„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Колико знам ,код нас гавран има много мању улогу у предањима и песмама него врана.А обе врсте су повезане са смрћу и важе као гласници смрти или лоших вести. Неко повезује гаврана са келтском и словенском богињом смрти (Мориган и Морана)..а у Велсу се веровало да дух краља Артура у облику гаврана посећује свет .
http://www.artnit.net/urbane-životinje/item/214-simbolika-gavrana.html

Boj na Mišaru

Polećela dva vrana gavrana
sa Mišara‚ polja širokoga‚
a od Šapca‚ grada bijeloga‚
krvavijeh kljuna do očiju
i krvavih nogu do koljena...

Smrt majke Jugovića

Doletješe dva vrana gavrana,
Krvavijeh krila do ramena,
I krvavih nogu do koljena,
Oni nose ruku od junaka,
A na ruci burma pozlaćena,
Bacaju je u krioce majci.

Sluga Milutin

Dolećeše dva vrana gavrana
Od Kosova polja širokoga,
I padoše na bijelu kulu,
Baš na kulu slavnoga Lazara

Gavran Harambaša i Limo

Knjigu piše Gavran harambaša,
Knjigu piše, na mezile prati,
Prati knjigu k moru debelome,
Pobratimu harambaši Limu...

Marko Kraljević i Arapin

A za njima jato gavranova,
A pred njima gavran ptica crna.
Pa je Marko na noge skočio,
Vjernu ljubi pa no dozivaše

Aj' ti sad za vrane... :D

Poslednja izmena:
У "доказивању" келтскога порекла једне словенске речи ти се позиваш на врану која
напада Загрепчане? Шта би ти радио када би морао писати академски рад нпр.? :mrgreen:

Нема смисла даље о овом говорити па хајмо завршити, Српске речи брана, одбрана,
бранити, борба, борити се
итд. потичу од прасловенскога корена *bor-, који је
наслеђен из прабалтословенскога *bor‹ʔ- који води порекло од ПИЕ *b[SUP]h[/SUP]orH- 'ранити',
дакле није никаква келтска посуђеница нити има везе с келтским гавранима.

Ово је, као и сваки други разговор с тобом, прешло у баналност и
бесмишље, збиља не знам што теби и компанији покушавам ишта и рећи.

Nije sve tako crno i belo kako ti predstavljaš.

Od koje PIE reči vodi keltska reč BRANO (gavran)?

- - - - - - - - - -

mada je većinu toga što je kazao pogrešio...ovde je u pravu...

gavran je vrana, iako vrana nije neophodno gavran

Šta sam pogrešio?

Hvala, sam sam to hteo da čujem :)
Онда требаш обратити више пажње на то што ти се пише, још у првом свом одговору на
твоју "хипотезу" сам поставио натукницу у којој си могао наћи то што си "хтео чути". =)

aham
"I u Velsu, na kamrijskom jeziku, za dostojanstvenika kažu „ban" isto kao i kod nas, naš i njihov „dim" su isti, reč „breg" se čita i piše na potpuno identičan način, naša „krv" je njihova „krav"... Kada u kamrijskom jeziku neko „skrene" kažu da je „dilead", dok je kod nas „dileja". Naša „dizgina" kod njih je „dizgvina". Prilog „gore" ili „gornji" kod njih je samo „gor", a „gunj" je „gun". U Srbiju se tokom sumornih dana spušta magla, a u Velsu „maglad". Palica im je „paled", a gozba „gozb". Reči za purpur potpuno su identične, a planeta im je „planed". Iste reči koristimo i za rad, a i kod njih se dete, baš kao i kod nas -- rodi".
dim-ysmygu
krv- gwaed
dileja- nije srpska rec, uspeo sam da nadjem ovo objasnjenje :дилетант – незналица, ограничена особа; дилеја-настала скраћењем предходне и има исто значење http://www.simanovci.rs/ckalj/sremacki-recnik/ - See more at: http://www.simanovci.rs/ckalj/sremacki-recnik/#sthash.EQDo09iw.dpuf mada meni vise zvuci ko neka ciganska rec
dizgina - nije srpska rec, turska, srpska rec je uzde
gore - i fyny
magla - niwl
palica- ystclubmod
gozba - gwledd
planeta - grcka rec
rad - gwaith
Drugim recima sto je baba ranki milo to joj se i snilo, ako je ovako prica i preostalih 19 jezika dobro su je ista igde i razumeli.

ips.png
Pisani, naslovna 1K.jpg
ssv.png

Tri knjige koje su srušile BB školu u pepeo i prah.

aham
dim-ysmygu
krv- gwaed
dileja- nije srpska rec, uspeo sam da nadjem ovo objasnjenje :дилетант – незналица, ограничена особа; дилеја-настала скраћењем предходне и има исто значење http://www.simanovci.rs/ckalj/sremacki-recnik/ - See more at: http://www.simanovci.rs/ckalj/sremacki-recnik/#sthash.EQDo09iw.dpuf mada meni vise zvuci ko neka ciganska rec
dizgina - nije srpska rec, turska, srpska rec je uzde
gore - i fyny
magla - niwl
palica- ystclubmod
gozba - gwledd
planeta - grcka rec
rad - gwaith
Drugim recima sto je baba ranki milo to joj se i snilo, ako je ovako prica i preostalih 19 jezika dobro su je ista igde i razumeli.
e konacno neko ko zna kamrijski.
po forumima se vrti ovo (deo nekog kamrijsko - srpskog recnika):
dim..(dim)...ništa...DIM (sve je to ništa)
dilead (dilead)...ivica, otpisivanje(valjda nešto van granica normalnog)..DILEJA
đavol..(diafol)...đavo...ĐAVO,ĐAVOL
derven..(derwen)...hrastovo drvo, hrastovina....DRVO
del..(del)...deo...DEO,DEL
da..(da).....dobro!...DA

kupan..(cwpan)...čaša, putir....KUPA
kukulj..(cwcwll)..kapuljača..KUKULJICA, zakukuljiti štogod
krug..(crug).. brežulja, otok, čir, okrugla izraslina...KRUG
krav..(crau)..krv, usirena krv...KRV
kal, kaljav ..(cagl, caglau)...kalj,kaqavost..KAL, KALJAVO
kadar,kadarn..(cadarn)..snažan, moćan ..KADAR
kaku... (cacu)..izmet..KAKA

bitol... (bythol)..večito trajanje, večito stanište..OBITELJ,obitavati
bid, bidio.. (bydio)...živeti..BITI,BITISATI, budeti
bitisav,bitisavd.. (bydysawd)...univerzum, postojanje svega..BITI SAV, BITISANJE
buhvah,buva, bubah (buwchfach, bwbach)..insekt koji skače, stenica..BUVA;BUBA;BUHA
bustahu (bustahu).. ponašati se kao pustahija..PUSTAHIJa
brig...(brig)...vrh, vrhunac...BRIG (ikavski)
breg... (breg)...mesto gde se spajaju dve stvari, uzvisina...BREG
bolo, boloh..(bologh)..bolan...BOL,BOLAN
bongam ...(bongam)..krivonog.....BANGAV
boglum, boglama...(boglwm) zaponac, kopča...BAGLAMA
betgun (betgwn)..gornji deo velšanske nošnje...GUN,GUNJ
blezged (bloesgedo)..nejasno govorenje...BLJEZGANJE,BALJEZGANJE
bekan (bechan)..malo,sitno, malecko--BEKAN (JAGNJEŠCE)
ban..(ban).....dostojanstven..BAN
balh..(balch)...gord...BAHAT
baban ,,(baban)..mala beba..BEBAN(AC);BEBICA

astel..(astell)..daska, polica, sto..ASTAL,STO,STOL
altudon (altudion)-otudjen..OTUDJEN
ala,alar (alar)...pretovaren stomak, preždervanje..ALA,JEDE KAO ALA
a?..... (ai?) .....šta? je li ? ......A?

evo i recnika ranke kuic:
http://www.scribd.com/doc/47197792/ranka-kuic-srpski-i-keltski-jezik

u njemu stoji da:
CRAW se čita kao krav i znači krv. a to je drugo od toga sto pises. kome verovati?

e konacno neko ko zna kamrijski.
po forumima se vrti ovo (deo nekog kamrijsko - srpskog recnika):

evo i recnika ranke kuic:
http://www.scribd.com/doc/47197792/ranka-kuic-srpski-i-keltski-jezik

u njemu stoji da:
CRAW se čita kao krav i znači krv. a to je drugo od toga sto pises. kome verovati?

Тумачења писана са стране су болно неука, тражене су сличнозвучне речи уместо
когнати па ту имамо посуђенице бангав, бан, баглама, ђаво(л), (х)ала, астал, дилеја.

Словенски и келтски језици су обоји из ИЕ породице језикā и наравно да ће имати сличности, тако
управо ПИЕ *krewh₂- 'крв, сирово месо' даде пракелтско *krū- i прасловенско *kry који значе 'крв'.

Poslednja izmena:
Konačno nešto pozitivno sa Filološkog..
"Vlada Stanković: Istoriju još učimo iz austrougarskih knjiga "
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...c-Istoriju-jos-ucimo-iz-austrougarskih-knjiga

Човек поставља питање: Зашто од 1945. нико није написао књигу једноставног имена "Историја Срба"? Како је питање поставио професор са Одељења за историју Филозофског факултета, природно се поставља и друго питање: Зашто он није написао књигу једноставног имена "Историја Срба"? Он би можда одговорио да не предаје тај предмет и да није у реду да он пише ту књигу, али такав одговор за мене не би био задовољавајући. Ако неко зна (а требало би да зна ако неког критикује), онда он може да напише књигу какву жели, и ако је добра, нико га не може спречити да је објави. Нико те не пита шта предајеш ако си написао добру књигу.

Међутим, главни разлози су вероватно сасвим другачији, и за њега и за друге. Није лако написати добру књигу. Лако је писати књиге какве пишу Деретић или овај Милановић, они могу да пишу шта желе, пишу за неуке људе које могу да лажу до миле воље, као и за људе који воле да их лажу. Међутим, написати коректну књигу за зналце, за студенте историје или праве историчаре истраживаче, е то није нимало лако, то је јако мукотрпан посао. То је један од оних послова који се тешко почињу, и чији се почетак стално одлаже, одлажу га други свакодневни послови, знам то добро из искуства.

Тумачења писана са стране су болно неука, тражене су сличнозвучне речи уместо
когнати па ту имамо посуђенице бангав, бан, баглама, ђаво(л), (х)ала, астал, дилеја.

Словенски и келтски језици су обоји из ИЕ породице језикā и наравно да ће имати сличности, тако
управо ПИЕ *krewh₂- 'крв, сирово месо' даде пракелтско *krū- i прасловенско *kry који значе 'крв'.

A koji su to prakelti i prasloveni?

Prasloveni http://sloveni.wordpress.com/2011/04/07/o-odnosu-praslovena-i-ilira/

Poslednja izmena:
Pisani, naslovna 1K.jpg
Човек поставља питање: Зашто од 1945. нико није написао књигу једноставног имена "Историја Срба"? Како је питање поставио професор са Одељења за историју Филозофског факултета, природно се поставља и друго питање: Зашто он није написао књигу једноставног имена "Историја Срба"? Он би можда одговорио да не предаје тај предмет и да није у реду да он пише ту књигу, али такав одговор за мене не би био задовољавајући. Ако неко зна (а требало би да зна ако неког критикује), онда он може да напише књигу какву жели, и ако је добра, нико га не може спречити да је објави. Нико те не пита шта предајеш ако си написао добру књигу.

Међутим, главни разлози су вероватно сасвим другачији, и за њега и за друге. Није лако написати добру књигу. Лако је писати књиге какве пишу Деретић или овај Милановић, они могу да пишу шта желе, пишу за неуке људе које могу да лажу до миле воље, као и за људе који воле да их лажу. Међутим, написати коректну књигу за зналце, за студенте историје или праве историчаре истраживаче, е то није нимало лако, то је јако мукотрпан посао. То је један од оних послова који се тешко почињу, и чији се почетак стално одлаже, одлажу га други свакодневни послови, знам то добро из искуства.

Mani ti Kirile tvoje iskustvo koje mi ne poznajemo nego reci ti meni sokole sa Nišave šta je u ovoj knjizi pogrešno i šta to naš istoričar br. 1 piše "šta želi"? Jedno sam hiljadu puta ovde viknuo kao senator u Forumu - dajte dokaze za vaše tvrdnje a ako ih nemate, zamuknite zauvek! Ti kao i Slavjanski samo režeš ko makazama: ovo je tačno, ovo nije itd; za tumačenje reči persona od Lehsandra mogu reć da je poptuno fundirano i zbog toga mu od mene sleduje reputation! Elem, ajmo dokazati iznenesne tvrdnje!

Pogledajte prilog 316907

Mani ti Kirile tvoje iskustvo koje mi ne poznajemo nego reci ti meni sokole sa Nišave šta je u ovoj knjizi pogrešno i šta to naš istoričar br. 1 piše "šta želi"? Jedno sam hiljadu puta ovde viknuo kao senator u Forumu - dajte dokaze za vaše tvrdnje a ako ih nemate, zamuknite zauvek! Ti kao i Slavjanski samo režeš ko makazama: ovo je tačno, ovo nije itd; za tumačenje reči persona od Lehsandra mogu reć da je poptuno fundirano i zbog toga mu od mene sleduje reputation! Elem, ajmo dokazati iznenesne tvrdnje!

Да будем искрен, нисам ни читао ту књигу, нити намеравам да је читам. Већ сам ти рекао да сам на YouTube-у случајно налетео на неку ТВ емисију са аутором те књиге и видео да се ради о шарлатану, тако да ми не пада на памет да губим време читајући његове књиге. И теби саветујем да не губиш време на шарлатана, него да прочиташ нешто паметно. Ево, на пример, недавно је Академска књига превела две књиге Валентина Седова, академика Руске академије наука, "Словени у далекој прошлости" и "Словени у раном средњем веку", прочитај их да видиш шта пишу зналци.

Да будем искрен, нисам ни читао ту књигу, нити намеравам да је читам. Већ сам ти рекао да сам на YouTube-у случајно налетео на неку ТВ емисију са аутором те књиге и видео да се ради о шарлатану, тако да ми не пада на памет да губим време читајући његове књиге. И теби саветујем да не губиш време на шарлатана, него да прочиташ нешто паметно. Ево, на пример, недавно је Академска књига превела две књиге Валентина Седова, академика Руске академије наука, "Словени у далекој прошлости" и "Словени у раном средњем веку", прочитај их да видиш шта пишу зналци.

Ja sam knjigu kupio u Kalču (Serbona) i odlična je, vredi je samo prelistati. Rusima, kao najmlađoj slovenskoj naciji ništa ne verujem, tj,. njihovim istoričarima, malo se razlikuju od BB škole.

Када се ова тема претворила у рекламни блок? Може ли ми ко објаснити шта је и која је то бечко-берлинска школа?
Mani ti Kirile tvoje iskustvo koje mi ne poznajemo nego reci ti meni sokole sa Nišave šta je u ovoj knjizi pogrešno i šta to naš istoričar br. 1 piše "šta želi"? Jedno sam hiljadu puta ovde viknuo kao senator u Forumu - dajte dokaze za vaše tvrdnje a ako ih nemate, zamuknite zauvek!
Ja sam knjigu kupio u Kalču (Serbona) i odlična je, vredi je samo prelistati. Rusima, kao najmlađoj slovenskoj naciji ništa ne verujem, tj,. njihovim istoričarima, malo se razlikuju od BB škole.

Poslednja izmena:
Када се ова тема претворила у рекламни блок? Може ли ми ко објаснити шта је и која је то бечко-берлинска школа?

Много тражиш Игоре. Колико пута сам их већ питао до сада да дефинишу појам "ББ школе", да кажу шта је то, да ли је то нека научна или псеудонаучна школа, или неки тајни политички покрет, ако је научна или псеудонаучна школа да кажу ко је њен утемељивач, ко су главни представници, које су им главне публикације, на који начин та "школа" утиче на друге научнике... Укратко, тражио сам да кажу нешто најосновније о тој фамозној "ББ школи" коју они стално помињу, да се и ми остали мало упознамо са њом... Међутим, нико од њих није хтео да ми каже ни речи о томе... Изгледа да ни они који се стално у негативном смислу позивају на ту "школу" не знају ништа о њој. То ми личи на онај фамозни Меморандум САНУ, који скоро нико није читао, али су га сви уредно критиковали... Тако је и са том "ББ школом", неко је измислио тај назив и дао му негативну конотацију, а онда су ови дилетанти распалили по томе, шта год да је, важно је да им је неко рекао да је то нешто негативно...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back