„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Glupost je da je u pitanju romska reč.
Dao sam ti objašnjenje; tako Sanskritćani zovu one koji to nisu. Odatle i kod Roma.
Nema Cigana u vreme Rima. Mi smo ga usvojili iz indoiranskih jezika koji su bili prisutni na ovom prostoru.
Da je rec dasa usla u juznoslovenske jezike od indoiranskih jezika u drevnost a ne odskora od romskog nalazila bi se u 'ozbiljnom' jeziku a ne samo u zargonu.

I nebitno je kako se šta piše.
Mnogo je važnije kao se izgovaraju glasovi.
Način na koji glasove izgovaraju Rusi i mi nema sličnosti; dok su nam Italijani bliski.

U celom indoevropskom prostoru imamo iste reči koje se različito izgovaraju.

Dobro, ne baš sve.
Na ruskom je budala durak, a na latinskom stultus.
Glupost

ruski глупость
ukrajinski глупость
beloruski глупства
ceski hloupost
poljski głupota
bugarski глупостта

latinski stultitia

Poslednja izmena:
Ima ih dosta naravno. Pitaj se onda kako su ove dobile ime?

Reke sa korenom mor- sigurno nisu neposredno imenovane po moru, jer se večina njih ne izliva neposredno u njega, nego po boginji Morani.

Morena je slovenski staroverski znak smrti, kao što je kod Grka Persefona, kod Rimljana Prozerpina i kod Kelta Morigen ili Morgana (http://www.staroverci.si/en/component/k2/itemlist/tag/boginja.html)..
E ovde dolazimo do "slavensko-keltskih veza".

Словенско-келтске везе на Исланду и Кипру, браво царе.

Da je rec dasa usla u juznoslovenske jezike od indoiranskih jezika u drevnost a ne odskora od romskog nalazila bi se u 'ozbiljnom' jeziku a ne samo u zargonu.

Glupost

ruski глупость
ukrajinski глупость
beloruski глупства
ceski hloupost
poljski głupota
bugarski глупостта

latinski stultitia
Na ruskom je durak, ali sa akcentom, na a, a ne onako kako bi mi pročitali.
Kako se čitaju ove reči?
Kako se čita rusko a, recimo.Kako namestaš usta?
Uzmi neki rečnik ruskog jezika.
Sa italijanskim nemaš takve probleme.

Srpski je sličniji sa latinskim nego sa drugim slovenskim jezicima.
Način na koji glasove izgovaraju Rusi i mi nema sličnosti; dok su nam Italijani bliski
Na ruskom je durak, ali sa akcentom, na a, a ne onako kako bi mi pročitali.
Kako se čitaju ove reči?
Kako se čita rusko a, recimo.Kako namestaš usta?
Uzmi neki rečnik ruskog jezika.
Sa italijanskim nemaš takve probleme.
Пишешь глупости. Јеси ли сам дошао до ових закључка или преписујеш од некога ко лингвистику познаје онолико колико ти знаш руски?

ycqYIie.jpg

Вера Николић - Граматика руског језика: фонетика и морфологија, четврто издање, 14.

Poslednja izmena:
I sada glavno pitanje: ima li nekih hidronima sa tim imenima (MAR, MOR, MUR) koji se nalaze i na ostalim područjima, osim slavenskog etničkog prostora?
Evo ti Maruyama River u Japanu:
http://www.city.toyooka.lg.jp/english/travel/each/nature/03river.html

Maro River u Indoneziji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Maro_River

Mara River u Keniji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mara_River

Glupost je da je u pitanju romska reč.
Dao sam ti objašnjenje; tako Sanskritćani zovu one koji to nisu. Odatle i kod Roma.
Nema Cigana u vreme Rima. Mi smo ga usvojili iz indoiranskih jezika koji su bili prisutni na ovom prostoru.
Da li je Kraljevic Marko bio dasa? Nije, jer kad su pesme on njemu napisane rec dasa jos nije usla u srpski jezik -- pitaj Vuka Karadzica.

Poslednja izmena od moderatora:
Пишешь глупости. Јеси ли сам дошао до ових закључка или преписујеш од некога ко лингвистику познаје онолико колико ти знаш руски?

pvus1IF.jpg

Вера Николић - Граматика руског језика: фонетика и морфологија, четврто издање, 14.
Ne treba biti mnogo pametan, da bi se ovo uočilo.
Inače citiram moju profesoricu koja mi je, na fakultetu predvala ruski jezik.
Davno je Pavle Solarić uočio neke veze.
Ono što mogu postaviti kao link je Radmilo Stojanović.
- - - - - - - - - -

Da li je Kraljevic Marko bio dasa? Nije, jer kad su pesme on njemu napisane rec dasa jos nije usla u srpski jezik -- pitaj Vuka Karadzica.
Bio je Delija.
Turska varijanta, verovatno u turski ušla iz staropersijskog.

Poslednja izmena:
Ne treba biti mnogo pametan, da bi se ovo uočilo.
Inače citiram moju profesoricu koja mi je, na fakultetu predvala ruski jezik.
Samo su laicima slični srpski i ruski.
Srpski i hrvatski se fonološki razlikuju.
Razlike u izgovoru medju jezicima su srazmerno male i skorasnje. Razlike u gramatici i recniku su dublje i starije. Srpski i ruski su se odvojili pre oko 1000 godina, dok su se proto-balto-slovenski jezici odvojili od proto-italskih pre oko 3000 do 4000 godina.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/general/IE.html

Razlike u izgovoru medju jezicima su srazmerno male i skorasnje. Razlike u gramatici i recniku su dublje i starije. Srpski i ruski su se odvojili pre oko 1000 godina, dok su se proto-balto-slovenski jezici odvojili od proto-italskih pre oko 3000 do 4000 godina.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/general/IE.html
Rusi su se slili ka severoistoku, što je povećalo učešće ugro-finske poplacije.
Na severu su slovenizirani ugrofinci, a na jugu delimično romanizovani balkanski starinci.

I još mnogo drugih konekcija...

Nope. Milanović ne citira nikakav komentar, već doslovno piše kao da je Pešina to napisao. :)

Zašto? Pa zato što nema pojma za razliku između Tomaša Pešine i autora Boleslavske hronike. ;) Njemu je sve to isto.

Ma, neće biti jer se u knjizi navodi nota Čehorod, Hronike Boemije; dakle, Dalimilova hronika je samo jedna od mnogih hronika; ali, voleo bih kad bi našao neku dobru zamerku, hvatanjem za začkoljice ne postiže se ništa. Evo, sličan primer na hronici popa dukljanina - po sećanju - marulić u hronici popa dukljanina....-

- - - - - - - - - -

Drugo se i nije moglo očekivati sem glupe manipulacije . Jasno je da Prokopije pod ovi varvari (a varvari su narodi koji su drugog jezika , otud varvarizmi u značenju strani izrazi) podrazumeva Slovene (a osnova razlikovanja jeste jezik) a kako Prokopije ne kaže samo da su napali romejsku zemlju (što ne bi bio dokaz ), već kako ranije nisu provaljivali i prelazili Dunav onda to jeste dokaz da Slovena ranije nije bilo južno od Dunava . Drugačije rečeno dokaz da Slovena nije bilo južno od Dunava jeste to što Prokopije kaže kako ranije nisu provaljivali i prelazili Dunav a ne to što su napadali. Osim toga mešanje savremenog konteksta , motivacije i termina (cela ta optuživanja u vezi navodne agresije Srbije je povezana sa rezolucijom UN-a o agresiji država) sa srednjim vekom nema nikakvog smisla.

Koga je bilo? Slovena svakako nije - bilo je Sarmata- Jaziga i Alana, nešto malo Roksolana elem, bilo je Srba koji su, kasnije, poslovenjeni.

Imaš to u literaturi. Nego, ovo je jako bitno pitanje, kada govorimo o toponimima na Slovenskom Jugu:

Slavene, Kiriose, Klaudije i ostali zastupnici stavova zvanične istoriografije, hajdemo sad ovako.

Slovena je "prije 6. vijeka" bilo severno od Dunava, pa i Save. To danas ne osporava zvanična istoriografija, zar ne? Molim da me ispravite ako nije tako. Zato pitam Slavena777, Kiriosa, Klaudija i ostale da navedu slovenske toponime od "prije 6. vijeka" severno od Save i Dunava.

Dosad nije bilo odgovora.

Ma bilo je, ali smo izgleda propustili.

loma1-1.jpg

loma2-1.jpg

A. Loma, Podunavska prapostojbina Slovena: legenda ili istorijska realnost?, JF, XLIX, Beograd, 1993, str. 199-2000.

Znači ako je izvorni oblik predrimskog imena BARGOS pretvoreno u MARGOS, onda se SERMIUM u izvornom obliku predrimskog imena nazivao SERBIUM?

Словенско-келтске везе на Исланду и Кипру, браво царе.

Zašto mi ne idemo lepo redom.

Pročitaj još jednom moje poruke #8082 i #8084, pa lepo napiši sa čime se ne slažeš i zašto; napiši svoje mišljenje. Jel može?

Poslednja izmena od moderatora:
Imaš to u literaturi. Nego, ovo je jako bitno pitanje, kada govorimo o toponimima na Slovenskom Jugu:

Slavene, Kiriose, Klaudije i ostali zastupnici stavova zvanične istoriografije, hajdemo sad ovako.

Slovena je "prije 6. vijeka" bilo severno od Dunava, pa i Save. To danas ne osporava zvanična istoriografija, zar ne? Molim da me ispravite ako nije tako. Zato pitam Slavena777, Kiriosa, Klaudija i ostale da navedu slovenske toponime od "prije 6. vijeka" severno od Save i Dunava.

Имаш то у литератури! :D

- - - - - - - - - -

...
U jugozapadnoj Srbiji su živli Sarđani, i tu, na ono malo spomenika koji su ostali, imamo imana koja se i danas javljaju kod Srba.
Jaka, Jasa, Dasa, Perko, Tata, Hihdija, Viktor...

Типично српска имена, нарочито Виктор... :p

Tvoja domovina je na Kavkazu, kako napisa kratko i jasno Herr Kunstmann, doajen autohtonisticke misli

Sto su onda ti domaci Srbi sa podrucja Dakije, Panonije, Mezije, Dardanije i Trakije na prelazu iz 6. u 7. v. panicno bjezali prema jugu (Solun, Peloponez, grcka ostrva), pa cak i na Siciliju, sto dalje od svoje nadiruce slovenske brace?

Različita religija- kao što su bežali četnici pred komunistima na kraju Ii sv. rata , tako su i "domaći" (Srbi- hrišćani bežali pred slovenskim paganima.
Usput, moje pleme svakako nije sa Kavkaza, vidiš da sam od Parćana iz Persije- po opancima i šumadijskoj nošnji?

Molim za pažnju.

Ako je bilo Slovena severno od Save i Dunava, a imamo pisane izvore da ih je bilo i da je to bila "their own country", molim vas da pronađete neke slovenske toponime iz perioda pre šestog veka. Ako takvih toponima nema, onda se ne može braniti teza da odsustvo slovenskih toponima u zemlji koja nije njihova, nego rimska, isključuje slovensko prisustvo južno od Save i Dunava, zar ne? Dapače, lakše je pretpostaviti da u rimskoj zemlji, čak i da u njoj žive Sloveni, nisu zabeleženi slovenski toponimi, već su toponimi isključivo rimski, nego što bi to isto bilo za pretpostaviti severno od rimske zemlje, unutar slovenske zemlje, unutar "their own country".

Ako nema zabeleženih slovenskih toponima iz susedne slovenske zemlje (a imamo zabeležene rimske toponime iz te iste susedne slovenske zemlje), kako onda slovenske toponime očekivati u rimskoj zemlji?

Poslednja izmena:
Molim za pažnju.

Ako je bilo Slovena severno od Save i Dunava, a imamo pisane izvore da ih je bilo i da je to bila "their own country", molim vas da pronađete neke slovenske toponime iz perioda pre šestog veka. Ako takvih toponima nema, onda se ne može braniti teza da odsustvo slovenskih toponima u zemlji koja nije njihova, nego rimska, isključuje slovensko prisustvo južno od Save i Dunava, zar ne? Dapače, lakše je pretpostaviti da u rimskoj zemlji, čak i da u njoj žive Sloveni, nisu zabeleženi slovenski toponimi, već su toponimi isključivo rimski, nego što bi to isto bilo za pretpostaviti severno od rimske zemlje, unutar slovenske zemlje, unutar "their own country".

Ako nema zabeleženih slovenskih toponima iz susedne slovenske zemlje (a imamo zabeležene rimske toponime iz te iste susedne slovenske zemlje), kako onda slovenske toponime očekivati u rimskoj zemlji?

Evo recimo hidronim Visla.

Detaljnije - Zbigniew Gołąb, The origins of the Slavs. A linguist's view, Columbus: Slavica Publishers, Inc., 1992.

Uzmi peto poglavlje, od 236. stranice ('The Primary Habitat of the Slavs: The Testimony of Hydronymy, Dendronymy and Ethnonymy').

Ovdje ću postaviti zaključak samo

209-16c72495f3.jpg

210-f813e9603c.jpg

211-831989741f.jpg

Poslednja izmena:
Znači ako je izvorni oblik predrimskog imena BARGOS pretvoreno u MARGOS, onda se SERMIUM u izvornom obliku predrimskog imena nazivao SERBIUM?

Zaboravio si jos stariji zabiljezen oblik Brongos koji ti rusi "argumentaciju" (kulu od karata). Sermium je docniji (vulgarni latinitet) oblik Sirmiuma, imas fino objasnjeno kod Bowmana (From Latin to Romance in Sound Charts, 1954. ili 1980.) kako je kratko "i" postalo "e". Nidje veze sto se tice Srba.

bowman-1.jpg

Ocekujem sada plotun nepovezanih besmislica.

Zaboravio si jos stariji zabiljezen oblik Brongos koji ti rusi "argumentaciju" (kulu od karata). Sermium je docniji (vulgarni latinitet) oblik Sirmiuma, imas fino objasnjeno kod Bowmana (From Latin to Romance in Sound Charts, 1954. ili 1980.) kako je kratko "i" postalo "e". Nidje veze sto se tice Srba.

bowman-1.jpg

Brongos i Bargos su isto, a Sermium i Sirmim to nikako ne mogu biti.

Da imamo tu promenu b/m, koja je potvrđena kod Bargos - Margos.
Nema tu mlađeg i starijeg oblika. Za neka plemena je Margos, a za neka Bargos.

A i Brongo je pre Sava no Morava. Božija reka boga Sabazija.

Detaljnije - Zbigniew Gołąb, The origins of the Slavs. A linguist's view, Columbus: Slavica Publishers, Inc., 1992.

Uzmi peto poglavlje, od 236. stranice ('The Primary Habitat of the Slavs: The Testimony of Hydronymy, Dendronymy and Ethnonymy').

209-16c72495f3-1.jpg

210-f813e9603c-1.jpg

211-831989741f-1.jpg
Isto.
Ovde su Visla i Odra iz nekakvog protoslovnskg, a na Balkanu nema nikakvih protoslovena, već se sve glada strogo, preciznao.

Nema drevne Slovenske toponimije nigde.
Nekakve protoslovenske može biti, ali to je već nesiguran teren.

Trubačevnalazi Slovensku toponimju nalazi u Panoniji, ali ne po poreklu,već po oblicima gde u sufiksima i prefiksima, kod latinskih naziva za Tisu i Moriš npr prepoznaje Slovensku intervenciju.
...
Nonnus, Dionysiaca 17. 69 ff :
"He [the shepherd Brongos] played Pan's wellknown tune on his pipes.":think:

Poslednja izmena:
Različita religija- kao što su bežali četnici pred komunistima na kraju Ii sv. rata , tako su i "domaći" (Srbi- hrišćani bežali pred slovenskim paganima.
Usput, moje pleme svakako nije sa Kavkaza, vidiš da sam od Parćana iz Persije- po opancima i šumadijskoj nošnji?

Ne bi se reklo da su za vrijeme nadiranja avaro-slovenske brace na prostoru Carstva zivjeli ti domaci Srbi. Na srecu, neki domaci nisu mogli izbjeci vojnu obavezu, frater.

theophanes1-1.jpg

theophanes2a-1.jpg

theophanes3a-1.jpg

The Chronicle of Theophanes Confessor, Byzantine and Near Eastern History AD 284-813. Translated with Introduction and Commentary by Cyril Mango and Roger Scott with the assistance of Geoffrey Greatrex, Oxford, 1997, pp. 380-381.

Poslednja izmena:
Isto.
Ovde su Visla i Odra iz nekakvog protoslovnskg, a na Balkanu nema nikakvih protoslovena, već se sve glada strogo, preciznao.

Nema drevne Slovenske toponimije nigde.
Nekakve protoslovenske može biti, ali to je već nesiguran teren.

Trubačevnalazi Slovensku toponimju nalazi u Panoniji, ali ne po poreklu,već po oblicima gde u sufiksima i prefiksima, kod latinskih naziva za Tisu i Moriš npr prepoznaje Slovensku intervenciju.

Već sam ti naveo rijeku Vistlu kao jedan od upečatljivijih primjera slovenske toponimije na sjevernim prostranstvima. Ne znam koliko dobro poznaješ engleski jezik, ali po tvom odgovoru pretpostavljam da si komentar iznio a da uopšte nisi ni pročitao navedeno poglavlje te knjige.

Drevne slovenske toponimije na Balkanskom poluostrvu nema, zbog toga što prije samog doseljavanja nema tamo ni samih Slovena. Čovjek je filolog i razmatrao je problematiku porijekla Starih Slovena sa lingvističkog stanovišta - naravno da nema na Balkanu, u tom smislu, proto-Slovena.

bowman-1.jpg

Znači Sirbium.

Ова твоја порука савршен је пример тога шта читање псеудонаучних шкработина учини човеку.

Хороним *Sermium (< Sirmium) у Словена ликвидном метатезом добија облик *Srěmъ (> Срем, Сријем). Толико.

Ovo je dokaz da je prvobitni oblik starosedeoca *Srěmъ (> Срем, Сријем) od strane zavojevača, Latin/Rimljana bio pisan *Sermium (< Sirmium). Kao što je danas na jeziku domačina Srbija, a na jeziku stranaca Serbia.

209-16c72495f3.jpg

210-f813e9603c.jpg

211-831989741f.jpg

"So the Middle Dnieper basin and the regions south of Kiev and west of Kiev (Volynia) appear to be the erystallization center of the Proto-Slavs"

"...across the Middle Dniepr (the primary Slavic name of the river is Dunaj!)..."

"Дунав (нем. Donau, сл. Donava, свк. Dunaj, мађ. Duna, украјински Дунай, рум. Dunărea, тур. Tuna, енгл. The Danube)..." (http://sr.wikipedia.org/wiki/Дунав)

Hvala na literaturi.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back