Ma o kojem događaju je riječ?!?
Ja sam ovde govorio o dva događaja: A -
O ODLASKU SRBA OD IRAKLIJA NAZAD KA SVOJOJ PRADOMOVINI o kome piše Porfirogenit
B -
O JEDNOM DOGAĐAJU, U KOME JE AVARSKI HAGAN ODVEO NEKE ROMEJE, ZVANE SERMISIJANI U ZADUNAVSKE KRAJEVEo kome piše Miracula II (predpostavljam da je to nepoznati autor Miracula s. Demetrii II).
Ovde možemo da vidimo da između ova dva događaja postoji mnogo sličnosti.
Prva sličnost je period u kome su se oba slučaja desila.
Odlazak Srba od Iraklija se desio
pre 630. godine. G. Živković: "U tom slučaju, oko 630 godine još uvek nije došlo do naseljavanja Srba i Hrvata na zemljište južno od Save i Dunava" (str. 197).
A odlazak Romeja (zvanih Sermisijani), koje je Hagan (Avar) odveo u zadunavske krajeve desio se oko
620. godine. G. Živković: "Neposredno posle slovenske opsade Soluna 674-677. godine, najverovatnije već 679. godine, dogodila se jedna čudna seoba iz pravca Panonije. Za razliku od dotadašnjih avarsko-slovenskih provala, ovo nije bio upad varvara već povratak potomaka onih Romeja koje je Hagan pre nešto više od 60 godina odveo u zadunavske krajeve" (str. 155-56).
A moramo imati još na umu da se ovde radi o predanjima.
Druga sličnost je pravac kretanja.
Srbi su se od cara Iraklija uputili nazad ka svojoj pradomovini -
ka Dunavu (na sever). G. Živković: "Srbi su, dakle, posle izvesnog vremena odlučili da se vrate u svoju staru domovinu. Dobivši saglasnost od cara, oni su se zaputili prema severu, stigli do Dunava, ali su se onda predomislili i preko stratega Beograda zatražili novu zemlju za naseljavanje" (str. 196-97). Kada se kaže ka Dunavu, ja predpostavljam da su Srbi prešli Dunav, jer g. Živković piše/citira Porfirogenita: "U tom slučaju, oko 630 godine još uvek nije došlo do naseljavanja Srba i Hrvata n
a zemljište južno od Save i Dunava" (str. 197)....što znači da su se nalazili na levoj strani Dunava - prema severu.
A ove Romeje (zvane Sermisijani) odveo je Hagan
u zadunavske krajeve. G. Živković: "Za razliku od dotadašnjih avarsko-slovenskih provala, ovo nije bio upad varvara već povratak potomaka onih Romeja koje je Hagan pre nešto više od 60 godina odveo u zadunavske krajeve" (str. 155-56).
A onda još treča sličnost jeste ime.
Srbi ili
Servi/Serbi kako god i
Sermisijani. G. Živković: "Kako pisac kaže da su Kuverovi podanici u vreme dok su živeli pod haganovom vlašću bili pomešani sa Bugarima i drugim narodima u Panoniji, izlazi da su se oni zaista mogli nazivati Sermisijanima prema imenu nekadašnjeg grada Sirmijuma u čijoj su okolini verovatno živeli dok su boravili u Panoniji" (str. 155-56).
A onda sam ja napisao.
A zašto to predanje (Porfirogenitova selidba Srba) ne bi moglo biti ona "čudna selidba" ustvari odlazak pa onda povratak Sermisijana koje su Avari odveli? Već nekoliko puta sam govorio o sličnosti u vezi ova dva događaja -
i u nelogičnosti "Srba" da se vrate u svoju prapostojbinu preko Dunava gde ih čekaju borbe sa Avarima.
Zar nije logičnije da su ih tamo odveli Avari? (kako se navodi u radu g. Živkovića).
Predpostavljam da je g. Živković kada je naveo izvor te "čudne selidbe Sermisijana" MIRACULA II mislio na nepoznatog autora Miracula s. Demetrii II. Znači ovaj nepoznati autor Miracula s. Demetrii II piše o tom događaju.
Da li Porfirogenit piše nešto o ovom događaju (o odvođenju Romeja/Sermisijana od strane Hagana u zadunavske krajeve)?
Da li možeš ti Slavene da mi daš odgovore na ova dva pitanja ili bar na ovaj zadnji: "Da li Porfirogenit piše nešto o ovom događaju (o odvođenju Romeja/Sermisijana od strane Hagana u zadunavske krajeve)?