavije je I hg i u jako visokoj frekvenciji R1a Norveska 27%, Svedska 16%, Island 23%, zatim Austrija 20% R1a...

R1a zivi na balkanu i centralnoj istocnoj evropi hiljadama godina...

Vrlo je interesantno kako preskačeš preko poruka i činjenica koje ti se ne sviđaju, pa onda teraš neku svoju priču kojom ne dokazuješ ama baš ništa, kao neki stranački bot.

Prvo sam te ja pitao za dokaz vinčanskog pisma, na šta si ti trabunjao o zemljoradji i metalurgiji i slao neke nevezane video klipove.
Onda ti krinka5 postavi rad i spisak od preko 20 naučnika koji diskredituju Kljosova na šta ti kažeš "Kritikuju ga pojedini".

Ti ne želiš da znaš, ti želiš da veruješ.

Kljosova ne moze da kritikuje neko ko nema veze sa biologijom i DNK, kao ova gomila placenika.
Stranacki botovi su oni koji negiraju nezavisnu nauku od raznih naucnika lingvista iz Indije, Italije, Amerike, geneticara, antropologa... Djordja Jankovica, Radivoje Pesica...
Ja sam postavio literaturu Harad Haarmann, Shan Winn, Radivoje Pesic... o vincanskom pismu gde je nesumljivo dokazan starosrpski takvozvani vincanski alfabet.
Tvoje neznanje i negiranje je samo tvoj problem, besomucno maltretiras sagovornike svojim glupostima i negiranjem.

Kljosova ne moze da kritikuje neko ko nema veze sa biologijom i DNK, kao ova gomila placenika.

kažeš biologija i genetika...

Untitled.jpg

I zašto ta manija da se suprotna strana konstantno etiketira kao "plaćenička"? Ko ih to plaća i za šta ? Država ih sigurno plaća pošto su skoro svi naučnici u državnoj službi...

Ti geneticari su propagandisti koji su placeni, zato su genetske studije koje sam citao pre nekoliko godina koje su manipulisane odbacene i proglasene pogresnim od novih studija, jer konstantno spinuju, manipulisu, lazu, i negiraju kao i sto ti i tvoja druzina radite.
Prva metalurgija je nastala u Vinci, kao i prvo pismo, sve te stvari se povezuju (genetika, antropologija, lingvistika, arheologija...) i daju jasnu sliku, nauka se povezuje i daje jasnu sliku dokazima, daje istinu, smislenu celinu, a tu istinu negiraju propagandisti, a istinu dokazuju pravi naucnici iz svih oblasti i daje mnostva materijalnih dokaza.
Ne postoji ni jedna odrziva i smislena kritika na rad Kljosova, postoji samo sibicarenje i pokusaji manipulacije placenih pojedinaca "akademika".

Vrlo je interesantno kako preskačeš preko poruka i činjenica koje ti se ne sviđaju, pa onda teraš neku svoju priču kojom ne dokazuješ ama baš ništa, kao neki stranački bot.

Prvo sam te ja pitao za dokaz vinčanskog pisma, na šta si ti trabunjao o zemljoradji i metalurgiji i slao neke nevezane video klipove.
Onda ti krinka5 postavi rad i spisak od preko 20 naučnika koji diskredituju Kljosova na šta ti kažeš "Kritikuju ga pojedini".

Ti ne želiš da znaš, ti želiš da veruješ.
Ja razumijem tvoju argumentaciju, i na samo tvoju, da ne mozemo tek tako, iz rukava, prosipati tvrdnje i zakljucke...ono sto ne razumijem, to je prenebregavanje dokaza koji realno postoje, i koji nikako nisu plod necije neukosti ili sarlatanstva...primjer je pokojni arheolog Djordje Jankovic, koji je radom na terenu nedvosmisleno pokazao slavenske tragove na prostoru nekadasnjeg Ilirika, daleko prije VI vijeka....uz materijalne dokaze Luzicke kulture, te antickih i ranoosrednjovjekovnih izvora, svako ko insistira na objektivnom i naucnom pristupu, trebao bi bar da se ZAPITA - sta to nije u redu, sta fali, i da samim tim trazi odgovore, objasnjenja, moguca rjesenja

Ja razumijem tvoju argumentaciju, i na samo tvoju, da ne mozemo tek tako, iz rukava, prosipati tvrdnje i zakljucke...ono sto ne razumijem, to je prenebregavanje dokaza koji realno postoje, i koji nikako nisu plod necije neukosti ili sarlatanstva...primjer je pokojni arheolog Djordje Jankovic, koji je radom na terenu nedvosmisleno pokazao slavenske tragove na prostoru nekadasnjeg Ilirika, daleko prije VI vijeka....uz materijalne dokaze Luzicke kulture, te antickih i ranoosrednjovjekovnih izvora, svako ko insistira na objektivnom i naucnom pristupu, trebao bi bar da se ZAPITA - sta to nije u redu, sta fali, i da samim tim trazi odgovore, objasnjenja, moguca rjesenja

Ne, ne; nije. Ili možda barem ne nedvosmisleno. Kritikuješ decidnost, ali si i sam upotrebio jedan deskriptivni pridev koji upravo to predstavlja, iako se van svake doze zdravog razume ne može reći da je to bilo nedvosmisleno.

Ne, ne; nije. Ili možda barem ne nedvosmisleno. Kritikuješ decidnost, ali si i sam upotrebio jedan deskriptivni pridev koji upravo to predstavlja, iako se van svake doze zdravog razume ne može reći da je to bilo nedvosmisleno.
Da, da i da...slusao sam vlastitim usima sta govori, i svakako vise vjerujem njemu nego tebi...bio je decidan, odlucan i NEDVOSMISLEN...A ti mozes slobodno relativizovati stvar kao i masa njih na internetu, koji recimo dokazuju da je Zemlja ravna ploca...sa istim nivoom argumentacije....

kentaur nesh. Sta ti ocekujes od ovih lazova placenih propagandista koji troluju falsifikovanu istoriju da priznaju materijalne dokaze i istinu, prave legitimne naucnike koji su na licu mesta dokazali kao Djordje Jankovic, Svetozar Nani Stankovic, Radivoj Pesic, Harald Haarmann, Shan Winn, prva svetska metalurgija Vinca...
Oni su anti-srpski anti-evropski trolovi botovi i negiraju pravu istoriju istinu nauku.

Da, da i da...slusao sam vlastitim usima sta govori, i svakako vise vjerujem njemu nego tebi...bio je decidan, odlucan i NEDVOSMISLEN...A ti mozes slobodno relativizovati stvar kao i masa njih na internetu, koji recimo dokazuju da je Zemlja ravna ploca...sa istim nivoom argumentacije....

Nema tu nikakve relativizacije; ako je neko nastupom odlučan i zvuči ubeđen u sopstvene argumente (a što je sasvim drugačije od toga i zvuči li ubedljivo) ne znači da je osnovano to što priča, već samo da je uveren u to što mu je malo na pamet, kao i da to čime se bavi drugim iskrivljeno predstavlja.

Ja sam slušao većinu njegovih nastupa i čuo ga i lično, a pročitao sam i neke stvari koje je napisao. Đorđe Janković je Boga oca izlupetao toliko gluposti koje ne znam kako mogu pasti na pamet nekome ko bi trebalo da bude iole ozbiljni naučnik, zbog čega ja imam ogromne rezerve prema svemu što on tvrdi. Nekada sam ga mnogo više cenio; pre nego što sam iščitao i čuo šta sve zapravo on tvrdi i na osnovu čega.

Od pravih argumenata koje sam video i koji su na osnovu samog arheološkog istraživanja (moguće je da sam nešto izostavio; neka me neko ovde dopuni) jeste da su stariji stanovnici u Podunavlju koristili crepulju; kružnu posudu za pečenje hleba. I da je to karakteristična specifičnost docnije Slovena, prema nalazima između V i VII stoleća. Koliko je to ubedljiv argument, reci ti meni iskreno, a posebno do te mere da istovetnost (nije istovetnost...Đole preuveličava; znatno pre bi trebalo reći sličnost) predmeta za pečenje hleba NEDVOSMISLENO znači to što si napisao.

P. S. Đorđe Janović bio je pristalica starije škole arheologije, koja je u današnjem svetu napuštena i koja se smatra u potpunosti prevaziđenom. Taj arheološki model, nazivan kulturno-istorijska arheologija zasniva se na traženju sličnosti između predmeta; recimo da neko pronađe patike posle III svetskog rata i flašu koka kole u slojevima ostataka tvoje kuće. I onda, na osnovu toga, to znači sada nužno da je kentaur Nesh bio Amerikanac i samim time da je stanovništvo Republike Srbije bilo etnički američko, odnosno da se ovde govorio američki jezik. Malčice pravim hiperbodu, da, jer mi od kraja XIX st. živimo u globalizovanoj kulturi, ali suština je u osnovi ista zato što je to viđenje prevaziđeno ne prosto zbog toga što je nacizam i Drugi svetski rat učinio ljude osetljivim i inspirisao da u nauci traže neke druge obrasce (što se, da se razumemo, nedvosmisleno zaista dogodilo; posebno zapravo od 1960-ih i 1970-ih godina) nego zato što je, jednostavno, besmislen.

Nema apsolutno nikakvih razloga da se uzme karta grnčarije i proglasi da su sve to stanovnici iste kulture do te mere da su pričali istim jezikom. Te priče su bile u službi indogermanskog narativa i radi obezbeđivanja teritorijalnih pretenzija, dakle u nacionalističko-propagandne, političke svrhe; dokazivanja gde su sve bile germanske (pardon arijevske) zemlje i slično. Meni je krajnje nenormalno da među slovenskim zemljama postoji određeni fenomen kod tako nekih arheologa da pođu tim putem, kada su Sloveni upravo bili najveće žrtve te zloupotrebe nauke.

Poslednja izmena:

Prvo da razgraničimo jedno. Ja lično nemam negativno mišljenje o Đorđu Jankoviću kao arheologu i naučniku. Imam negativno mišljenje o nekim njegovim teorijama koje je formulisao pred kraj svoje karijere i sa kojima se ne slažem, i te teorije samo deo njegovog ukupnog rada. Njegov terenski rad je uvek bio pedantan i temeljan, ali je njegova interpretacija pronađenog često bila upitna.

Zašto bi morao da postoji znak jednakosti izmedju kulturne i etničke sličnosti ?? Prva je arheološki uočljiva a druga nije. Na iskopanom skeletu ne piše njegova "nacionalnost" i/ili etnička pripadnost. Ista je stvar i sa genetikom. Ne postoji gen neke nacije pa samim tim su i sve priče i "dokazi" na tu temu su šuplji. Pogotovo jer je reč o modernim uzorcima i to minimalnim...

Ne sumnjam ja da si ti njega slušao, ali njegove reči per se ne dokazuju ništa. Kao ni to kome ćeš ti da veruješ.
Činjenica je da za te teorije, koje Đorđe Janković predstavlja u svojim radovima, jednostavno nema dovoljno dokaza i činjenica je da se velika većina arheologa sa njim ne slaže.

kentaur nesh. Sta ti ocekujes od ovih lazova placenih propagandista koji troluju falsifikovanu istoriju da priznaju materijalne dokaze i istinu, prave legitimne naucnike koji su na licu mesta dokazali kao Djordje Jankovic, Svetozar Nani Stankovic, Radivoj Pesic, Harald Haarmann, Shan Winn, prva svetska metalurgija Vinca...
Oni su anti-srpski anti-evropski trolovi botovi i negiraju pravu istoriju istinu nauku.

Znači i ja sam plaćenik? :D
Deder reci mi ko me to plaća da znam gde da podignem platu.

:hahaha:

U tim pričama postoji toliko sporova, jer bi Nemci tvrdili da je nešto germansko, a Poljaci da je slovensko...a stvarnih osnova nema ni za jedno niti drugo. Tako ni niko ne može celokupnu Lužičku kulturu proglasiti nekim narodom odnosno isključivo jednim kulturološkim obrascem (slovenskom) ili slično. I obe strane se bore za teritorije i koriste upravo relativne stvari da tvrde decidno nešto što doslovno nije moguće.

Đorđe Janković je bio nedvosmisleni pristalica kulturno-istorijskog modela, da ne kažem možda bolje rečeno njegov rob. On ima svoje izvesne vrednosti; npr. bio je vrlo predan radnik na terenu; energičan, tako da je meni lično strašno veliki problem oceniti jer nije uopšte ni kroz godine bio isti...to je kod Jankovića variralo između predanog istraživača koji želi da iskopa stvari i koji poseduje izvesne tračke intuicije s jedne strane i gotovo prave (na granici ili u nekim slučajevima dosta velike čak) pseudoarheologije sa druge. Ali njegovi napori da se veštački protegne drevnost stanovništva u kombinaciji sa kulturno-istorijskim pristupom su više nego očigledni (njegova mapiranja Srba u ranom srednjem veku idu do teritorije SAO Krajine...čuda li čuda, koje slučajnosti :mrgreen: ).

Nema tu nikakve relativizacije; ako je neko nastupom odlučan i zvuči ubeđen u sopstvene argumente (a što je sasvim drugačije od toga i zvuči li ubedljivo) ne znači da je osnovano to što priča, već samo da je uveren u to što mu je malo na pamet, kao i da to čime se bavi drugim iskrivljeno predstavlja.

Ja sam slušao većinu njegovih nastupa i čuo ga i lično, a pročitao sam i neke stvari koje je napisao. Đorđe Janković je Boga oca izlupetao toliko gluposti koje ne znam kako mogu pasti na pamet nekome ko bi trebalo da bude iole ozbiljni naučnik, zbog čega ja imam ogromne rezerve prema svemu što on tvrdi. Nekada sam ga mnogo više cenio; pre nego što sam iščitao i čuo šta sve zapravo on tvrdi i na osnovu čega.

Od pravih argumenata koje sam video i koji su na osnovu samog arheološkog istraživanja (moguće je da sam nešto izostavio; neka me neko ovde dopuni) jeste da su stariji stanovnici u Podunavlju koristili crepulju; kružnu posudu za pečenje hleba. I da je to karakteristična specifičnost docnije Slovena, prema nalazima između V i VII stoleća. Koliko je to ubedljiv argument, reci ti meni iskreno, a posebno do te mere da istovetnost (nije istovetnost...Đole preuveličava; znatno pre bi trebalo reći sličnost) predmeta za pečenje hleba NEDVOSMISLENO znači to što si napisao.
Ja stvarno ne vidim razliku izmedju autohtonista i tebe...posvemasnje odsustvo bilo kakve objektivnosti, odbaccivanje cak i ociglednog, bezprimjerno pljuvanje po autoritetima...u cemu je stvar?....inat, egocentricnost, patoloske crte u psihi...covjek je nasao slavensku keramiku, i to ne u podunavlju, vec u dubokoj unutrasnjosti Balkana...i tacno naveo kojoj kulturi iza Karpata pripada taj tip....i datovao to, cini mi se na treci ili cetvrti vijek...nije mi jasno da mozes tako nesto dovoditi u sumnju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back