Не заборави изворе из 16. и каснијих векова, који се користе да ради доказивања нечега што се десило 500-1000 година пре настанка извора, а све без икакве критике одакле извору неки податак (је ли пренет из других извора, или традиције, измишљен...).
Pa ovi dokumenti se i ne proučavaju - totalno su odbačeni.
Ali ne smemo da zaboravimo da je g. Živković pisao o tome i rekao da ima dosta stvari u LjPD koje su tačne a za nek čak da su tačne za razliku od SN koje nisu tačne; i rekao je da LjPD tek treba da nađe mesto u srpskoj istoriji.
Jeste "Pop Dukljanin" nije bio svedok onoga o čemu je pisao,
ali nije bio ni Porfirogenit svedok navodnog doseljavanja Srba.
Da se ja sada vratim na »Srpsko pomorje« i da nastavim od poruke #6497.
Dakle pored Vlaha, za koje se kaže da su Srbi, i pored Latina koji su došli iz Zapadnog Rimskog Carstva, odnosno iz Rima i koji su bili prisutni samo u primorskim gradovima Dalmacije i na severnoj granici Carstva (Limes); u Dalmaciji su bili prisutni još Grci. Za njih g. Janković kaže da su kao i Latini bili prisutni samo u primorju Dalmacije.
A onda imamo Diokličane.
G. Janković piše:
»U SN (Spis o narodima) ne piše da su Srbi naselili Diokleju, već da u njoj žie Dioklićani, koji su naseljeni u vreme cara Iraklija kada i ostale arhontije«… »Sve ukazuje da je Diokleja nova tvorevina, iz vremena bugarske okupacije. Oni su u bedemima Diokleje sagradili novu crkvu i osnovali novu arhontiju, onu koju beleži SN. To je bio i razlog da se prećuti njen nastanak u SN i ko njom vlada« (str. 185).
»
Ne postoji ni jedan meni poznat pokretni ili drugi arheološki nalaz koji bi ukazivao na posebnost Diokleje u odnosu na ostale srpke predele, koji bi omogućavao da se izdvoji posebna kultura ili varijanta arheološke kulture. Ova je tvrdnja čvrsta koliko i naše poznavanje arheologije tog doba, ali je sada tako, do novih otkrića«… »Zato sasvim izvesno pod pojmom »Dioklićani« treba podrazumevati ne etničko, već geografsko opredeljenje« (str. 185).
Iz ovoga se jasno vidi ko su Dioklićani – Srbi.
Pa onda imamo Gote.
G. Janković:
»
U Ljetopisu (LjPD) i VIS (Velika istorija Salone), dakle u latinskim poznosrednjevekovnim legendama, Goti su zabeleženi kao osvajači Dalmacije u 6. stoleću. Ti Goti su zatim predstavljeni kao osnivači slovenskih država u Dalmaciji. U tim legendama nema spomena ni o avarskim ni o slovenskim osvajanjima, za razliku od predanja ranije zabeleženih u SN…Za sada arheoloških tragova naseljavanja Gota u Zeti nema, kao ni u primorju ostale Dalmacije, do okoline Zadra. Dakle, Goti su zabeleženi samo zbog razaranja koja su izazvali, a njihov kulturni trag je beznačajan. Postavlja se pitanje zašto po latinskoj legendi Goti osvajaju i zadržavaju Prevalu i svu Dalmaciju (str. 186)«
Pa onda pokuša da da objašnjenje preko zapažanja Konstantina Jiričeka…(str. 186)
Ova istočnogermanska plemena kao što su Goti, Vandali i ostali ja mislim da su oni zapravo zapadna slovenska plemana, a ima o tome dosta da se kaže, ali to je već druga tema .....jel tako Slaven?
Ali ovde nije bitno da li su Goti slovensko ili germansko pleme,
bitno je to da su oni došli na ove prostore (Balkansko poluostrvo) i da ne potiču od tu, odnosno nisu autuhtoni ovde.
Od naroda koje sam do sada naveo, odnosno ih je opisao g. Janković, prisutni su bili u "Iliriku" još i Avari i Hrvati.
sledi...