Mada mi s početka nije delovalo ozbiljno jer je Politikina rubrika pisma čitalaca puna neozbiljnosti cela priča
možda može biti interesantna. Prvi korak bi bio da se ode u arhiv Politike i pronađe Bojovićev tekst pa se vidi da tamo nema više podataka o poreklu rukopisa. No pre toga ovako na prvu loptu.
Na osnovu šturih informacija koje dobijamo od Jeremića, S. Bojović je publikovao ovaj zapis 1981. godine u Politici. Zatim, saznajemo da je zapis pronađen u ruševinama manastira Čečevu ispod Konjuhe. Ko je pronašao i kad je pronađen nije dat odgovor. Ništa manje nam ne daje ni Relja Novaković u Svojoj knjizi ; " Božanstvo Dagon kod Srba" (st.64) koji se takođe poziva na Bojovića :
Jedine n
ovine su da Novaković pominje jevanđelje i što je pokušao od " potpisanog objavljenog članka" da dobije neka obaveštenja, no ovde ne znamo da li je Novaković uspeo da uspostavi kontakt sa Bojovićem pa se s pravom postavlja pitanje da li taj Bojović uopšte postoji i da li je zapis autentičan ?
U vezi tobožnjeg natpisa na kamenu u podnožju držim da je ovo zanimljivo;
Ovo je napomena ispod faksimila rukopisa ili samog rukopisa (autografa ili prepisa ?) gde piše ; "
Napomena; Ovaj zapis sam našao na ......(stoji reč koju ne mogu da protumačim)........
jevanđelju u arhivi Protića ......(valjda datum i godina, da li
1913. ili neka druga - možda 1979.- nisam siguran)
.(tačka) " Dalje ne mogu da rastumačim sem da se pominje neki pop Jova ?, ako sam i to dobro pročitao . Na kraju napomene stoji potpis koga ne mogu da rastumačim a koliko vidim nije od Bojovića ?
E sad, ne bi bilo loše ubaciti ovu napomenu u fotošop, u razne filtere, menjati prikaze veličine i pokušati da se rastumači još koja reč (sam nisam uspeo). Uglavnom, na osnovu ove napomene dobili smo još dva podatka . Prvi da se ovaj zapis nalazi u nekom jevanđelju (koga je i Novaković pomenuo) a drugi da se to jevanđelje nalazi ili se nalazilo u arhivi Protića . Ovim je problem pronalaženja rukopisa sužen na dva pitanja ; prvo o kom Protiću se radi ?, a drugo (logično) gde se nalazi njegova arhiva .