Мани ме твојих оптуживања за комфортизам и хвалоспевā своме егу. Несувисло је и неоправдано оптуживати нечије марљиво читање и проучавање.
Ако већ желиш рушити научне дисциплине требао би се и сам упознати с њиховим тврдњама, овако без познавања непријатеља ти нешто и не иде.
Лажеш што се Асуре тиче, јасно си тврдио да је словенско Зора изведено из Асура:
mislio sam na boginju....
Асура не може бити корен речи Зора. Уколико тврдиш да потичу од истог ПИЕ
корена сасвим је оправдано да ће се од тебе очекивати извор који ће то потврдити.
ono što sam hteo da kažem i što sam pre toga više puta ponovio je da je boginja Asura / Danu po svim karakteristikama isto što i Zora i zvezda Danica..
kod Balta boginja Zora je Aušrinė
Aušrinė (sometimes confused[clarification needed] with Aušra – dawn) is a feminine deity of the Morning Star in Lithuanian mythology. She is the antipode to Vakarinė, the Evening Star.
http://en.wikipedia.org/wiki/Au%C5%A1rin%C4%97
iz ovoga sledi logičan zaključak da je Zora izvedeno od Asura i da aušra takođe znači zora...
na litvanskom aušra i dan danas znači zora...
meni je to bio sasvim dovoljan dokaz....a i nije mi bilo previše bitno da li je Zora izvedeno iz Asura, Asura iz Zora ili oba iz nečeg između....
ipak s obzirom da se oblik Danu / Asura pominje u identičnom obliku i kod ostrvskih Kelta i u Indiji logično je da je baš to oblik koji su preneli originalni PIE ljudi...
e sad da bi to dokazao lingvistički morao bi da poznajem istoriju razvoja slovenskog jezika iz proto-indo-evropskog ili bar iz balto-slovenskog...a u to se baš i ne razumem....
Не очекујеш ваљда да неко твоја лигвистичка нагађања сматра меродавнима када пишеш нпр. овакве нетачности:
kao što vidiš u tekstu iznad moji razlozi nisu lingvističke prirode kako ti paušalno tumačiš....
lingvističke sličnosti mi najčešće služe više kao indikator ispravne hipoteze...
Примети како ја не тврдим ни да јесу ни да нису истога ПИЕ корена већ тражим меродавну потврду једну од тих двеју тврдњи.
Што се сличнога значења тиче за које си запео, и светлети и сијати значе слично па нису истога корена.
nemam vremena ni volje da se bavim lingvistikom....
Што се тиче богиње Дану и прасловенскога *dĭnĭ, утврдисмо да потичу из различитих ПИЕ корена, први означава ток
и струјање а други сијање, из тога проистиче да српске речи дан и Дунав немају етимолошку везу једна с другом.
ja tvrdim da su u PIE i reč za strujanje/tok/reku i reč za dan/svetlost izvedeni iz imena boginje Danu/Asura
kod Slovena boginja Danu/Asura ostala upamćena kao Zora, jutarnja zvezda, zvezda Danica...što je sve vezano za svetlost, dok se vezanost boginje za reku možda izgubila a ostala je samo slična reč preuzeta iz PIE....
kod Kelta
*w
asri - zora
*ās-no- firy, shining
http://www.wales.ac.uk/Resources/Documents/Research/CelticLanguages/EnglishProtoCelticWordlist.pdf
http://www.spns.org.uk/ProtoCelt.pdf
inače kod Kelta takođe
*
Alauno-shining
*surdo- /
*sordo- (?) - shining
http://www.wales.ac.uk/Resources/Documents/Research/CelticLanguages/EnglishProtoCelticWordlist.pdf
http://www.spns.org.uk/ProtoCelt.pdf
što govori da je plemensko ime Alani kod Kelta imalo isto značenje kao plemensko ime Sordo... i da se verovatno radi o plemenu boginje Asura kao što su Kelti pleme boginje Danu....
keltsko pleme čije je ime izvedeno od Sordo su Scordisci...
Sc ima veze sa time da su ime Sordisci zapisali Rimljani ...tako su i od Slovena napravili Sclavene
ja svo vreme tvrdim upravo da su Scordisci deo Scira i da su ovi poreklom Alani...evo novih dokaza tome u prilog upravo zahvaljujući ovoj našoj malo žešćoj diskusiji
(po mojim ranije iznesenim teorijama ime Sciri je izvedeno iz Ser/Asura)
Притом, из тога што облик дан називаш словенском речју види се како или не знаш да прасловенско
*dĭnĭ није дало такав облик у већини словенских језика, или да се мораш научити јасније изражавати.
možda grešim po ovom pitanju...
dan je
kod Kelta *din
u Litvaniji i Letoniji diena
kod Poljaka dzień
kod Belorusa дзень
kod Rusa i Ukrajinaca день
kod Čeha, Slovaka, Bugara i Makedonaca je den
kod Srba, Hrvata i Slovenaca je dan
kod Indusa je Dina
kod Skandinavaca je dag, a kod Nemaca tag...
s obzirom da je reč za dan bitna za svaki narod i jedna od osnovnih reči u rečniku bilo kog naroda...ovo liči na vezu južnih Slovena sa Germanima... Poljaka, Litvanaca i Letonaca sa Keltima dok bi Rusi, Ukrajinci, Makedonci, Bugari, Česi i Slovaci bili malo odvojeni od Nemaca i Kelta... naravno ne može se to zaključiti na osnovu jedne reči ali može ako se isto utvrdi za više osnovnih reči...
meni je ovo logično jer za Poljake odavno ukazujem na to da su Panonci kojima su vladali keltski Sciri tj. Scordisci...a Sciri su takođe imali i jako uporište na Baltiku...
osim toga Balte povezujem i sa Tračanima koji mislim govore jezik bliži balto-slovenskom i jeziku Balta nego Slovenskom...
dok za Srbe i Hrvate ukazujem na moguću vezu sa plemenima Sciri i Hirri koji se u ranoj istoriji pominju u paru i koje neki smatraju Germanima, neki Venedima a neki Alanima...
Heruli su inače poreklom Skandinavci i verovatno kasniji oblik plemenskog imena Hirri... zadnje poznato boravište Herula je bela Hrvatska... a Scira oko Bratislave..i jedni i drugi naseljavaju Ilirik u doba Ostrogotskog carstva....
Sloveni inače imaju znatan uticaj nemačkog jezika i manji uticaj iranskog... za jezik Slovena Dalmilova hronika kaže srpski...
a znamo od Seneke da Sciri vladaju Skitima, žive među Sarmatima..a od bavarskog geografa da Zeriuani imali državu tako veliku da svi Sloveni dolaze iz nje...
pitanje je da li su Sciri preci Srba i da li su Sciri možda poreklom germansko-iransko pleme?
rani Srbi su u Nemačkoj mnogo dalje od onoga što obično mislimo
npr. meni je zanimljiv gradić Scharbeutz
http://de.wikipedia.org/wiki/Scharbeutz koji je čak kod Liebeka...na nemačkoj vikipediji piše da je nastao bar pre 1000 godina kao naseobina Slovena....
takođe I2a Din South se može naći jako duboko u teritoriji Nemačke s obzirom da je u pitanju relativno mlada grana i tipična za Srbe...
ono što hoću da kažem je da neke veze sa Nemcima postoje... kako objasniti da npr. Alani u pohod na Španiju idu zajedno sa germanskim Suebima i Vandalima...
po meni to je zato što Sciri i Alani žive u ostrvima na velikim teritorijama od Kavkaza do centralne Nemačke....
Овај разговор никамо не води, поздрављам те.
konstruktivna diskusija praćena uzajamnim poštovanjem uvek vodi negde...
uvrede i optuživanje ne vode nigde...
pozdrav...
ПС: Лажеш и да постављам прилоге без навођења изворā, погледај мало пажљивије и приметићеш да је референца увек наведена.
ok, verovatno grešim....pogledaću pažljivije drugi put...koliko se sećam uglavnom su bile samo slike..nisam primetio ispod njih link ili detaljni naziv rada iz koga je slika...možda sam to pomešao i sa nečim što je Kyrios postavljao...izvini za tu optužbu....