„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se Srba tiče nije u pitanju seoba već rekonkvista.
...
Dok su Hrvati pod upravom Huna.
Srbi su ostali pod Totilom.
Malobrojna vojna elita se spustila u Dalmaciju, koja je isto pod Totilom.

Kao što je Borna, sa družinom, iz Negotinske Krajine došao u Hrvatsku i postao knez Hrvata.

To znaci da su po tebi Rimljani osvojili Balkan od Srba i na kraju su Srbi opet vratili???

Ili sam dobro razumeo?

Nisam ja Hamilkar već njegov sin Hanibal z:shock:
Onaj što je sa slonovima preko Alpa krenuo u šoping po Italiji z:)
Pogledajte prilog 369761

Ups, ja se izvinjavam...zar nismo mi na ovom pdforumu imali i Hamilkara?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahil71, ukoliko si možda upućen u svijet Pjesmi leda i vatre ili Igre prestola, pogledaj ovo vrlo pažljivo (posebno kraj):

To znaci da su po tebi Rimljani osvojili Balkan od Srba i na kraju su Srbi opet vratili???

Ili sam dobro razumeo?
Otprilike.
Od Kelta, preko Rimljna konstantno imamo seobe iz današnje Srbije, preko Dunava, uz Tisu, pa sve do Pripatja.
Pod Totilom imamo dolazak vojne elite iz Banata, recimo, koja obnavlja ili formira srednjevekovnu srpsku državu.

Jezik kao i etnički sastav populacija se konstantno menjaju.
Do današnjih dana.

Poslednja izmena:
»U izvorima, iz doba rimskog carstva, zovu se Sloveni Venedi, isto tako kao Winidi u Nemačkoj u srednjem veku; Nemci ih još i danas zovu u Saskoj i Istočnim Alpima Vendi, Vindi (Wenden, Winden). Sloveni nisu nikada upotrebljavali ovo ime, čije poreklo i značenje nije poznato« (Jireček, 1988, str. 37).

Ne razumijem. Svjesno postavljaš nešto što te opovrgava i dokazuje da nisi bio u pravu..?

Otprilike.
Od Kelta, preko Rimljna konstantno imamo seobe iz današnje Srbije, preko Dunava, uz Tisu, pa sve do Pripatja.
Pod Totilom imamo dolazak vojne elite iz Banata, recimo, koja obnavlja ili formira srednjevekovnu srpsku državu.

Jezik kao i etnički sastav populacija se konstantno menjaju.
Do današnjih dana.

Значи под називом Србин ти не подразумеваш језички и културолошки појам него напросто било које људско биће које је живело на територији или у околини данашње Србије?

Значи под називом Србин ти не подразумеваш језички и културолошки појам него напросто било које људско биће које је живело на територији или у околини данашње Србије?

Jezički i kultorološki pre svega.
Ali ni kultura ni jezik nisu zacementirani da se ne menjaju kroz milenijume.

Sećam se da mi je bilo teško da čitama Dositeja Obradovića. A to je bilo juče.
Nisu ni Hrvati prestali biti Hrvati kada su prešli na štokavštinu. A Škoti nisu Englezi iako su prešli na engleski jezik.

Nisu Srbi nastali kada su primili hrišćanstvo, iako kultura promenila. Međutim nije ni potpuno potrta stara kultura, već su njeni elementi sačuvani do današnjih dana.

Bitno je i poreklo ali i prostor na kome neka populacija žive.
U nekim slučajevima geografija je presudna.

Poslednja izmena:
Ne razumijem. Svjesno postavljaš nešto što te opovrgava i dokazuje da nisi bio u pravu..?

Sloveni se nikada nisu tako nazivali, ali pošto su ih stranci nazivali po božanstvu VODANU, došlo je do metateze, znači došlo je do naziva VINDI, VENDI ili pre toga do ilirskoga BIND, BINDUS (bog izvora), kojeg su gle čuda tako stranci zapisali.

"...Obstajajo razni poskusi drugačnih razlag. Ketšinski Venete spravlja v zvezo z vodo- litavski ”wandu” in finski ”wenna” pomenita vodo, keltski ”wend/wond” pa reko (Tomažič et al. 1990: 331)..."
http://skratek5.blog.siol.net/2009/0...slovani-2-del/

Ako prevedem autor Ketšinski Venete, odnosno njihovo ime dovodi u vezu sa rečju voda - litavski ”wandu” i finski ”wenna” t.j. voda, a keltski ”wend/wond” znaći reka.

Negde sam čitao da su se Veneti uvek nalazili/živeli kraj vode i nikako nisam mogao da povežem njihovo ime sa rečju voda. Eto napokon, nakon čitanja Srebrenine poruke postalo mi je jasno:

Voda (srp.) - vandens (litv.):
https://translate.google.si/?hl=sl#sl/lt/voda

Voda (srp.) - vand (dan.):
https://translate.google.si/?hl=sl#sl/da/voda

Voda (srp.) - vann(nor.):
https://translate.google.si/?hl=sl#sl/no/voda

Zaključak: Sloveni/Srbi su imali božanstvo VODAN-a, a pre toga je to bio ilirski bog BIND, BINDUS (takođe bog izvora). Sloveni/Srbi nikada se nisu nazivali po ovom božanstvu nego su ih tako zvali stranci, a kod njih dolazi do metateze zato dolazi do promene imena u VANDES, VAND, VANN.

Jel ti sada jasnije ili još tražiš odgovor na pitanje: zašto Slovene/Srbe od antke nazivaju Vendi, Vinidi, Venetei,..?

A zašto ne Dengiq?
Zbog njegove mame.

Dengi i Dinar su istog, indoiranskog porekla.
"Тенге (данек в арабских странах; дангх в Персии; танка, тангка или таньга в Индии, на Цейлоне, в Тибете и в Непале; таньга или теньга в Хивинском и Кокандском ханствах, в Бухарском эмирате) — первоначально мелкая серебряная, а затем медная монета в странах Востока. В Древней Греции и в Персии эти монеты называли данака (греч. Δανακη; перс. danaka). Иногда так же называли ещё и греческий обол (например, согласно античным источникам, плату за перевоз усопших в загробный мир — обол Харона)."

Znači pravo ime je Dinkić :cool:

"by Marcellinus Comes, and Din(gi)tzic ...by Jordanes.[23] Din(t)zic and Denzic "

Poslednja izmena:
tako bi trebalo uvek diskutovati. argumentovano. politička istorija je puna smeća pa su ljudi počeli sumnjati u sve i svja.

meni se, kao velikoćetniku, svidio taj DAI. baš u delu gde ne bi trebalo biti sumnje njegovu istinitost. a to je priča o stanju stanovništva u autorovo vreme. srbi svuda. humska zemlja. otoci... a hrvati su velikopsednici. malobrojni feudalci. najverovatnije avari/hazari...z:mrgreen:

druga je stvar poreklo tih srba. tu autor nije savremenik već samo prepričava.

Upravo.

I onda kao DAI falsifikat Hrvata i Vatikana. Mo'š mislit šta će još sve ljudima padati na pamet. Miroslavljevo jevanđelje falsifikat KGB?

Upravo.

I onda kao DAI falsifikat Hrvata i Vatikana. Mo'š mislit šta će još sve ljudima padati na pamet. Miroslavljevo jevanđelje falsifikat KGB?

Славене, досадан си, али заиста..., дај по Богу, напиши нешто смерно...,

Да ли ико од Вас има РЕЧ...,(сем Мркаља), да не заборавим, има овде и са "мозгом"..., наравно(ово са мозгом) не односи се на Тандорија(мада изненади, приступом, и приступом "англо" архиви)), и њему сличнима, КРЦУН има улаз у све, али у све америчке универзитете, али у све!..., да не причамо абаут "факинг" Лондону( у којем додуше проведох две лепе године,и којег волим и поштујем, такође Келн (нем. Köln ), везујем архиве са истим и улаз у исте..., шта по Богу више млатарате КОЈЕКУДЕ ОВУДА по крстарици, шта сте ви постали,, дружина неприкосновених млатишума!???... , порукате се овде као нека дечурлија, као да сте сво знање попасли,
DSC_01021.jpg
са овога света!???... , ајде СЛАВЕНЕ, по Богу, али и остали вратите се теми, расправљајте, желимо сукобе, мишљења, а не срањаве дечије играрије!

Poslednja izmena:
Upravo.

Slavene, nemoj javno da pokazuješ svoj talenat za "analogiju".

Argumenti za verodostojnost i istinitost rukopisa DAI u delu koji govori o doseljavanju Srba na poziv Iraklija time ih izjednačavajući sa doseljavanjem neslovenskih Horvata (zaista, u devetom veku se doselilo 2700 turkijskih Horvata) jako su slabi ("na poverenje"). S druge strane, motiva za falsifikovnje DAI u pomenutom delu je mnogo, kao i razloga za oglušivanje o ubedljive istorijsko-lingvističke i genetičko-genealoške argumente o srpskoj autohtonosti u Maloj Evropi (Slovenskom Jugu). Na kraju, videli smo da postoji više ubedljivih argumenata za prihvatanje srpske autohtonosti u Maloj Evropi (istorijsko-lingvističkih i genetičko-genealoških) koji pored razumnih falsifikatorskih motiva predstavljaju snažan argument u prilog krivotvoračkoj prirodi dela DAI koji piše o deseljavanju Srba.

Poslednja izmena:
videli smo da postoji više ubedljivih argumenata za prihvatanje srpske autohtonosti u Maloj Evropi (istorijsko-lingvističkih i genetičko-genealoških) koji pored razumnih falsifikatorskih motiva predstavljaju snažan argument u prilog krivotvoračkoj prirodi dela DAI koji piše o deseljavanju Srba.
Такви аргументи не постоје.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Poslednja izmena:
Славене, досадан си, али заиста..., дај по Богу, напиши нешто смерно...,

Да ли ико од Вас има РЕЧ...,(сем Мркаља), да не заборавим, има овде и са "мозгом"..., наравно(ово са мозгом) не односи се на Тандорија(мада изненади, приступом, и приступом "англо" архиви)), и њему сличнима, КРЦУН има улаз у све, али у све америчке универзитете, али у све!..., да не причамо абаут "факинг" Лондону( у којем додуше проведох две лепе године,и којег волим и поштујем, такође Келн (нем. Köln ), везујем архиве са истим и улаз у исте..., шта по Богу више млатарате КОЈЕКУДЕ ОВУДА по крстарици, шта сте ви постали,, дружина неприкосновених млатишума!???... , порукате се овде као нека дечурлија, као да сте сво знање попасли,Pogledajte prilog 370244 са овога света!???... , ајде СЛАВЕНЕ, по Богу, али и остали вратите се теми, расправљајте, желимо сукобе, мишљења, а не срањаве дечије играрије!

Ako sam ti dosadan, slobodan si da staviš opciju da me dodaš u svoju Listu nepoželjni prostim klikom. Tako nećeš moći ni da vidiš šta pišem, pa te neću moći ni dosađivati. Ukoliko se brineš za druge; da li dosađujem ja njima, oni slobodno isto to mogu učiniti prostim klikom i mirna Bosna.
Ja se lično ne brinem jer ova moja tema je najveća i najaktivnija od svih koje postoje na čitavom forumu. I s vremena na vrijeme, nešto starije teme koje bivaju oživljene su takođe one koje sam ja otvarao i u kojima sam učestvovao, u mnogima su dugogodišnjeg staža (Pitanje cetinskih Vlaha, Dokumenti o Srbima zapadno od Drine, Грб и застава Србије, itd..). Ako sam nekome sem tebi možda i dosadan, očigledno je da barem nešto radim dobro tako da se ja zaista ne bih brinuo na tvom mjestu.

Štaviše, premišljam se da li da tebe stavim u svoju Listu nepoželjnih (što bi bio prvi put da to uradim, nemam tu praksu), jer ni u kakvoj diskusiji ne učestvuješ, na pitanja direktno tebi upućena uopšte ni ne odgovaraš, a poruke su ti ništa drugo do najbanalniji copy-paste sa drugih sajtova i blogova, naravno, prepuni rijetko kada viđanima narcisoidnim ispadima.

Priključujem se tvojoj posljednjoj rečenici, uz dodatak da ne želimo sukobe, već sučeljavanje. Možda je i problem kada se strasti uzdignu na ovoj temi to što poneki zaista i dolaze na ovu temu radi sukoba.

Poslednja izmena:
Eto, konačno da se složimo - аrgumenti za verodostojnost i istinitost rukopisa DAI ne postoje.

Прича о пресељењу једног дела Хробата у Далмацију је конструкција, али не Константина Порфирогенита, већ Анастасија Библиотекара, аутора ,,De corvensione Croatorum et Serborum".Аутор овог дела је оваквом конструкцијом, највероватније веровао да ће увођењем Хробата у Панонију умањити или негирати реални црквени притисак Салцбурга на Панонију, који је римској цркви представљао препреку за мисионарску делатност у том правцу. Такође прича о "двострукој"сеоби Срба, није Константинова, већ онога који је саставио ,,De corvensione Croatorum et Serborum", показујући тако да му о прошлости Срба и Хробата није било познато ништа више од онога што је о Хробатима пронашао у извештају онога који је међу Хробатима, боравио касних седамдесетих година деветог века.Пресудан доказ да је ,,De corvensione Croatorum et Serborum" настао на западу, јесте опште позната чињеница да је ,,De conversione barbarorum" јесте ексклузивно латински књижевни жанр, а не ромејског цара Константина илити источног римског царства.Јасно је да писац ,,De corvensione Croatorum et Serborum" седи у Риму, никако у Цариграду.То објашњава и јединствен податак код једног ромејског писца, дабоме очуван само у ДАИ, због чега Константин Порфирогенит папу назива "најсветијим", а у свим другим источно-ромејским изворима једноставно "папом".Константин Порфирогенит прави овај изузетак јер прати свој извор - ,,De conversione
Croatorum et Serborum".Да још додам, увођењем таквог једног списа, које је наравно неупитно, објашњава један веома важан податак, а он је изостанак Дукљана као Срба.Уобичајено објашњење многих, који су анализирали ДАИ, било је такво, да је ЦАР заборавио или превидео тако важан податак.

Slavene, nemoj javno da pokazuješ svoj talenat za "analogiju".

Argumenti za verodostojnost i istinitost rukopisa DAI u delu koji govori o doseljavanju Srba na poziv Iraklija time ih izjednačavajući sa doseljavanjem neslovenskih Horvata (zaista, u devetom veku se doselilo 2700 turkijskih Horvata) jako su slabi ("na poverenje"). S druge strane, motiva za falsifikovnje DAI u pomenutom delu je mnogo, kao i razloga za oglušivanje o ubedljive istorijsko-lingvističke i genetičko-genealoške argumente o srpskoj autohtonosti u Maloj Evropi (Slovenskom Jugu). Na kraju, videli smo da postoji više ubedljivih argumenata za prihvatanje srpske autohtonosti u Maloj Evropi (istorijsko-lingvističkih i genetičko-genealoških) koji pored razumnih falsifikatorskih motiva predstavljaju snažan argument u prilog krivotvoračkoj prirodi dela DAI koji piše o deseljavanju Srba.
zašto bi autor DAI lagao kada je opis stanja u njegovo vreme u pitanju? toliko delo napisati pa sve još izmisliti...
autor može grešiti u onim delovima kad objašnjava nešto. taj bi slučaj moga biti objašnjavanje dolaska srba na mesta gde su nekad živeli rimljani koje je dioklecijan naselio.

ali, ako veli da srbi naseljavaju jadranske otoke, hum, dolinu neretve, travunju... zašto ti sumnjaš u tako što?
ili, recimo, kad kaže da hrvatima sloveni zovu one koji imaju puno zemlje (krupne zemljoposednike/feudalce, vs. kulake carske rusije) zašto to ne bi bila vredna informacija o poimanju reči hrvat u njegovo vreme?

zašto bi autor DAI lagao kada je opis stanja u njegovo vreme u pitanju? toliko delo napisati pa sve još izmisliti...
autor može grešiti u onim delovima kad objašnjava nešto. taj bi slučaj moga biti objašnjavanje dolaska srba na mesta gde su nekad živeli rimljani koje je dioklecijan naselio.

ali, ako veli da srbi naseljavaju jadranske otoke, hum, dolinu neretve, travunju... zašto ti sumnjaš u tako što?
ili, recimo, kad kaže da hrvatima sloveni zovu one koji imaju puno zemlje (krupne zemljoposednike/feudalce, vs. kulake carske rusije) zašto to ne bi bila vredna informacija o poimanju reči hrvat u njegovo vreme?

Nisi dobro pročitao. Govorim o delu DAI koji se tiče tzv. doseljavanja... pročitaj još jednom da ne pišem ponovo isti tekst.

- - - - - - - - - -

Прича о пресељењу једног дела Хробата у Далмацију је конструкција, али не Константина Порфирогенита, већ Анастасија Библиотекара, аутора ,,De corvensione Croatorum et Serborum".Аутор овог дела је оваквом конструкцијом, највероватније веровао да ће увођењем Хробата у Панонију умањити или негирати реални црквени притисак Салцбурга на Панонију, који је римској цркви представљао препреку за мисионарску делатност у том правцу. Такође прича о "двострукој"сеоби Срба, није Константинова, већ онога који је саставио ,,De corvensione Croatorum et Serborum", показујући тако да му о прошлости Срба и Хробата није било познато ништа више од онога што је о Хробатима пронашао у извештају онога који је међу Хробатима, боравио касних седамдесетих година деветог века.Пресудан доказ да је ,,De corvensione Croatorum et Serborum" настао на западу, јесте опште позната чињеница да је ,,De conversione barbarorum" јесте ексклузивно латински књижевни жанр, а не ромејског цара Константина илити источног римског царства.Јасно је да писац ,,De corvensione Croatorum et Serborum" седи у Риму, никако у Цариграду.То објашњава и јединствен податак код једног ромејског писца, дабоме очуван само у ДАИ, због чега Константин Порфирогенит папу назива "најсветијим", а у свим другим источно-ромејским изворима једноставно "папом".Константин Порфирогенит прави овај изузетак јер прати свој извор - ,,De conversione
Croatorum et Serborum".Да још додам, увођењем таквог једног списа, које је наравно неупитно, објашњава један веома важан податак, а он је изостанак Дукљана као Срба.Уобичајено објашњење многих, који су анализирали ДАИ, било је такво, да је ЦАР заборавио или превидео тако важан податак.

To se može pokazati kao najuzgledniji scenario. Ono što se u prilog srpkoj autohtonosti na Slovenskom Jugu ne može osporiti jesu istorijsko-lingvistički i genetičko-genealoški argumenti i njih treba da se drži svako ko želi nešto da dokaže, ostalo su manje ili više prihvatljive hipoteze.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Mi smo potvrdili slovenske toponime na Slovenskom Jugu pre 6. veka našavši im kognate širom severnog slovenskog sveta (Una, Neretva, Drina, Drava itd.). Pogrešan zaključak da latinskih i grčkih pisanih izvora sa "nedvosmisleno slovenskim" rečima nema može biti uzrokovan važećom predrasudom o iznenadnoj i fudroajantnoj metatezi u centralnoslovenskim jezicima u osmom veku. Zatim, može biti uzrokovan odsustvom shvatanja da je fonološki razvijeniji jezik teško verodostojno beležiti sredstvima fonološki inferiornog jezičkog sistema.

Što se bore misli moje, iskustvo mi ćutat' veli, bež'te sada vi oboje, nek' mi srce govori.

seeeeeerce...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back