mid-zea
Zainteresovan član
- Poruka
- 227
Ne, nisam to napisao. Pisao sam o njihovom varjaškom skandinavskom porijeklu, a tu su stvari valjda poprilično jasne...
Jesi, jesi, baš si to pisao. Eve ti ga na:
Aman nije nikakvo toponimsko natezanje, je li tebi jasno da imamo pisane izvore koji vrlo jasno ukazuju na šveđansko porijeklo Rusa, ako već hoćeš tako banalno da napišemo...
No, ono što me je u tvom prethodnom postu do suza nasmejalo jeste ovo:
Ne znam da li bi se složio sa mojim zaključkom: Fredi Merkjuri je umro od side, znači i ti si gay.Evo tebi malo prevaziđenoga Porfirogenita:
I šta sad? Ništa, carevo (ili nekog njegovog naučnika) lupetanje. Ne želim da vrijeđam velikoga Šafarika, ali prevaziđen Porfirogenit, prevaziđen Šafarik, kao i gotovo svi u skoro milenijumskome periodu između te dvojice (pa i oni ranije).
Sve je to lijepo i otprilke, na izgled za naivno oko, liči jedno na drugo. I? Šta sad? Jesmo li išta razumno dokazali?Da je pola Evrope, Germani, Balti,. Iliri, Tračani, Sloveni,...sve neki isti narod, koga aklamativno proglašavamo Srbima?
Kao što i sam naglašavaš, šta sprečava da se sada neka njemačka dileja ne pojavi i tako, na osnovu toga na šta si (ironično ili ne) aludirao, 'ustanovi' kako su sve to Germani na sve strane; Iliri, Tračani, Sloveni, Balti - sve podetnosi germanski...
Dakle ništa. Prazna priča, bez apsolutno ikakve otvorene postavke, smislenih argumenata i naizgled uobličenoga zaključka.
Kakve veze to ima jedno sa drugim? Nemam pojma, ali iste one koja je tebe nagnala da dokazivanje kako Šafarik nije u pravu potkrepiš tvrdnjom kako je Kosta lupetao (btw: to i ja imislim kada je Porfirogenit u pitanju). Ako pristaneš, ostaviću Čedu Jovanovića i prećiću da me ti snabdevaš, jer očigledno imaš mnogo bolje pilule za lilule.
Sada malo ozbiljno. Šafarik je samo nabrojao reke, gradove i ostale toponime sa osnovom R_S, a koji se nalaze diljem slovenskih zemalja. Ne znam šta bi tu da osporiš

Ne vidim ni ja ko kredibilan zastupa tezu da ime Niš ima šiptarsko poreklo. Šta bi to moglo kod njih da znači?Oko Niša smo sve rekli. Koliko vidim među najprihvaćenijima je teza koja stari grad dovodi u vezu sa Keltima; ja sam predstavio tezu koja etimologiju tog grada obrazlaže kroz albanski jezik.
Ne vidim ko kredibilni danas zastupa mišljenje da je Niš slovenski toponim, pa niti na osnovu čega.Po istim argumentima po kojima je Nica 'ustvari' srpska, kako zbori Deretić?
![]()
Sa druge strane, ono na šta trebamo da obratimo pažnju jeste najstariji zabeleženi naziv: Navisus. Ne znam da li ti se pali lampica. Jednostavno: poveži to ime sa Moravom (Nišava se uliva u Moravu, zar ne?), posebno sa imenom i poreklom (značenjem) imena za njeno (Moravino) ušće, ali i sa podelom imena (dokle, okvirno, važi jedno, a gde počinje drugo) imena za reku koju danas zovemo Dunav (u koju se uliva Morava). Ne znam, možda su sve to slučajnosti, a moguće da su za sve krivi Kelti koje izvlačimo iz šešira kada god želimo da izbegnemo Slovene.
Poslednja izmena: