„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
S tim što ovaj deo o Vlasima nije od Laze. Lazo je bio pametniji. Ovo što je ponovio u emisiji sa Zukorlićem one su iste frankovske ideje (" fonetski, naš jezik je tvrđi, liči na italijanski, nije kao ostali slovenski jezici") iz pristupne besede Ljube Stojanovića štono je Tandoori postavljao.

Ma sve su to iste gluposti odnosno završi na istoj vodenici kada se amateri bave tim pitanjima. Naravno, uvek ima izuzetaka, pa se tako i nađe po koji pravnik (ne, ne mislim na Šešelja) koji je istinski vrsni poznavalac istorijske tematike, što je i razumljivo imajući u vidu strukturu i kontekst pravnih studija i profesije, ali toga u današnjem svetu nema ni u promilima. Što je i razumljivo; nije ni za očekivati da bude drugačije.

A što se tiče mog komentara, on znači da sam digao ruke od ove priče. Dugi niz godina slušam i diskutujem sa istoriografskim alternativcima (kako sam se sam i upoznao sa istorijom, lično započinjući kao deretićevac; kao malo dete pročitao sam Milojevića i to mi je bila skoro pa prva knjiga iz nacionalne istorije koju sam pročitao u životu; dao mi je i nju i Bilbiju jedan čovek kome sam se puno divio i za koga sam kao i svako naivno malo dete mislio da je jedan od najpametnijih ljudi na svetu; danas nikada nisam prežalio izgubljeno vreme i samo se nadam da što manje dece prođe kroz istu torturu mozga kroz koju sam ja prošao, zahvaljujući nadmenim pametnjakovićima koji misle da ako pročitaju jednu rečenicu ih to čini genijima van svh kategorija) i ova tema je bila i otvorena (iako nije započelo sa njom) da se ojača ovaj dijalog. Pročitao sam skoro sve knjige koje je ikada napisao ijedan alternativac; pobogu, pročitao sam i Slavišu $%&"# Miljkovića. Nebrojeno puta sam pružao ruku, koliko god puta bih bio tom prilikom ujeden od strane ljudi kojima manjka kućnog obrazovanja, a neretko čak i osnovne pristojnosti.

Sve prilike koje su mogle iole zamislivo biti pružene, dao sam. Mislim da sam posle svih ovih godina razvio i svojevrsnu varijantu Stokholmskog sindroma, u kojem koliko god da me neko siluje, ja praštam iznova i iznova. Verovao sam uvek u dijalog i njegove rezultate, u to da diskusija sa neistomišljenicima jača, a ko zna, možda nekim malenim dečačkim delom mene i održavao neku nadu da ima tu možda nečeg u celoj priči srpskih autohtonista. Nekako, da se odstrani kukolj od žita, da se ljudima koji ne razumeju neke osnovne stvari objasni, da neko ko razmišlja izvan postavljenih zidova kutije koje obrazovni sistem nameće i skuči um može postaviti genijalna pitanja, od kojih neka i prodru do srži...ali ne, nema ničeg. Kod srpskih autohtonista, u gotovo stoprocentnoj meri, nema ni pameti, ni sposobnosti, i znanja, pa niti dobre volje. Radi se o popu koji krsti jariće; o mantri iza koje ima manje ičeg opipljivog nego kad ludak koji se dere na autobuskoj stanici i ponekad ubode (nenamerno) nešto što je zaista pametno; o ispraznoj priči koja se vrti u konstantnom ponavljaju stotinu leta istih stvari bez novih informacija, preispitivanja, ili čak i nameri da se jedan takav iskorak napravi. Radi se o udaru na sive ćelije; krstaškom pohodu protiv čoveka i zdrave pameti, zbog kojeg nije ni čudno što se upravo toliko veliki broj ljudi sa psihičkim poremećajima tu i zbio.

:kafa:

Ma sve su to iste gluposti odnosno završi na istoj vodenici kada se amateri bave tim pitanjima. Naravno, uvek ima izuzetaka, pa se tako i nađe po koji pravnik (ne, ne mislim na Šešelja) koji je istinski vrsni poznavalac istorijske tematike, što je i razumljivo imajući u vidu strukturu i kontekst pravnih studija i profesije, ali toga u današnjem svetu nema ni u promilima. Što je i razumljivo; nije ni za očekivati da bude drugačije.

A što se tiče mog komentara, on znači da sam digao ruke od ove priče. Dugi niz godina slušam i diskutujem sa istoriografskim alternativcima (kako sam se sam i upoznao sa istorijom, lično započinjući kao deretićevac; kao malo dete pročitao sam Milojevića i to mi je bila skoro pa prva knjiga iz nacionalne istorije koju sam pročitao u životu; dao mi je i nju i Bilbiju jedan čovek kome sam se puno divio i za koga sam kao i svako naivno malo dete mislio da je jedan od najpametnijih ljudi na svetu; danas nikada nisam prežalio izgubljeno vreme i samo se nadam da što manje dece prođe kroz istu torturu mozga kroz koju sam ja prošao, zahvaljujući nadmenim pametnjakovićima koji misle da ako pročitaju jednu rečenicu ih to čini genijima van svh kategorija) i ova tema je bila i otvorena (iako nije započelo sa njom) da se ojača ovaj dijalog. Pročitao sam skoro sve knjige koje je ikada napisao ijedan alternativac; pobogu, pročitao sam i Slavišu $%&"# Miljkovića. Nebrojeno puta sam pružao ruku, koliko god puta bih bio tom prilikom ujeden od strane ljudi kojima manjka kućnog obrazovanja, a neretko čak i osnovne pristojnosti.

Sve prilike koje su mogle iole zamislivo biti pružene, dao sam. Mislim da sam posle svih ovih godina razvio i svojevrsnu varijantu Stokholmskog sindroma, u kojem koliko god da me neko siluje, ja praštam iznova i iznova. Verovao sam uvek u dijalog i njegove rezultate, u to da diskusija sa neistomišljenicima jača, a ko zna, možda nekim malenim dečačkim delom mene i održavao neku nadu da ima tu možda nečeg u celoj priči srpskih autohtonista. Nekako, da se odstrani kukolj od žita, da se ljudima koji ne razumeju neke osnovne stvari objasni, da neko ko razmišlja izvan postavljenih zidova kutije koje obrazovni sistem nameće i skuči um može postaviti genijalna pitanja, od kojih neka i prodru do srži...ali ne, nema ničeg. Kod srpskih autohtonista, u gotovo stoprocentnoj meri, nema ni pameti, ni sposobnosti, i znanja, pa niti dobre volje. Radi se o popu koji krsti jariće; o mantri iza koje ima manje ičeg opipljivog nego kad ludak koji se dere na autobuskoj stanici i ponekad ubode (nenamerno) nešto što je zaista pametno; o ispraznoj priči koja se vrti u konstantnom ponavljaju stotinu leta istih stvari bez novih informacija, preispitivanja, ili čak i nameri da se jedan takav iskorak napravi. Radi se o udaru na sive ćelije; krstaškom pohodu protiv čoveka i zdrave pameti, zbog kojeg nije ni čudno što se upravo toliko veliki broj ljudi sa psihičkim poremećajima tu i zbio.

:kafa:

Je li neko čitao možda nešto od Milorada P. Radusinovića?

Mislim da je to autohtonista kojeg nismo do sada uopšte ni pominjali na ovoj temi, a kamo li obradili. A značajno je jer je, isto kao i Damjanović, profesionalni istoričar koji radi (tj. radio do penzije) u struci.

Da li je radio kao istoričar ili kao nastavnik istorije ? To su dve potpuno odvojene profesije

Polako, blizimo se ka konacnoj slici. :think:

HARVARDSKI PROFESOR ZA "BLIC" REŠAVA MISTERIJU Da li je ovo glavni razlog zašto su se SRBI DOSELILI NA BALKAN

hyXk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTW1JN01EQV8vMmYyNTQwNjFjNjkzYzVlMjVhODVjY2JhNWNiMDk3YWUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Jedan događaj u Evropi doveo je do početka jednog od najtežih perioda u ljudskoj istoriji, ali je, potencijalno, donekle uticao i na to kakvo stanovništvo danas živi na Balkanu, odnosno na doseljavanje naših predaka na ovdašnje prostore.

Naime, brojni naučnici, među kojima i ugledni Majkl Mekormik, profesor srednjevekovne istorije na Univerzitetu Harvard, slažu se da je 536. godina predstavljala početak prilično mračnog perioda sa neuobičajeno hladnim vremenom, a ono je moglo i da doprinese seobi Slovena na jug i njihovom naseljavanju na Balkan. Ugledni Mekormik tu tezu potvrdio je i za "Blic" uputivši nas na svoje opsežno istraživanje na temu kako su konkretna godina, ali i ostali faktori, uticali na velike migracije.

Misteriozna magla je Evropu i delove Azije tokom 18 meseci praktično držala u tami.

Čitave godine je Sunce imalo bled sjaj, poput Meseca, naveo je vizantijski istoričar Prokopije o toj neslavnoj 536. godini.

yGgk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkdZN01EQV8vNjUxOTI4MTEzZjAzMjUxM2MzMTNlMzAwOWNjYmRkNzYuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Temperature u leto iste godine pale su za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusa, čime je započela najhladnija decenija u poslednjih 2.300 godina. Sneg je padao tog leta u Kini; usevi širom Evrope i Azije su propadali, a ljudi su gladovali.

Sada su naučnici ultrapreciznom analizom leda švajcarskih glečera pronašli krivca. Tim koji su predvodili istoričar Mekormik i glaciolog Pol Majevski sa Univerziteta u Mejnu rekli su da je kataklizmička vulkanska erupcija na Islandu raširila oblake pepela širom severne zemljine hemisfere 536. Još dve velike erupcije su usledile 540. i 547. godine. Erupcije su izazvale klimatske promene, koje naučnici nazivaju i "Kasnim antičkim malim ledenim dobom", usled kojih je došlo do nestašice hrane, gladi, stagnacije ekonomije, širenja bolesti i - migracija...

A kada već govorimo o migracijama, upravo se navedeni period poklapa i sa drugom fazom seobe Slovena među kojima su bili i Srbi i Hrvati.

3emk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpZN01EQV8vNWYzYWRlNjMxY2Q1NTk1NWNlMjk0YjIxMWIzYTYwMGMuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

"Sugerisano je da su klimatske promene u toku prve polovine nove ere imale ulogu u društvenim reorganizovanjima u Evropi i Aziji. Naročito, one iz šestog veka se poklapaju sa usponom i padom civilizacija, pandemijama, ljudskim migracijama i političkim previranjima... Kako se širila većim delom severne hemisfere, mi predlažemo da se ovaj hladni period uzme u obzir kao dodatni faktor sredine koji je doprineo nastanku Justinijanove kuge, transformaciji Istočnog rimskog carstva, selidbama iz azijskih stepa i sa Arapskog poluostrva, širenjem naroda koji govore slovenske jezike i političkim previranjima u Kini", navedeno je u studiji grupe naučnika objavljene u žurnalu "Nature Geoscience".

Kako su naveli period "Kasnog antičkog malog ledenog doba se poklapa sa periodom kada su se narodi koji govore protoslovenskim dijalektima raširili iz još uvek nepoznate postojbine širom većeg dela kontinentalne Evrope".

- Arheološki dokazi slovenske populacije u šestom i sedmom veku sugerišu da oni vode poreklo iz šireg karpatskog regiona, ali motivacija za njihovu ekspanziju ostaje nejasna. Stepski narodi poput Avara koji su se kretali ka zapadu, kao i mogućnosti za trgovanje ili razvoj neiskorišćneih graničnih regiona koje je napustila rimska administracija, predlagani su kao pokretačka sila za seobe naroda koji govore slovenskim jezicima - opisuje Mekormik za "Blic" delove svoje studije.

Ovde može da se skine kompletna rasprava: Cooling and societal change during the Late Antique Little Ice Age from 536 to around 660 AD

Warmth.jpg

FirsthandUnknownGoitered-small.gif

Sotire, evo opet je Carstvo Žu-Žu u priči. :D

Although the political situation in Mongolia during the sixth century is not fully understood, it is presumed that conflicts among nomadic groups and regimes in northern China culminated in the replacement of the Rouran as the dominant steppe power by the Türks in 551 AD. This suggests that there were major upheavals taking place in central Asia as early as the 550s, which gradually embroiled much of the central Eurasian steppe region, continuing into the 560s and 580s. The Avars arrived north of the Black Sea ∼550 AD, entered into diplomatic relations but also military conflict with the Romans, and ultimately settled in modern Hungary. Renewed turmoil in central Asia reached the peripheral sedentary empires in the 620s. The Türk ruler Illig Qaghan raided and invaded north China in the 620s, but after 626 experienced. internal wars and Tang counterattacks, leading to the defeat and collapse of the eastern Türk Empire in 630 AD. The western Türks, expanding across central Asia, apparently reached the frontiers of empires east of the Black Sea where, in 625, Emperor Heraclius established diplomatic contacts with ‘Türks from the East’. This alliance prompted the Türks’ attacks on Persia through the Caspian Gates that probably played an important role in Heraclius’s strategic victory over the Persians.

Ovo je zajednički švajcarsko-češko-rusko-švedsko-britansko-američko-nemačko-grčki projekat. Na odličnom smo putu; nadam se da će još mnogo više ovakvih radova biti, jer jedino dosledna primena multidisciplinarnosti nas može pogurati u pravom smeru.

Poslednja izmena:
Nisu to nove teorije, o njima se raspravljalo još osamdesetih koliko se sećam nekih tekstova u Galaksiji. Mene su zanimale baš za vreme istraživanja o promenama u kasnom neolitiku na prostoru Bliskog istoka. No postoji i dosta razumna kritika takvog stava koja reducira uzroke promena u društvu, uključujući i seobe naroda na promene u klimi bilo na celoj zemaljskoj kugli bilo na određenom delu

Critiques of environmental determinism have focused on its privileging of environmental drivers of human behavior at the expense of social ones (e.g., Brumfiel 1992), the lack of room for human agency in its narratives (e.g., Erickson 1999 in archaeology; and, more obliquely, Cronon 1990 in environmental history), and its often simplistic accounts of social, political, and cultural change (e.g., McIntosh et al. 2000; Butzer and Endfield 2012; Middleton 2012).

Tako da određena uloga klimatskih promena u seobi naroda da, ali ne 100%:D

http://www.academia.edu/29258270/Co...Archaeology_of_Human-Environment_Interactions

HARVARDSKI PROFESOR ZA "BLIC" REŠAVA MISTERIJU Da li je ovo glavni razlog zašto su se SRBI DOSELILI NA BALKAN

hyXk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTW1JN01EQV8vMmYyNTQwNjFjNjkzYzVlMjVhODVjY2JhNWNiMDk3YWUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Jedan događaj u Evropi doveo je do početka jednog od najtežih perioda u ljudskoj istoriji, ali je, potencijalno, donekle uticao i na to kakvo stanovništvo danas živi na Balkanu, odnosno na doseljavanje naših predaka na ovdašnje prostore.

Naime, brojni naučnici, među kojima i ugledni Majkl Mekormik, profesor srednjevekovne istorije na Univerzitetu Harvard, slažu se da je 536. godina predstavljala početak prilično mračnog perioda sa neuobičajeno hladnim vremenom, a ono je moglo i da doprinese seobi Slovena na jug i njihovom naseljavanju na Balkan. Ugledni Mekormik tu tezu potvrdio je i za "Blic" uputivši nas na svoje opsežno istraživanje na temu kako su konkretna godina, ali i ostali faktori, uticali na velike migracije.

Misteriozna magla je Evropu i delove Azije tokom 18 meseci praktično držala u tami.

Čitave godine je Sunce imalo bled sjaj, poput Meseca, naveo je vizantijski istoričar Prokopije o toj neslavnoj 536. godini.

yGgk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkdZN01EQV8vNjUxOTI4MTEzZjAzMjUxM2MzMTNlMzAwOWNjYmRkNzYuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Temperature u leto iste godine pale su za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusa, čime je započela najhladnija decenija u poslednjih 2.300 godina. Sneg je padao tog leta u Kini; usevi širom Evrope i Azije su propadali, a ljudi su gladovali.

Sada su naučnici ultrapreciznom analizom leda švajcarskih glečera pronašli krivca. Tim koji su predvodili istoričar Mekormik i glaciolog Pol Majevski sa Univerziteta u Mejnu rekli su da je kataklizmička vulkanska erupcija na Islandu raširila oblake pepela širom severne zemljine hemisfere 536. Još dve velike erupcije su usledile 540. i 547. godine. Erupcije su izazvale klimatske promene, koje naučnici nazivaju i "Kasnim antičkim malim ledenim dobom", usled kojih je došlo do nestašice hrane, gladi, stagnacije ekonomije, širenja bolesti i - migracija...

A kada već govorimo o migracijama, upravo se navedeni period poklapa i sa drugom fazom seobe Slovena među kojima su bili i Srbi i Hrvati.

3emk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpZN01EQV8vNWYzYWRlNjMxY2Q1NTk1NWNlMjk0YjIxMWIzYTYwMGMuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

"Sugerisano je da su klimatske promene u toku prve polovine nove ere imale ulogu u društvenim reorganizovanjima u Evropi i Aziji. Naročito, one iz šestog veka se poklapaju sa usponom i padom civilizacija, pandemijama, ljudskim migracijama i političkim previranjima... Kako se širila većim delom severne hemisfere, mi predlažemo da se ovaj hladni period uzme u obzir kao dodatni faktor sredine koji je doprineo nastanku Justinijanove kuge, transformaciji Istočnog rimskog carstva, selidbama iz azijskih stepa i sa Arapskog poluostrva, širenjem naroda koji govore slovenske jezike i političkim previranjima u Kini", navedeno je u studiji grupe naučnika objavljene u žurnalu "Nature Geoscience".

Kako su naveli period "Kasnog antičkog malog ledenog doba se poklapa sa periodom kada su se narodi koji govore protoslovenskim dijalektima raširili iz još uvek nepoznate postojbine širom većeg dela kontinentalne Evrope".

- Arheološki dokazi slovenske populacije u šestom i sedmom veku sugerišu da oni vode poreklo iz šireg karpatskog regiona, ali motivacija za njihovu ekspanziju ostaje nejasna. Stepski narodi poput Avara koji su se kretali ka zapadu, kao i mogućnosti za trgovanje ili razvoj neiskorišćneih graničnih regiona koje je napustila rimska administracija, predlagani su kao pokretačka sila za seobe naroda koji govore slovenskim jezicima - opisuje Mekormik za "Blic" delove svoje studije.

Климатске промене су позване такође у вези са развитком ратоборног друштва у Скандинавији. Прво, у шестом веку скоро сви су смрзнули или умрли од глади. Опстали су једино најсвирепији, најратоборнији и најпредузимљивији. Од шестог до осмог века су клали једни друге, а у деветом су напали Енглеску, Шкотску, Француску, Средоземне земаље и будућу Русију. Нормани су викингског порекла а и назив Рус је првобитно један од егзонима Викинга.

Да само што нико не спомиње да староенглески читав речник везан за државну администрацију дугује Норманима као и читава Европа па и Балкан знамо да су Бодин и Мохајло били у савезу са Норманима приликом опсаде Драча да су се чак и ородили.
Да не говоримо о Француској и Каролинзима и читавој европској епохи коју дугују Норманима.Наравно порекло првих пољских и руских владарских кућа је вероватно норманско међутим од стране северних Словена овај термин су користили за Аборите или Бодриће који су вероватно ступили рано у везу са Норманима па су били први словенски Вићази или Витези.

Наравно да нико не помишља да да повеже вандализам и крволчност у везу са Римљанима који су кратким бодежима попут усташа преклали 100000 Картагињана.
То је вероватно са данањим европских становишта урађено за добробит виших цивилизацијских циљева и тековина као и Аушвиц и Конц. логори 20. века.

Са великом разликом јер овде убијају људи пуног стомака из обести и жеље за освајањем а не из глади или неких потреба за преживљавњем.
Јако ми је лепо чути то из америчких уста који су побили онолико људи колико имају становника зарад цивилизацијских потреба у име слободе и демократије.

На уму ми је било нешто дуго Беч-Берлин читава студија изграђена на неоромантизму где су се можда бесловесним племенским савезима додавао модеран епитет нације из 18.-19 века. Наравно разбијањем Беч-Берлин неоромантизма је отворена Пандорина кутија за отимачину историјског и културног наслеђа.
Сам Тибор Живковић најхваљенији данас је отворио тај процеп као јаку подлогу за аутохтонизам јер 1% придошлица на 99% староседелаца не представља никакву сеобу народа већ како он каже сеобу Елита и као што је он навео да читаву средњовековну историју Европе можемо посматрати као историју неколико владарских династија.

Иако јесам против методологије коју користе аутохтонисти служећи се и генетиком односно хромозомима у корист нације и друштвених норми и лествица.
Херодотови методи су усвојени и неговани до дана данашњег тако да нема потрбр мењати то ни сад изузев екстремних случајева.
Тако да би аутохтонисти истим методама могли доказивати супротно онда би се из та два сукоба нека истина изродила.

Podseti me na nekog...

Goran Šarić:
Potomci Vinčanaca (Protoslaveni) u Indiju provaljuju oko 1600 godina prije nove ere. To koincidira sa tzv. Minojskom erupcijom There koja je jedna od najvećih erupcija u povijesti. Erupcija je izazvala klimatsku katastrofu, usjevi nisu rađali sve do Kine, mnoge tadašnje civilizacije su uništene ili na koljenima. Takvi katastrofični događaji uvijek pokreću seobe. U 7. stoljeću toga nije bilo.

:think:

Bfttaaaahahahaahhahaaaaa :hahaha:

tenor.gif

Takvi periodi javljaju se svaki drugi vek, samo što su neki identifikovani, a neki nisu.

Sunčeva aktivnost

Od 1645. do 1715. broj sunčevih pega je bio izuzetno mali, tako da je bilo godina i bez sunčevih pega. Taj period umanjene aktivnosti Sunca naziva se Monderov minimum. Nije ustanovljena precizna veza između sunčevih pega i hlađenja, ali postoji jaka koincidencija, koja sugeriše da veza postoji. Špererov minimum je takođe predstavljao period malog broja sunčevih pega i tada je takođe postojalo značajno zahlađenje. Drugi indikatori sunčeve aktivnosti tokom toga perioda bili su nivoi ugljenika-14 i berilijuma-10[SUP][10][/SUP].
Vulkanska aktivnost

Tokom malog ledenog doba bila je pojačana vulkanska aktivnost. Prilikom erupcije vulkana pepeo može da ode visoko u atmosferu i može da se raširi po čitavoj atmosferi. Pepeo može da blokira dolazak sunčeve svetlosti, što dovodi do globalnog zahlađenja, koje može da traje najmanje dve godine nakon erupcije. Erupcija vulkana Tambore u Indoneziji 1815. pokrila je atmosferu sa pepelom. Godina posle toga bila je poznata kao godina bez leta, a tada je mraz i sneg zabeležen i tokom juna i jula u severnoj Evropi i Novoj Engleskoj.

Ako ne upali ni ovo sa ledenim dobom, probajte sa gledanjem u pasulj. Možda upali. :kafa:

Zađto su se onda selili na Sever?

Na Baltik i sever Rusije?

Врло вероватно ће се лужичка култура прогласити протословенском а то ће отворити низ проблема не око древности већ око древне распрострањености из више језгра где се као такви неће моћи посматрати као случајни микс народа произведен у сеоби већ пре затечен у сеобама али то захтева мнго средстава као и нека межународна архелошка заједница за славистику која би прво на својим територијама могла изучити све онда би могла деловати ван тога
Ако би се тако нешто доказало појам Скит би вероватно важио најпре на Словене па и неке друге етничке заједнице на словенском простору. Јер појам Венда је јако стар старији од појма Гота и Германа ако су имали везе са Словенима онда се контекст приче тотално мења. Онда би узрок сеоба био пренасељеност и потреба за новом земљом за обраду на пр.

Мени већи проблем ствара византијско мрачно доба без података што се доводи у везу са иконоборством , такве проблеме смо и раније срели са аријанством па касније богумилством на крају Лутеранством. Нигде се подаци не губе услед религиозних сукоба овде се десило нешто много крупније. Мислим да и само словенско присуство на Пелопонезу па дубоко у грчком копну говори нешто зашто су подаци нестали од 2-3 века. Сви покушаји реконструкције догађаја почињу у 9. 10. 11. па и 13. веку.
Сумњам да извори постоје не знам кад се тачно догодило али у једном тренутку ватиканска библиотека постала лична својина Папе.
Нисам сигуран да ту нема подаака обавијених велом тајне и ћутања.

Врло вероватно ће се лужичка култура прогласити протословенском а то ће отворити низ проблема не око древности већ око древне распрострањености из више језгра где се као такви неће моћи посматрати као случајни микс народа произведен у сеоби већ пре затечен у сеобама али то захтева мнго средстава као и нека межународна архелошка заједница за славистику која би прво на својим територијама могла изучити све онда би могла деловати ван тога
Ако би се тако нешто доказало појам Скит би вероватно важио најпре на Словене па и неке друге етничке заједнице на словенском простору. Јер појам Венда је јако стар старији од појма Гота и Германа ако су имали везе са Словенима онда се контекст приче тотално мења. Онда би узрок сеоба био пренасељеност и потреба за новом земљом за обраду на пр.
Kada govorimo o Slovenima, moramo da preciziramo na šta se pojam odnosi.
Ova zvanična priča se odnosi na 6. vek.
Teza je da su se tada zbog zahlađena Sloveni sa severa spustili na jug.
Međutim tada imamo širenje Slovena na sever, na prostor koji su neki vek rnije napustila germanska plemena i u prostor baltskih plemena.

Lužička kultura se ne može posmatrati van konteksta sa panonskom kulturom polja urni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back